Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Usnesením senátu Jamily Löffelmannové, vypracovaným Václavem Kašíkem, Městský soud v Praze přisvědčil odvolacím námitkám obžalovaných bývalých členek hnutí Resistance Women Unity a vrátil věc Obvodnímu soudu pro Prahu 2 k novému projednání a rozhodnutí, s tím, že obiter dictum doporučil řízení ve vztahu ke všem obžalovaným, včetně těžší zločinecké skupiny, zastavit. V novém řízení již nebude moci rozhodovat soudkyně Daniela Reifová, neboť jsou dány pochybnosti o její nepodjatosti vůči obhájci obžalovaných Robertu Cholenskému. Na adresu státního zástupce Richarda Houdka jakožto odvolatele měl soud slova stejně příkrá jako my v našem vyjádření: nepřiházívá se arci často, aby kasační rozhodnutí hovořilo o některém procesním návrhu veřejné žaloby jako o vrcholu nekompetentnosti, leč tentokrát se tak stalo.

Ještě není vyhráno, protistrana jistě neustoupí bez boje, ale rozhodnutí je natolik příznivé, že již nyní můžeme spekulovat o tom, jak se asi budou cítit dvě přiznané extremistky, any budou ještě několik let docházet na probační a mediační službu a prokazovat, že žijí neextremistickým životem, a dvě další, které výměnou za podmíněné zastavení svého stíhání zaplatily na konto pomoci obětem trestné činnosti nemalé finanční obnosy. Jsou chvíle, kdy věru nesnadno nebýti škodolibým…

Komentáře   

0 # Dan Dvoracek 2014-04-27 18:35
Já jen zírám.
Jest nicméně pravda, že s MS Praha mám jako s trestní odvolačkou též spíše pozitivní zkušenosti. Zde je ovšem velmi pozitivní nejen výsledek, ale především rétorika kasace. Obecně (nejen v trestu) by podle mně bylo velmi prospěšné, pokud by odvolací instance při kasaci z důvodu zprasení soudem prvého stupně důsledně vyjadřovala míru tohoto zprasení, a to především tam, kde je hrubě excesivní.
Poměrně často se mi stává, že mi nějakej hnus sice zruší, ale s odůvodněním, z nějž by laik nabyl dojmu, že se jedná maximálně o drobné nuance v rozdílýnch právních názorech jednotlivých instancí.
0 # Anonymní 2014-04-27 18:43
No nějaký self-restraint tam ale byl, protože se odmítli vyjádřit k té "změně žaloby".
0 # Daniel Hrbáč 2014-04-27 19:14
Jak to tak čtu, tak mi přijde, že v zásadě řekli, že tento paragraf je v ČR neobžalovatelný. :-)
0 # bitcoinskeptic 2014-05-03 13:51
Tiez mam ten pocit.
Okrem toho, nedokazem sa celkom stotoznit s tvrdenim na str. 5, ze by podobne hnutia nemali sancu sa tak uplatnit, ze by doslo k realnemu potlacovaniu prav.
Obavam sa, ze aj napriek vymenovanym faktorom (medzinarodna spolocenska situacia a system kolektivnej bezpecnosti, historicka skusenost, vyssie vzdelanie a orientacia velkej casti ludi inym smerom, rozsah demokratickeho zraidenia) nie su dostatocnou zarukou, ze "sa to znova nestane".

Napriek tomu som skor za "americky" model slobody slova, aj z technickych, aj filozofickych pricin; len chcem upozornit, ze takato argumentacia sudu je prilis optimisticka.
0 # Marie Rausku 2014-04-28 12:58
Musím říci, že přestože Městský soud zrušil rozsudek celý, tedy včeně mého osvobozujícího rozsudku, mám poprvé ze situace docela dobrý pocit. Jen doufám, že se věci už konečně pohnou kupředu rychleji, myslím, že příslušné orgány a úřady mají ten případ na stole dost dlouho...
0 # Jan Vaněk jr. 2014-04-29 00:57
Gratuluji též k prosazení pravopisu "monolith".
0 # Jan Vaněk jr. 2014-04-29 01:03
Gratuluji též k prosazení pravopisu "monolith".

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)