Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

K překvapivému obratu došlo v případu trestního stíhání dvou fysických a jedné právnické osoby v souvislosti s vydáním projevů Adolfa Hitlera. Policie se rozhodla vyšetřování uzavřít, aniž by byl zadán znalecký posudek – odborné vyjádření musí stačit.

Je to přirozeně nejhrubší pošlapání procesních práv obviněných, protože ti nemohli namítnout ani podjatost znalce, ani nevhodnost položených otázek (a nedostali možnost navrhnout otázky vlastní, doplňující), ale zdá se, že to v boji s pravicovým extremismem začíná být stále častější taktika, protože čím méně procesních práv obvinění dostanou, tím snáze je soud může odsoudit: stejným způsobem postupoval sokolovský státní zástupce v případě závadového trička.

Výslech znalce Jana B. Uhlíře by představoval pro státního zástupce Jana Petráska obrovskou blamáž, a proto se mu pokouší vyhnout tím, že soudu místo znaleckého posudku podstrčí odborné vyjádření, jehož autora není ani u hlavního líčení potřebné vyslýchat.

Komentáře   

0 # Vodník 2014-01-06 16:45
Čím je právě pravicový extremism tak nebezpečný, že jsou kvůli němu pošlapávána processní práva? Proč ne třeba extremism levicový, který má IMHO větší zázemí ve společnosti a jeho totalitní perioda je mnohem blíže současnosti než tak hystericky pravýřovaný nacism?
0 # Anonymní 2014-01-08 07:32
to Vodník : čím je pravicový extremismus tak nebezpečný přesně vystihuje Petruška v čase 20:33. Není třeba dalších kometářů.
Erkyl
0 # Vodník 2014-01-08 21:34
Nevysvětluje, proč by měl být nebezpečnější než levicový (o propagandistické nevyváženosti celého pořadu raději pomlčím).
0 # Anonymní 2014-01-06 21:58
To je někde v trestním řádu, že u extremistů je povinností znalecký posudek?
0 # Tomáš Pecina 2014-01-06 22:02
K čemu vlastně znalecký posudek, to je nadbytečný institut: odborné vyjádření je o tolik pohodlnější!
0 # Anonymní 2014-01-06 22:25
TP:
Tak ale odborné vyjádření se lépe přebíjí znalečákem obhajoby, ne?

Btw. byl bystě raději, kdyby to obžalovával bez jakéhokoli odborného stanoviska, to by panečku byly halušky.

Yossi
0 # Anonymní 2014-01-07 06:15
Možná se pletu, ale pan Pecina spíše rozbíjí posudky, než by předkládal vlastní. Ostatně, asi těžko se najde registrovaný znalec v této oblasti, jehož posudek nebo osobu by už pan Pecina nerozbíjel.
0 # Anonymní 2014-01-07 10:20
Myslím, že na aby byl někdo odsouzen za extremistický t.č., tak by ta extremističnost, popírání, obhajování, podpora etc. měly být patrné a srozumitelné průměrnému člověku. Pokud je na to třeba znalec, tak mi to přijde podivné. I odborné vyjádření je alibismem.
0 # Anonymní 2014-01-07 10:57
Kdepak, v ČR musí "podporu a propagaci" zásadně vždy rozklíčovat znalec. Extremisti jsou totiž rafinovaní a schválně propagují tak, aby to nikdo nepoznal.

-es-
0 # Tomáš Pecina 2014-01-07 13:11
Obvinění nejsou viněni z P&P, ale z popírání. Co popřeli, zjistí opravdu jen velký znalec.
0 # Daniela 2014-01-06 22:21
Muj nazor je ten, ze Projevy Hitlera jsou hnusne a zastarale zlo a dala bych Guidermedii pokutu za rozsirovani opzlosti.
Ale pripadne poslapavani procesnich prav ve vynechani soudniho znalce nevidim, protoze se domnivam, ze soudni-ideologicke znalce ceske soudy nepotrebuji...Vzdyt ony ty byvale soudruzky pouzivaly soudni znalce alibisticky, jako berlicku , vymluvu i omluvu pro jejich rozhodnuti... Coz je v mych ocich neprofesionalni a nemoralni.
Nevim, jak to p.Pecina myslel :-)..,,ale p.Uhlir, vlastenecky sokolik s bibrem, by nemusel byt nutne blamazi pro p.Petraska. .Vzpomenme, ze i kdyz zle jazyky mluvily o blamazi a ostude, pan-alfa-samec Ivos v soudnim jednani bodoval, oslnil rozhodujici damu a ziskal ji lehce na svou stranu. Vzdyt i ta divka, co zapisovala soudni jednani, podlehla (alespon mentalne ) sexualnimu charmu Ivose a nevedomky, freudovsky, nabouchala do spisu pet vykricniku za sebou !
To vse ubyde a soud se muze, doufejme pro ceskou justici, zabyvat holymi fakty.
I kdyz, -- zalujici p.Petrasek ma taky sexy bibra, no, snad nebude tolik mast zenske hlavicky...
0 # Anonymní 2014-01-07 09:09
Který projev máte konkrétně na mysli? /hnusný, zastaralé zlo a oplzlý/

Jarda
0 # Anonymní 2014-01-07 09:51
Ja proti projevum pana Hitlera nic nemam. Nekdo si strka neco do zadku a moc se mu to libi, nekdo si cte Hitlerovy projevy a moc se mu to libi :-)
Ale: pokud chce nekdo jako Petrasek blokovat vydavani knizek, tak patri do stejne party jako Hitler, Stalin, Mao a podobna verbez.
0 # Daniela 2014-01-07 19:18
Nejsem soudce a tak moje znechuceni a odpor k Hitlerovym projevum je informovany nazor.. Hitlerovu uchylnost zatim vynecham, pac nemam po ruce primy filmovy zaber na Adovy kalhoty behem vasnive gestikulace..
Zastarale zlo je pro mne zejmena patrne v Hitlerovych projevech, ktere daval k vyroci uchopeni moci, vzdy zacatkem roku. Zde je oplzlost mentalni, v ospravedlnovani a vysvetlovani zlocinne agrese jeho soukmenovcum tak napadna. V roce 1941 naprklad AH byl ve sve nejdrzejsi a nejchvastavejsi forme, nacisticke Nemecko uz melo pro Lebensraum zabranou velkou cast zapadni Evropy - jako ze norska zelezna ruda Risi pravem patri - a jeste toto individuum ma tu odesitu vyhrozovat a urazet Anglii a Spojene Staty. .!!
Tak jak iransky Ahmadinejad apeloval na muslimskou jednotnou komunitu, presne tak apeloval Hitler na narodni komunitu vyssi rasy. Komunita znamena u diktatoru oddany zmanipulovany kolektiv a zanik individualismu. . Jako v komunismu.
0 # Anonymní 2014-01-07 23:33
Na tom je smutné, že se tak asi rozhodl až poté, co zjistil, že je osoba "znalce" Jana B. Uhlíře pro zdárné dokončení případu zcela nevhodná.
0 # FORTUNA 2014-01-08 11:22
Dobrý den, pane Pecino, ano, je to hrozné, že žádný znalec nemůže být podroben výslechu a tak mu dokázat, že jeho posudek je na nic. Není ale možné podrobit výslechu aspoň pana Petráska, SZ?
Mirek Vorlický
0 # Anonymní 2014-01-12 19:13
No jo, svět se zbláznil :-)

www.youtube.com/watch?v=7cohxxPVh1w
0 # Anonymní 2014-01-13 12:00
Hitlerova kniha je nenápadným hitem. Jako e-book
tyden.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)