Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Nic lepšího si osoby stíhané za veřejnou presentaci tzv. extremistických symbolů nemohly přát. Na mysli mám politickou situaci v Ukrajině, jejíž nový establishment se opírá o nacionalistická hnutí navazující celkem nepokrytě na banderovskou a nacionálně socialistickou (nacistickou) tradici.

Jak to může fungovat v praxi, si hned ukážeme. Vezměme obrázek vpravo, znázorňující znaky divisí Waffen-SS. A nyní si prohlédněme obrazové zpravodajství z akcí ukrajinských majdanovců a hledejme shodu. Najít ji není vůbec problém: ukrajinští nacionalisté, vydávaní místními medii za bojovníky za svobodu, používají mnohdy zcela identickou symboliku jako vojska SS.

To má arci dalekosáhlé důsledky. Podle theorie kontextuálního extremismu, zastávaného většinou soudních znalců na extremismus, není určitý symbol závadový sám o sobě, ale takovým ho činí až kontext jeho presentace, tedy kdo, kdy, kde a jak ho vystavil. To je zcela odlišný přístup, než jaký je uplatňován v Německu, kde existuje každoročně aktualisovaný seznam zakázaných symbolů, vydávaný Spolkovým úřadem pro ochranu ústavy; tento seznam je natolik přesný, že spory o povahu určitého symbolu řešené znalci jsou zcela výjimečné.

Pokud by znalecká komunita chtěla na svém kontextuálně-extremistickém stanovisku setrvat, musela by v soudních síních čelit trapným chvílím, kdy by jí byl předestřen výřez z fotografie obsahující např. vlčí hák, a poté, co by znalec vysvětlil, o jak škodlivý a závadný symbol se jedná, by byl tento symbol presentován na celém snímku z některé ukrajinské akce – příkladmo inaugurace nového ukrajinského presidenta. Poté, znovu dotázán, by znalec musel svůj postoj korigovat a objasnit, že ve skutečnosti se jedná o symbol užívaný ukrajinskými demokraty vedoucími spravedlivý boj proti janukovyčovskému útlaku.

Tedy, pokud ještě nějací znalci zbudou, protože poté, co se Ivo Svoboda vymezil vůči bývalé milence tak energicky, že znalcem být přestal, jejich řady řídnou tempem více než povážlivým.

Komentáře   

0 # gogo 2014-06-19 12:09
Vstanou nové bojovníci a zavedou methody dříve neslýchané. Vůbec se o ně nebojte, ti jako třída rozhodně nevymřou!
0 # Guy Peters 2014-06-19 13:12
A jsou nějaké příklady? Já sám jsem skočil na lep ruské propagandě ohledně znaku батальйон «Азов», jejíž skutečný znak je úplně jiný.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-19 13:26
Těžko říct. Třeba tohle vypadá authenticky.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-19 13:39
A toto je prý z Reuters. Wolfsangel je tam zřetelný, i když nelze vyloučit, že ho tam drží ruský agent provocateur.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-19 16:49
A vida, už si toho v iDnes všimli a snímek vyměnili za jiný :-)
0 # Guy Peters 2014-06-20 09:22
Mezi Wolfsangel německým a ukrajinským je zřetelný rozdíl.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-20 09:35
Zřetelný? Já tam vidím pouze zrcadlové převrácení, přičemž nelze pominout, že právě v této inversní podobě symbol používali werewolfové.
0 # Guy Peters 2014-06-20 11:02
Za nejvíce podstatný považuji barevný rozdíl.
0 # Tomas Marny 2014-06-19 15:31
Ted delate chybu. Prave kvuli kontextu je to na inauguraci dovoleno a na demonstraci S.D.H. zakazano.
0 # Anonymní 2014-06-19 19:17
Přesně. Majdanovci přeci nejsou souzeni.
0 # Anonymní 2014-06-19 21:02
Jako by to nebylo jedno :D ( teda chapu ze pro znalce neni ) . Obecne je definice fasismu a nacismu ( neonacismu ) v moderni historii tak vagni , ze z casti chapu soudce v tom , ze si chteji najimat znalce . Taky by se casem mohlo dospet k tomu , ze v rusku je vlastne forma fasismu ( coz je ) a vsechny ruske sympatizanty by mohli pozavirat :D H.K.
0 # Anonymní 2014-06-20 03:42
Mírně OT: Neznáte někdo význam různého umístění (vlevo,uprostřed,vpravo), či absence vykrojení horní části jednotlivých erbovních štítů? Děkuji.
Jan Valtr

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)