Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

U brněnského městského soudu proběhlo dnes avisované hlavní líčení spojené s autogramiádou knihy Adolf Hitler: Projevy. Znalec se z jednání omluvil, ale i tak nebyl průběh bez zajímavosti. Jako veřejnost se dostavilo zhruba 50 osob, ale protože soud zvolil pro konání hlavního líčení miniaturní jednací síň, kam se vešlo ani ne dvacet lidí, musela část zájemců o slíbenou odměnu čekat na chodbě.

Průběh jednání samotného byl spíše nudný. Po přečtení obžaloby jsem se za obžalovanou právnickou osobu stručně vyjádřil k obžalobě (což Novinky s charakteristickou novinářskou přesností pojaly tak, jako že jsem popřel existenci neonacismu), a následovalo čtení listinných důkazů, zejména samotné knihy, resp. těch jejích částí, které obžaloba pokládá za závadový diskurs. To potrvá ještě odhadem dva další jednací dny (další pokračování je naplánováno na 9. července).

Autogramiádu se nám iniciativní soudce Martin Hrabal pokusil zmařit. Nařídil justiční stráži, aby nepouštěla dovnitř nikoho, kdo u sebe bude mít jakékoli knihy, avšak konfrontován s dotazem, na základě kterého zákonného ustanovení tak činí, ustoupil a setrval pouze na tom, že se Hitler nebude distribuovat přímo v jednací síni. V tom obžalovaní vyhověli a autogramiádu, za přítomnosti poněkud bezmocně přihlížejícího státního zástupce Jana Petráska (na videu Novinek je to ta postava úplně vzadu u stěny), uskutečnili před soudní budovou. Rozdalo se cca třicet výtisků, většinou s podpisem nejméně jednoho z obžalovaných; o Petráskův podpis, ač byl, jak uvedeno, rovněž k disposici, kupodivu nikdo nestál.

Akutalisováno.
Protokol z hlavního líčení.

Komentáře   

0 # krystlik 2014-06-02 22:30
Už jen schází, aby jednací síň zaplnili policajti v civilu, jak bývalo bohulibým zvykem u politických procesů za normalizace.
0 # jgIII 2014-06-02 23:16
za normalisace? Myslíte před dvěmi lety u jednoho jiného politického processu?
0 # Daniela 2014-06-02 23:37
Postava Petrasek tam patroluje jako pan ridici ve skole, proc by on byl bezmocne prihlizejici ?
To bych mohla ricii o p.Pecinovi, ze se zase okolo hloucku divaku potloukal jako bezprizorny putto.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-03 06:33
Petrásek byl bezmocný, protože na distribuci knihy nezískal od soudu žádná omezení (která by obžalovaní jinak jistě respektovali). Takto je bezplatná distribuce pouze legitimní součástí obhajoby.
0 # Anonymní 2014-06-02 23:34
Autogramiáda neboli proces se mi líbil, příště to chce pro dav který se nedostane do síně bečku před hlavní vchod a čepovat chlazené. Knížka mě prostě udělala radost, děkuji. Dovoluji si zde dát odkaz na krátké nové video z procesu. Co se dá zažít u soudu: www.youtube.com/.../
0 # Leon Kreutzfeld 2014-06-03 08:29
A nebylo by prosim mozne zverejnit zvukovy zaznam z jednani jako poselstvi budoucim generacim?

Soudce ctouci dlouhe hodiny publiku projevy Adolfa Hitlera, aby tim zachranil spoluovcany pred navratem nazismu, zatimco za okny soudni sine rady loupezive hordy exekutoru, tot novy vrchol bizzarnosti polistopadove zostrene demokracie.

Az jednou bude novy Hrebejk natacet nove Pupendo o tomto dalsim absurdnim obdobi ceske historie, tato scenka by tam rozhodne nemela chybet!
0 # gogo 2014-06-03 08:29
Jelikož se hlavní komik nedostavil, cítil pan Šinágl povinnost jej zastoupit a nutno uznat, že se snažil ze všech sil a neostýchal se pustit ani do základních prvků akrobacie. Různě povykoval z hlediště a když jej už četba na pokračování nudila, provedl artistický výkon, který vyděsil kolem něj sedící diváky a vynutil si tak i přerušení četby. Tak dlouho se pohupoval na sedadle a tlačil dozadu, až ty dva nicotné svary nevydržely a on se katapultoval (technikou, jako lze spatřit u potapěčů, když se kotoulem noří z člunu do vody) s rachotem na člověka za ním, naštěstí oba vyvázli bez zranění, jakož i nahrávací technika na zemi položená. Po přestávce pak těsně před začátkem dalšího bloku jednání všem teatrálně sdělil, že přenechá své bidlo (sedadlo bylo nevratně utrženo) někomu jinému, a odchází. Že toho má dnes ještě hodně a čeká jej např. ombudsman. Co hodlal předvést jemu, již bohužel nesdělil. Asi i proto se ostatní spokojili s vidinou dopolední četby z knihy Projevů a pana Šinágla na jeho další produkci nenásledovali.

Jinak tedy musím konstatovat, že mne naprosto fascinuje pracovní doba soudců. Chápal jsem, že četba předmluv zabere spoustu času a že "dnes to nestihneme", ale že soudcovské "dnes" znamená do oběda, to mne věru překvapilo.

Mimochodem, pan Petrásek kvalifikoval rozdávání knih výrazem "úplatek za účast", když se ho tázali dva mladíci s dredy, co že se to tam provádí před vchodem do budovy.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-03 09:21
Od jedné byla nařízena další veřejná zasedání, o podmíněném propuštění, čímž byl "pracovní den" omezen. Příště to snad bude celodenní.
0 # gogo 2014-06-03 09:35
Potom příliš nechápu způsob plánování. Čekalo se snad, že výslech znalce a provádění důkazů (vědělo se dopředu, že budete chtít číst?) vezme jen dvě hodiny? Každopádně jsem rád, že jsem se zmýlil stran pracovní doby a panu soudci tak křivdil.

Předpokládám taky, že volba tak malé jednací síně byla účelová. Nicméně někteří diváci solidárně seděli "na jedné půlce" tak, aby mohlo sedět víc lidí než je počet sedadel.
0 # Leon Kreutzfeld 2014-06-03 11:33
Neni treba nic planovat kdyz to nema zadny business case ani Net Present Value. Danovy nevolnik neni zadny zakaznik, ten to zaplati i kdyby cert na koze jezdil. Kdyby chybelo, tak se mu to pripise na futro, pripadne se ubere babickam na leky.

Sprosty podezrely se jiste dostavi ve vlastnim zajmu a pro cumily se tohle predstaveni nekona, nebo jste snad zaplatil vstupne? S justici to mate jako s ceskym zdravotnictvim – co byste chtel, kdyz to mate zadarmo?
0 # Anonymní 2014-06-03 14:27
Panu "Gogo" - chci jen doufat a věřit, že většina přítomných, na rozdíl od něho, pochopila pravou příčinu mého chování a vystupování a na rozdíl od něho i souhlasným smíchem ocenila. Panu Kreuzfeldovi, ještě dnes zpracuji a vydám článek i s odkazem na tento, a zvukovými záznamy z jednání, u vstupu do soudu a rozhovoru se SZ. Na okraj připomínám, že jsem navštívil a mnohem efektivněji využil čas návštěvou Úřadu veřejného ochránce práv, ředitele věznice Bohunice a NSZ v aktuální kauze ing. arch. Marka Řičáře. Vše bude ještě dnes na www.sinagl.cz Doufám, že i pan "Gogo" poněkud změní úhel pohledu na mé vystupování a jeho skutečné příčiny a nebude papouškovat hloupé názory na mne a moji činnost jako činí mainstreamová média. Nedoufám, že najde tolik odvahy, aby se pod své názory podepsal. Nicméně mu přeji, aby jednou tuto odvahu našel.
Jan Šinágl, 3.6.2014
0 # gogo 2014-06-03 15:15
Já se, pane Šinágle, snažím oddělit to, čím se zabýváte (většinou oceňuji) od toho, jak se chováte . Za ten kotoul jste opravdu reálně nemohl (ne že byste si pád sám nepřivodil, ale ta sedadla mají vydržet i neposednější jedince), ovšem situace to byla tak humorná, že by byla škoda s tím neseznámit ostatní, zvláště když v záznamu uslyší ránu následovanou smíchem.
Nepochybuji, že jste využil čas lépe než poslechem čtení, na druhé straně nechápu, proč jste cítil potřebu to tam hlasitě všem oznamovat. Stejně tak jsem moc nepochopil vaši potřebu hlasitých projevů.
Ohledně podpisu - raději zůstanu u svého pseudonymu.
0 # Anonymní 2014-06-03 19:02
sinagl.cz/.../... - uvítám i podporu petice na www.sinagl.cz pro ing.arch.Řičáře. Pro přesvědčené a neodvážné možno podepsat i anonymně. Děkuji všem případným signatářům předem i za těžce zkoušenou rodinu vězně svědomí ČSSD!
Jan Šinágl, 3.6.2014
0 # Leon Kreutzfeld 2014-06-04 11:00
Dekuji vam vp. Sinagl za zverejneni audio zaznamu cteni z predmluvy Projevu a zaroven prosim o pokracovani priste.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-04 12:11
Jelikož uživatel FORTUNA zjevně nehodlá respektovat omezení, které jsem mu stanovil, tj. nejvýš jeden příspěvek během tří po sobě následujících dnů, budu napříště mazat všechny jeho texty. Nemyslím, že bych tím kvalitě svého blogu uškodil: jeho výplody byly až na nečetné výjimky bezcenné bláboly pitomce, který nerozumí ani základům toho, o čem se snaží psát.
0 # Daniela 2014-06-04 19:39
Hihi.
Tak iritujici pan Vorlicky byl odstranen, hmm, domnivam se, ze jiste po ferovem varovani a jiste pro neuposlechnuti zdejsich pravidel. Zabavne. Osobne, kdyz jsem mazana, zamyslm se, je li to spravedlive a zda mazanec ma nejaky merit. V pripade, ze se mi zda mazani neferove, zakaz odmitam respektovat. ..
Neni to tedy trochu podobne situaci ve vetsim meritku, kdy si konkretni spolecnost ustanovi pravidla , varuje ohledne extremu a pri neuposlechnuti paradigmu nasledne rusitele odstranuje? Zde podobnost vidim.
Je tu ale zaroven fundamentalni i rozdil v harmonickych proporcich. Jestlize ja, muska na stene, odmitnu subjektivni pravidla na verejnem blogu, to zdaleka nemuze byt meritko pro veci daleko dulezitejsi, vyznamnejsi, jako jsou pravidla vseobecna. To proto, ze si myslim, ze zakony, ac se tykaji jedincu, maji tez v sobe zakony platici pro cely mechanismus lidskeho souzitti. Ve vecich verejnych je zajem spolecnosti na prvnim miste..
Jinak proslov p.Peciny se mi zda profesionalni, drzel se faktu , nesvejkoval, napadl podpurne pilire obzaloby a vznesl inazor na neskodnost nacionalisticke historie v dnesnim svete.. Dokonce ani primo nehoroval pro svobodu slova, necitoval svobodomyslenkarska klise, - i kdyz si neodpustil zminku o Charte 77..
To bohuzel nemohu rici o pravniku roku, p. Cholenskem, jeho vyrok vidim jak pravnicky zranitelny, proc, to radeji nenapisi, jelikoz soudni liceni pokracuje....
0 # Tomáš Pecina 2014-06-04 19:50
Pan Vorlický svými texty obtěžoval ostatní, proto jsem mu stanovil limit, který jsem později, když to nepomohlo, zpřísnil. Tento nový limit opakovaně porušoval, takže jsem přistoupil k přísnější (absolutní) sankci. Tady není žádná demokracie, to je můj blog a moje "výkladní skříň".

Svobody projevu se dočkáte v závěrečné řeči: nebo byste si uměla obhajobu představit bez ní?
0 # Anonymní 2014-06-05 19:47
Pane Pecino,
myslel jsem si, že jste štíhlejší než já. :-)
Jinak gratuluji k úlovku pěkného politického procesu a držím palec.
0 # Anonymní 2014-06-10 09:00
CO napsaly Novinky špatně? Asi je špatně i protokol, když tam čtu "Nacistické hnutí bylo poraženo v roce 1945, neonacismus jako takový neexistuje"?
0 # Tomáš Pecina 2014-06-10 10:00
Díky za upozornění, to je přirozeně nesmysl. Dáme námitku proti protokolaci.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)