Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Během několika dnů, možná již dnes, skončí vyhlášením rozsudku hlavní líčení s klíčovými obžalovanými v methanolové kause.

Předesílám, že obžalobou navrhované doživotní tresty nemám za zjevně nepřiměřené: vztah lhostejnosti k důsledku jednání pachatelů spolu s mimořádně závažnými následky, desítkami mrtvých, je plně odůvodňuje. Trestní zákoník ovšem ve zvláštní části obsahuje nesmyslně kasuistickou skutkovou podstatu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty (§ 156 TrZ), za kterou je ve čtvrtém odstavci, v případě smrti nejméně dvou osob, stanoven trest v rozmezí pěti až dvanácti let. Na eventualitu, že může dojít k situaci, kdy se dvanáctiletý trest bude jevit nepřiměřeně shovívavým, autoři zákoníku jaksi nepomysleli, a proto musí soud tento nedostatek nyní řešit právně nečistým způsobem a sáhnout buď k trestu za vraždu anebo za obecné ohrožení, přičemž v obou případech mají obžalovaní k dobru silný argument, že speciální skutkovou podstatu, pod kterou je stíhané jednání dokonale podřaditelné, nelze ignorovat jen proto, že není potrestána dostatečně přísně.

Dalším aspektem je vina uplacených celníků, případně i policistů, o nichž je před soudem rovněž řeč. Její míra je s vinou pachatelů plně srovnatelná a v ideálním světě by skončili na lavici obžalovaných spolu s Křepelou, Fianem a dalšími i oni a odnesli si stejné, a možná ještě přísnější tresty. V České republice se nic takového nestane: fakt, že celníci a policisté v methanolu po celou dobu jeli a z výtěžku inkasovali ve formě úplatků nemalé částky, bude zameten pod koberec. Tak funguje v této zemi právní stát, či spíše jeho imitace a atrapa – korupce se stala tak prevalentní a samozřejmou součástí veřejného života, že bych se nebál sáhnout k parafrasi: korupce je základem (tohoto) státu, jenž by mohl být od minuty přejmenován na Českou úplatkářskou republiku.

Komentáře   

0 # Anonymní 2014-05-12 22:13
Aniž bych chtěl zase nesouhlasit, z toho, co o kauze vím, šlo v základním problému přinejhorším o vědomou nedbalost (dotyční si jistě nechtěli vyhubit klientelu), nikoliv o úmysl, byť nepřímý. Pokud se nemá jednat o hon na čarodějnice, je 10-12letý trest (není důvodu neuložit trest v horní třetině sazby) přiměřený.
Dokonce i kdyby se podařilo "napasovat" na čin obecné ohrožení (přimíchávání jedu do potraviny asi obecným ohrožením bude), pak by měli být dotyční postiženi podle odstavce 2), neboť sice alkohol míchali úmyslně, leč smrt jistě nezpůsobili úmyslně.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-12 22:25
V případě nedbalosti bychom byli v § 157 a v sazbě do deseti let.

Zaměňujete arci, jako mnoho laiků (jímž, předpokládám, sám nejste), přímý a obecný úmysl, domnívaje se, že k úmyslnému zavinění je nutné, aby pachatel chtěl škodlivého následku dosáhnout. Rozdíl mezi nepřímým úmyslem a vědomou nedbalostí je v tom, že u nepřímého úmyslu jste si možného následku vědom a je vám lhostejné, zda k němu dojde, kdežto u vědomé nedbalosti nedůvodně předpokládáte, že k němu nedojde.

Tedy, pokud jejich vzorec uvažování byl takový, že i kdyby někdo po požití methanolem obohaceného nápoje zemřel, stejně se nezjistí, kdo ho tam přimíchal a oni jsou z obliga, jde o úmysl a ne pouze o nedbalost.
0 # Jan Vucka 2014-05-13 08:02
Asi neni sporu o tom, ze neplanovali, ze jim pomrou vsichni zakaznici a oni prijdou o byznys. Mam vsak pochybnosti byt i jen o tom, ze jim bylo jedno, ze jim pomrou zakaznici a oni prijdou o byznys.
Zase v tom lze videt machrovani a pozdni snahu organu o vykazani bdelosti.
Ze je mozna az polovina tvrdeho alkoholu pancovana, se obecne vedelo dloiha leta, a policie s tim ucinne nebojovala. A kdyz je spolecenska poptavka, ejhle, nahle to jde!
Cim to, ze predtim to neslo?
Byl bych daleko radsi, kdyby organove radne konali jiz od pocatku a nyni to nedohaneli svalnatymi konstrukcemi u soudu.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-13 08:46
Se ztrátou všech zákazníků v důsledku otravy produktem samozřejmě nepočítali, ale rozumně vzato, nějaké drobnější úbytky klientely, bez podstatnějšího vlivu na EBIT, jim asi byly ukradené :-)

Zde vstupují do hry i odlišné zákonné znaky obecného ohrožení a ohrožení podle § 156 TrZ. Ve druhém případě postačí, aby věděli, že jejich výrobky jsou nebezpečné lidskému zdraví (a bylo jim to jedno), nemuseli nutně úmyslně vydat lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví.

Stejně jako vy bych daleko raději viděl na lavici obžalovaných všechny ty policisty a celníky, kteří roky věděli, ale za úplatu přivírali oči. Což ale není reálné, a to, že tam nejsou, nehodnotím pro obžalované jako polehčující okolnost.
0 # Anonymní 2014-05-13 14:21
Jako usvědčený právní bezvědomec opravdu nechápu v čem je spor. Někdo přidal do poživatin smrtelný jed a udělal to vědomě. Vzniklý produkt nelze pak ani vzdáleně nazvat potravinou a zdraví nebylo ohroženo, nýbrž desítky zemřeli. Vzniklý produkt je chemická zbraň, která se od bojových otravných látek liší jen způsobem aplikace. Kdyby byl přimíchán nějaký ten sarin či kyanid asi by z toho potravina dělala hůř.

Podle zdejší logicky byla vražda Litviněnka vlastně jen podáním potraviny, ohrožující zdraví:)

cnemo
0 # gogo 2014-05-13 14:49
Já jsem dalek toho obhajovat prasata, co míchají patoky, ale ta věc má kořeny poměrně hluboko v systému.
- kvůli vysoké dani na líh enormní zájem šedé ekonomiky produkovat alkohol načerno
- vysoké zisky z této činnosti umožnily zapojit státní aparát i politické strany
- líh "bokem" začal být cennou surovinou. Tak cennou, že jistí podnikatelé dokonce chtěli v podzemí postavit načerno lihovar. Nebo se inspirovali případem LTO a míchali líh s aktivním uhlím, toto označili obchodním názvem carbosorb, nechali si přes poslance schválit jeho zařazení mezi komodity bez spotřební daně atd.
- Druhá liga, která nemohla pást celníky, policajty a poslance a neměla kapitál na jeskynní lihovar, se musela spokojit s druhořadými zdroji. Zjistili například, že se dá vyextrahovat z ostřikovací kapaliny. Nejspíš i z jiných zdrojů. Co se asi stane, když partička roky používá svoji metodu a najednou v Bruseli vyjmou methanol ze skupiny zvlášť nebezpečných jedů, a tento se dostane do vstupní suroviny ...

Pochopitelně nevím, co přesně se událo a čistě lidsky by mě zajímalo, co přesně kdo věděl ohledně složení a účelu. Nedovedu si představit, že by někdo opravdu vědomě nalil do lahve rumu smrtelný jed. To by musel být dement bez pudu zebezáchovy.
Rozhodně se mi to jeví tak, že stupidní chyba nějakých podřadných přicmrndávačů málem zkazila obrovský kšeft, ze kterého profitovali lihoví baroni, úředníci státní správy a politici. Celé prostředí bylo té činnosti výborně vyladěno - vždyť ty flašky byly opatřeny originálními kolky.
0 # Anonymní 2014-05-14 07:21
0 # gogo 2014-05-13 08:44
Já bych jen chtěl podotknout, že svůj podíl mají i státní orgány (takřka veškerá produkce byla řádně okolkovaná originálními kolky) a také Brusel, kde bylo povoleno přimíchávání methanolu do ostřikovací kapaliny. (vyjmutí této látky z kategorie zvláště nebezpečných jedů). Pokud někdo provozoval business touto cestou (předtím analogicky carbosorb ), mohlo mu to vycházet roky bez problémů a teprve až se objevila jedovatá surovina, přišlo se na to. Zajímalo by mě proto, kdo z řetězce opravdu věděl, že má v rukou methanol a že produkt bude prodáván jako konsumní alkohol.
0 # Leon Kreutzfeld 2014-05-13 10:54
Pamatuji se, ze vp. bratr Kalousek tenkrat rikal, ze spravny pravicovy volic v ochrane zdravi spoleha predevsim sam na sebe a nikoliv na peci statu. To by mozna vysvetlovalo, proc jsou v teto kause stihani jen obycejni poddani a nikoliv birici.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-13 11:02
Předpokládám, že campagne byla vedena pod heslem "Plynový chromatograf do každé rodiny!".

Protože jsem celoživotní abstinent, není mi obětí líto tolik jako v jiných případech (asi nemám to správné sociální cítění a soucit s příjmově handicappovanými kořaly), ale přesto se domnívám, že doživotí je v tomto případě přiměřeným trestem. Hlavně arci pro ty celníky, pro které měl, jak vypověděl jeden svědek, každý řidič neustále při sobě 80 až 100 litrů na úplatky.
0 # gogo 2014-05-13 11:19
Potom by mě zajímalo, kolik byste napařil potravinovým velkovýrobcům za nejrůznější sajrajty, které do potravin míchají. Očividně tak činí zcela vědomě.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-13 12:08
Tito podnikatelé mají na každé E-čko, které do svých odpadků míchají, hned několik atestů, že neškodí zdraví. Tedy srovnáváte nesrovnatelné.
0 # gogo 2014-05-13 12:37
Tyhle atestované polojedy jsem přímo nemyslel. Občas se ale dostane do potravin i svinstvo neéčkované.
0 # Anonymní 2014-05-13 11:10
To, kde se vyšetřování zastaví mi bylo jasné od prvního okamžiku, kdy jsem se dozvěděl jméno "zvoleného" prokurátora.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-13 12:17
Problém je, že české trestní právo nerozlišuje prostou a hrubou nedbalost. Za ni by měly být tresty odpovídající úmyslnému zavinění. Např. když sednu do kamionu a způsobím dopravní nehodu, při které dojde k usmrcení řidiče protijedoucího auta, budu potrestán podle stejné sazby, jestliže jsem měl v krvi jedno nebo čtyři promile alkoholu. Rozdíl v míře zavinění je přitom enormní.
0 # Anonymní 2014-05-13 19:57
Podvody s lihem byly ve firmě veřejným tajemstvím, řekl Březinův řidič
zlin.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-05-13 22:41
Jj, doživotí by měli dostávat dle této logilky, i zaměstnanci továren na cigarety, kterým je šuma-fuk, že někteří jejich zakazníci umíraj na rakovinu plic. Obdobně výrobci automobilů/letadel/lodí, kteří u návrhu bezpečnostních a záchranných systémů si řeknou, že to už stačí a jsou si vědomi toho, že někteří lidé prostě zemřou..
Petr V
0 # Tomáš Pecina 2014-05-13 23:39
Kuřáci vědí, co si kupují. Ti otrávení methanolem neměli tušení, že pijí jed.

Výrobci automobilů, letadel a lodí mají spočítáno, kolik se jim vyplatí věnovat na bezpečnost, aby to nebylo víc, než kolik by zaplatili obětem. Trestní odpovědnost v těchto situacích není vyloučena, ale nestává se často, že by někdo kvůli nebezpečné konstrukci stanul před soudem. Studénka je české specifikum.
0 # Anonymní 2014-05-14 21:16
Když si v nějaké pochybné večerce, kupuji pochybně levnou lihovinu, tak vím moc dobře, že riskuji zdraví... to se nedá nijak ohlídat, zaručit... odpovědnost je zde i na straně spotřebitele...

Je tedy třeba stejným metrem měřit i každému výrobci, který na krabičku nenapíše, že výrobek obsahuje látku, která je pro alergiky alergenem ( tj. potenciální smrtící kombinace ? )

Petr V
0 # gogo 2014-05-14 22:33
Co je to pochybná večerka? Má-li láhev kolek a neporušený uzávěr, 'musí' mít přece státem ověřený původ. Jestli ne, je lepší zrušit kolky a celou tu opičárnu, aby to člověka nemátlo.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-15 00:30
Nákupem v "pochybné" večerce počítám s nižší kvalitou potravin, arci ne s tím, že místo soli dostanu drcené cyankali.
0 # FORTUNA 2014-05-15 07:50
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # gogo 2014-05-15 08:51
Přesně tak, pane Vorlický. Jedním z argumentů (záminek) pro zákaz pálení domácí pálenky je vyvolávání strachu z jedovatých kořalek. První reakcí při methanolové aféře , pokud jde o lidi kolem mne, bylo, že domácí výroba je bezpečná, protože to ti lidí sami pijí. Kdyby byla ponechána volnost pálení kořalky doma asi jako je tomu u vaření jídla nebo sběru hub, tu a tam by se někdo přiotrávil nějakou tou samohonkou asi v takovém počtu, jako se otráví smaženící sváteční houbaři, ale nikdy by nevznikla podobná aféra.
Jenže když už si papaláši vyhradí monopol a dokonce zavedou kolky, tak při přechodu celého systému do režimu organizovaného zločinu včetně celníků, policajtů a dalších, pak taková hrubá chyba vyvolá katastrofu právě proto, že je jed podáván s certifikátem. To je jako kdybyste si koupil v lékárně penicilin se všemi atesty, v originální krabičce s pečetí a on tam byl strychnin. A nějaký chytrolín vám pak řekl, že si máte dělat doma testy totožnosti sám.

Já bych se proto vůbec neorientoval na ta prasata, co míchala utrejch, ale na celý ten organizovaný zločin kolem, který byl schopen tenhle bordel dostat na trh v originálních lahvích. Ti představují obecné ohrožení.
0 # Anonymní 2014-05-14 10:52
Lihový boss Březina bojoval proti nelegálnímu alkoholu z Polska, prohlásil bílý kůň Čaniga
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-05-15 14:41
Černý sklad. Lihobaron se snažil zamést stopy
tyden.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-05-15 14:41
Žalobce: Svědci u soudu s Březinou lžou, hrozí jim stíhání
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-05-15 14:45
Březina se chtěl vloupat k zabavenému lihu, pak sháněl důkaz z kamery
zlin.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-05-20 10:05
Tomáš Březina se může dostat na svobodu za kauci 15 milionů
ceskatelevize.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-05-21 12:13
Míchači jedovaté směsi dostali doživotí, vinu stále popírají
domaci.eurozpravy.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-05-21 12:13
Soud poslal hlavní míchače metanolové směsi do vězení na doživotí
zlin.idnes.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2014-05-21 12:22
Ano, já vím. S tresty problém nemám, ale nemyslím si, že tyto kvalifikace odvolačka a NS jen tak potvrdí.
0 # Anonymní 2014-05-28 13:24
Soud pustil z vazby bratra lihového bosse za 15 milionů. Za svobodu Ratha chtěl o milion méně
zpravy.ihned.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-07-08 13:43
O uplacených celnících, kteří spolupracovali s lihovým bossem Radkem Březinou, mluvil svědek u soudu v Olomouci.
Zástupce mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Roman Miarka řekl, že informace, které zazněly u soudu, nejsou celnímu úřadu známy. „Nebudeme je komentovat," sdělil Miarka.

Březina mi řekl, že koupil 300 tisíc kolků ke skartaci, uvedl svědek
zlin.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-07-10 12:50
Březina přiznal, že s lihem podváděl, i když byli přítomní celníci
zlin.idnes.cz/.../...

Radek Březina u soudu přiznal, že při denaturaci lihu šidil celníky
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-07-10 18:50
Lihový mafián Březina překvapil přiznáním i svého obhájce
tyden.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-09-19 16:15
Policisté navrhli obžalovat členy Březinovy lihové mafie
tyden.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-09-23 13:21
Daňový únik, který nemá obdoby. Lihová mafie obrala stát o 6,7 miliardy
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-09-29 15:31
Metanol u soudu: Kolky se recyklovaly, litr otráveného pití pak stál 50 korun
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-12-09 18:50
Šéf lihové mafie Březina se přiznal. Byla to moje operace a můj líh, řekl
lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-12-09 18:51
Za lihovou mafii odsuďte stát. Selhal!
reflex.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-12-10 13:22
Výpověď lihového bosse je u konce. Kolik vyrobil, nepřiznal
zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-12-11 10:07
Já se divím, proč to dělá, když neřekne vše a neudá ani ty advokáty, co vynášeli motáky.

Yossi
0 # Anonymní 2014-12-11 10:27
Bojí se "doživotí" za metanol.
0 # Anonymní 2014-12-11 14:02
Boji se, ze kdyby prasknul vsechny ty policajty, celniky a dalsi pracovniky justice, kteri v tom jeli a ktere proplacel, tak by mu zaridili, ze vy ve vezeni "spachal sebevrazdu" - jak je tomu v CR zvykem ("sebevrazdy" primo ve veznicich v kauzach Berdychuv gang, Tofluv gang, ci "sebevrazdy" znamych policistu/kriminalistu Janicka (Praha), Brabce (Brno) atd..)

0 # Anonymní 2014-12-17 15:12
Bratr lihového bosse rozkrývá byznys Březinů, chce mnohem nižší trest
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-12-17 15:12
Policisté obvinili sedm lidí za legalizaci majetku lihového šéfa Březiny
lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-12-19 13:38
Jedovatým alkoholem otrávili tři osoby. Ve vězení stráví 10 a 8 let
lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-01-20 15:51
Kauza lihové mafie: Kovářík a Menšík jsou na svobodě, složili kauci
denik.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-01-20 15:52
Doživotí pro míchače v metanolové kauze neplatí, řekl vrchní soud
zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-01-21 15:28
Obchodníci v Olomouci prodávali otrávený alkohol, vyvázli s podmínkou
lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-02-17 16:09
Lihová mafie využila tři stovky mobilů
novinky.cz/.../...

Před osudnou prohlídkou je prý Radek Březina nechal všechny zničit...
0 # Anonymní 2015-10-06 13:10
Soud s metanolovými překupníky začal od nuly, vinu hází jeden na druhého
ostrava.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-10-06 13:11
Březinovi pomáhali s podvody místní celníci, případ řeší policie
zlin.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-10-06 13:15
Nové kolky a kamery nezabránily prodeji závadného alkoholu, tvrdí NKÚ
novinky.cz/.../...

+ zprávy z roku 2012:
Nové kolky nelegální alkohol nezastaví, varují likérky
zpravy.aktualne.cz/.../r~i:article:757985

Kapky na kašel dostanou kolky. Stejně jako slivovice
zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-10-22 12:52
Soud v Olomouci potvrdil podmíněné tresty za prodej smrtícího alkoholu
zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-11-24 11:22
Pijte jen označený alkohol, varuje policie kvůli otrávenému metanolem
praha.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-12-15 12:27
Policie obvinila 11 celníků za ledabylý dohled na denaturaci lihu
domaci.eurozpravy.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-04-12 13:08
Lihový boss Březina stihl před policií skrýt stovky milionů – z vazby posílal tajné depeše
ceskatelevize.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-05-09 15:10
Osvobozující verdikt v metanolové aféře. Soud zprostil obžaloby údajného překupníka alkoholu
irozhlas.cz/.../...
0 # Anonymní 2018-01-24 14:22
Policisté zadrželi celníky kvůli vynášení informací Březinově lihové mafii
lidovky.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)