Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Minulou sobotu se v Praze konalo vystoupení Vlastimila Pechance, který byl v červnu podmíněně propuštěn z výkonu trestu za rasově motivovanou vraždu. Protože se domníváme, že by jeho případ mohl zaujmout i čtenáře tohoto blogu, přinášíme videozáznam z vystoupení.



Komentáře   

0 # Anonymní 2014-07-21 23:54
Hmm, hned v úvodu se dozvíme, že Vlastimil Pechanec byl odsouzen za "tak zvanou vraždu jakéhosi cikána". Všichni se dojímají nad chudákem Pechancem, který seděl prý nespravedlivě, ale to, že ten "jakýsi cikán" měl také nějaké jméno, že to byl člověk, který měl rodinu, a že on jistě nemohl za Pechancovo nespravedlivé odsouzení (bylo-li skutečně nespravedlivé), tak to už zjevně nikoho na té sešlosti nezajímalo. :/
0 # Anonymní 2014-07-23 08:51
A je pravda, že ten vzorný taťka obchodoval s drogami?

I.
0 # Anonymní 2014-07-23 08:57
Nj, to je typický vygumovaný přístup kindernácíčka, byla to fetka, tak si to zasloužil, hlavně co nejvíc dehumanizovat oběť.
0 # Tomáš Pecina 2014-07-23 09:14
Jestliže to Pechanec neudělal, nemá moc význam řešit, "co byl ten zavražděný zač", protože to je jednoduše irelevantní. Jeden extrem je to, co předvedl Kalinovský, druhý jste ukázal vy.
0 # Anonymní 2014-07-27 21:40
Kindernácíček? Milé. Ani kind, ani nácek, příteli.

I.
0 # Anonymní 2014-07-22 00:51
anonym z 23:45.
Pokud byste chtel neco jako "objektivni" a nejlepe i spisovnou cestinou vedeny proslov na tohle tema, asi ho tezko muzete cekat od chlapa, kterymu jako mladymu klukovi prisili 17 let za neco co neudelal a po 11 letech stravenych ve velmi vybrane spolecnosti ho milostive pusti.
Nicmene vami formulovane vety a predstavy napovidaji dost o tom, ze si zjevne zijtete v jakemsi skleniku dost hodne dobre oddelenem od reality lidi, nad kterymi zkousite mudrovat. Ze by prazska kavarna?
DS
0 # Anonymní 2014-07-22 08:36
DS: Ne 11, ale bez jednoho měsíce 13 let (na vazbě od 22.7.2001). To je fajn, když tě ve 22 letech zavřou do krimu a vylezeš ve 35 jen proto, že ses někomu hodil jako obětní beránek.

-es-
0 # Leon Kreutzfeld 2014-07-22 14:56
Zajimave vystoupeni a dost strasidelny pribeh. Ctenare tohoto blogu by asi neprekvapilo, je-li skutecne pravdivy. Vyzvou na svobode pro p. Pechance bude vyporadat se cestne a rozumne se svymi vazbami v subkulture. Ta mu na jednu stranu hodne pomahala ve vezeni, jiste tam ma sva emotivni pouta, na druhou stranu PEX pro nej muze byt bremenem bude-li chtit se svym pribehem oslovit sirsi masy, pripadne vest jiny zivot (napr. vyse zminena “tzv. vrazda jakehosi cikana” od predrecnika).

Mumia Abu-Jamal je pro sve stoupence take mucednikem a hrdinou, ale do mainstreamu jeho zajimavy pribeh nepronikl, pripadne jen jako pribeh extremisty. A jestli se Pechancovi podari nakrocit do nejakeho umirneneho proudu, tak by mohl byt v subkulture za zradce, jako polepseny skinhead Ed Norton v American History X.

Tak mu preji at se mu podari zuzitkovat co zleho se mu v zivote prihodilo pro dobro sve i ostatnich. Urcite ma prilezitost i zodpovednost. Kdyz to dobre sehraje tak by mohl jeho smutny pribeh prispet ke kvalite svobody v CR, a jeste polepsit nejake dalsi jeho zlobive kamerady.
0 # Tomáš Pecina 2014-07-22 15:31
Mnohem větší risiko jsou pro V. Pechance peníze, které v případě, že bude povolena obnova a bude zproštěn, od státu dostane (a takový výsledek mám za značně pravděpodobný). Je to podobné situaci člověka, který vyhrál v loterii: ze dne na den zjistí, že přišel o všechny dosavadní sociální kontakty, protože jeho nový status se do nich okamžitě promítá a roky budované vztahy přestávají fungovat. Zakrátko zjistí, že je bohatý, ale sám.

Takže bych se toho, že jej hnutí strhne znovu na špatnou cestu, bál mnohem méně než tohoto důsledku.
0 # Leon Kreutzfeld 2014-07-22 16:02
O moznem odskodneni jsem puvodne take uvazoval, ale jako pravni bezvedomec nemam poneti jaka je chance na obnovu a zprosteni. Spis z podobnych pripadu (Kajinek, Abu-Jamal, saga SKSCMS) mam pocit ze se system urputne brani a takove chance jsou male.

Kdyz Pechanec zda se ve fysickem i dusevnim zdravi prezil 13 let v kriminale, myslim, ze by mohl pripadne prezit i zbytek zivota s milliony. Z toho videa pusobil jako relativne ukotveny clovek. V takovem pripade by asi potreboval nejakeho duveryhodneho psychologickeho a financniho coache, ale to uz pocitam nesnesena vejce...
0 # Anonymní 2014-07-22 17:33
Pane Leone, rekl bych ze pri pokusu o hodnoceni tuzemske "PEX sceny" (resp postaveni p.Pechance vuci ni) jste zrejme prilis ovlivneny sledovanim americkych filmu o skinheadech z prelomu 80 a 90 let.
Tuzemska realita je pritom zdaleka mene dramaticka a podstatne civilnejsi, nez si zrejme dokazete predstavit..
Nicmene rekl bych, ze mate pravdu v tom, ze pan Pechanec to nebude mit jednoduche. Ale pripadne problemy, ktere jej -obavam se- mozna cekaji budou mit na svedomi jini lide, organizace, spolky a media, nez si myslite.
DS
0 # Anonymní 2014-07-23 09:53
Mnohem větší risiko jsou pro V. Pechance peníze, které v případě, že bude povolena obnova a bude zproštěn, od státu dostane (a takový výsledek mám za značně pravděpodobný).
Já mám takový výsledek za naprosto vyloučený. V zemi, kde soudy klidně prohlašují, že důkaz v podobě DNA, vylučující spáchání tr.č. odsouzeným, pro ně není žádný zásadní důkaz, který by mohl vést k obnově řízení, a kde celé justiční soukolí má eminentní zájem na tom, aby se tak nestalo, se tak prostě nestane.

Česká justice nikdy nepřizná, že 13 let neoprávněně věznila nevinného, nemluvě o dalších konotacích, které to má (mediální podání "skin versus cikán", osobní zaangažovanost vlivných figur - Vesecká a spol., naprostá destrukce zbytků důvěry v justici, resp. pád klapek z očí mnohých, kteří doposud nevidí nebo vidět nechtějí, odškodnění v řádu desítek milionů atd.).

-es-
0 # Leon Kreutzfeld 2014-07-30 22:27
Re.DS:

Americky film o skinheadech jsem videl jen jeden, jak jsem uvedl American History X. O ceske PEX scene si delam nazor jen z mainstreamovych medii (Janov, Vitkov, Pechanec) a z mistniho blogu, ktery imho presvedcive dokumentuje, ze nekteri jsou obetmi zvule moci. K tomuto nazoru jsem dospel na zaklade nekterych soudnich dokumentu a audio zaznamu, ktere jsou zde publikovany. Takove excessy jiste do liberalni demokracie nepatri.

Re. -es-: podobne to vidim i ja, Treba vp.Pecina ma jine ci lepsi informace,casto je tomu tak.
0 # Anonymní 2014-07-22 18:49
Ty jo, notorický alkoholik Kalinovský jako moderátor diskuse. Tak to mi stačí.....
0 # Anonymní 2014-07-23 09:44
Co jsem slyšel, tak notorický alkoholik Kalinovský již cca 3 roky pije pouze limonády a minerálky, a to i v restauračních zařízeních. Asi jeden z faktorů, díky kterým letos dodělal Mgr. ;-)

-es-
0 # Anonymní 2014-07-23 10:53
Takže vyléčený alkoholik. No tak mu to snad vydrží;-)
0 # Anonymní 2014-07-23 01:15
Je skoda, ze jeho zajimavy a strasny pribeh nespravedlive odsouzeneho cloveka musi prezentovat pouze v prostredi svych davnych nazi soukmenovcu. Cim driv se teto spolecnosti a myslenek zbavi, tim lepe pro nej. Nezbyva, nez mu drzet palce a prat lepsi prostredi a lidi kolem nej. Snad po vsi te nespravedlnosti nespadne mezi podobne lidi, jako je Kalinovsky. To je ztraceny pripad...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)