Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Krajský soud v Ústí nad Labem podle očekávání zamítl i druhou žalobu proti zákazu shromáždění v Duchcově a dal tak zapravdu Miroslavu Brožovi ze spolku Konexe o. s., který si zablokoval centrum města po dobu 103 dní a má tak podle duchovské radnice i krajského soudu výsostné právo rozhodovat, která shromáždění se tam smějí konat. Zostřená demokracie v akci…

Protože do doby oznámeného shromáždění 17. srpna už nestihne Nejvyšší správní soud projednat kasační stížnost proti rozsudku (který do té doby nebude pravděpodobně ani doručen), dá se očekávat, že pochod od starého nádraží na náměstí Republiky – který zakázán nebyl – skončí další konfrontací s policií.

Komentáře   

0 # Gitannese 2013-08-09 23:17
Proč by měl končit konfrontací s policí - nemají snad p. Matějný a spol. na srdci především Ordnung? Snad nechcete naznačovat, že by se Česští lvi chtěli dopouštět jakéhokoliv narušování veřejného pořádku, napadání policie dle hesla A.C.A.B. nebo nerespektování autorit? Vždyť oni, čeští vlastenci, jsou přece zárukou klidu a míru českých měst, ne?
0 # Tomáš Pecina 2013-08-09 23:32
Do úvah, čeho jsou Čeští lvi zárukou, bych se nerad pouštěl, ale umím si představit, že v situaci, kdy bude prázdné náměstí obstoupeno kordonem policistů, kteří budou chránit právo M. Brože zablokovat si na tři měsíce celé centrum Duchcova jen proto, aby se tam nemohla konat shromáždění jemu nepohodlných osob, u některých méně ukázněných "lvů" převáží frustrace z bezpráví nad úctou k právnímu státu a respektováním pravomocného rozsudku. I já bych měl tváří v tvář takovému bezpráví asi podobné nutkání.
0 # Anonymní 2013-08-10 00:06
Není možné zakázat shromáždění pana Brože poté, co se po několika dnech ukáže, že se žádné nekonalo a nekoná? Jen na základě toho, že měl náměstí zabrané pro shromáždění a nekonal ho? Je to jenom obstrukce, ale omezuje hrubě práva všech.
0 # Tomáš Pecina 2013-08-10 00:47
Není. Zákon stanoví pro zákaz pevnou lhůtu, kterou nelze překročit. Možné by bylo pouze Brožovo shromáždění na místě samém rozpustit, což byl postup, kterým jsem duchovské radnici bez úspěchu navrhoval.
0 # Anonymní 2013-08-11 00:23
Ano to chápu. Radnice je na straně Brože a nebude vyvíjet snahu jeho nekonané shromáždění rozpouštět.
Ještě pro upřesnění. Pokud by shromáždění rozpsutili, tak se to týká jenom toho jednoho aktuálního dne nebo by tím bylo zrušeno i bĺokování všch ostatních dnů?

Mimochodem taková perlička. V minulosti při návštěvě Obamy v Praze mělo na Hradčanském náměstí ohlášenou demonstraci občanské sdružení Ne základnám. Nikdo ani nezkoušel Obamu a jeho lidi vyhánět, aby se mohlo konat ohlášené shromáždění. :-)
0 # Tomáš Pecina 2013-08-11 08:30
Radnice je na straně Brože, stejně jako soudy, policie, státní zastupitelství. Určitá míra podjatosti mezi státními úředníky je normální, na romské protidemonstrace dokonce pravidelně jezdí jistá nejmenovaná státní zástupkyně z OSZ v JN a nepřijde jí to ani trochu divné (a klidně pak bude dozorovat stíhání podle §§ 403–405 TrZ, jak se vyjádřila, úplně nestranně!).

Podstatné je, aby se tento jejich osobní náhled netransformoval do prima facie nezákonného rozhodnutí, což se v duchcovském případě zjevně stalo.
0 # Anonymní 2013-08-10 04:20
Už tu bez odpovědi padlo, že odpůrci přece mají právo přijít na rezervovaná prostranství a zúčastnit se ohlášeného shromáždění. Copak to není cesta jak uskutečnit výkon shromažďovacího práva?

Radek Mikula
0 # Tomáš Pecina 2013-08-10 10:09
Jakožto zmocněnec svolavatele vyzývám každého zastánce tohoto právního názoru, aby do Duchcova přijel a pokusil se o jeho správnosti přesvědčit nasazené policejní útvary.
0 # Anonymní 2013-08-10 21:08
No a co by se stalo, kdyby lidé, kteří chtěli protestovat proti cikánům prostě přišli na tu vyhlášenou blokační demonstraci ale demonstrovali podle své vůle? Vlastně by tam mohli chodit každý den, pořadatel by tam byl pokaždé těžko přítomen. V Ústí se podle mne takto může beztrestně demonstrovat každý den a vzniknou-li problémy mělo by to být k tíži svolavatelů. Demonstrace jako demonstrace:)

cnemo
0 # Tomáš Pecina 2013-08-10 21:13
To už je lepší nápad. Chodit tam a rozčilovat se, že Brož nezajistil pořadatelskou službu a měl by dostat pokutu :-)
0 # Anonymní 2013-08-10 21:27
To je málo. Být "extrémista" zpropaguji demonstraci pana Brože jako platformu k vyjádření názoru. Prostě bych se tam snažil dostat celé město. A pak už jen stačí nechat průchod většinovému názoru. Bylo by docela sranda, kdyby třeba p. Brož vystoupil a přednesl nějaký ten pozitivně diskriminační projev tváří v tvář průměrnému českému občanovi. To by asi bylo nejúčinnější:)

cnemo
0 # gogo 2013-08-19 16:02
Taky se domnívám, že by se mělo panu Brožovi pomoct a pozvat mu na jeho demonstrace dostatek účastníků. Má chudák v plánu demonstrovat prakticky denně a nějakou zlou náhodou se pro nezájem ještě nikdy nesešlo dost lidí na to, aby k nim promluvil. Myslím, že bude rád, když bude mít obecenstvo pro své projevy.
0 # Anonymní 2013-08-11 00:04
Zdá se však, že pořadatel ani jeho zmocněnec o ničem takovém neuvažují. Výzva, aby tam stoupenci takového řešení přijeli na vlastní pěst, je nesmyslná, pokud oni sami neprohlásí, že tak učiní také.

Jinak se do Duchcova sjede několik právně orientovaných jedinců, kterých bude tak málo, že policii nebudou stát ani za to, aby se jim pokusila protiprávně zkontrolovat doklady. Pak se tito lidskoprávní experimentátoři rozhlédnou po zamluvených prostorech a zase odjedou domů s otázkou, proč organizátoři nevyužili možnost se shromáždit na demonstraci, kterou za ně ohlásil někdo jiný. Možná je začnou podezřívat, že jim jde spíš o nějakou podobu právně procesního sportu.

Radek Mikula

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)