Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

K událostem posledních dnů jeví se mi záhodným přičinit několik poznámek.

Novým ombudsmanem místo odstoupivšího Pavla Varvařovského byla zvolena Anna Šabatová. To nemám za šťastnou volbu. Ombudsman musí být schopen, osobně či prostřednictvím svého teamu, poskytovat žadatelům o pomoc efektivní právní pomoc – to v prvé řadě – a v řadě druhé, podstatně méně často, pak i přímou intervenci. Není to práce pro nadšeného laika, a výsledky A. Šabatové v minulém funkčním období byly mírně řečeno nepřesvědčivé. Řečeno nemírně a natvrdo, její práce nestála za nic, přes veškerou snahu, o jejíž upřímnosti nemám důvodu pochybovat. I když nerozumím, proč se protikandidát Šabatové Stanislav Křeček nedávno pustil do málo relevantních populistických úvah na thema lidská práva (ne)jen menšin, jako ombudsman by byl daleko lepší, protože, ač jsem s ním často nesouhlasil např. v otázkách nájemního bydlení, mám jej za vynikajícího právníka a slušného, pracovitého člověka. Anna Šabatová je, bohužel, enthusiastický chaot, který se pro tak náročnou funkci nehodí; její parketou je práce s romskou menšinou, kde by své schopnosti uplatnila daleko lépe než v odborně složité činnosti v tomto úřadu.

Státní zástupce Ivo Ištvan, stále více pod tlakem medií, nechal obvinit několik dalších osob z ne zcela jasné trestné činnosti. Dav tleská, že si tentokrát troufl i na lobbistu Ivo Rittiga a několik jeho spolupracovníků; to arci mám za předčasný jásot a velmi bych se divil, kdyby právě tento obviněný skončil nakonec za mřížemi. Tomu nasvědčuje i to, že v jeho případě, na rozdíl od obviněných exposlanců, nebyla navržena vazba, přestože inkasuje-li Rittig na provisi z každého lístku na pražskou MHD skutečně 17 haléřů, jak se traduje, je závažnost takového trestného činu v úplně jiné kategorii než resignace na poslanecký mandát výměnou za příslib sinekury.

Souhlasit je v tomto případě nutné s ODS, která se sice dostala do posice, kdy cokoli řekne, může být a obratem je použito proti ní, ale zkrátka a dobře má pravdu: politické výměnné obchody nejsou zločinem, nejvýš politickým deliktem, za který ukládá trest volič (jak se ostatně právě tato strana v posledních volbách sama a bolestně přesvědčila). Ač pokládám za poněkud nemístné až exaltované úvahy Bohumila Doležala, že Ištvanovou loňskou akcí skončil jeden polistopadový režim (a začal druhý), obecně mám za větší nebezpečí pro tuto zemi vládu prokurátorů než vládu lobbistů a stranických kmotrů.

Naprosto děsivým způsobem se uvedla nová ministryně spravedlnosti Helena Válková, řkouc, že je dobře, není-li jasně vymezeno a politici tudíž nevědí, který skutek související s výkonem poslaneckého mandátu je trestným činem: jen je nechte, ať se bojí! Nechce se mi věřit, že by něco takového vyřkl právník, natožpak právník zabývající se trestním právem. Právní jistota je jedním z pilířů, na nichž demokratický právní stát stojí, a slevovat s ní v představě, že vyšší míra nejistoty povede – jaksi preventivně – k čestnějšímu jednání, je cestou k diktatuře. S jistým smutkem konstatuji, že nejlepším ministrem spravedlnosti za posledních dvacet let byl zřejmě Pavel Blažek; u vědomí všech jeho kvalit, bohužel.

Komentáře   

0 # Anonymní 2014-02-15 14:42
Kde to cinká, tam je vždy Anna...
hedvicek.blog.cz/.../kde-to-cinka-tam-je-vzdy-anna
0 # Anonymní 2014-02-15 16:11
Zvolit Šabatovou ombudsmanem je asi totéž jako zvolit Brežněva předsedou Valného shromáždění OSN.

-es-
0 # Anonymní 2014-02-15 20:30
-es-:
Kdyz predsedu VS OSN mohl delat Kavan, tak pi.Sabatova coby ombudsman je v CR logickym (a smutnym) kaminkem do mozaiky toho, co se deje.

Nicmene me nemene desi jak prohlaseni Valkove, tak souvislosti ktere z jejich slov a pristupu je mozne cist vuci mocenskym pochopum. (koalici: ambiciozni statni zastupci / UOOZ )

DS
0 # Anonymní 2014-02-16 01:03
Ombudsmanka s mentalitou domovnice. Soudružka mezi ty feministické slípky opravdu pěkně zapadne: Marksová, Válková, Šabatová. To se, pane Pecino, totalitárním praktikám nesmíte divit. Tohle panoptikum to ještě rozjede, až se nám budou protáčet panenky a ještě budeme vzývat zpět Nečase a jeho kmotry. Myslím, že bych těžko hledal argumenty proti názorům v tomto Vašem příspěvku.
0 # Tomáš Pecina 2014-02-16 09:37
Ombudsmanka s mentalitou domovnice.

To je velmi nespravedlivé hodnocení. Problém Šabatové je stejný, jako ostatních ex-disidentů. Ti sice tvoří klub, do kterého už nikdo další nemůže vstoupit, ale členství v něm není zárukou ani odbornosti, ani schopností (a ohledně prvního spíš naopak, protože komunisté bránili disidentům ve studiu). Výsledkem je určitá míra sektářského chování, která se manifestuje tím, co běžně označujeme jako "Pravda & Láska". Není to o nic méně pitomé než např. sekta Pana Jana (rozuměj Wericha), jen je to nebezpečnější, protože tato sekta má morální autoritu a dokáže zastrašovat a vydírat zbytek establishmentu, který v oné době kolaboroval.
0 # Anonymní 2014-02-16 19:22
Problem pi.Sabatove je v prve rade v tom, ze zakladni lidska prava a svobody uznava pouze pro ty, ktere si sama urci jako sve souverce.
A zasadne tyto svobody (zejmena projevu a nazoru) neni schopna pripoustet pro sve oponenty. A co hur, vuci svym ideovym odpurcum je schopna a ochotna aktivne usilovat o omezeni jejich zakladnich svobod. Ona ombudsmankou, to je kozel zahradnikem.
0 # Anonymní 2014-02-16 11:20
Jen pár připomínek:
1) lžidoktor ombudsmanem, to by nám chybělo, děkuji, neprosím;
2) Rittiga řeší Bradáčová, nikoli Ištvan, ale chápu, že kdo chce Ištvana být, hůl si najde, ale čekal bych od Vás trochu kvalifikovanější reakci, vazba nebyla odůvodněna vzhledem k době, kdy došlo k TČ, jak prosté, milý Watsone

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2014-02-16 13:02
Kausy lžidoktorů jsou nesmyslné od samotného počátku. Existuje obecná představa, že je-li někdo vystudovaný právník, musí to být "JUDr.". Rozumím, že neustále někoho opravovat je otravné, a tak se nakonec člověk smíří s tím, že mu píšou titul, který ve skutečnosti nemá. Chyba je ve vysokoškolském zákonu, který vytváří nerovnost mezi předlistopadovými JUDr.-y a polistopadovými "jenom" magistry.
0 # Anonymní 2014-02-16 19:25
Yossi, mate pocit ze mezi aktivitami dr.Bradacove a dr.Istvana neexistuje zadna souvztaznost, kooperace a spolecni cinitele?
0 # Anonymní 2014-02-16 19:44
TP: prominte, ale vy lyncujete doktora judo, který ten doktorát realne nějaký má, jedna věc je člověk neupozorni na každou chybu v titulu v.mailu nebo osobní schůzce, něco jiného je sám si to psát před jmeno
0 # Anonymní 2014-02-16 19:45
Ad anonym jo, spolupracují na vypouštění chemtrails

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2014-02-16 21:26
Byly doby, kdy se neuděloval ani titul MUDr., jen "promovaný lékař". Odsoudíte člověka, který si "nedoplnil vzdělání" a psal si, že je doktor, i když jím de lege lata nebyl? Nebo ti emigranti, kteří ze svého PhDr. udělali Ph.D., jako Jan Čulík. Vysvětlovat někomu potisící prvé, že nejsem Ph.D./JUDr., ale jen PhDr./Mgr., je prostě otravné a rozumím lidem, které to přestane bavit a časem na to resignují. Je to podvod, jistě, ale zcela bagatelní.
0 # Anonymní 2014-02-16 22:57
Tak vidíte, někdo považuje za zásadní morální prohřešek vstup do KSČ, no a někdo honosení se titulem, který nezískal. Ale líbí se mi, jak se to najednou snažíte lidsky zdůvodnit, u toho judisty ani u plzeňských studentů takový nejste. Prostě Šabatová má větší morální kredit než lžidoktor Křeček, i přes Vaši nevůli k Pravdě a lásce to nezměníte.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2014-02-16 23:25
Copak jsem naznačil, že Šabatová nemá morální kredit? Jen, že je neschopná.

Vstup do KSČ byl IMHO daleko závažnější než si změnit Mgr. na JUDr., protože jste se přihlásil ke zločinné ideologii, schválil krádež soukromého majetku i pronásledování třídních nepřátel, včetně poprav a věznění, musel jste souhlasit s ruskou okupací atd. Kdežto vydávat se za doktora, když jste tu školu sice absolvoval, ale měl byste být pouhý magistr, je přece jen poněkud marginálnější delikt, nemyslíte?
0 # Anonymní 2014-02-17 14:37
Nikoli, nikde není napsáno, že vstupem do KSČ jste to všechno schválil.

Nepopírám, že je to marginálnější, ale nikoli marginální.
0 # Tomáš Pecina 2014-02-17 14:49
Žertujete? Vstupem do KSČ jste se snad nepřihlásil k jejímu programu (a ideologii), kde toto všechno bylo obsaženo? Mohl jste snad veřejně prohlásit, že s něčím z toho nesouhlasíte, aniž byste z té strany do týdne vyletěl?
0 # Anonymní 2014-02-17 16:27
Tomáši, přidávám se o otázce titulů. Řada lidí ze mě dělá Ing., přesto, že jsem jen doktor a titul inženýra považuji v principu za urážku (jsou i chytří, ale většinově je to svrab a neštovice - typicky VŠE, VŠB & Co). Je fakt otravné opakovat, jak to je, a ještě vysvětlit, že titulu prakticky neužívám a se svým jménem jsem docela spokojen:) Myslím si, že titul má smysl jen u lékaře, charakterizuje jeho výjimečnost a jakési etické standardy chování, abyste se mu nemusel stydět ukázat zadek.

cnemo
0 # Anonymní 2014-02-17 16:30
Jako problém vidím její účinkování v kauze Kuřim.

cnemo
0 # Tomáš Pecina 2014-02-17 17:23
Vždyť říkám: enthusiastický chaot. Za zlé jí to mít dost dobře nelze.
0 # Anonymní 2014-02-17 19:01
TP: nezertuji, jen říkám, že pouhé členství v ksč nevypovídá o vaše charakteru, tak jako pouhé členství v nsdap

Yossi
0 # Anonymní 2014-02-17 21:27
Yossi: Vy jste zvláštní relativistický úkaz. Takže být vědomým členem jednoho politického hnutí, které teror považuje za součást běžné politiky a má na svědomí stovky milionu mrtvých civilistů (komunisté) má menší váhu než být vědomým členem jednoho politického hnutí, které teror považuje za součást běžné politiky a má na svědomí desítky milionů mrtvých civilistů (nacisté)?
Zajímavé...
Podle toho jak zlehčujete komunismus by člověk mohl soudit, že máte komunismus někde mezi blízkými třeba...
0 # Anonymní 2014-02-18 13:13
Ach jo, a zase ad hominem, když se člověk zastane Cikánů, je Cikán, když se zastane exekutorů, je exekutor, no ale za komunistu mě ještě nikdo neoznačil, máte bod.:D

Jinak nikde nepíšu, co z toho má menší váhu, jen Vám říkám, že členství ani v jedné z těch organizací bez dalšího neříká nic o pokřiveném charakteru. Nechápu, co na tom nechápete. Důkaz mého tvrzení je velice jednoduchý, stačí jeden protipříklad charakterního člověka těchto stran, a tadá - zde jej máte:http://en.wikipedia.org/wiki/John_Rabe

Yossi
0 # Anonymní 2014-02-16 23:02
Yossi z 19:45:
Vidite, to je asi vase parketa - tyhle sire dimenze. Nicmene diky za velmi prinosny diskusni prispevek, chapu ze vasemu rozmachu jsou prizmeni probelmy ceske reality prilis prizemni, vy to vidite z velke vysky.

S vasim intelektualnim nadhledem a ironii hodnou P. G. Wodehouse jste opet zaperlil.
0 # Anonymní 2014-02-17 15:22
A jaká souvztaznost, kooperace a spolecni cinitele existují mezi aktivitami dr.Bradacove a dr.Istvana? A jaké důkazy nebo aspoň indicie k tomu máte?

Yossi

(P.S. ad hominem urážet umí každý, podobně jako psát příspěvky plné stihomamu, nebudete z k213?)
0 # Anonymní 2014-02-17 21:34
Mno, ale ja jsem se vas ptal prvni, mily Yossi...
Ale abyste nemel pocit, ze jsmje nesdilny (byt jsme se ptal prvni a dal jen jednu otazku) tak vam odpovim alepson ta tu posledni. S k213 mam spolecne jenom to, ze o nem tady obcas ctu... Tak a ted se tesim na odpoved na moji otazku..

Jo, ale trochu me prekvapujete, ja vam zalichotim (pisu ze mate intelektualni nadhled a takrka anglicky dar ironie) a vy to berete jako urazku ad hominum? Nejste nejaky predrazedny?
0 # Anonymní 2014-02-18 09:04
No a já Vám říkám, že nevím, jaká souvztaznost, kooperace a spolecni cinitele existují mezi aktivitami dr.Bradacove a dr.Istvana v kauze Rittig, Vy to víte, nebo to byla jen úvaha?

Yossi

Yossi
0 # Anonymní 2014-02-17 10:11
Morální kredit má asi Šabatová větší než magistr, který jako Roschová z ODS a další používá titul JUDr, který nemá. Ovšem pro nás občany jsou oba kandidáti špatná zpráva, stejně tak jako neochota a nezájem hledat lepší a nezpochybnitelnou osobnost na tuto funkci.
0 # Anonymní 2014-02-17 18:51
Jak už tady bylo řečeno, Rittiga nedělá Ištván, ale Bradáčová. Ištván vyjde s velkou pravděpodobností zcela naprázdno.
A že nebyla uvalena vazba? To snad žertujete. Na trojici poslanců byla vazba uvalena jenom proto, aby padla vláda, jiný důvod to nemělo. A i tak, aby se to celé mohlo bezchybně provést, bylo nutné vazbu řešit v Ostravě, kde to bylo nepochybně "předjednáno".
0 # Anonymní 2014-02-17 21:41
Takže tohle je představa Svobodných? To jsou ti bojovníci proti etatismu? Proti státnímu násilí a moci? Netušil jsem, že "svobodní" jsou fan kubem Ištvana....

Takže takhle bude vypadat vláda "svobodných"? Už nám nebudou vládnout zvolení zkorumpovaní politici, ale nezkorumpovaní a nezkorumpovatelní státní zástupci?

jj... nejprve se mají bát politici, pak podnikatelé kteří maj 17 halířu z nějaké pražské mhd a nakonec... dojde i na občany někde v prdelovicích :-o ?

Petr V
0 # Báša 2014-02-17 23:58
Jedna kuloárovka:
Když se plánoval ten rok a něco starý zátah, byl do něho zahrnut i Rittig. Jak mi bylo doslova řečeno, ti blbci nemysleli tak dopředu, aby na Rittiga nasadili nějaké viry a keyloggery a podobně, což by pro určité organizace nebyl neřešitelný problém, ale spokojili se se s pozásahovým zabavením hardwaru na základě soudního příkazu. Jenže Rittigovo IT taky nebylo na hlavu padlý a výsledkem je, že se prostě nejsou schopni dostat k těm datům, které potřebují nejvíce. Já tedy tvrdím, že Rittig vyvázne s "ty ty ty, zlobivej kluku".
0 # FORTUNA 2014-02-18 08:57
Ombudsman musí hlavně tlačit na zákonodárce, aby upravili zákony, které se mu jeví jako nespravedlivé. Varvařovský odešel údajně proto, že se mu tento jeho úkol nedařil. Opravdu si ale zde skoro všichni myslí, že senátoři nejsou schopni posoudit, kdo se na tu funkci ze dvou kandidátů lépe hodí?

Ivo Rittig - tady by se síly měly napřít tak, aby se zjistilo, kdo ze státní kasy (tedy z našich kapes) pouštěl peníze, které pouštět neměl. Konečně Rittig se staral o svoji kasu. Je třeba hledat a řešit příčinu, důsledek se projeví sám.

Že Pavel Blažek měl být dobrým ministrem - snad nejlepším, je snad vtip. Jak sleduji Helenu Válkovou, podaří-li se jí držet rychlost a směr kursu, vidím šanci, že se věci začnou měnit k lepšímu. Co se Vám, pane Pecino, zdá divného na tom, že pro poslance, tedy pro zákonodárce (dává zákony), není vymezeno, co je trestný čin?! Jsou to přeci oni, kdo by to měl vymezit. Není-li to vymezeno, musí to být proto, že to sami nechtějí, ne? Mám pocit, že na tomto blogu převažuje snaha dělat z lidí hlupáky, kteří mají být řízeni nějakou vyšší mocí.

Mirek Vorlický
0 # Báša 2014-02-18 11:59
Promiňte.... Kde že přesně jste žil posledních 30 let?
0 # FORTUNA 2014-02-24 10:48
k Báša, 18.2.2014, 11:59

Tady i tam, pane Báša, promíjím. Co Vám vadí?

Že ombudsman se má starat, aby zákony byly spravedlivé pro občany?
Nebo, že někdo by se měl starat o státní kasu, jako se pan Rittig asi stará o svoji?
Nebo snad, že žádný úředník nemá na starosti zákony pro chudáky zákonodárce, aby oni věděli, co se smí a co se nesmí? Či, že si pan Pecina plete pojem právní jistota s pojmy jako svéprávnost a osobní zodpovědnost?

Mirek Vorlický
0 # Anonymní 2014-02-20 12:53
lidovky.cz/.../...

K tomu Křečkovi, jak správně poznamenal Hollan, je to takový Biľak dnešní doby.:) Bránil by i Hitlera, protože vzešel ze svobodných voleb.

Yossi
0 # Anonymní 2014-03-03 13:23
Jak rozlišit odborníka a trafikanta
aktualne.centrum.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)