Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Poslanecká sněmovna v dnešním hlasování rozhodla, že nevydá svou členku Zuzanu Kailovou k trestnímu stíhání (o případu jsme psali zde). Očekával jsem spíše vyrovnané hlasování, to arci bylo víceméně jednoznačné: pro vydání bylo pouze 42 poslanců ze 173 přítomných.

Je-li účelem poslanecké imunity chránit členy zákonodárného sboru před svévolí a šikanou ze strany exekutivy, je dnešní hlasování nanejvýš znepokojivým signálem, ostatně jako každé, jeho výsledkem je rozhodnutí Nevydat. A protože podle současného znění Ústavy se nestíhatelnost vztahuje jen na dobu výkonu mandátu, sociálnědemokratické poslankyni příliš nepomůže: než její mandát skončí, bude u soudu s jejími spolupachateli rozhodnuto a v případě odsuzujícího verdiktu se její proces stane víceméně formální záležitostí, protože se soud dost dobře nemůže odchýlit od právního posouzení věci, které učinil – a které případně obstálo i u odvolacího soudu – v případě spoluobviněných. Poslanecká imunita v tomto vydání je tak spíše danajským darem než reálným privilegiem nebo ústavní pojistkou.

Aktualisováno.
Právě k tomu vyšly stenoprotokoly. Místy poněkud šokující četba.

Komentáře   

0 # Anonymní 2014-06-10 22:18
Jj, poslanci by měli rovnou viset, PS by je měla rovnou posílat na popravu... !

Poslanci / zastupiteli se přeci nemůže stát, aby hlasoval pro projekt, který by se OČTR nebo panu Pecinovi nebo panu Šlachtovi nebo mně osobně nelíbil... ať už z hlediska ceny, kvality či kvantity...Všichni přeci víme, že to jde vždy uďelat lépe :-D.. Bič na ně !

Ale na druhou stranu to treba muže byt k něčemu dobre... Strach hospodařit s veřejnými prostředky může vést k útlumu veřejných výdajů, k snížení dotací, snížení odvodu, k snížení daní .... :-D

Akorát co bude s politikou? :-( Kdo nam bude vládnout ?

Ti nezkorumpovani a nezkorumpovatelni?!

Petr V
0 # Tomáš Pecina 2014-06-10 22:27
Domníváte se tedy, že hlasování v zastupitelstvu ÚSC by mělo být chráněno imunitou, tak jako je chráněno hlasování v parlamentu?
0 # Anonymní 2014-06-10 22:58
Já se tedy domnívám, že o tom, zda je smysluplné, aby zastupitelstvo rozdávalo z rozpočtu pětitisícové šeky novým občánkům, by měl rozhodnout volič. Jinak samotná konstrukce údajného TČ je naprostá katastrofa.
0 # Anonymní 2014-06-17 21:32
Imunita / neuminita to je egal... To je zajímavé pro primitivy... Voliči se jednoduše a snadno rozhodnou a ve volbach pani posvětí nebo potopí, za to zda je lepe platit kanaly nebo veřejné osvětleni nebo MP nebo dat 5 litrů novým občánkům....

Jj, já vím, podle práva by měla viset!

Co taky se zkorumpovanou političkou!?

Petr V
0 # Anonymní 2014-06-11 17:46
Policie nepostupovala zdvořile, kál se její šéf v dopise poslancům
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-06-17 21:37
Laický dotaz : zákon skutečně někde stanoví postupovat zdvořile?

Jde to používat obecně?

?
Petr V
0 # Tomáš Pecina 2014-06-17 21:49
§ 9 PolZ, obecně § 4 odst. 1 SprŘ.
0 # Anonymní 2014-06-11 21:56
Poslankyně Černochová má ještě vedlejšák na radnici, starostuje. Poslanec Komárek si bláhově myslí, že práce policie se nezhoršuje. Proboha, to jsou čtenáři nejserióznějšího bulváru MF Dnes tak pitomí, že zrovna toho naivu poslali do parlamentu?

Ano, stenoprotokoly jsou výživné čtení.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)