Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Soudní znalci na extremismus jsou lidé pracovití, kteří svému hobby věnují každičkou volnou chvíli. To jsme poznali v případě Michala Mazla a nepřekvapivě je tomu nejinak i u Jana B. Uhlíře, autora tří odborných vyjádření na Lukáše Beera, Pavla Kamase a Lukáše Nováka.

Počítejte se mnou: Odborné vyjádření, v němž Uhlíř posoudil Beerův portál Náš směr, zpracovával od 25. března do 15. dubna 2013. Déle nemohl, protože pětadvacátého března obdržel zadání (to je ta slavná doručenka k Pomátníku) a patnáctým dubnem je datováno vyúčtování.

Mezi těmito dvěma daty leží celkem 22 dnů, z toho 15 pracovních, 7 dnů volna. Policii znalec vyúčtoval 125 hodin, na čemž by nebylo nic divného: odpovídá to 8,33 hodinám na jeden pracovní den. Potíž je v tom, že ve stejné době platila Uhlíře armáda, Vojenský historický ústav, a jak mi na žádost podle InfZ sdělil ředitel ústavu, tam mu za dané období zaplatili za dalších 120 odpracovaných hodin. A to už dost dobře rozpočítat na pracovní dny nelze, protože vychází na každý z nich bratru 16,33 hodin, což, vyjádřeno jednotkou pracovitosti českého znalce mazel (zkratka maz), je píle více než 1,2 maz. A kdyby J. B. pracoval i o weekendech, dává to stále úctyhodných 11 hodin denně.

V Knize Josue se píše, jak se při dobývání města Gibeonu pěti emorejskými králi udál zázrak a slunce i měsíc se zastavily ve svém oběhu a zůstaly stát na místě, dokud obránci města útočníky neodrazili. Myslím, že na Žižkově se muselo na přelomu března a dubna letošního roku odehrát něco velmi podobného.

Komentáře   

0 # Leon Kreutzfeld 2013-10-30 12:18
Tragedii Ceske republiky je,ze tyto mimoradne osobnosti dostavaji jen malo prilezitosti v soukromem sektoru. Kdyby vsichni ti mimoradne nadani rychlostudenti, genialni investori, spisovatele obrazkovych bestselleru nebo workoholicti znalci dostali moznost zivit se mimo statni cecik, v Kocourkove by se muselo zit jako ve Schweizu.
0 # Anonymní 2013-10-30 19:40
Tomasku, i vy sibale,
ze vy zase zkousite, zda ctenari peclive procitaji vase PDF prilohy.
Ja mela za to, ze zadost policie o odbornou analyzu webu "Nas smer" byla podana uz 20.brezna a nikoliv az 25.3.., dle prilohy podepsane panem Uhlirem.
Drivejsi datum policejniho zadani dava znalci pet dnu navic, ale i tak, chlapec jiste drel jako kun...I po nedelich.. Asi si vzal priklad od pani Jany N....Jak pozoruji, toto jezdecke nasazeni je v Cesku stale popularni....:-))
Pecliva ctenarka
.
0 # Tomáš Pecina 2013-10-30 19:58
Žádost sice byla sepsána dvacátého, ale u Pomátníku ji obdrželi až pětadvacátého. Viz v postu odkazovaná doručenka.
0 # Anonymní 2013-10-30 19:48
Nebylo by od věci zjistit jednotlivé IP adresy, které se na web Náš směr připojovaly + datum a čas. jak znám vojáky z povolání, budou IP adresy patřit vojenskému historickému ústavu. To je ale porušením zákona o vojácích z povolání a důvodem k potrestání (snížení platu, odnětí hodnosti, atd..). Jeden známý voják z povolání dostal snížení polatu na 6 měsíců za to, že zjistili, že si v pracovní době surfoval na internetu.

Jestli na ty stránky lezl a armádního netu a jednalo se o soukromý kšeft, je to porušení vojenské kázně.
0 # Anonymní 2013-10-30 20:26
Teď je otázka, jestli to neměl rozkazem. :-) Mají k sobě UOOZ a jeho nadřízení blízko?
Rozhodně to ale nebudí vůbec žádnou důvěru v jeho nepodjatost.
0 # Anonymní 2013-10-30 20:33
rozkazem to určitě dostat nemohl. neslučuje se to s výkonem jeho služebního zařazení.
0 # Wenceslas 2013-10-30 20:59
Rozkaz je podle Zakl-1 projev vule nadrizeneho smerujici k tomu, aby podrizeny konal to neb ono. Omlouvam se, ze to necituji. Tedy rozkazat mu to mohli, vojakovi lze rozkazat prakticky cokoliv. otazkou je, zda je takovy rozkaz zakonny a nemel-li dotycny za povinnost jej jako nezakonny hlasit sluzebnim postupem.Laickym okem se to jevi, ze by nezakonny byl (smeruje k tomu, abych opomijel sve sluzebni povinnosti a delal neco jineho, k cemu mi - nota bene - nebylo vydano radne pouceni. Paklize to tedy rozkaz byl, mel byt nahlasen sluzebnim postupem jako nezakonny.
0 # Tomáš Pecina 2013-10-30 21:31
Právně bych upřesnil, že rozkaz musí splňovat některé další podmínky, např. musí být proveditelný. Když vám nadřízený rozkáže "Běžte do prdele", což není, řekl bych, v armádě tak neobvyklé, nemůžete být kázeňsky potrestán, jestliže neuposlechnete.
0 # Anonymní 2013-10-30 22:17
Ještě donedávna bylo možné podat proti rozkazu správní žalobu. Jednoho vojáka přeřadili na jinou funkci a napadl to pro nepřezkoumatelnost úspěšně správní žalobou; NSS uvedl v odůvodnění, že personální rozkaz zakládá a mění práva a je proti němu správní žaloba přípustná, musí splňovat náležitosti rozhodnutí, že v době míru nemůže ohrozit bojeschopnost armády, když se voják proti personálnímu rozkazu odvolá a že pokud se to ministerstvu obrany nelíbí, má možnost vyvolat změnu zákona. Pak kvůli tomu změnili zákon o vojácích z povolání, že rozkaz se nemusí odůvodňovat, není proti němu odvolání přípustné a není proti němu příspustná ani správní žaloba.
0 # gogo 2013-10-31 07:48
Ovšem nejprve je třeba rozkaz vykonat (nebo se aspoň pokusit) a pak si teprve stěžovat.
A ohledně toho příkladu... zmiňované končiny nebudou, soudě podle ochoty tvořit posudky podle zadání, zase tak neprobádané. Tudíž pro některé nadané jedince by mohlo jít o rozkaz proveditelný, byť částečně. U soudu by to mohl posoudit příslušný znalec na judo či porcelán.
0 # KarelV 2013-10-31 11:05
Mýlíte se, v polovině 90. let jsem na ZVS svými právními rozbory ničil nadřízené a mohu říci, že alespoň tehdy platila ještě dvojí ochrana. Bylo lze si nechat dát rozkaz písemně, pokud vyžadoval materiální prostředky, hrozili vážné škody nebo se příčil jinému rozkazu (skoro vždy). A bylo možné jej odepřít, pokud by se voják měl dopustit trestného činu.
0 # KarelV 2013-10-31 11:07
A základní vojenská výkladová zásada (něco jako ústavní zvyklost) byla:

Je-li vydán rozkaz, je třeba vyčkat, až se ustálí.
0 # Anonymní 2013-10-30 23:38
No, pokud chcete mit vazne v moznostech/pravomocech rozkazu atd. jasno od nekoho kdo tomu rozumi a zaroven je nezavisly na armadnim estalishmentu, zkusil bych se obratit o radu ci konzultaci na autory webu: problemyvarmade.cz/
Nektere z panu mam cest znat a povazuji je za velmi seriozni a kvalifikovane.
ds
0 # Tomáš Pecina 2013-10-30 23:57
To je ale úplně slepá větev uvažování, podle mého názoru. Znalec přece nemůže být při psaní posudku vázán rozkazy svých nadřízených, resp. vůbec žádnými rozkazy a pokyny, vyjma pokynů zadavatele. Proto taky není v pořádku, jestliže se zjistilo, že JBU byl v kontaktu s lidmi z ÚOOZ.

S armádou má kausa toliko tu souvislost, že si Uhlíř patrně nechal stejné pracovní hodiny zaplatit dvakrát, jednou ministerstvem obrany a podruhé policií.
0 # Anonymní 2013-10-31 00:11
No, tak jsem treba jen vyuzil zaminky udelat jim ( dle meho soudu zaslouzeny) PR, neb i oni bojuji sve klopotne (a pravni) bitvy :-)
pekny vecer!
ds
0 # Wenceslas 2013-10-31 10:00
Rozkaz "jdete do prdele" je splnitelny. Vesnice Ritka lezi cca 25km na jiho zapado jih od Prahy u silnice na Strakonice. Otazkou je, co by nebohy vojacek delal, az by tam dosel (patrne se vratil a hlasil splneni rozkazu)
0 # Anonymní 2013-10-31 13:16
Rozkaz "jdete do prdele" je splnitelny. Vesnice Ritka lezi cca 25km na jiho zapado jih od Prahy u silnice na Strakonice

Těšte se na soudní obsílku od našeho národní bohatství... :-)
0 # Wenceslas 2013-10-31 13:40
Oj, to bude mrzeni...
0 # Anonymní 2013-12-17 17:35
Mladý znalec byl zrovna na cestě k soudu k projednání jednoho složitého případu, když tu se náhle ocitl před nebeskou branou. Svatý Petr jej uváděl dovnitř a znalec protestoval proti své předčasné a náhlé smrti: "Jsem příliš mladý, než abych zemřel. Je mi teprve 35!" Svatý Petr souhlasil, že 35 je přeci jen docela málo na vstup do nebeského království, a přislíbil, že se na jeho případ podívá. Vrátil se za hodinu a říká znalci: "Synu, obávám se, že chyba je někde u vás. Ověřili jsme váš věk na základě hodin fakturovaných vámi vašim klientům, a zjistili jsme, že je vám nejméně 108 let."

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)