Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tento text, ač se tak snad může podle titulku jevit, nebude o fotbale, nýbrž o politice a právu v této zemi. V ní se poslední dobou odehrávají děje, jejichž pochopení přestává vyžadovat dovednosti politologa, resp. právníka, ale číst místní tisk správně a s porozuměním začíná být doménou oborů zcela jiných, více či méně esoterických.

Českou politiku posledních let charakterisuje stav rostoucí a prohlubující se neprůhlednosti: jde stále více o mocenskou hru, která se odehrává v pozadí a na povrch vystupuje spíše jen sporadicky, v okamžicích krisí a provozních nehod.
Ještě před patnácti lety bylo možné dění v zemi popsat prostředky víceméně regulerní politologie: byly zde politické strany, aspoň nominálně pravicové a levicové, byli tu podnikatelé a podnikatelské zájmy, byla tu media a jejich vlastníci a byly tu arci i orgány činné v trestním řízení, které sice aktivitou ani schopnostmi neoplývaly, ale chovaly se přece jen do určité míry transparentně a předvídatelně.
Ne tak dnes. Zemi ovládají podnikatelské skupiny, jejichž vlastnická struktura i vazby jsou z větší části nejasné a širší veřejnosti nesrozumitelné, a tyto skupiny uplatňují svůj vliv na zkorumpované politiky prostřednictvím sítě svých agentů, různých janoušků a rittigů. Politici, komunální i celostátní, se stali pouhými překupníky vlivu, politické programy, se kterými jejich strany kandidovaly, jsou rok od roku méně významné.
Korupce je v zemi normou, veřejná zakázka, která by nebyla za mnohonásobek tržní ceny a s provisí, se stala naprostou raritou; dodavatelé vědí, kde je jejich místo, resp. kde je čí. A až na pár populistů a chaotů typu Rekonstrukce státu nikdo neprotestuje a nesnaží se tento systém změnit.
Novou roli však získaly orgány činné v trestním řízení. Ty jsou nyní přímým vykonavatelem politické objednávky a převodovou pákou moci. V mnoha podobách se opakuje standardní scenář, takový, jaký se odehrál na pražském magistrátu v kause Opencard. Garnitura, která na uplacené zakázce zbohatla, si objednala trestní stíhání těch, kteří z ní neměli nic a aspoň verbálně usilovali o její vyšetření. Policie a státní zástupci se činí a objednávku plní, a i když soud, až se k němu obžaloba dostane, ji za pár let s největší pravděpodobnosti shodí se stolu, účel bude splněn. Našel by se za těchto okolností dobrodruh, který by šel třeba do vyšetřování korupce kolem tunelu Blanka? Možná v pohádce, v realitě pražské komunální politiky rozhodně nikoliv…
To samé na Úřadu vlády. Premier, který nastupoval do funkce s programem boje proti korupci, byl zlikvidován tak spektakulárně, že na to bude vzpomínat ještě generace našich vnuků, a sám nyní čelí obvinění – překvapivě – z korupce.
Problémem ale je, že nevíme, kdo si Svobodovu a Nečasovu likvidaci objednal. Byli to skutečně jen Bém a kmotři napojení na ODS? Anebo je takové vysvětlení příliš prvoplánové a v celé akci byli zainteresováni ti, kteří ovládají presidenta Zemana a díky putschi tak získali pod svůj vliv na půl roku celý státní aparát? A kdo ovládá Babiše, je skutečným oligarchou, jak se tváří, nebo je to jen figurka representující zájmy těch, které mají dobrý důvod zůstat v zákulisí?
Právě v tom je největší potíž současné politiky v této zemi: jsme svědky jakési šachové partie, ale vůbec netušíme, kdo hraje proti komu a kdo kterou figurkou táhl.
Nepopírám, že existují různé zjednodušující výklady toho, co se děje. Např. antikomunistický: zemi se snaží ovládnout bolševici otevření i skytí, komunisté, sociální demokrati, babišovci a další Putinovi agenti, a ODS spolu se zbytky roztříštěné a fatálně oslabené pravice jim v tom z posledních sil brání. Nebo televisně-posthavlovský, pravdoláskařský: v zemi probíhá authentický, upřímný zápas s korupcí, jehož protagonisté, notabilně státní zástupci Bradáčová a Ištvan, čelíce mnohým protivenstvím, utínají korupční hydře jednu hlavu za druhou. A naopak populistický: zkorumpovaní jsou tam nahoře všichni stejně a čím víc se jich navzájem vybije, tím lépe.
Přiznám se, že občas lidem schopným věřit těmto jednoduchým ideologickým schematům závidím, protože sám vím o této zemi rok od roku méně a méně a stále hůře jí rozumím. Od bodu nula, roku 1989, kdy bylo vše zdánlivě jasné a popsatelné politologickými paradigmaty, pomalu dospíváme do stavu, kdy se jevová stránka politického života už zcela odtrhne od stránky kausální, a kdy se volební billboardy začnou podobat těm, které známe třeba z Nigerie: ať budeme volit kohokoli, vládnout budou stále jedni a ti samí, ovládajíce politiku stejně jako media i justiční orgány – noví majitelé státu.

Komentáře   

0 # David Schmidt 2014-05-22 09:26
To jsou podobné pocity jako koukat na Okres na severu a pak si číst zprávy.

Co třeba možnost, že Nečas byl jednoduše zkompromitován. To přeci neznamená, že justice pak jedná na něčí objednávku. Tyto události naopak boří mentální bloky o nedotknutelné politice.
0 # Anonymní 2014-05-22 09:35
Pane Pecino, já soudím, že je úplně jedno, kdo si likvidaci dočasně nepříčetného, sexuálně vydíraného podpantofláka objednal. V tomto případě skutečně "čím víc se jich navzájem vybije, tím lépe." Bývalá prodavačka v bufetu, která šikanuje celý Úřad vlády, úkoluje tajné služby a vydírá premiéra, to je něco tak absurdního, že se to vymyká jakékoliv klasifikaci, a s "běžnou" korupcí typu Blanka nebo Opencard bych to vůbec nespojoval.
0 # David Schmidt 2014-05-22 09:59
Dámy a pánové, nechci se vás dotknout – kdo z vás to má?
0 # Anonymní 2014-05-22 10:20
No, popravdě Paroubek předvedl, že premiérské možnosti, co se hrk-hrk týče, končí někdo poněkud jinde než u vyzobané slunečnice, která si z protekce dodělala maturitu. Asi to bylo tím sexy mozkem :-)
0 # Anonymní 2014-05-22 09:38
Já bych nebyl tak pesimistický, třeba Svobodní a Piráti mají slušný vzestup preferencí. A tudy vede cesta – přes malé strany, které mají nějakou ideologii.
Myslím, že ten dům by stačilo trochu opravit, už je příliš vybydlený. Na zbourání to ale není.

Jenže – prachy -> propaganda. Kdyby měly KOZY peníze, tak si zaplatí billboardy s KOZOU a v parlamentu budou sedět KOZY, protože budou všichni volit KOZY.
To je ten zásadní problém. Ta volící většina je malověrná a zmanipulovaná. Lidé často volí srdcem (Schwarzenberg, to byla nádherná ukázka, je takovej "lidovej" a "sympatickej"), nikoli podle svých zájmů.

Chce to osvětu – nekoukat na zaplacenou televizi, ale číst nezávislé zdroje a přemýšlet. Definovat své vlastní zájmy, hledat průnik, ověřovat solidnost a podle toho volit. S Internetem to už jde docela dobře.

Quido
0 # Vodník 2014-05-22 11:14
ať budeme volit kohokoli, vládnout budou stále jedni a ti samí, ovládajíce politiku stejně jako media i justiční orgány – noví majitelé státu.
Ano, Tohle ovšem platí v poněkud elegantnější a méně škodlivé (krzevá historické a ekonomické okolnosti) variantě i ve zbytku světa. Nejen v Rusku, ale i v USA nebo Holandsku.
0 # Anonymní 2014-05-22 11:20
Ad Nečas a Nagyová:

To jim jako Bradáčová namíchala do drinků rohák, rozsouložila je a pak je sfetovala LSD, aby měli pocit, že musejí zneužívat obranné zpravodajství? Protože pokud ne, tak se ta kauza nedá nazvat "vytvořenou", můžou si za to sami. Nevím, co spektakulární na tom bylo a od Vás bych čekal, že i přes svou apriorní nenávist proti OČTŘ uznáte, že tam byla ze strany Nečase černočerná černota.

Yossi
0 # Anonymní 2014-05-22 11:40
Popravdě, co se Nečase týče, mám dojem, že přinejmenším jeho ovládací schopnosti byly do značné míry vymizelé. :-)
0 # Tomáš Pecina 2014-05-22 11:47
Zatím jsem nezaznamenal jediný důkaz, že by o zneužívání VOZ Nečas věděl. A ostatně ani o žádném jiném trestném činu, kterého by se byl dopustil. Být pod vlivem dominantní maitressy je smutné, ale není to trestné.
0 # Anonymní 2014-05-22 12:23
Ale stále platí, že mu tam tu dominu nenasadila Bradáčová a za svůj pád si může Nečas sám tím, že dovolil, aby se kolem něj dělo to, co se dělo, buď byl zcela neschopný nebo hajzl nebo oboje. Pokud vím, tak u sledování Nečasové ani není Nečas obviněn. Spíš jsem zvědavý, jak to dopadne s tou sabotáží, to je kreativní přístup.

Já se jen divím, že u soudců a OČTŘ, kde nemáte důkazy, zcela bez problémů uvádíte, že musejí být podplaceni, zaujatí a pod., ale říct natvrdo, že to za toho Nečase podle všeho fakt sabotáž byla (a můžeme se bavit, zda i s jeho účastí), se Vám nějak nechce.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2014-05-22 12:36
Už rok nám Ištvan tvrdí, že odhalil něco velkého, tak velkého, že nám ani nemůže říct, co to je. Klidně mu věřte, já ale vidím, že zatím nemá skoro vůbec nic: předvolebním trumfem je odposlech, podle kterého Nečas Nagyové nevyhověl a neprosadil jí podporovaného nominanta do NKÚ.

Postupuji Occamovou břitvou a dovozuji, že ve skutečnosti Ištvan od počátku bluffuje, a bude rád, když jeho megalomanské akce skončí odsuzujícími rozsudky za to sledování manželky.
0 # Anonymní 2014-05-22 14:04
Popíráte, že probíhaly všechny ty schůzky, že Nagyové dávali různí lidé napojení na Rittiga and his melody boys různé dárky? Ano, v odposlechu mají případ, kdy Nagyová neuspěla, ale proč by jí někdo dával dárky a řešil s ní všechno, kdyby nebyl někdy předtím případ, kdy uspěla. Já v tom tu sabotáž státu vidím, jen je Ištván v důkazní nouzi.

Zase tam taháte volby, to je spiknutí na úrovni chemtrails (ano MfD má své cíle), ale říkat, že je za tím Ištván...

Za neodsouzení trafik nemůže, tam bych se spíš zajímal, co vedlo NS ČR k tomu výkladu jednání ve sněmovně, který dovodil (podobně jako u Bárty).

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2014-05-22 15:32
Vidíte-li skutečně sabotáž, nezbývá než doporučit návštěvu očního lékaře. Nikdo nepochybuje o tom, že důvody těch dárků s vlivem Nagyové úzce souvisely, ale trestný čin z toho nepostavite, ani zdaleka ne. Aby obžaloba mohla uspět, potřebujete konkrétní úplatek a konkrétní s nim korelující protislužbu. Jinak skončíte u soudu jako Ištvan v trní.
0 # Anonymní 2014-05-22 15:41
TP:
Takže situace, kdy nějaká skupina lidí ovlivňuje obsazování postů ve státní správě tak, aby jejich vyvolení byli nedotknutelní, není dle Vás sabotáž?

Nevím, proč tam pletete úplatkářství, ano, na to patrně nemá Ištván důkazy, ono v českých luzích a hájích se úplatky ex post postihují těžce, pokud se k tomu v tom odposlechu někdo výslovně nepřizná.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2014-05-22 19:35
Samozřejmě není. Přečtěte si § 314 TrZ a pak mi povězte, v čem naplnění zákonných znaků tohoto zločinu spatřujete.
0 # Anonymní 2014-05-22 22:10
Systematicky působili s cílem způsobit v PČR, SZ a soudnictví poruchu spočívající v tom, že někteří lidi by byli nedotknutelní.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2014-05-22 22:36
Zákonným znakem je úmysl poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky anebo poškodit mezinárodní organisaci. Právě to vám s Išvanem ve vaší konstrukci bolestně schází. Jejich úmyslem bylo dosáhnout zvýšení osobního vlivu tím, že určité funkce obsadí zavázanými osobami, ale to je tak asi vše.
0 # Anonymní 2014-05-23 09:49
Já úmysl znefunkčnit OČTŘ považuji za úmysl poškodit ústavní zřízení ČR.

Takže podle Vás to není trestné?

Yossi
0 # Anonymní 2014-05-23 13:17
OČTŘ jsou ústavními institucemi? Co se tu člověk nedozví...
0 # Anonymní 2014-05-23 15:44
Kefalíne, co jsou to "ústavní instituce" a kde se o nich něco v § 314 píše?
0 # Anonymní 2014-05-24 16:52
Jaksi z podstaty věci lze ústavní zřízení poškozovat jen poškozením ústavních institucí.
0 # Anonymní 2014-05-25 21:58
takže úplatek ani sabotáž ne, a obecně tohle počínání asi ani nebylo protiprávní, že?
0 # Tomáš Pecina 2014-05-26 09:02
To je těžké posoudit bez znalosti podrobností, trestní odpovědnost může sahat od nulové ("kecy u piva") po korupční trestné činy; po sabotáž arci přece jenom ne.
0 # Leon Kreutzfeld 2014-05-22 14:08
Myslim, ze Cesko se potyka se stejnym problemem jako mnohe dalsi demokracie, bud mlade, nebo ty z rozvojoveho sveta. To ze formalne a technicky existuji svobodne volby, svoboda slova, nebo listina lidskych prav vubec neznamena, ze moc je podrizena obcanum, lide mohou svobodne rikat sve nazory a dovolaji se svych prav. To maji formalne i v te Nigerii jak author podotyka. Nemene dulezity je i “duch liberalni demokracie”, ktery se musi projevovat v statisicich az miliardach drobnych osobnich i institucionalnich interakci kazdy den. A to je ingredience kterou trva strasne dlouho vytvorit, navic je pod neustalym utokem tech ruznych “zlojedu”. Nakonec i ty tzv. “vyspele” demokracie bojuji s naprosto stejnymi nesvary a nedostatkem legitimity moci, akorat, ze je obcanska spolecnost dokaze drzet obvykle vice pod kontrolou.

Stav ceske demokracie bych odhadoval tak nekde na urovni 80. let 19. stoleti v USA (doba “robber barrons”). Budoucnost si netroufam odhadnout, ale muj osobni nazor osciluje nekde mezi tim pravdolaskarskym a populistickym. V Cesku imho dnes skutecne probiha authenticky boj s korrupci, ale zaroven se tato stava standardem a prosakuje do stale nizsich pater politiky, spolecnosti i kazdodennich ocekavani obcanu. Jsou tam sily, ktere tahnou Cesko svedskym i nigerijskym smerem. Ten nigerijsky je rozhodne vice videt nez pred 20 lety, ale na druhou stranu, deji se dnez principelne vetsi zverstva nez napr. za Klause a jeho privatisace? Nebo je na ne jen lepe videt? Dnes vsak ta zverstva mohou byt nebezpecna tim, ze uz jsou standardizovana, ocekavana, zazrana do instituci a kazdodenniho lidskeho jednani.

Proc je Rekonstrukce statu chaoti a populiste?
0 # Anonymní 2014-05-22 16:13
Protože jim jde o získání moci bez voleb
0 # Leon Kreutzfeld 2014-05-22 16:47
Pokud nekomu jde o ziskani moci bez voleb, tak to neni znak chaosu nebo populismu, tak jak tato slova chapu ja.

Pokud vim tak oni tlaci na konkretni poslance, aby hlasovali jistym zpusobem o konkretnich zakonech. Takove natlakove skupiny v tzv. vyspelych demokraciich bezne existuji (vyborne to ma zvladnute napr. AIPAC), a nemusi to byt nutne na skodu demokracii.

Volby jako prevodovka mezi nazorem volicem a cinnosti politiku je znacne neefektivni nastroj, takze existuji organizace, ktere tlaci na politiky, aby drzeli slovo a zvysuji tak jejich zodpovednost i za horizont voleb a tupych volebnich sloganu. Samozrejme se to muze zvrhnout v opak.

Ze politici jednaji pod vlivem natlakovych skupin proti nazoru svych volicu je dnes definicnim znakem soucasnych demokracii. Ale relativne transparentni a verejna iniciativa je furt lepsi nez neverejne a skryte natlakove skupiny representovane Janousky, Rittigy a Nagyovymi.

Ten problem, ktera CR dnes ma neni IMHO ten, ze se vubec lobbuje, jako to dela Rekonstrukce statu, ale ze veskery lobbying je temna a neprehledna jungle.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-22 17:13
Protože oni jsou něco jako Arizonská obroda. Očekávají, že pod vlivem jejich misijně-pastoračního úsilí se všeobecně zhýralí poslanci obrátí na jejich víru a stanou se lepšími, asi tak jako Arizonská pěnice Kvéta Fialová. Výzva, aby vzali to svoje portfolio protikorupčních zákonů (které jsou samy o sobě velmi rozumné) a šli s nimi do voleb, je v jejich případě smysluplnou odpovědí na jejich moralisování.
0 # Leon Kreutzfeld 2014-05-23 08:30
Koukal jsem na tu jejich stranku (Rekonstrukce statu) a me pripada, ze to delaji podobne jako napr. AIPAC. Vydaji doporuceni ke svym zajmovym polozkam, vyzadaji si sliby a pak politiky znamkuji podle toho jak representuji jejich zajmy.

Nevim ale,jak toto muze fungovat v ceskych podminkach. Kdyz jde v USA kongresman proti zajmum AIPACu, tak dostane spatne znamky a prijde tim o radu zidovskych hlasu, a zejmena volebnich prispevku a to je citelne. Kdyz jde proti Vam AIPAC tak Vase kariera v Kongresu vicemene konci.

V Cesku, kde se penize shaneji neregulovanou korrupci a lide nevoli osobnosti, nybrz strany ktere se od sebe lisi zejmena jen barvou dresu je pak takova zpetna vazba mnohem mene efektivni. Ale pripada mi, ze to co dela Rekonstrukce statu je krok spravnym smerem.
0 # Viktor Cistic 2014-05-22 20:16
Petr Nečas už je politická mrtvola a až ho od sebe odkopne i Nagyová-Nečasová, bude na něj smutný pohled. Kdoví,třeba pak "najde cestu k Bohu" jako křišťálově čistý Standa Gross dnes, kdy ho sžírá nějaká,možná smrtelná choroba,je ho za groš kudla a tak se smiřuje s Hospodinem,poněvadž to vypadá,že brzy bude kousat do trávy zespoda.

Obdobný vývoj vidím mimochodem i u "Rosti Nenávistného".
Hedvíček kdysi byl pojem českého internetu,někdo ho nenáviděl,někdo miloval,on nenáviděl všechny,přátele nemajíce,jen oddané submisivní poskoky.
A dnes je to dědek, který je po ordinacích více než často, kvůli diabetes mu hnije noha, intelektuálně to s ním jde z kopce a nyní už se mu začal bouřit i jeho vlastní manšaft v komentářích na blogu Agitprop.
Skoro by ho člověku bylo až líto,kdyby nevěděl,jaká je R.H. nenávistná kreatura a kolika lidem ublížil.
Řekl bych tedy,že u něj i u českých politiků to srovná až ten Sekáč s kosou,co se nezakecá.
0 # Anonymní 2014-05-23 08:03
Nechcete nam pane pecino napsat koho budete volit vy ? Jako podporu samozrejmne . Nemyslim to ve zlem , jen me to zajima ( Se zamitavou odpovedi odkazujici na soukromou volbu problem nemam :D ) Diky H.K.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-23 10:27
Samozřejmě Korunu. S několika body jejich volebního programu se sice neztotožňuji, ale pořád k nim mám názorově nejblíž.
0 # J. Janát 2014-05-23 15:10
Mně trochu pomohla nazřít, jak to v určitém segmentu vyšších pater funguje, čettba knihy L. Michálka "Modrá, nikoli zelená banka." --- Jinak si myslím, že není třeba vidět vše jen jako šachovou partii, ale také to, že při nejasných pravidlech a mnoha hráčích se poměrně často stávají poruchy v podobě např. whistleblowerů, jako je on, kteří partii zmaří.
0 # Anonymní 2014-05-23 16:43
Eurovolby online: Trapas Babišovy ženy, hlasovala dvakrát
zpravy.aktualne.cz/.../...

Napoprvé Monika Babišová hlasování nezvládla, hodila do urny lístek bez obálky. Komise jí umožnila druhý pokus (na snímku).
zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-05-23 16:51
Babišova partnerka při volbách porušila zákon, za plentou nebyla sama
zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2014-05-23 17:56
Děkuji za link, u mne je to v rubrice Nezaujalo nás.
0 # Anonymní 2014-05-24 14:44
Me spis přijde tragické, ze se člověk jako p. Necas muze stat premierem, vzdyt to byla fraska.
0 # Anonymní 2014-05-26 22:04
Politické strany - a tedy demokracie - zdá se (alespoň na čas) skončily... Vládnout budou oligarchové a (nestranné) OČTŘ s podporou médií, toužících po boji (tentokrát ne o zrno a tak, ale proti korupci - už aby ji někdo chytil, odsoudil a zavřel až zčerná!!!)

Intelektuálové fandí nebo se diví, ale jak se zdá (s)prostý lid na to z vysoka kašle :-D

Petr V

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)