Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

A máme tu další affairu, nebo spíš affairku: šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová se dostala do konfliktu s policistou, který nevěděl nic lepšího, než na ni vytáhnout služební pistoli. Media, včetně debaterů pod články, řeší naprosto podružnou otázku, zda úřednice na policistu opravdu najížděla, anebo zda si to vymyslel, jak je běžnou policejní taktikou, místo aby zmlkla v úžasu nad tím, jak je možné, že ten cowboy za dané situace skutečně vytáhl služební zbraň. Co s ní, proboha, mínil udělat? To chtěl Nezmarovou zastavit střelbou, jak mu nesmyslné ustanovení PolZ dodnes umožňuje? Nebo snad hodlal pro výstrahu začít střílet do vzduchu!?

Komentáře   

0 # gogo 2014-05-20 23:39
Třeba chtěl vyměnit pistoli za propisku.
www.youtube.com/watch?v=cxI0Dlc7NP8
0 # David Schmidt 2014-05-20 23:45
Na druhou stranu probíhala tam ochranná operace (viz kdo kolem projížděl) a
vytáhnout zbraň je standardní věc k zajištění v nejisté situaci. Co
jiného má dělat? Pískat na píšťalku? Hrozit obuškem? Gestikulovat? Dojít
si pro megafon? Nechat se přejet a auto ujet?
0 # Daniela 2014-05-21 04:19
Jasne to omezovani svobodneho pohybu... :-))
Mafianska nevesta ma prece plne pravo na svobodne projizdeni do statniho arealu, i kdyz je tento areal prisneji strezen kvuli specialni ochrane, --- jezdit si muze prece kam chce, kdy se ji zachce, nikdo nema pravo ji omezovat. Natoz, kdyz to je jeji zahradka, jeji "turf" a policie ji nesmi v demokratickem systemu branit jezdit po verejne ulici. .
Bud mame svobodu anebo ji nemame, ze, p.Pecino..

A ze by policajt ridicce pri neuposlechnuti rozkazu zastavit mohl prostrilet pneumatiky, no to by byla sprosta sikana do nebes volajici, hned protestovat a psat stiznosti , pac policie hrube pochybyla, porusila ustavni pravo obcanu ...
0 # Tomáš Pecina 2014-05-21 04:51
Nevím, jestli jste někdy byla na tom místě, u tramwayové zastávky Pražský hrad, Danielo, ale tam je tolik lidí i v době, kdy se nic neděje, že představa střelby na jakýkoliv cíl je úplně mimo realitu.
0 # gogo 2014-05-21 07:45
Já bych policii nepodceňoval. Oni jsou schopni zastavit auta s nic netušícími lidmi a použít je jako živý zátaras. Nebyl by proto zase takový problém střílet proti davu a věřím, že GIBS by vydal prohlášení o bezvadnosti zásahu do dvou hodin.
0 # Anonymní 2014-05-21 09:48
Zbraň má mimo jiné zastrašující potenciál. V drtivé většině případů, kdy policisté tasí zbraně, k žádné střelbě nedojde.
Chápu, že pro někoho, kdo si "patnáct let buduje pověst na zdvořilosti" (jinými slovy: leze do zadku vysoce postaveným lidem), může taková událost vyvolat šok a následné rozhořčení.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-21 10:06
Pokud autorita policisty spočívá v tom, že na vás může kdykoli tasit služební pistoli, resp. se to domnívá, asi se stala chyba někde ve fasi přijímacího pohovoru. Ano, v amerických filmech to tak bývá, ale tam je také běžné, že lidé mají pod přístrojovkou zbraň přiměřeně velkého kalibru a nedostatek obezřetnosti by pro policistu mohl být fatální.
0 # Anonymní 2014-05-21 10:56
Když jsem si pořizoval zbrojní průkaz, první, co jsem od zkušených slyšel bylo: "Tas zbraň jenom tehdy, pokud chceš střílet."
Počítat dopředu pouze se zastrašovacím účinkem zbraně je nejrychlejší cesta do rakve. Samozřejmě ne v případě slaboučké, evidentně neozbrojené bloncky. Tam by měl střelec navštívit nejdříve psychiatra a pak hned prokurátora!

Quido

0 # David Schmidt 2014-05-21 11:15
Policie nemá zbraně jen na (sebe)obranu, ale i na výstrahu a prevenci.
0 # Anonymní 2014-05-21 12:15
Nezlobte se, ale schopný policista opravdu na holku tahat zbraň nemusí! Leda tak zakomplexovaný blbeček.
A kterak si představujete "prevenci" se zbraní v ruce? Jako že někoho preventivně zastřelí? To už tu také bylo.

Problém je, že když policajti něco podělají, tak se jim nikdy nic nestane. Toho využívá lidský odpad v jejich řadách. A to je, myslím, předmět páně Pecinovy kritiky.

Quido
0 # David Schmidt 2014-05-21 17:07
Dobře... další možnost: skočit na střechu auta a začít si s řidičem povídat.
0 # Daniela 2014-05-21 21:58
Uz jsem pozapomnela kde je zastavka tramvaje, protoze jsme na Hrad chodili vzdycky pesky zkrze Chotkovy sady...Podivala jsem se na Google street, musi to byt ty zastavky u krizovatky naproti Lvimu dvoru U prasneho mostu. .. Bych rekla, normalni davy , mensi nez na Karlove moste.. Zkusenemu policistovi by strilecka , sileny jezdec, brani rukojmi na lidnatem miste nemela delat zasadni problem. .Neznam presne skutecnou aferu, takze nemuzu s urcitosti tvrdit, ze se jednalo o "excessive use of force". .Podle jedne zpravy divoka ridicka unasela policistu na kapote auta asi 4 metry. .
Ja vzdy stranim policii, zvaste, kdyz se jednalo o vyjimecny stav bezpecnosti...A vubec, tato zdatna urednice, protokolarka, nevedela, ze v ten den je v statnim protokolu presidentsky summit a pristup na Hrad bude omezeny ?
0 # Tomáš Pecina 2014-05-21 22:09
Kdyby řidička vezla policistu na kapotě auta čtyři metry, vyvolalo by to takovou pozornost, že by se našlo nejméně deset, možná padesát svědků (nezapomínejte, byl to na začátku turistické saisony, na konci dubna, a tou cestou proudí na Hradčany desetitisíce turistů denně). Nenašel se ani jeden.

Z toho vyvozuji, že se nic takového nestalo.
0 # Pefi 2014-05-21 22:46
Danielo, střílela jste někdy z pistole alespoň na střelnici ? I v New Yorku policie v 60 až 70% výstřelů mine cíl, na který střílí. Navíc u nás má policie střelivo FMJ, které se odráží.

"Zkusenemu policistovi by strilecka , sileny jezdec, brani rukojmi na lidnatem miste nemela delat zasadni problem."

Tohle platí tak nanejvýš pro příslušníky speciálních zásahových jednotek. Normální policajt je v podstatě člověk z ulice, který má na sobě uniformu a vybrán pro službu byl mj. pro svou ochotu poslouchat rozkazy a moc u toho nepřemýšlet.Díky televizním seriálům a mediální masáži si lidé policii trochu moc idealizují.
0 # Daniela 2014-05-22 03:11
Aha, na pozdvizeni jezinky v citroenu nejsou nahodni svedci. . Toto je hodnotny argument, pac je logicky.
Ovsem, stejne uz je pozde. Jakykoliv svedek ted svedcici muze byt naveden a podplacen, mne by pripadal neduveryhodny.

Pane Pefi,
prece nebudu na verejnem foru vyzrazovat, jaky uspech mel muj manzel, dlouha leta zamestnanim vojak, s mym cvicenim ve strelnych zbranich.
Amerika je tak rozdilna, ze New York nebo Washington DC je vesmirne vzdaleny mestecku, kde ziji. U nas by policista zbran hned na neukazneneho ridice netasil, jak to vidite ve filmech a v Praze. . Zde je u zakazu vjezdu viditelny zataras, takove ty kuzely, a kdyz je prorazen, pak teprve policie, v hlidacim aute spusti sirenu , coz znamena stop. Vzdy dva policiste a vzdy je v aute zapnuta kamera. Auto na dalnici musi zastavit na kraji silnice. Naprosto nesrovnatelne s ochrankou u Hradu, i kdyz to vypada, ze ridicka na oznameni nezastavila. Sama rika, ze uz ji zakazali vjezd na krizovatce a ona nemela cas se obratit. Proc nezastavila hned a nenechala si situaci vysvetlit ?
Policista mel jiste rozkaz, nedovolit absolutne zadny automobil do ulice smerem Hrad..To chapu. Co kdyz by v aute sedel sebevrazedny terorista s blondatou parukou ?
0 # Anonymní 2014-05-22 09:01
Bych rekla, normalni davy , mensi nez na Karlove moste.. Zkusenemu policistovi by strilecka , sileny jezdec, brani rukojmi na lidnatem miste nemela delat zasadni problem.

No, po přečtení výše uvedeného se mi vybavil - bůhví proč - tenhle citát: "Níže podepsaní lékaři bazírují na vrozeném kreténismu Josefa Švejka, vyjadřujícího se slovy: Ať žije císař František Josef I., kterýžto výrok úplně stačí, aby osvětlil duševní stav vyšetřovaného jako notorického blba."

A obávám se, že na tom nic nezmění ani rozmítání o výcviku manželky na maloměstě. :-P
0 # Anonymní 2014-05-22 23:44
No asi tak, vojsko strilet neumi, strili hure, nez dobry vetsrovkar, ktery nic s prachem v zivote nedrzel v ruce !!
A tohle je overeno v praxi, na CZ75 ;-))
Pokud teda manzel neni odstrelovac, ti jsou na presnost strelby i cviceni ;-))

A k USA, moc neverim, cast rodiny tam bydli a jen kontrolni prohlidky, aut s SPZ z jineho okresu muze skoncit vrazdou, takze ruce nahoru, na kapotu, nechat prohledat, pak teprve pozdravit pri odjezdu.
A jak je to tam v pohode jsme videli pri mnohem nevinnejsi situaci, kdyz zena jela autem, policie na ni namirila zbrane, bez varovani stop etc. ona zpanikarila, a jala se tedy jet pryc ... a ac jela tak 20km, tak ji proste odpraskli ... takze o USA mi nic nerikejte ;-)
0 # Anonymní 2014-05-23 00:16
anon z 23:44
nojo, USA, zeme policejnich vrahounu a pani v cilindrech co tyji z penez pracujiciho lidu! :-) overeno na CZ75 :-D

Uprimne receno, az kultura vykonu prava v CR bude na stejne urovni jako v USA, bude to fajn. Zatim se spis blizime Rusku
0 # Daniela 2014-05-23 05:18
Anonyme z 9:01 a 23:44,
dejte si poradny nick, neco jako Zizkovsky Pepik, Machr z Kocourkova, Libensky Tonda soustruznik, nebo tak nejak.
Doufam, ze ti vasi pribuzni hrde neprohlasuji, ze jsou Cesi...:-)
Jestli to tvrde zachazeni nebude tim, ze policie si dela profily, nez zastavi, na pocitaci maji info o SPZ, takze je pravdepodobne, ze vas pribuzny uz je policii nechvalne znam, - ze uz on mel urazy a jezdi nabumban ceskym piveckem ?
Ven z vozu a ruce na kapotu, sacovani, to se nam za mnoha let jezdeni autem jeste nestalo.. Ano, jestli nekdo nezastavi silenou jizdu okolo Bileho domu, pak je po varovani zastrelen. Mate s tim problem ? Ja ne.
Anonymek z 9:01 se asi snazi byt Jaroslavem Haskem.
Akorat, ze ta cestina na rozdil od Haska je nejaka divna , co jste prosim, myslel slovem "rozmítání " ?
V ceskem slovniku to slovo neexistuje, nevim, zda to je vyraz podivne tecnicky, ale do vasi vety se zarucene nehodi, je to ciry nesmysl...:-))
0 # Anonymní 2014-05-23 10:05
0 # Anonymní 2014-05-21 07:51
Osobně jsem musel čelit lžím policistů, takže o nějaké jejich pravdomluvnosti nemám vůbec žádné iluze...

Jarda
0 # Anonymní 2014-05-21 09:52
Lžím jiných lidí než policistů jste nikdy nečelil?
0 # Anonymní 2014-05-22 23:25
Lzi policistu jsou o to zavaznejsi, ze za ne bezne koukaji i 2 roky za "napadeni cinitele"
S tim ma zkusenosti kazdy ridic, nebo zname priklady udajneho napadeni policie, pritom zaznamy nahodnych svedku hovorily jasne v neprospech police a se si vze vymyslela, co je ale zarazejici, ze nedostanou 4 roky za podvod a zneuziti fce. verejneho cinitele + pokus o zniceni cloveka.
0 # Anonymní 2014-05-21 11:58
samozřejmě ano, ale u "strážců zákona" je to pro mě nepřijatelné, asi jsem naivní..

Jarda
0 # Anonymní 2014-05-22 23:39
No asi takhle, za normalnich okolnosti bych policii nikdy neveril, zde je ale dilema, mame zde 2 vohnouty.
1) Blb, co dela benga a je to de fakto pochuskar a hlidac, co cuci na akcni filmy a jeho vzor je jakasi dalnicni fasisticka police zvana v TV Kobra1, ktera misto aby sikanvala slusne ridice fusuje do prace kriminalce, protidrogove i zasahovce.

2) Blondata DOMINA, zena, co si o sobe mysli, ze je nedotknutelna nadsamice, ktera kdyz uvidi neznameho OTROKA a podcoveka, co nema ani 50.000 cisteho a je rad ze zaplati najem, nebo bydli na utvarove ubytovne, ktery je pro ni nicotny cerv o ktereho by si tak leda vytrela podpatky a nechalo ho mozna naheho libat jeji boty ... tak ta si rekla, ty mi nebudes nic rikat ty smejde, tebe ja sejmu a vytru to tady s tebou jako s hadrem.

No a co by mel straznik delat s pistoli??, prostrelit peneumatiky, nebo ji zastrelit, protoze se jej pokusila zabit ? ... pokud se jej pokousela nabrat ze.
jen tak mimochodem, zbran u nas muze nosit jen osoba starsi 21let, pochybuji, ze ma police vyjimku, nebot ma taktez zbrojak, jen sluzebni + dle libosti.

No to ze nejsou svedci je divne, kamery jim samozrejme taky nefungovaly, ale kdy tam bylo kupa lidi, tak je divne ze neexistuje ZADNE SVEDECTVI !!!!

A kdo ma vetsi vliv a penize?
Straznik, ktery je rad, ze si muze jednou za cas zajit na slusne jidlo, nebo samice od lobisty s prsty az do justice a police CR?
Kdo asi dostane vysetrovani, kamarad policisty, nebo vlivneho lobisty ?

Tedy klidne muze byt pravda, ze na nej najela a to UMYSLNE s tim mu ukazat, ze s ni nevyjebe a ze pred ni bude v pozoru salutovat ... zatimco on si rekl, ty sv* ty ja ti libat nohy nebudu, a byl rozhodnut ji spoutat na zemi, nez zacali kolem chodit vlivni lide ...

Zde pes pozira psa .... a ac policii zasadne neverim, tak priznavam, ze jsou situace, kdy se jjeich verze zda byt i pravdepodobnejsi a tohle je jedna z tech vyjimek.
0 # Anonymní 2014-05-24 10:02
Pane Pecino, v úvodu Vám přeji hezkého dne. K tématu: sloužil jsem dlouhá léta ještě za SNB následně i u PČR. V dobách kdy jsem tzv. šlapal jsem poznal mnoho různých lidí a pokud se jednalo o přestupce, na chodníku brzy zjistíte koho máte před sebou a jak se k němu zachovat. Mnohdy jsem věc řešil domluvou nebo menší pokutou /pokutové bloky byly tehdy dvacetikorunové, nepatřil jsem k tzv. "trhačům", kteří si nafasovali padesátikorunové a pod 100 Kčs na pokutě nešli/. Řekl bych, že lidé k sobě měli blíže a byli schopni se bavit i s policistou. Jednou jsem člověka - řidiče neodhadl, udělil jsem mu pokutu 40 Kčs, nedal mu pokutové bloky a peníze jsem bezprostředně dal dětem na zadním sedadle s tím, že to mají od tatínka na zmrzlinu. Byl jsem potrestán srážkou z platu /5% na dva měsíce, tehdy to bylo cca 400 Kčs/. Dnes nevíte nikdy koho máte před sebou, každý se ohání právníky, postavením, někteří přemírou inteligence, kamarády, funkcemi, penězi, ..... . Mám za to, že dnes se již s občany mluví velice těžko. Nechtěl bych být v kůži toho policisty. V nějakém nástupním kurzu mu naplní hlavu zákonem o PČR a hle, policista si ve vypjaté situaci vzpomene, že v § 52 je uvedena i pohrůžka zbraní, úder zbraní a varovný výstřel. Vám jako člověku dotčeného právem to jistě nemusím sdělovat. Tedy, pohrůžka zbraní je naprosto legální postup, byť patrně neadekvátní situaci na místě, ale já tam nebyl, vy také ne a ostatní diskutující rovněž ne. Novináři potřebují senzaci, pokud možno krev, a tak "semelou psa s boudou i s řetězem".Nezastávám se ani jedné ze stran, dnes berou k PČR každého /jednou to bude veliký problém/, také si to může každý z převážně anonymně diskutujících zkusit, ale mnohde již z písemného projevu usuzuji, že by je nevzali. Opravuji tedy své předchozí tvrzení, berou skoro každého.
Zdravím a přeji hezké dny budoucí. Milan Kerhol
0 # Daniela 2014-05-24 17:36
Moc hezka pohadka, krasna haskovska cestina smrncla Capkem..
V teto skazce bylo vse takove lidske, pratelske, prumerne platy soudruhu Statni bezpecnosti nesly pod 8000 Korun ceskoslovenskych a vsichni se meli radi.
0 # Anonymní 2014-05-24 18:54
Ad.Daniela. Danielo, Danielo, jste nepozorná. SNB nebylo StB. Nevím kolik brali "stáťáci", ale já nastupoval za 1.700 Kčs. Těch 400 Kčs kázeňského trestu bylo za dva měsíce, takže služební příjem jsem měl tehdy cca 4.000 Kč. Ale dost pohádek, nenutím Vás, věřte-nevěřte. Meritum věci k diskuzi bylo, proč policista tasil zbraň a zda to bylo adekvátní. Možná jste si nevšimla, ale bez znalosti věci se přikláním na stranu nepřiměřeného postupu. Za celou svoji službu jsem vytáhl pistoli dvakrát, nebudu Vám psát nějaké pohádky, měl jsem strach, na nějaký zákon jsem ani nepomyslel a byl jsem rád, že jsem nemusel vystřelit (nejsem Willis, Segal, Gerchán,....) podruhé jsem ji vytáhl když jsem ji vracel a věřte, byl jsem rád, že jsem se toho železa zbavil.
Myslím, že podstatou věci je úcta k zákonu. Pokud je dáno, že na určitá místa je vjezd zakázán, Vy tam vjedete? A/N? No vidíte. Myslím, že pokud má policista pravdu není možné s ním diskutovat, pokud ji nemá, je možné se až soudit. Problém je v tom, že ani u policistů nevíte koho, jak dalece labilního jedince máte před sebou, a on má zbraň. Budete to riskovat? To není známá česká "předposranost" to je taktika v jednání s osobou v nerovném postavení. Jistě jste si všimla, že každý kdo má uniformu se cítí být něčím víc. /počínaje železničářem a konče lékařem v bílém plášti/ Skutečně si myslíte, že když dáte na odiv svoji nadřazenost s nosem v oblacích, že Vám to bude vycházet? Možná jednou, dvakrát, ale potřetí můžete narazit právě na někoho, kdo například vlivem svého mládí, nezkušenosti, stresu či náhlého blackautu na Vás tu pistoli vytáhne. A co pak? Pak už jsou to pouze pohádky starého zbrojnoše,....
Hezký zbytek dne. M.K.
0 # Daniela 2014-05-24 21:03
Tak dobre, jsem nepozorna, majore Zemane.
Kdyz jste myslel 5% dvakrat, po dobu dvou mesicu , tak jste mel pro presnost napsat, ze dohromady vas ten zmrzlinovy dar detickam stal 400 korun...
Prectete si laskave me predesle prispevky , kde jsem psala muj vazny nazor na policejniho tasice sluzebni zbrane. . Dnes uz jen podotknu, at si klidne pan policista tasi svou pistoli casto a s gustem...
A ted jeste pohadku o ochrancich ceske vlasti, hrdinnych pohranicnicich, prosim..;-)
i.
0 # Anonymní 2014-05-25 14:02
Paní Danielo, třebaže jsem měl příslušníky SNB asi stejně rád jako vy, přesto nechápu proč se tak opíráte do podle mne rozumného textu pana M.H. Slušně vás upozornil na vaši nepozornost a vy mu za to nadáváte do majorů Zemanů. Nejste vy sama tak trochu trigger happy?
Karel H
0 # Anonymní 2014-05-25 16:59
Protože jí jde jen o trollování a tapetování. Navíc při své blbosti není schopna seznat nebetyčnou trapnost svých příspěvků a pokládá je za vtipné. Budete sem muset zavítat častěji :-)
0 # Daniela 2014-05-25 21:56
Karliku, mate stesti, ze si uz presne nepamatuji funkce a platy StB, VB, mela jsem za to, ze to byla cast SNB, Sboru narodni bezpecnosti.
Ale proc jako je major Zeman nadavka ? Od kdy ? Jeste dnes ma tento socialisticky serial na YOUTUBE uspech... Vzdyt takovemu lidskemu a cestnemu soudruhovi, co slapal s SNB a misto pokuty daval detickam na zmrzlinu, nu, tomu musi byt nadrizeny prislusnik bezpecnosti typu Zemana krasnym idealem, milovanym prikladem !!!

Jak ze to prisahali novi Esenbaci ?

(1) Příslušníci Sboru národní bezpečnosti (dále jen "Sbor") vykonávají při nastoupení služby tuto služební přísahu:
-------------
"Já, občan lidově demokratické republiky Československé, přísahám, že budu vždy čestným, statečným, ukázněným a bdělým příslušníkem Sboru národní bezpečnosti, budu přísně zachovávat a střežit služební a státní tajemství a bezpodmínečně plnit uložené mi povinnosti a rozkazy svých velitelů a nadřízených.
Přísahám, že budu do posledního dechu věren a oddán Československé republice, jejímu lidu, lidovědemokratickému zřízení a jejím zákonům, presidentu republiky a vládě.
Přísahám, že budu bránit vždy a všude, mužně a neochvějně, nešetře své krve ani života, bezpečnost státu, bezpečnost všech jeho občanů, lidově demokratické zřízení a revoluční vymoženosti pracujícího lidu, vedeného dělnickou třídou k socialismu.
Jestliže poruším slavnostní přísahu, nechť mne postihne tvrdý trest zákona, obecná nenávist a opovržení pracujícího lidu.
Tak přísahám."
-------
Naprosto miluji to muzne socialisticke :
revoluční vymoženosti pracujícího lidu, vedeného dělnickou třídou k socialismu...

xxxxxxxxxxx
Jestli zapskle anonymni trdlo z 16:59 toto vnma jako trollovani, pak je mi ho lito, pac asi ma silnou psychickou poruchu spojenou s Er..DY...-))
0 # Anonymní 2014-05-26 16:28
Paní Danielo, příhoda se zmrzlinou mně připadá prozaická a apolitická. Mohla by se přihodit za každého režimu. Ale chápu, že, a proč, vás vaše mylná představa o příjmu 8 tisíc Kčs za měsíc excitovala.
Přísaha esenbáků je obrazem doby ale sama o sobě zas tak moc neřekne o opravdové uvědomělosti. Přísahy Pionýra, ČSM/SSM a vojáků základní služby, které složila asi většina dnes žijícího národa, jistě obsahovaly podobné prvky. Ale to vám jistě neříkám nic nového.
0 # Anonymní 2014-05-26 16:29
Zapomněl jsem se podepsat: Karel H
0 # Daniela 2014-05-26 19:23
Tak vidite, Karle H.,
nasledne vase poznamka, ze nadavam nekomu do majorů Zemanů byla a priori mylna a navic jste tim excitoval nejakeho psychopata.....
Presto dekuji za odpoved, vetsina povykujicich individui stahne ocas a ceka ve zbabele anonymite na dalsi prilezitost...:-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)