Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

S neklidem pozoruji nárůst pravicového extremismu v ČR a rád bych v rámci svého oboru přispěl k boji proti němu, napsal historik Jan Boris Uhlíř do žádosti o zápis na seznam znalců. Jak se jeho bojový animus snáší s potřebou nestrannosti a nezávislosti znalce, nám tato perla místního znalectví jistě objasní při výslechu u některého soudu, stejně jako to, jak probíhaly jeho vstřícné kontakty s ministerstvem vnitra a Útvarem pro odhalování organisovaného zločinu, o nichž se v doporučení pochvalně zmiňuje ředitel odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Martin Linhart.

Krajský soud v Praze, s nímž o tyto informace vedeme již půl roku boj, se arci nevzdal, a když už nemohl naši žádost odmítnout, aspoň některé pasáže požadovaných rozhodnutí znečitelnil. Nevím, jak vzniklo úsloví leze to z něj jak z chlupaté deky, ale řekl bych, že z krajského soudu vypadávají informace podstatně pomaleji.

Tedy popořádku: nové rozhodnutí, přiložený balík dokumentů, a – protože se nemíníme vzdát – naše další odvolání a stížnost.

Komentáře   

0 # Anonymní 2014-04-02 09:39
Dr. Uhlířovi byly předány některé relevantní materiály policejní materiály o extremistické scéně - kým, jaké a na základě jakého zákona?

Byl jsem požádán mým kolegou a kamarádem Uhlířem o zaslání mého vyjádření - Perfektní praxe. Když se potřebuju protlačit na nějaký flek, oběhnu pár kámošů, aby na mě napsali posudky (samozřejmě naprosto objektivní a nezaujaté, jak jinak) :-))

Snaha Uhlíře stát se soudním znalcem se specializací nacismus, fašismus, neonacismus, neofašismus mne ostatně nepřekvapila. - A další tři řádky - zjevně obsahující zdůvodnění toho "nepřekvapení" - jsou znečitelněny. Pročpak asi? Ale nepřekvapilo mě to :-)

-es-
0 # Anonymní 2014-04-02 11:30
Nedá se to ustanovení napadnout nějakou správní žalobou vzhledem na dopředu přiznanou neobjektivnost znalce? Asi jako kdybych chtěl dělat znalce na dopravní nehody a řekl jsem, že mým cílem je pořádně potrestat neukázněné řidiče.
0 # Tomáš Krystlík 2014-04-02 11:34
Po přečtení poskytnutých dokumentů o Borisi Uhlířovi lze jen konstatovat, že se stačí přihlásit k české státní doktríně, naznačit, že dotyčný za ni bude bojovat jako lev, pardon jako Sokol, mít vysokoškolské vzdělání a začnou se na něj hrnout tituly, sinekury, vlídná hodnocení a peníze ze všech stran. Výsledkem je přehršle titulů před a za jménem takového českého bojujícího soudního znalce, což je také spolehlivý společný rozpoznávací znak oněch vynikajících jedinců českého národa!
0 # Leon Kreutzfeld 2014-04-02 12:20
Jak muze byt zadost obsahujici touhu bojovat proti extremismu vubec akceptovana? Nemeli by mu chlupati rici "vp. Uhlir, to musite napsat jinak, nebo nam to soud neveme"?
0 # Anonymní 2014-04-02 16:40
Proč by mu to říkali, když to soud vezme (a vzal)?

-es-
0 # Leon Kreutzfeld 2014-04-02 21:07
No jo, ale ted do toho pan Pecina stoura a budou z toho prutahy. Nejsem expert, ale co ctu tyto stranky, tak jsem jeste nevidel na extremistiku duveryhodne znalce, to jsou sami aktiviste.
0 # Anonymní 2014-04-02 14:22
Já bych řekl, že tohle je už ta upravená verze.
0 # Anonymní 2014-04-02 14:40
Jde o to, zda znalec dokáže či nedokáže napsat nestranný posudek, třebaže sám jako obyčejný občan neschovává své preference. To je věc profesionality. Nalézt znalce na extremismus, který by byl osobně k extremismu absolutně indiferentní asi není jednoduché.

S obdivem sleduji vaši vytrvalost ve snaze získat informace, na které máte právo. Uchází mi ale proč stojíte na tom znát počet, jména, a datum narození Uhlířových dětí. Proč se nesoustředíte na věcnou kritiku posudků znalce?

Karel H
0 # Tomáš Pecina 2014-04-02 16:01
Indiferentnost je jedna věc a deklarovaný úmysl bojovat proti tomu, co mám hodnotit, druhá.

Kdybych si myslel, že začerněné věty obsahují informace o Uhlířových dětech, jistě bych se o jejich znění nezajímal. Vše nasvědčuje tomu, že je tam něco úplně jiného, a nepátral-li bych po tom, neposkytl bych nejlepší možnou službu svým klientům.
0 # Daniela 2014-04-02 17:25
....Kdybych si myslel, že začerněné věty obsahují informace o Uhlířových dětech, jistě bych se o jejich znění nezajímal.....
Tomu neverim. O zneni vet mozna ne, ale, co obsahuji, to asi ano, ze...?-)
Co kdyby nahodou Uhlirovu dceru nekdy napadl hnusny neonacek, to by bylo prima, hned by tu byla jasna podjatost...
Pan Boris je sokolik a ti maji nastrcene pero v predu. Na cepicce.. Holt se vyjadril jako horlivy bojovnik, semper paratus... Ja sice ideologicke znalce moc neuznavam, ale kdyz u vas ti soudci bud nevi, anebo se boji samostatne rozhodovat, tak nejaky alibismus asi potrebuji...

V posledni dobe, i bez soudnich znalcu, nahravaji ceskym vlastencum odstrasujici udalosti na Ukrajine, kde existuji silne nacionalisticke strany a zeme je v upadku....Prece nechcete dopadnout jako Ukrajina....
0 # Tomáš Pecina 2014-04-02 17:39
Znám krajně pravicovou scenu natolik dobře, že možnost útoku na Uhlířovu dceru mohu vyloučit: ani ten největší psychopath tohle neudělá. Zcela nepravděpodobný je fysický útok na samotného znalce (hnutí by se tím diskreditovalo), a útok na jeho blízké je nesmysl. Samozřejmě, možné je fingované přepadení, pro zvýšení prestiže znalců, ale to by vyžadovalo dobrou koordinaci s policí a neřekl bych, že by ÚOOZ do takové akce šel.
0 # Anonymní 2014-04-03 01:56
pani Danielo, neplette tady hrusky s jablky a Cesko s Ukrajinou. Ostatne kdyby v Cesku nekdo pozabijel takovych 12 000 000 milionu lidi (tak jako Soveti na Ukrajine) asi by na to generace prezivsich take nejak reagovaly...
To jenom Cesi a Slovaci jsou takovi idioti stredni Evropy, ze kazdym rokem 21. srpna placou nad rokem 1968 (a 1969) a pak cely zbytek roku lezou Rusum do zadku...

Podle vasich meritek musi byt nacionalisti take Polaci, Madari, Literevci, Estonci, etc...kteri maji k Rusum realistictejsi a vyhranenejsi postoj nez vlezdoprdelkove stredni Evropy, tedy Cesi a Slovaci...
0 # Daniela 2014-04-06 02:33
anonyme z 3.dubna,1:56

Vzdyt ja prece tem odvaznym lidem, co se vzepreli oligarchum a Putinovi fandim. . Ale Ukrajina je nazorove rozdeleny, hospodarsky zniceny stat, a mam smutny dojem, ze se asi stejne v budoucnosti pripoji k Rusku. Dobrovolne..

Bezni nacionaliste jsou o.k., myslela jsem na ukrajinske extremni nacionalisticke strany, neco jako jsou v Cesku neonaciste..Tito slouzi jako odstrasujici priklad, situaci na Ukrajine nelepsi, naopak. Majdansky prevrat zrejme prinese nejake bezpecnostni dozvuky i do Ceska, protoze ani ceska kotilna neni uplne immuni proti chaosu a revolucnim vasnim...
Pan Uhlir je uznavany cesky historik a horlivy vlastenec a jako takovy mi vubec nevadi, nektere jeho texty, analysy jsou zajimave a profesionalni. Co se tyka soudniho znalectvi , nu, co hezkeho napsat, kdyz nepodporuji ideologicke znalce . Boris je horlivy a dulezity clen Sokola, vlastenec- buditel, jako Tyrs, pracuje dlouhe hodiny a ma hezky zastrizeneho bibra...:
Pan Petrasek ma bibra taky, ale nedavno se rozhodl, ze bibrateho Borise jako znalce nepovola.. Asi chce byt sam, kdo bude v soudni sini v obliceji " ochlupeny":..

Uz mi trochu rozumite ?
0 # Anonymní 2014-04-02 20:22
Ad útok na znalce a disdkreditace: A proto zřejmě White Media zveřejňují proskripční seznamy na anti Multi Kulti Watch, aby se náhodou neonacistické hnutí nezdiskreditovalo útokem na nějaký jimi zveřejněný terč, to jo. A vyhrožování Mazlovi a jeho vydírání z vaší strany, p. Pecino, to byla taky jen taková legrace. Že vás huba nebolí.
0 # Tomáš Pecina 2014-04-02 20:43
Čím jsem, prosím pěkně, Mazlovi vyhrožoval? Aha, už vím, tou zápalnou lahví…
0 # Anonymní 2014-04-02 22:03
Vy to berete vaším racionálním rozumem... Ale někdo ma informaci, ožere se, a nejaka diskriminace hnuti je mu pak ...

... I když vlastně, ono to, že se ožral, je vlastně pak pro "hnutí" polehčující okolnost... resp. je se pak od čeho distancovat...

Petr V
0 # Anonymní 2014-04-02 23:43
Vy nevíte, jak vzniklo úsloví "leze to z něj jak z chlupaté deky"? Tak si zkuste z jakékoliv deky dostat třeba psí chlupy a budete mít jasno :) Omlouvám se za vzkaz mimo téma, ale to srovnání s krajským soudem mě fakt rozesmálo :)
0 # Anonymní 2014-04-06 16:40
To úsloví nezní "leze to z něj jak chlupy z deky", ale "leze to z něj jak z chlupaté deky". To je krapet rozdíl, řekl bych.
0 # Tomáš Pecina 2014-04-07 15:49
Já si myslím, že to vysvětlení je správně: původně bylo "leze to z něj jak chlupy z deky", tradicí došlo k uvedenému posunu.
0 # Jan Vučka 2014-04-03 09:11
Zajímavé. Jak by asi nestrannost soudu vnímal obviněný z loupeže, kdyby soudce prohlásil, že se stal soudcem, aby mohl bojovat proti loupežníkům?
0 # Anonymní 2014-04-03 11:06
Loupežník je osoba nutně páchající trestnou činnost, pravicový extrémista nikoli. Asi jako kdyby Cepl mladší řekl, že se stal soudcem, aby bojoval proti namyšleným politikům.

Yossi
0 # Anonymní 2014-04-03 16:45
Pes je zakopán v tom, že žádný soudní znalec tu není od toho, aby proti čemukoliv bojoval. Jestliže se takto profiluje, evidentně je nezpůsobilý svou práci dělat.
0 # Anonymní 2014-04-10 23:51
Vzhledem ke stavbe vet si myslim, ze to je jasne. Je tam neco jako "muj deda zemrel kvuli nacistum, a proto je chci vsechny dopadnout" a nebo neco podobneho.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)