Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Kdo je Lenka Vrchlavská, čtenáři mého blogu asi vědí: tato kultivovaná, vzdělaná dáma, občanským povoláním učitelka mateřské školy, zpracovala s využitím nejrelevantnějších historiografických pramenů, včítaje v to Drdův Vyšší princip, znalecký posudek, v němž v Janu Šináglovi odhalila popírače nacistických zločinů.

Když arci ona dáma v r. 1991 o zápis do seznamu znalců žádala, byla ve svém znaleckém rozletu o poznání skromnější: oceňovat církevní paramenta je jistě zajímavý zdroj příjmu, ale řekl bych, že usvědčovat na politickou objednávku exponenty revanšistických kruhů a jiné nebezpečné extremisty bude business o dost lukrativnější.

Komentáře   

0 # gogo 2013-10-29 15:41
Mně se zdá, že byste měl popřemýšlet o udělování prestižních ocenění jak již činíte v oblasti práva, kde udělujete osla měsíce.
Bude potřeba sestavit a udržovat seznam soutěžících a vymyslet příhodný symbol. U hlouposti a tuposti jste to měl jednoduché, i když se domnívám, že k oslům poněkud nespravedlivé.
O to náročnější bude najít symbol pro tento lidský odpad neštítící se za úplatu poškodit kohokoliv, na koho zadavatel ukáže. Podle mne v živočišné říši nic podobného není a bude potřeba dost invence. I k plísním chovám větší náklonnost.
0 # Anonymní 2013-10-29 17:30
Spíše než nějaký dokument z roku 1991 by mně zajímal její aktuální jmenovací dekret, tedy zda je či není znalcem schopným v této věci vůbec nějaký posudek vypracovat.
0 # Tomáš Pecina 2013-10-29 17:34
V tom je přece ten vtip: žádné jiné jmenování neexistuje.
0 # Anonymní 2013-10-29 21:08
Zajímalo by mne, jak se takový, (vlastně historický, "starý") dokument získává? To je třeba jet někam do archivu? Příp. jaký ústav je třeba oslovit, požádat?

Díky za info

Petr V
0 # Tomáš Pecina 2013-10-29 21:33
Dostal jsem ho podle InfZ.
0 # Anonymní 2013-10-29 21:50
ok, a jak poznám na koho poslat žádost? Tj. jak zjistím povinný subject...?

Petr V
0 # Tomáš Pecina 2013-10-29 22:05
Na portálu justice je uvedeno, který krajský soud znalce vede ve svém seznamu. Vzor.
0 # Anonymní 2013-10-30 12:40
To není možné, že nemá žádné jmenování - v posudku je uvedeno jmenování pro obory historie a dějiny umění...
0 # Tomáš Pecina 2013-10-30 15:29
No ano, to jí stačilo. Z porcelánu se vypracovala na extremismus, aniž k tomu byl potřebný jediný úkon státních orgánů.
0 # Anonymní 2013-10-29 18:35
Sova je treba vcelku tupe zvire, ale tez alepice, ta se jeste ve vsem prehrabuje ;-)
0 # gogo 2013-10-30 07:53
Tohle není věc tuposti nebo hlouposti. Tady se pohybujeme na jiném levelu. V lidové slovesnosti např. nepříliš oblíbení supi nebo hyeny profitují z cizího neštěstí, jenže jsou v tom nevinně, protože za to cizí neštěstí většinou nemohou. A predátoři nebývají opovrhovaní, protože jejich role je známá i budoucím obětem. Kritiku sklízejí jedině "nečestně" se chovající .. např. vlk v rouše beránčím.
Tihle Mazlové, Svobodové a Papiežové se vyznačují tím, že na objednávku vypracují za plného vědomí lživý posudek, který je použit ve formálním procesu, jehož účelem je plánovaná likvidace předem vytipované oběti. Nejsou přitom v roli predátora, nýbrž arbitra. Jestli toto není organizovaný zločin (navíc ve strukturách, které za normálních okolností mají proti zločinu bojovat), tak už nevím co jiného.
Jsou horší než např. Urválek, který byl v roli žalobce, tedy v jasně definované pozici někoho, kdo z podstaty své funkce bojuje proti obviněným a soudní proces s tím počítá.
Naproti tomu znalec by měl nestranně posoudit předložený materiál a nepracovat po žádnou ze stran. Je to z mého hlediska horší, než kdyby se obhájce nechal koupit obžalobou.
Myslím, že tahle svinská role je přírodě a lidové slovesnosti neobsazená a bude proto v případě oceňování potřeba zvolit k nějakému "memoriálu". I tak to nebude lehké, protože např. v období revoluce (jak francouzské, tak bolševické) tyhle postavy mohly jednat v souladu se svým přesvědčením a pod vlivem revoluční atmosféry.
Je to dlouhodobý úkol pro dobrého historika.
0 # Anonymní 2013-11-08 19:32
Ať to čtu jak chci, o co že to ona dáma v první větě žádá?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)