Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Pětiletí co pětiletí se s železnou pravidelností pokouší Česká televise zopakovat to, co se jí kdysi, v r. 1968, náramně povedlo, totiž natočit seriál ze života pražských kriminalistů aspoň zpola tak dobrý, jako byli Hříšní lidé města pražského. Nikomu se to zatím nepodařilo: dnešní herci prostě nemají kvality Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy nebo Františka Filipovského, dnešní hudební skladatelé neumějí to, co geniální Zdeněk Liška, a brilantní, psychologicky věrohodný scenář Jiřího Marka spolu s régií Jiřího Sequense je kombinace, která se od té doby nesešla a je dost možné, že ani nesejde.

Nová reinkarnace Hříšných lidí, seriál Případy 1. oddělení, z nichž jsem zhlédl jeden díl, mne zklamala jak umělecky, tak i odborně-právnicky – a to je důvod, proč se o serialu zmiňuji na tomto a nikoli na sousedním blogu.

Ohledně umělecké hodnoty se tedy omezme na konstatování, že tak špatně herecky obsazený (miscast) seriál aby jeden pohledal: charismatický Bolek Polívka hraje pedantského starého vyšetřovatele, jednoduchý Ondřej Vetchý inteligentního policistu a Miroslav Vladyka byl obsazen do jakési zábavné figurky, která nemá s policií společného vůbec nic. Dialogy jsou ploché, kamera nudná, hudba instantně zapomenutelná.

Právně je arci seriál, soudě dle zmíněného jediného dílu, celkem věrný, neboť díky tomu, že na jeho přípravě participovali skuteční kriminalisté, pronikla do něj esence policejního myšlení a logiky. Pomiňme pokusy používat v dialozích policajtský slang, které vyznívají lehce trapně, a soustřeďme se na vyšetřovací techniky a taktiku.

Ve dílu nazvaném Hodinka k dobru jde o volnou rekonstrukci nájemní vraždy mladé dívky zosnované majitelem domu Zdeňkem Bruthansem, tedy o materii všeobecně známou. Policisté k vyšetřování přistupují methodou podezřelého už máme, tak ho zmáčkneme a třeba se přizná, státní zástupkyně není orgánem dozorovým, ale pouhým submisivním poslíčkem tlumočícím přání vyšetřovatelů soudu (který samozřejmě automaticky vyhoví, jde přece o vraždu!), a co mne zaujalo vůbec nejvíc, v celém případu se nevyskytuje ani jeden obhájce. Ačkoli je jasné, že v případě podezření z vraždy jsou dány podmínky nutné obhajoby, policisté klidně vyslýchají bez jeho přítomnosti, a vrcholem je, když po zadržení (falešného) podezřelého udělají v jeho bytě prohlídku, aniž by mu umožnili se jí zúčastnit, a ještě si pochvalují, že jeho manželka by jim jakýkoli kompromitující materiál svědčící proti manželovi, kterého nenávidí, ráda sama vydala. Že by takový předmět nemohl být vůbec použit jako důkaz u soudu, ani policii, ani tvůrce seriálu sebeméně nezneklidňuje.

Toť v kostce celé policejní myšlení, o kterém jsem psal na svých blozích mnohokrát: policista nejlépe ví, co na sprostého podezřelého platí, a každý pokus o jeho obhajobu je téměř tak zavrženíhodný jako samotný zločin.

Aktualisováno.
Ač obvykle nedivák (po vzoru nekuřák), zkonsumoval jsem mezitím i ostatní díly. Serialu jsem lehce křivdil z hlediska umělecké kvality, onen díl je patrně nejslabší, některé jiné jsou naopak docela zdařilé. Avšak co jsem napsal o policejní mentalitě, platí vrchovatě. A mimochodem, i na obhájce (resp. spíš obhájce) se v jednom dílu dostane: nad takovým musí srdce Karla Čermáka poskočit radostí, protože vyšetřování neztěžuje, pochvaluje si, jak rychle byl jeho klient dopaden a nakonec mu poradí, aby se přiznal i ke skutku, který nespáchal. Takový by to v Komoře dotáhl daleko, možná až do kárného senátu, po bok velikána advokátské ethiky (a podnikatele v podvodných arbitrážích) Tomáše Sokola!

Komentáře   

0 # Martin Kalenda 2014-03-24 18:56
ta domovní prohlídka mě taky dostala a když tam není majitel/podezřelý tak tam není ani nikdo jako obecní zástupce či jak se ta role jmenuje. Zbytek jsem bral jako seriálovou věc kterou jsem ochoten tolerovat (zjednodušuje děj).
0 # Anonymní 2014-03-24 20:04
Velmi podobně (a trefně) to shrnul D-Fens

-es-
0 # Tomáš Pecina 2014-03-24 23:48
Pozoruhodné, že ač jsme každý sledovali jiný díl, dojem je prakticky totožný…
0 # Anonymní 2014-03-24 21:58
Mně se ten seriál líbí - a celkem věrně ukazuje, jak to u policie chodí (velmi nesympatický vedoucí oddělení, liknavost některých operativců, a i ta domovní prohlídka).
Bolek Polívka ukazuje, že umí hrát i vážnou roli, Ondřej Vetchý je také docela dobrý.
0 # Tomáš Pecina 2014-03-24 22:20
Polívka je jako herec absolutní špička, jenže pro tuhle roli se jednoduše nehodí. Něco podobného, co by měl hrát on, hrál v Malém pitavalu z velkého města Vlastimil Hašek (a domnívám se, že to z celého seriálu byla nejlíp zahraná postava). Dobrý se mi zdál Igor Bareš jako nesympathický šéf, jinak nikdo.
0 # krystlik 2014-03-24 22:15
Nevím, vážený pane Pecino, proč jste nespokojen. Každý den konzumuji detektivky německé provenince (tři až sedm denně v německých programech, ne však americké, ty bývají hloupější) - na co se má člověk dívat, že - a konstatuji, že chyb a hloupostí obsahují též přehršel. Kromě logických chyb ve vyšetřování, dokonce jsem se konečně dověděl, že revolver může mít tlumič, záměny psychopatů za psychotiky, až po popíjení kávy nebo minerálky vyšetřovateli nabídnutých podezřelými, což je přísně zakázáno jakémukoliv policajtu, jsem se přestal divit. Na rozdíl od Vámi popisovaného případu tam ale vystupují státní zástupci jako významný právní korektiv policejních snah a obhájci jsou pěkní vlčáci, kteří policisty jednoduše ochčijí. Samozřejmě dočasně, protože jinak by se nemohlo dosáhnout spravedlnosti. Nutno ovšem připočíst dnešní úroveň české TV- a filmové tvorby, která je naprosto pod psa.
0 # Anonymní 2014-03-25 09:36
"...revolver může mít tlumič..." Z Vaší formulace mám dojem že toto tvrzení zpochybňujete. Proč?
0 # Tomáš Marný 2014-03-25 11:27
Teoreticky může ... ale moc účinný nebude kvůli mezeře mezi hlavní a bubínkem. Proto se u revolverů (vyjma několika exotických modelů) nepoužívají.
0 # Anonymní 2014-03-25 15:49
Najít na googlu video demonstrující revolver s tlumičem zabere asi tak 5 sekund ... www.youtube.com/watch?v=vvF4yurWSc0 Silenced 1895 Nagant revolver
0 # Anonymní 2014-03-27 13:43
Sov. revolver Nagant 1895 je zvláštní v tom, že má v přední části bubínku vybrání, do kterého zapadá nátrubek hlavně. Při natahování bicího mechanismu se bubínek nejprve posune kousek dozadu, pootočí se k dalsí nábojové komoře a následně zajede zpět. Horní okraj nábojnice pak při výstřelu ještě více utěsnil náb. komoru s hlavní - (viz nákres 1 a 2)

Kdysi jsem z toho často střílel, pak byl ve sport. střelbě Nagant nahrazen čs. revolverem ZKR Brno.
0 # Anonymní 2014-03-25 08:23
Myslím, že je obecným jevem každého kriminálního seriálu (českého i zahraničního), že všechno vyšetřují policisté sami, přiznání se zásadně stane bez účasti obhájce a věta "žádám přítomnost svého advokáta", je jinak formulované úplné přiznání těch nejvíc zazobaných gaunerů. Tady někde se rodí onen pocit frustrace obyčejného lidu českého, že právní pomoc je drahá, jen pro majetné a potřebují ji jen při nekalostech...
0 # Tribun 2014-03-25 08:45
On totiž ten seriál není dokumentární, ale dramatický, čili je natočený tak, aby se na něj lidé dívali. Myslíte, že by diváky bavilo dívat se na to, jak je policie bezmocná, věčně tahá za kratší konec provazu a před zločinem je ani náhodou neochrání, protože musí především ostříhat práva pachatelů? Každý žánr má svoje pravidla.

P.S. V tomhle seriálu je to poprvé, co mám pocit, že Polívka skutečně něco hraje, a jen unyle figurkuje, jak je jeho dobrým zvykem.
0 # Anonymní 2014-03-25 09:04
Mně se ten seriál líbí. Neotravuje odbočkami k osobním problémům postav, dialogy jsou většinou uvěřitelné a pro toho, kdo neměl nikdy příležitost být v roli obviněného alespoň částečně naznačují, nač se připravit, kdyby se jím stal - shánění důkazů na hraně zákona, tendence ojebat práva obviněného a přimět ho k přiznání jakýmkoliv způsobem (nátlak, výhružky, vydírání, prohlídky, nepřítomnost obhájce atd.), dlouhodobé sledování, lustrace příbuzných a známých, ostuda v práci apod. Co mi vadí je, že v seriálu z policajtů čiší přesvědčení, že ví všechno nejlíp a ve všem mají pravdu a ty pitomé zákony jim jen zbytečně svazují ruce, protože oni přece chytají ty "drbany". Ale to je vlastně taky podle skutečnosti, takže to odpovídá. Na druhou stranu vynikající je šéf oddělení (Hanuš) a líbí se mi i Vetchý a Polívka. A zajímavé mi přijde i to, že seriál odkrývá realitě blízké postupy dopadení pachatelů skutečných trestných činů, které si mnozí ještě pamatují.
0 # Anonymní 2014-03-27 14:07
Jsou tam ale i dobré průpovídky. Např. když policejní lékař v dílu "Rozčtvrcená" (6. 1. 2014) předběžně konstatuje, že oběť si zranění a smrt nezpůsobila sama.
0 # Anonymní 2014-03-25 09:09
Tak tak, jde o seriál napsaný napůl policistou, napůl novinářem a oba jsou Češi.

Je tedy jasné, že to všichni policisté i novináři myslí v jádru dobře, vědí po čichu, kdo je padouch a kdo hrdina, pracují od nevidím do nevidím a největší nepřítel je 1) šéf, 2) nesmyslné zákony (třeba ten, který zakazuje ničím neobviněného člověka držet v cele pouhých 48 hodin - kdo má v takovém presu sakra pracovat) a 3) soudce, který někdy chce v seriálu po policistech dodržet alespoň základní procesní pravidla...
0 # Tomáš Pecina 2014-03-25 20:00
O kvalitní práci českých "mordpart" svědčí, že když se náhodou podaří dopadnout seriové vrahy-manžele Stodolovy, věznice nestíhají propouštět všechny ty dopadené a dokonale usvědčené vrahy. Úctu k místním kriminalistům proto nejsem schopen ani předstírat.
0 # Anonymní 2014-03-26 09:11
Počkejte, chcete říci, že za činy Stodolových byl dříve někdo odsouzen? Co si pamatuju, úmrtí způsobená Stodolovými byla v tisku označována za sebevraždy a až po prošetření se zjistilo cizí zavinění. Nebo se pletu?
0 # Tomáš Pecina 2014-03-26 11:06
Vyjádřil jsem se typově, možná to nebylo u Stodolových. Jistě to ale bylo v případě hlinského násilníka Jana Šafránka, o kterém jsem na tomto blogu obsáhle referoval: nesouhlasí krevní skupina – nevadí, nesouhlasí rozdíl 25 let odhadovaného věku – nevadí, nesouhlasí podoba – taky jedno, hlavně, že máme případ vyšetřen..
0 # Anonymní 2014-03-27 10:46
Omlouvám se, pane Pecino, že Vám do toho vstupuji, ale obecně se užívá pojem "hlineckého", ne "hlinského".
Tedy, alespoň v okolí Hlinska to tak platí :)
0 # Tomáš Pecina 2014-03-27 10:59
Tak to jsem netušil, díky za poučení. Podobný problém jsem měl před časem s Krupkou.
0 # uziv 2014-03-25 10:21
Zásadní poznatek, zřejmý z i tohoto seriálu, je ten, že policajty člověk vůbec nemá bavit. A pokud něco řekne, tak se pak nesmí divit, že na to doplatí.
0 # Anonymní 2014-03-25 11:17
Jistě, známá pravda: www.youtube.com/watch?v=6wXkI4t7nuc
0 # Petr Faust 2014-04-01 20:56
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Anonymní 2014-04-01 21:05
To se fakt nediv........DDD dám ti přečíst svůj protokol,pokud bude nálada se zasmát.
0 # Anonymní 2014-03-25 18:46
Mně připadá mnohem zábavnější seriál Cesty domů. Ten se už asi rok zabývá různou trestnou činností, kterou páchají, vyšetřují, dozorují, soudí i obhajují osoby mezi sebou spřízněné. Nejprve jsem se s tím těžko vyrovnával, že scénáristy takový konflikt zájmů netrkne, ale pak jsem si uvědomil, že je možná mnohem líp informovaný, než bych řekl. Vlastně možná provozuje "disent." Ruku na srdce, ono těch rodin, kde se místa v justici a spřátelených oborech dědí zas tak málo není. Což mě vede k jedné faktické: zjistil jsem, že u OS je soudkyní manželka předsedy. Namítl jsem to jako podjatost, protože předseda OS je vůči soudci v některých věcech (byť nikoliv meritorně rozhodovacích) instančně nadřízen (stížnosti) a má vůči soudci kárnou pravomoc. Ani jsem to nijak vážně nemyslel, ale když jsem viděl fakt lapání po dechu v souvislosti s tím, že by třeba manžel mohl být požádán o prošetření chování, tak jsem si řekl, že to vlastně za průzkum stojí. Neb jsem zjistil, že se nejedná o úplně osamocený případ. Co vy na to?
0 # Anonymní 2014-03-26 01:45
My Zlíňáci to známe. Gargulák a Garguláková. Ale to je u Zlínského soudu asi nejmenší problém. Nebýt nadřízeného soudu, tak nevím ....
0 # Filip Šudák 2014-03-26 08:44
Podobné "skvosty" mne utvrzují v tom, že jsem udělal dobře, když jsem před cca pěti lety odpojit televisi.
0 # Anonymní 2014-03-26 17:30
Tak ten seriál ještě nemůže být tak zlý. Zejména s přihlédnutím k názoru MS na to, že soudce nechal někoho přes 4 měsíce nezákonně hnít v base.

Ministerstvo spravedlnosti však tvrdí, že není vhodné mluvit o chybách soudců.
"Doporučujeme hovořit spíše o případech, na které existuje více právních názorů," míní mluvčí resortu Miroslav Konvalina. (Viz...)
0 # Anonymní 2014-03-26 17:42
A další komentář zmizel... Google, opravdu děkuji!
0 # Anonymní 2014-03-26 18:59
Tím nadřízeným soudem myslíte krajskou pobočku výše nejmenovaného soudu u které dneska sedí povýšenci z okresního? Vůbec nechápu, kdo tenhle systém poboček + jestě státních zastupitelství vymyslel. A takový hezký soud okresní ve Zlíně býval. Jenže to by ho bývalý předseda nesměl prošustrovat. Aspoň že jej trest neminul - byl přesunut na úsek opatrovnický.
0 # Anonymní 2014-03-26 23:56
Myslím přímo Brno. Sami s napětím vždy očekáváme, jestli to budou řešit "naši" nebo Brňáci. Zlínský soud je fakt lahůdka. Dvě třetiny odvolaček vyhráváme, ale ve Zlíně je jim to jedno. Příště obdobnou kauzu posoudí klidně shodně. O aktivitách dua Gargulák - Hanáček raději nemluvit. Bobek byl již kárně stíhán za nečinnost, kdy mu byl navržen trest nejvyšší a nakonec to odnesl jen srážkou z platu, další soudce přistižený opilec za volantem, soudkyně doma týraná manželem a tudíž stranící v rozvodových věcech manželkám, další soudkyně propíraná v médiích za její tantrický sex s guru, prostě paráda. Na druhou stranu díky těmto informacím jsme již schopni informovat klienta o pravděpodobném průběhu procesu. Inu, neodvolatelnost v praxi. Ach jo :-(
0 # Anonymní 2014-03-27 09:20
Není nadto si pěkně podrbat. Myslel jsem, že dr. Bobek byl převeden na úsek opatrovnický v důsledku zmenšeného nápadu exekucí a převedení procesních úkonů na exekutory.
Musím říct, že mě to neskutečně mrzí, že výše nejmenovaný předseda se stal klasickou ukázkou toho, jak se předpokládaná obměna v justici nepovedla.
0 # Anonymní 2014-03-27 11:11
Kárná žaloba na Bobka se dá najít v rozhodnutích tuším na stránkách justice pokud to neodstranili. Ale už dost. Toto asi patří pod jiný článek.
0 # Anonymní 2014-03-27 14:00
Neřekl bych, že ten seriál a jeho herecké obsazení jsou tak špatné. Po obrazové stránce je to ale děs a běs. Při trochu horším světle totiž není skoro nic vidět. Kameraman je asi diletant, který něco s bídou natočí ještě tak za denního světla. Filmaři by si měli přečíst publikaci J. Šmok - Umělé světlo ve fotografii.
0 # Anonymní 2016-01-26 15:09
V domě toho "Mrhy" bydlí známý novinář. Zná se od dětství s jeho synem. Když byli mladší, bydleli spolu v mezonetu s podkrovím, později odešel mladý "Mrha" do ciziny.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)