Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Z dnešních zpráv ze světa práva mne zaujaly dvě: jednak názor soudce Krajského soudu v Praze Roberta Pacovského, že u Davida Ratha závažnost obav z útěku postupně ubývá na intenzitě (jsem přesně opačného názoru), a ovšem kausa T-Mobile v. skautské hnutí, jež bude arci s největší pravděpodobností vyřešena mimosoudně.

Svoboda projevu zahrnuje i právo na kritiku, včetně kritiky znevažující a výsměšné, a i když v případě projevů určených ke komerčnímu, reklamnímu využití je tato ochrana inherentně slabší než u projevů politických, nespatřuji nic protiprávního na tom, je-li v reklamě zesměšňováno nikoli hnutí jako takové, ale ty z jeho stereotypisovaných projevů, které většině z nás směšné prostě připadají. I v ochraně osobnosti, resp. dobré pověsti právnické osoby, je nutné přihlížet k účelu zásahu, jímž je v daném případě prima facie a evidentně reklama vlastního, nekonkurenčního produktu.

Velmi nerad bych se dočkal doby, kdy budou zakazována parodická díla jako Cesta dom Zuzany Navarové nebo Hřebejkova prvotina Pějme píseň dohola (1989).

Komentáře   

0 # Anonymní 2013-10-03 16:50
Jako skaut kauzu sleduji. Mám čím dál větší podezření, že někdo ve vedení dostal dobře zaplaceno za STSku (skautský telefonní operátor) provozovanou T-mobilem a slib spolupráce na reklamě a teď, když si skauti začali stěžovat na reklamu, zařadil zpátečku. T-mobil si mne ruce, že získal databázi 48000 členů Junáka v ČR z nichž mnoho na STS přešlo a přihlouplou reklamu o který se mluví.
Košile, které mají herci v reklamě se takhle neprodávají. Buď jim je někdo zapůjčil, nebo měli "odborného" poradce. Oboje by znamenalo spolupráci s člověkem z prostředí skautingu.
0 # Tomáš Pecina 2013-10-03 18:35
Skautské kroje bezpochyby seženete v každém divadle, nebo ve fundusu na Barrandově. Možnost, že se akce někomu vymkla z rukou, není podporována tím, že předchozí podobné reklamní spoty natáčel T-Mobile s lyžaři, a kampaň měla úspěch, takže tohle se mi zdá být logické pokračování stejného modelu.
0 # jonáš 2013-10-03 19:12
A proč by se taky měly prodávat, rekvizity do reklam se snad zpravidla pořizujou na zakázku.
0 # Anonymní 2013-10-04 06:34
Skautské kroje se dají sehnat lehce, ale bez nášivek, odznaků apod. A pochybuji, že by nějaký kreativní reklamotvůrce dokázal všechny ty nášivky a propriety umístit na správná místa.
0 # Anonymní 2013-10-04 06:39
Nehledě na to, že výstrojové předpisy se neustále mění a oni mají na sobě to nejnovější a správně sladěné. Takhle kroje nenosí ani většina opravdových skautů.
0 # Anonymní 2013-10-04 07:44
Ad skauti: doufám, ze příště si vezmou na paškál bláznivé účastníky conů a dají tam nerdy v uniformách Hvězdné flotily/Královského mantichorského námořnictva/čehokoli podobného.
0 # Anonymní 2013-10-04 11:50
Nevím, co dělá vaše vedení, nicméně podobně trapně působily svého času protesty dobrovolných hasičů proti Formanově Hoří, má panenko... Asi to skautské vedení nebude zrovna z nejbystřejších, co, puštíci? :-)
0 # jonáš 2013-10-04 12:38
Chytřejšímu napoví .. "Nehledě na to, že výstrojové předpisy se neustále mění a oni mají na sobě to nejnovější a správně sladěné" .. on si kreativec nemůže sehnat ten čerstvej výstrojní předpis? Nebo nějakýho experta na skautský kroje coby poradce? ;-)
0 # Anonymní 2013-10-04 14:59
Tak ja myslim, ze bohuzel ani ceskym scoutum se logicky nemuze vyhnout to, co se na blogu D-Fens oznacuje jako centrum zajmu vedecke discipliny zvane "zmrdologie" a ze bohuzel i do teto jinak chvalihodne a tradicni organizace obcas nekdo takovy pronikne.
(A jak plyne z badani ve vyse zminene vedecke discipline, neco ho nutka k tomu, aby se v organizaci dral cim dal vyse a zneuzival ji ke svym osobnim hram a - mimo jine- mluvil za jine).

Jinak si totiz nelze ani vysvetlit zbytecne, hloupe, pokrytecke a od reality zcela odtrzene prohlaseni, ktere (verim) rozhodne neodpovida nazoru relevatnti casti clenske zakladny:

krizovatka.skaut.cz/.../...

A pokud organizaci ridi nekdo, kdo je schopen publikovat takovy od reality odtrzeny blabol, kterym navic svoji organizaci zavleka do zcela neprislusnych politickych her, tak v celku nepochybuji, ze tvari v tvar vyjednavani s tvrdou, svuj zajem hajici komercni organizaci, coz fy. T-Mobil nepochybne je, dopadne jako prislovecni sedlaci u Chlumce

A svoji nekompetenci v dusledku kompromituje organizaci (a cleny), kteri si tohle rozhodne nezaslouzi.
ds
0 # jonáš 2013-10-03 19:22
Jinak je to daleko víc šot o stereotypizaci dementních představ takzvaných "kreativců", kteří si skautskej táborák představujou jak hurvínek válku. Dikobraz hadr :-)
0 # Anonymní 2013-10-03 19:25
At je to jak je to, ocenuji vykony Lukas Pavlaska :-)
0 # Anonymní 2013-10-03 20:03
Toto je vtip nebo pravda?
www.k213.cz/.../

Lázna znovu před NSS, navrženo zbavení funkce

(Čtvrtek, 03. října 2013, 14:47, redakce K 213)


JUDr. Ondřej Lázna znovu před kárným senátem, předsedkyně NSS JUDr. Iva Brožová mu navrhla zbavení funkce soudce s tím, že její další vykonávání by ohrozilo výkon spravedlnosti a že se púřed veřejností znemožnil sám, když uvalil vazbu na matku malého dítěte pro bagatelní trestný čin.
0 # Tomáš Pecina 2013-10-03 20:12
Na webu NSS je to uvedeno (sp. zn. 16 Kss 6/2013), ale je otázkou, jestli ho Šimíček znovu nepodrží. Nezákonná vazba není u jeho senátu normálně ani důvodem ke snížení platu, natož ke zbavení funkce.
0 # Tomáš Pecina 2013-10-03 20:15
A přesně tak to dopadlo.
0 # Tomáš Pecina 2013-10-03 20:18
Kárný senát dospěl k závěru, že Lázna chyboval - postupoval příliš přísně. Skutek však není kárným proviněním, uvedl předseda senátu Vojtěch Šimíček. Láznovu chybu napravil výše postavený soud, který ženu po 13 dnech propustil z vazby na svobodu.

Nerad se vyjadřuji zbytečně emotivně, ale ze Šimíčka je mi stále víc na zvracení.
0 # Anonymní 2013-10-03 20:45
Pane Pecino, marná věc, je to holt mlamoj bojující "demokracie"... Budiž vám to poučením, až si tady zas budete příště vynucovat zdvořilé chování k jedincům typu Petrásek.
0 # Anonymní 2013-10-03 20:58
Daný případ jsem zažil jako koncipient obhájce... A takovou šílenou prasárnu jsem ještě neviděl. Ani před tím, ani potom.

V té novinové zprávě se to nepíše, ale v zásadě to bylo tak, že šlo o krádež v prvním odstavci, takže vazba jela podle § 68 odst. 3 TŘ. HL se konalo někdy v lednu, byla příšerná zima a obžalovaná, která je až od severních hranic, se dva nebo tři dny předem písemně omluvila s tím, že má chřipku a těch 120 km na hlavko fakt nemůže. Lázna ji na to konto nechal zatknout (PČR jí zavolala domů, ať přijde na obvodní oddělení a když přišla, tak ji zatkli a odvezli do Prahy k Láznovi). Tam ji Lázna vzal do vazby (to, že po podání stížnosti padělal protokol aby vypustil alespoň ty nejhorší zvěrstva - takže věznice má jiné znění, než je v soudním spise - je jenom detail. Že se samo o sobě jedná o TČ padělání veřejné listiny Šimíčka taky nezjímá a Brožová je moc blbá, aby ji to napadlo).

Vazbu odůvodnil § 68 odst. 3 písm. a) TŘ s tím, že když se nedostavila na HL, tak se to rovná tomu, jako kdyby se skrývala. Krátký pohled na § 68 odst. 3 písm. b) asi každému stačí k závěru, že to Lázna udělal buď úmyslně, nebo nezná TŘ a nadto ještě neumí číst.

Stížnost proti vazdě dostal ještě ten den. Pak si to skoro dva týdny sušil na stole, než to poslal odvolačce. Ta ji pustila v řádu hodin (ten časový průběh znám bezpečně, protože jsem to měl tehdy za úkol každých pár hodin telefonicky zjišťovat). Podotýkám, že šlo o matku-samoživitelku pěti nebo šestiletého dítěte....

Korunou všeho je pak to, že obžalovaná byla zproštěna, neboť se jaksi nepodařilo prokázat existenci samotného skutku (pochopitelně, že až na odvolačce).

Jestli ani tohle nestačí na výkop z taláru a Šimíčkův senát pokryje i takovouhle prasárnu, tak nemám slov. Ačkoliv jsem možná ovlivněn tím, že jsem tehdy byl za tou obžalovanou a nezákonně věžněnou holkou na Pankráci. Na rozdíl od Šimíčka. Šimíček totiž té plačící ženské po první noci strávené na Pankáči nemusel přes mříže odpovídat na otázku "kdy mě pustí?"...

PV
0 # Tomáš Pecina 2013-10-03 21:09
Hulvátským chováním to nevytrhnete. Na tomto blogu se prostě vyká; tečka.
0 # Anonymní 2013-10-04 01:29
Dá se s tím něco dělat? Dá se nějak Lázna nadobro odstavit? Šimíček? Myslím legálně samozřejmě.
0 # Anonymní 2013-10-03 21:01
Pane Pecino, když teda není nezákonná vazba a zruinování života jednotlivce podlke NSS důvodem ke svléknutí taláru, tak tedy co tím důvodem už je?
0 # Anonymní 2013-10-03 21:11
V zásadě nic. Pamatuju tedy, že jednou odvolali státní zástupkyni, která se odpoledne v pracovní době nejprve ožrala tak, že nebyla schopná chodit, pak se na veřejnosti pochcala, posrala, přivolané policisty do prdele poslala a ve finále jim vyhrožovala. To byl vrchol výkon kárných senátů NSS. Nepochybuji, že kdyby tam byl Šimíček, tak to skončilo důtkou.
0 # Anonymní 2013-10-03 21:32
Jsou země kde se neodvolávají ale rovnou střílejí.
0 # Anonymní 2013-10-07 20:54
Jedině privatizovat soudnictví. Pak to bude jen normální subjekt na trhu bez monopolní moci nad spotřebitelem a žití z peněz získaných nedobrovolně na základě daní... snaze maximalizovat moc a vliv - zisk - politickými metodami místo zlepšením poskytovaných služeb

Petr V

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)