Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Proč se aktivní zálohy armády nazývají aktivní, mi nikdy – coby spokojenému držiteli modré knížky – nebylo jasné. Občas se, pravda, vynoří různé pozoruhodné zprávy o počínání (Slovák by řekl vyčíňaní) těchto záložníků, ale to jsem přece jen měl za exces.

Nyní začínám chápat: aktivní zálohy aktivně sledují, zda někdo z nás civilů nemluví o armádě špatně, a když zpozorují delikt, pěkně zatepla pachatele udají. Ve spojení s mírně řečeno nechytrým policistou pak vzniká koktejl, který se až nápadně podobá tomu, co bychom, nejít o naši milovanou a zaručeně demokratickou vlast, patrně označili termínem diktatura.

Komentáře   

0 # Tribun 2014-06-29 17:07
Oni jsou aktivní zálohy proto, že my všichni ostatní jsme zálohy pasivní (modrá knížka je jen slabá ochrana před Povinností).
0 # Wenceslas 2014-06-29 21:40
Aktivní v protikladu k "povinná". Povinná jsou vojáci z povolání, kteří odešli z AČR. AZ jsou dobrovolníci, kteří jezdí každý rok na cvičení.
0 # Anonymní 2014-06-29 20:23
také mě to nějak nešokuje. Němci jsou sousedé a dneska jsme kamarádi, ale kdo ví, co bude za 30 let? Představuje si p. Pecina, že armáda má simulovat možné napadení Mexikem, nebo Kambodžou?
0 # Tomáš Pecina 2014-06-29 20:42
Ok, ale pak by bylo záhodno na takové cvičení přizvat jako protivníka bundeswehr, aby to bylo realistické. Myslím, že blitzkrieg by proti tomu byla opravdu vleklá válka :-)
0 # Philip Sudak 2014-06-30 06:04
BW má cca 225,000 aktivních vojáků + 55,000 "aktivních" záložníků. AČR má necelých 20,000 aktivních vojáků + cca 1,100 "aktivních" záložníků. O technice ani nemluvě.

Čeho máme dostatek, jsou policisté. Ačkoli, klasicky, přesné statistiky nikde nejsou, máme jich kolem 40,000, a to nepočítám strážníky.

Pak by nebyl problém stav naší "domobrany" zvýšit na cca 100,000 mužů!
0 # Anonymní 2014-06-30 12:45
Ad anonym z 29.06 - 20:23
No, clovek nemusi hledet ani prilis daleko do nasich dejin a aktualne ani prislis daleko od nasich hranic, aby bylo jasne, ze pokud by nametem cviceni byla obrana pred intervenci ze strany nase velkeho ruskeho slovanskeho bratra, bylo by to vice nez aktualni...
Ostatne podle soucasne ruske dokrtriny staci, aby si rusti majitele Kralovych Varu, ci nemale casti prazskych Vinohrad, zacali citit utlacovani - a mame tady zelene muziky natotata...
0 # Philip Sudak 2014-06-30 05:54
Zcela mi uniká, jak může, sebe sprostější, vyjádření názoru podněcovat k nenávisti - čí, a proti komu. To, že někdo vyjádří svůj názor vulgárně není přece z hlediska trestního práva hmotného relevantní, podstatný je obsah, a sám "udavatel" novinářům uvedl, že mu jde "o tu formu".

Jest-li má chlapec koule, tak ať si na přispívatele podá občanskoprávní žalobu (i když, vpravdě, nedokážu si sobě přestavit, jak by to chtěl subsumovat, přece jen, veřejná služba není projevem osobnosti) a nese sám, finanční i morální, odpovědnost za případný neúspěch.
0 # Anonymní 2014-06-30 22:30
V obdobi politické korektnosti, je prostě trestné, už to, že se ten druhý na... - že se ho to dotkne...

Petr V
0 # Anonymní 2014-07-02 00:11
Ono je opravdu možné, že policie takové trestní oznámení přijme? A neshodí to hned ze stolu?

Že veterán Dan Š. to nemá úsudek v pořádku vcelku chápu, že jako voják má tendenci nutit lidem všechno násilím přes zbraně, nebo alespoň policii. Ovšem kognitivní deficit Dana Š. by neměl vzbuzovat žádné akce proti Jiřímu Pohlovi, stejně jako proti nikomu, kdo má jakýkoli názor, který není po chuti Danu Š.

Na druhé straně jsem stejného názoru, že pokud někdo pomáhá okupovat cizí zemi, třeba Afghánistán, nemohu než okupované zemi popřát maximum úspěchu v likvidaci okupantů. To stejné budu přát i Česku, pokud jej někdo zkusí vojenskou silou okupovat.

Stejně tak, jako nelituji skutečných zlodějů, že je zavřou, nelituji ani okupantů, které zastřelí.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2014-07-10 13:17
Náměstek ministra zahraničí David Gladiš: Bratřil se s talibanci!
blesk.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)