Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Proces s členkami organisace Resistance Woman Unity, rozvíjející se před Obvodním soudem pro Prahu 2, jeví se slibovat nebývalou genrovou rozmanitost: minulé doznávání bylo zdařilou reinkarnací procesů zachycených ve smolných knihách losinského a šumperského panství, kdežto první den hlavního líčení, jež se konalo za úmorného vedra dnes dopoledne, nelze charakterisovat jinak než jako frašku v nejlepší tradici Eugèna Labiche.

Když totiž státní zástupce počal přednášet obžalobu, přítomní s úžasem zjistili, že čten je zcela jiný text, než který byl obžalovaným doručen; nejde snad o to, že by z obžaloby zmizely některé osoby a skutky, jež se vyloučením lehčí zločinecké skupiny staly irelevantními, to by bylo naprosto v pořádku, ale OSZ pro Prahu 2 se rozhodlo obžalobu svých děčínských kolegů, minimálně co do znění skutkové věty, úplně přepracovat, aniž se arciť obtěžovalo upravenou versi obžalovaným (a také soudu) jakkoli intimovat.

Zatímco obhájci spolu s přítomnou veřejností tím byli konsternováni, soudkyně Daniela Reifová se nenechala vyvést z klidu, stoicky pravivši, že ona ve změně obžaloby žádný problém nevidí, a podle jejího názoru není potřebné nové znění obžaloby komukoliv doručovat (ano, já vím, není zdvořilé v průběhu soudního jednání se hlasitě chechtat, ale nevydržel jsem to a dokonce jsem soudkyni za tento procesně-komický sketch krátce zatleskal).

Obžalované, připravené se k první obžalobě – říkejme jí pracovně obžaloba X – obsáhle vyjádřit, tak byly postaveny před situaci, že by měly hovořit o obžalobě Y, kterou slyšely prvně v životě, proto se po dohodě se svými obhájci rozhodly výpověď odepřít do doby, než si soud vyjasní, podle které obžaloby je vlastně hodlá soudit.

Tím se věci značně zjednodušily, a po konstataci několika listinných důkazů soudkyně představení odročila na 16. září. Z neoficiálních zdrojů se mi poté doneslo, že na nátlak obhájců se OSZ nakonec uvolil obžalobu Y jim poslat: zda slib dodrží, jest arci věc jiná, avšak stane-li se tak, určitě se o ni s váženými čtenáři tohoto blogu neopomenu podělit.

Pro porovnání: takto viděla dnešní hlavní líčení ČTK.

Aktualisováno.
Ježto thesi o toliko mírných změnách v obžalobě po Četce papouškuje celá řada dalších medií, bude nejlépe jít ad fontes a obžaloby X (doručenou) a Y (čtenou) si porovnat. Toto bylo doručeno, toto čteno – o drobnosti změn nechť si inteligentní čtenář učiní názor sám (omluvte velmi nízkou kvalitu záznamu, což bylo způsobeno hlukem z klimatisace běžící, s nulovými účinky thermickými, avšak podstatnými akustickými, po celou dobu jednání v soudní síni).

Komentáře   

0 # Anonymní 2013-08-08 22:42
Ten soud začíná připomínat Dobrého vojáka Švejka a onen soudní proces, kdy velící generál zvolá na začátku soudu. "přiveďte odsouzeného"!
0 # Anonymní 2013-08-09 01:14
:~)...velmi trefne.
Diky prizni bohu nemusim zit v tom blazinci jako vy, ale stejne mi neda svedomi, abych nevyjadril sve zhnuseni a opovrzeni celemu soudnimu systemu v tzv. Ceske republice...zazil jsem to na vlastni kuzi v r. 1979, a kdo znal "soudce" Paska z chomutovskeho okresniho soudu a zaroven paragraf 99, vi o cem se tu zminuju...
Diky pane Pecino za Vas web a za informace, jez poskytuje.
A samozrejme tem, kdo eventualne projevi policejni zajem o moje nazory nebo IP adresu, vzkazuji jedine: Jdete uz laskave doprdele!!!
Borek Novacek, Dublin
0 # Anonymní 2013-08-09 08:22
Nejen soud, ale celá kauza od začátku připomíná Osudy dobrého vojáka Švejka.

Obvinění je sestavené jak to dělal ten "tajnej" ve Švejkovi: Švejk si dal černý pivo, protože mají v Rakousku taky smutek, válka bude - zabiliste mi strejčka, tak tady máte přes držku, politika je pro malý děti a policajt z toho udělal: "Znevažování státního smutku, pobuřování, vyzývání ke vzpouře".

Potom když se Švejk po výslechu vrátil do cely, prohlásil "tak jsem se právě přiznál, že jsem asi zabil pana arcivévodu" - to připomíná ty dvě takřka vynucená přiznání dvou kajícnic RWU.

Dále výslech v Putimi (kdy je Švejk podezřelý, že je ruský špion): Jsou v Rusku hezké holky? - Švejk: Hezký holky jsou po celým světě... z toho si četník vydedukoval, že Švejk je z Ruska.

No a ono "přiveďte odsouzeného" již bylo řečeno.

Ovšem změna obžaloby, která podle soudkyně a státního zástupce není v písemné formě, ale byla doručena (něco v tom smyslu), hlášky soudkyně "jednotlivě, to znamená postupně", kde to jsme? To nemluvím o tom, že v neveřejném zasedání v pondělí diktovala soudkyně písařce (která mimochodem neuměla ani nastavit automatické číslování stránek) jiné věci, než kajícnice říkaly. KDE TO JSME??

/Mia
0 # Anonymní 2013-08-09 10:14
Uvidíme tedy, jak dopadne další kolo frašky, vyčkejme nyní, než dohrají Hej Slované
Erkyl
0 # Anonymní 2013-08-09 02:12
Neb jen ten, kdo plní tyto hlavní úkoly ŘÁDU:

• napomáhá rozvíjení a prohlubuje duchovního život ŘÁDU,
• udržuje soulad a řád mezi náboženstvím a všeobecným pokrokem,
• uplatňuje dobrou vůli a vzájemnou snášenlivost mezi lidmi,
• usiluje o mravnost, úctu k životu a úctu k rodině,
• vede k harmonickému rozvoji lidské osobnosti,
• šíří základní články víry ŘÁDU,
• šíří zásady a myšlenky ŘÁDU,
• aktivně brání pospolitost ŘÁDU proti jakékoli diskriminaci
• aktivně brání pospolitost ŘÁDU proti ostrakizaci a bátorismu.
• chrání památku zemřelých členů ŘÁDU,

jen ten, si zaslouží odpuštění požehnáním ŘÁDU,

Řadovým vyznamením ŘÁDOVÉHO požehnání.
0 # všd 2013-08-09 05:51
Všimněte si, co prochází Jaromíru Pytlovi s jeho WPEP a za co jsou naopak souzeny tyhle holky. Náhoda? Nebo je to tak, že Pytel přímo spolupracuje s policií?
0 # Leon Kreutzfeld 2013-08-09 09:54
Ja vidim lahev napul plnou. Ze budou odsouzenkyne odsouzeny podle jine obzaloby nez ktera jim byla dorucena je jeste relativne unosne. Mate pravdu, meritka zapadniho demokratickeho souzeni to nesnese, ale nezapominejme, ze v Kafkove Prozessu byl K. souzen za zlociny, ktere mu obzaloba VUBEC nesdelila. Rikejte si tomu treba stockholmsky syndrome, ale 98 let od napsani Prozessu ja v odsouzeni carodejnic vidim mirny pokrok v mezich zakona.
0 # Karel Rybak 2013-08-09 11:28
Dneska jsem si o zahájení tzv "soudu" přečetl v Českých novinách. To, o čem se tam píše se dá směle přirovnat k oněm čarodějnickým procesům na zámku v Losinách pod vedením Bobliga z Edelstadtu. ---Kněžna si hrůzou zakrývala tvář, když inkvizotor Boblig četl výpovědi obžalovaných---Nyní jsme o pár století vepředu a vlastně nic se nezměnilo. Boblig se reinkarnoval do dnešních prokurátorek-pardon demokraticky a sluníčkově založených soudkyň. Skutky obžalovaných, který článek popisuje, na tvářích vohnoutů a ovčanů vyvolává stejnou reakci, jako u paní kněžny. Normální a myslící občan této republiky ví, že jsou to výplody chorých mozků různých podivných znalců a parazitů typu pana Mazla a Mareše. Co je na celé věci ale úplně to nejhorší-tito "lidé" vám nezkazí život kvůli tom, že nemají rádi vás, nebo vaše přesvědčení, ale pouze kvůli osobní kariéře a okamžitému osobnímu prospěchu. Tento soud je prostě fraška a hledání pachatelů za každou cenu-bohužel ruku v ruce se s tím veze rozbíjení a ničení demokratických hodnot.
A úplně nakonec-zákon o propagaci atd je paskvil, který nejspíš vychází ze zákona o rozvracení republiky.. A naše multikulturní ČEZko si rozvracet od nebezpečných heterosexuálních bílých neonacistek nenecháme. A pokud se to daňovým poplatníkům nebude líbit, tak jim to už Policie vysvětlí obušky. Praxi z mlácení slušných lidí má třeba ze sídliště Máj v Thomadorfu...
zde je článek z Českých novin
www.ceskenoviny.cz/.../970387
0 # Tomáš Pecina 2013-08-09 11:49
0 # Anonymní 2013-08-09 13:50
Nicméně Rudé Právo přehlédlo to, že to není nějaká obhajoba sprostých obžalovaných, ale je to opakovaně konstatováno přímo v obžalobě. Nejvíc cool mi připadá, když prokurátor zakomponuje do popisu obžalovaného skutku to, že nějaká obžalovaná připravila hry a atrakce pro děti...

PV
0 # Karel Rybak 2013-08-09 12:20
ani rasistický server Romea není moc pozadu
romea.cz/.../...
0 # Anonymní 2013-08-09 12:55
Největší paradox je, že tu Romeu a profesionální "Romy" P. Bangu, Kostlána atd si ty odsouzené platí ze svých daní... s tím rozdílem, že práce té zdravotní sestry je k něčemu společensky užitečná, činnost p. Kostlána a spol nelze nazvat jinak než parazitováním...
0 # Karel Rybak 2013-08-09 14:15
ano-neužiteční paraziti. a nyní se podíváme, kolik nás ta legrace stojí. jen doporučím se posadit, zhluboka dýchat-není vhodné pro kardiaky a osoby s vysokým tlakem
zvedavec.org/.../...
0 # Anonymní 2013-08-09 13:43
No, nejspíš by si měl "systém" (takto v obžalobě) najít příště nějaký jiný nástroj. Protože ten Dolana je břídil.

Z popisu většiny skutků jsem moc nepochopil, pod jaký TČ se mají subsumovat. Zúčastnily se shromáždění (a?), něco tam řekly (co?), držely nějaký transparent (to se nesmí?)...

PV
0 # Marie Rausku 2013-08-09 14:08
ČTK uvedla, že obžalované jsou ve věku 22-23 let a mezi nimi je paní "Rauská". Ehm ehm...
0 # Karel Rybak 2013-08-09 14:24
novinářská onuce má zřejmě potíže s přepsáním prostého textu
0 # Tomáš Pecina 2013-08-09 14:26
Ano, povšiml jsem si a blahopřeji panu Rauskému.
0 # Tomáš Pecina 2013-08-09 14:27
Jusitční onuce. Tak je to na infoJednání a i ve spisu (tam už to, myslím, opravili).
0 # Marie Rausku 2013-08-09 15:44
No v té "staré" obžalobě to bylo správně, a podle toho co jsem z mumlání slyšela tak i v té nové. Nevím, proč to ze začátku komolili, kdybych se jmenovala já nevím třeba "Lintuvuorenjoki" tak chápu, je to složité. Ale co je těžkého na Rausku? A jak ČTK přišla na ten věk, to už vůbec nevím.
0 # Leon Kreutzfeld 2013-08-09 16:53
Ja myslel, ze podle nahubkoveho zakona zverejnovat jmena a fotografie podezrelych neni mozne. Ze se musi psat neco obecnejsiho, treba mladik, Mostecan, poslanec, neonazista nebo tak neco podobneho.
0 # Tomáš Pecina 2013-08-09 23:01
Ne, momentálně žádná taková ochrana obviněným nesvědčí, media potlačují pouze informace o ethnickém původu pachatele, což má v praxi úplně opačný účinek, protože lidé "čtou mezi řádky" a kriminalitu určitého druhu ve 100 % případů připisují romskému ethniku.
0 # Anonymní 2013-08-12 02:02
Svrhnout tyrany národa a jejich prisluhovace ozbrojenou revoluci a nenechat si diktovat.
0 # Anonymní 2013-08-13 21:17
Jdu s Vámi. Problém je v tom, že dva toho moc nezmůžeme. Policajti nás seberou dřív, než stačíme cokoliv udělat. Ostatní budou zbaběle čekat za bukem a nehnou ani prstem.
Čekáme, až povstane vůdce, za kterým půjdou masy. Zatím, kde nic, tu nic. Ale těším se, až to vypukne. A žádný samet!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)