Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

To čumíte, bílé huby,
zaplatíte za mě dluhy.
Z vašich daní za práci
Cikáni se vyplácí.
Do práce já nechci chodit,
starou budu nutit rodit,
svinčík dělám kolem domu,
jak je zvykem mnoha Romů.
Kolem sebe všechno zničím,
na krádeže pakáž cvičím,
řádně platit nemám zájem,
energie ani nájem.
Kam já vkročím, kde se mihnu,
stoprocentně něco švihnu,
u kanálu krycí mříž,
na hřbitově zase kříž.
atd. atd.

Dvě shora presentované ukázky moderní lidové tvořivosti zhruba vyčerpávají rozsah veřejného diskursu nad česko-romskými vztahy: Romové nejsou skutečnými a rovnoprávnými občany této země, jen veřejnými škůdci a parasity, které je majorita oprávněna kdykoli vyhnat, protože tohle je přece náš stát. Ačkoli existují, arci nepočetné, výjimky, Romům připisované vzorce chování lze podle mínění většiny popsat v říkance obsaženými stereotypy, které jsou čas od času potvrzovány po sociálních sítích kolujícími zaručenými zprávami, např. složenkou na sociální dávky ve výši 35 000 korun nebo srdceryvným příběhem o konfliktu černých s bílými v nákupním centru, gradujícím scenou, jak romská maminka rozbíjí své holčičce hlavu o regál, aby měla argument, proč od bílých požadovat náhradu. Netřeba pokračovat, známe to z Internetu všichni, a bylo by ztrátou času dokazovat, že jde v obou případech o hoax.

Protiromský sentiment byl nejnověji rozjitřen dvěma téměř současnými událostmi, násilným útokem v Duchcově a rozsudkem soudu I. stupně nad chotěbuzským luko-, resp. kušostřelcem. Ačkoli prvý případ nepředstavuje v kontextu celé země nic zvlášť mimořádného – ano, útok byl poměrně brutální a byl veden v přesile, avšak k podobným incidentům dochází na různých místech několikrát za měsíc – státní zástupce populisticky žádá o vazbu (z jakého důvodu, proboha!?) a politici se předhánějí v siláckých řečech. Ve druhém případě odpovídá uložený trest povaze činu, protože zákonnou podmínkou nutné obrany je existence útoku, a ten byl podle všeho konstruován toliko z ethnicity napadených a aplikace zásady, že Rom představuje nebezpečí už barvou své kůže (v zásadě souhlasím s tím, co o případu napsal Patrik Banga).

Duchcovská událost vyústila v demonstraci několika stovek lidí na místním náměstí a nebude mít zřejmě další dohru. Osobně se ale obávám toho, že nálady veřejnosti dokáže využít dostatečně schopný demagog a z víceméně isolovaných incidentů by se mohla stát kampaň, vedená hesly jako Žádné nepřizpůsobivé v našem městě!, Most patří nám, ne jim!, Už ani korunu z našich peněz parasitům! nebo Znepříjemňuj život těm, kteří ho znepříjemňují tobě, přičemž přes neadresný charakter těchto výzev bude každému jasné, kdo jsme my a kdo oni. A může se objevit i nová symbolika, jakýsi protiromský Národní odpor, který sice nebude reálně existovat, ale jeho stoupencem bude každý, kdo v daný okamžik něco proti romské menšině ve jménu této abstraktní ideje vykoná.

Nepěkná vise.

Komentáře   

0 # Anonymní 2013-06-01 10:00
"Romům připisované vzorce chování" - pěkný eufemismus pro reálně existující chování cikánů :-)

-es-
0 # Anonymní 2013-06-01 10:05
Vazební důvod je jednoznačný - útěková vazba , tedy obava z toho, že obviněný uprchne nebo se bude skrývat, aby se tak trestnímu stíhání nebo trestu vyhnul. V tomto případě by byl vyzební výrok konformní i s Usnesením Nejvyššího soudu České republiky ze dne 9.11.2000, sp.zn. 3 Tvo 131/2000 k vazebnímu důvodu ve smyslu § 67 odst. 1 písm. a)
0 # Tomáš Pecina 2013-06-01 11:03
Nemohu se teď dostat na web NS, ale už jen datum svědčí o tom, že tato judikatura je obsoletní: podmínky útěkové vazby byly před r. 2001 méně striktní. Cf. IV. ÚS 389/05.
0 # Anonymní 2013-06-01 11:56
K tomu kušistovi - nepřijde Vám divné, že dle medializovaných informací soud akceptoval také vysvětlení poškozených, že nešli krást, nýbrž pouze "sbírat" staré železo a že dům navíc vypadal neobydleně.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2013-06-01 12:28
To je irelevantní. U nás neplatí žádná obdoba castle law a útok, který bylo třeba odvracet kuší, tu stále nemáte.
0 # jgIII 2013-06-01 14:38
Ano, faktem je, ze situace nesplnovala kriteria nutne obrany, ale faktem je, ze tam sli krast.
0 # Anonymní 2013-06-01 15:13
ad TP:

To nepopírám, a souhlasím s názorem soudu, že to nebyla nutná obrana.

Nesouhlasím ale s názorem soudu, který na "omluvu" poškozených argumentoval tím, že nekradli ale sbírali železo a dům vypadal vybydleně. (To je na úrovni obhajoby házení loučů do vybydleně vypadajících romských obydlí.)

Yossi
0 # Anonymní 2013-06-01 23:06
I kdybychom meli obdobu castle law, tak, podle dostupnych informaci, by to stejne kosostrelci nepomohlo. Castle doctrine neplati v nedostavenem dome ve kterem nebydlim ('my home is my castle' implikuje, ze to musi byt jasne 'doma') a uz vubec ne na zahrade.
0 # Anonymní 2013-06-02 09:17
ad Anonymní:

Záleží dle konkrétního státu USA. Onehdá byl článek v Bulletinu advokacie, že v některých státech se ta doktrína vztahuje třeba i na kanceláře a auta.
0 # Anonymní 2013-06-02 16:00
tady je relevantni text ze Strelecke revue:
konzervativnilisty.cz/archiv/559-doktrina-hradu
0 # Anonymní 2013-06-02 16:09
Anonyme z 23:06. Proboha co to tvrdite za blbost! jak poznate, jak definujete, dostaveny a nedostaveny dum? ... a jak se pozna, ci jak chcete posuzovat, zda-li tam bydlim ci nebydlim, jake je kriterium? rekl bych ze jste vystrelil hloupe a na slepo...
0 # Anonymní 2013-06-02 19:01
Anonyme z 9:17, necetl jsem clanek z BA, protoze ziju v USA. Pokud se to vztahuje na kancelare a auta (coz je, pokud si dobre pamatuju, jen v Texasu), tak se to jmenuje stand-your-ground law, ale je to dobra poznamka. Na Floride to dokonce muze byt misto beze strechy nebo stan.

Anonyme z 16:09: v USA se pouziva v pravu zdravy rozum. Castle laws jsou z anglickeho prava, kde to bylo na braneni domicilu. Jak se pozna, zda tam mate domicil je otazka pro soud, ktery bude taky posuzovat zda ten dum ma strechu (coz je docela rozsirene rozhodovaci pravidlo) a taky, zda tam bydlite podle vsech okolnosti. Pokud byste tam mel jen posilovnu, tak si dovolim tvrdit, ze vas castle law nepomuze.
0 # Anonymní 2013-06-10 21:52
No v Texasu lze zastrelit kriminalnika klidne na zahrade, kdyz utika a ze zadu. Viz pripad Joe Horn: chron.com/.../...
0 # Anonymní 2013-10-05 23:45
To je vlastně fakt, když někdo napochoduje ke mě do obýváku a začne odnášet televizi, začnu mu domlouvat, aby toho nechal, protože ta televize není jeho... Jasně že mu dam po hlavě první věcí co najdu a budu doufat že mu praskne lebka. Minimálně proto, aby mi to nemohl vrátit. :) Na zastřelení zloděje není nic špatného, on si o to říká, to jen vy ignoranti neposloucháte.
0 # Anonymní 2013-10-05 23:47
Castle law by se tu mělo zavést taky. Aspoň by si fízlové rozmysleli než vtrhnou do špatnýho domu. :D
0 # Honzas 2013-06-01 13:05
Jak ale víte, mnohdy popisované stereotypy vycházejí z osobních zkušeností. Jsem z Mostu, kde pronajímám byt (za lidové nájemné 3000 Kč + 700 Kč energie). V roce 2009 jsem ho pronajal Cikánovi, který měl dobře placenou práci (což jsem si ověřil z jeho pracovní smlouvy), jenže až později jsem zjistil, že po výplatě vše prohrává v automatech. S pomocí dvou známých se nám ho podařilo vystěhovat, výsledek: dluh za 6 měsíců, vytržená vana (prý chtěl v koupelně položit nové obkladačky) a v obýváku dvě díry ve zdi (prý tam chtěl udělat průhled a prostor pro květináče).
No netrpím stereotypy. Na začátku roku jsem byt pronajal mladé Cikánce, která pobírá rodičovskou a její přítel měl mít práci (také jsem prověřil). Zatím zaplatili jen jeden nájem (první při předání bytu) a jak jsem zjistil, přítel mezitím zmizel někam na Slovensko. Co s nima dělat nevím, protože má mimino, nemůžu je jentak vyhodit, vyřízení žaloby potrvá nejméně rok a je velká neznámá, jak se vůči samoživitelce s dítětem zachová soudkyně, dost možná se mi je nepodaří legálně vystěhovat nikdy.
No, jsem dobrák, stále stereotypy netrpím :-)
0 # jgIII 2013-06-01 14:40
Tak to je samozrejme presne. Nesmite trpet stereotypy. Musel byste prokazat, ze 100% Cikanu je takovych! Dobry priklad irracionality politicke korektnosti.
0 # jonáš 2013-06-01 17:42
Riziko podnikání.
A pokud jde o ty jednoruký bandity, je-li tu provozovám byznys, jehož následky postihujou stále více osob, je třeba kriminalizovat onen byznys, nikoli postižený.
0 # jonáš 2013-06-01 17:43
Pro zastavárny a výkupny kradenýho zboží a materiálu to platí adekvátně.
0 # krystlik 2013-06-01 22:53
Honzasovi:

Když pronajímáte byt ve stejných právních podmínkách pro soudní výpověď jako byly za bolševismu - nic se na tom péčí Rychetského a Jičínského nezměnilo - tak musíte vědět, že máte šanci vystěhovat soudně z bytu na ubytovnu pouze osamělého nájemníka. Jakmile je v bytě s družkou, manželkou nebo i s dítětem, dostane soudní výpověď, ale ta se naplní, až se budou moci přestěhovat do náhradního bytu. Abyste je mohl vystěhovat na dlažbu, musel byste být třeba v Německu nebo Rakousku, ne v přiblblém Česku.

Když to nevíte, byt nepronajímejte. Kdybyste byt chtěl pronajmout třeba jako kancelář, je to v rozporu s kolaudačním rozhodnutím.
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 01:58
Kdybyste byl zašel za advokátem a dal si jím nájemní smlouvu sepsat, za cenu odpovídající zhruba jednomu měsíčnímu nájemnému byste se navíc dozvěděl, jak můžete nájemníka vystěhovat, pokud neplatí. Ušetřil jste, a poděkovat teď můžete jen sám sobě.
0 # Anonymní 2013-06-02 09:15
" jak můžete nájemníka vystěhovat, pokud neplatí. "

Ano, velice jednoduše, žalobou na vyklizení, kterou může soud projednávat pár let. Zažil jsem situaci, kdy dotyčný neměl žádnou nájemní smlouvu, pouze se přistěhoval ke své družce, ta společnou domácnost opustila, on tam bydlel dalších pár let bez jakéhokoli titulu a stejně vystěhování trvalo dalších pár let. a pokud vám nějaký advokát tvrdí, že to jde jednodušeji než soudním vystěhování, tak lže a Vy si nabíháte na TČ porušování domovní svobody (ne, že bych s tím souhlasil).
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 11:12
Pokud se nájemce nebude kvalifikovaně bránit, máte exekuční titul do půl roku.
0 # Anonymní 2013-06-02 17:53
"máte exekuční titul do půl roku" ... ve znojmě bylo nařízeno první jednání ve věci vyklizení po roce od podání žaloby
0 # krystlik 2013-06-02 22:01
Exekuční titul máte třeba za půl roku, ale nesmíte vystěhovat nájemníky do ubytovny, pokud je jich víc než jeden, nebo je-li v bytě dítě. Bolševické zákony se v tom dodnes nezměnily.
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 22:18
To neplatí už několik let. V případě neplacení nájemného je pronajimatel povinen zajistit nájemci přístřeší, což je komunistický relikt, ale žádné výjimky pro větší počet osob nebo pro dítě neexistují.
0 # Honzas 2013-06-03 23:20
Tomáš Pecina, 2. června 2013 1:58
U advokáta jsem byl v roce 2011, nájemní smlouvu mi sepsal, zdá se být detailní, cena právní služby 3800 Kč. Ve smlouvě myslím problém není, problém bude vystěhování toho mimina a délka soudního řízení v Mostě (s čímž máte tuším zkušenosti, soudě dle četby Vašeho blogu).
0 # Báša 2013-06-01 13:14
Nebudu zde polemizovat s právním názorem, řeknu asi tolik:
- 29 let jsem žil v Libni a první z řady nesčetných zkušeností s cikány jsem udělal cca v devíti letech, když jsme začali s kamarády brouzdat po staré Libni. Některé jizvy jsou vidět dodnes. A to si tenkrát cikáni nedovolili ani z desetiny to, co dnes. Poslední z libeňských zkušeností jsem udělal, když mi měli kvůli stavbě autobusového nádraží zbourat dům a tak jsme se s manželkou a šestiletou dcerou stěhovali pryč a cikánům to bylo dlouhé čekání na rabování (nová okna a dveře, vestavěné skříně), tak nás v noci chodili navštěvovat. Měsíc u nás spali dva kamarádi a drželi jsme v noci hlídky jak skauti. Od té doby vím, že nejlepší právní pomoc je 3/4 metru dlouhá šestnáctka roxor.
- Zhruba od roku 91 do roku 93 jsem dělal vedoucího projektu na přestavbě elektrárny Prunéřov I. Pominu to, že když já jsem si šel na poštu pro výplatu, potkával jsem tam cikány omotané zlatými řetězy, jezdící si pro sociální dávky ve výši okolo čtyřiceti tisíc korun v 15 let starých Mercedesech. Za ty dva roky jsem musel 3x vytáhnout zbraň a z toho dvakrát vystřelit. Naštěstí stačilo do země (do vzduchu je to blbost, kulka ráže .44 Mag doletí víc než 3km). Pokaždé v noci a pokaždé minimálně pět cikánů. Ta zbraň je v noci slyšet široko daleko a tak jsem pak druhý den potkával policajty, kteří se mne se širokým úsměvem ptali, jestli jsem zas nešel pozdě večer z práce (chodil jsem střílet na střelnici v Kadani). Totéž se mi stalo zhruba 6 let poté v Ústí nad Labem. Troufám si tedy říct, že jen já sám jsem mohl 4x být ta položka ve statistice, o které Vy s panem Bangou pak, ruku v ruce, prohlásíte, že je to hoax.
- Politici se nepředhánějí. Sem tam někdo něco řekne, protože se to už nedalo udržet pod pokličkou. Napadá mne... co byste chtěl, aby dělali? Zase drželi hubu jako vždy? Přidali na pozitivní diskriminaci? Zvýšili sociální dávky? Zavedli kvóty pro zaměstnání cikánů?
Možná byste měl, pane Pecino, držet svojí vášeň pro slabé a utlačované trochu na uzdě. Třeba by pomohl půl roku života v Chomutově. V každém případě je Váš článek tou nejkratší cestou jak se dostat na úroveň pana Bangy. Dál bych navrhl, aby jste sem kromě Romey linkoval i Antifu. Tam jsou stejně upřímní a také nelžou.
0 # Gogo 2013-06-01 17:43
Očitý svědek úhlavním nepřítelem blouznivého teoretika.
0 # krystlik 2013-06-01 23:12
Bášo, jste hlupák, to všichni víme. O Vaší inteligenci svědčí sám o sobě už Vámi zvolený kalibr 0,44´´. Když to potřebujete, tak dostatečný zastavovací účinek zajistíte již ráží 0,38´´.

Po WW II a holocaustu cz-cikánů jich zbylo v českých zemích asi 600. Dnešní vysoký stav je dán Benešovými dekrety - bylo potřeba zaplnit pohraničí cikány ze Slovenska a z Balkánu, kteří přešli zelenou hranici. Rozmnožili se, proč ne. Majoritní společnost za bolševismu jim dávala slušné platy - dělníci, tedy i kopáči měli více než inženýři a ředitelé podniků.

Cikánský problém se dá redukovat na několik základních věcí, vlastně jen na jednu: zprostředkovat jim vnímání budoucnosti. Cikáni žijí je v současnosti, zítra, za týden, měsíc, rok, deset let je jim jedno, nerozlišují to. Proto nejsou schopni nahlédnout následků svých činů - zavřít mohou, pustit musejí. Nejsou kvůli tomu schopni vůbec posoudit vhodnost zvládnutí majoritního jazyka, vzdělání. Neuvědomují si kvůli témuž, jak dalece se vydávají všanc cikánským lichvářům, půjčují-li si.

Majoritní společnost by se měla zaměřit právě na toto vnímání budoucnosti. Kromě toho příklady Českého Krumlova, Znojma a jednoho městečka poblíž Mostu ukazují, že soužití se může stát bezproblémovým. Je nutné ovšem držet politické strany u huby, aby jako ČSSD nevyvolávaly proticikánské nepokoje, např. ve Varnsdorfu. Zde BIS naprosto selhala.
0 # krystlik 2013-06-01 23:46
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # Báša 2013-06-02 01:59
Dobrá Krystlík. Já vám to řeknu jinak. Ne snad jakákoliv další ivektiva, ale stačí, aby jste mne tu ještě oslovil, a já Vám dám příležitost, kterékoliv z Vašich kouzelných slůvek mi zopakovat do očí. Na některé debily neplatí bohužel nic jiného.
Pro ty ostatní, co narozdíl od Krystlíka myslí. Ráž .44 Mag byla v roce 92 jediná ráž, ve které šly účinně použít brokové náboje, tehdy nezakázané.
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 02:02
Když napíše něco zajímavého Antifa, klidně ji citovat a linkovat budu. Vaše zaručeně pravdivé příběhy jsou mi pro smích: můj osobní odhad je, že 95 % historek o Romech jsou výmysly motivované racionalisací nenávisti k nim.
0 # Miroslav Hylš 2013-06-02 10:26
Tak on je Krystlík i velkoodborník na střelivo :-D p
0 # krystlik 2013-06-02 11:18
Bášovi: Nevěděl jsem, že 0,44´´ Magnum náboje byly tehdy jediné ve variantě brokové. Přičteme-li k tomu velký stop-efekt ráže .44, což je zranění vyvolané razancí daného střeliva způsobující v co nejkratším okamžiku po neusmrcujícím zasažení zneschopnění a pád protivníka. Stačila by ráže .38, kterou používá větžšina policejních sborů na světě. Z toho plyne a z Vaší historie zde podané, že jste si zbraň úmyslně pořizoval na cikány. Pravděpodobně by se dal u Vás indikovat též značný komplex méněcennosti a jeho kompenzace silnou střelnou zbraní. Nepřiměřená agresivnost vyplývá i z Vaší odpovědi z 1:59. U mne byste v psychologickém atestu neprošel a rázem byste byl bez zbrojního pasu.
0 # krystlik 2013-06-02 11:37
Ještě k Vašemu přípisu, Bášo, ze 13:14. Pri střelbě do vzduchu je lhostejné, kolik kilometrů kulka doletí odpálená vodorovně nebo na jak dlouhé ploché dráze má smrtící účinek, protože vystělena nad hlavu do vzduchu má při zpětném pádu na zem smrtící účinek bez ohledu na kalibr a typ náboje. To byste měl vědět, když máte zbrojní pas. Další důvod, proč bych Vám sebral zbrojní pas.

Obdobně sedají čeští řidiči za volant, aniž mají potuchy, kolik asi činí brzdná dráha vozu se započetnou průměrnou dobou reakce z dané rychlosti. Na západ od Šumavy se to zkouší v každém testovacím archu pro získání řidičského průkazu.
0 # Báša 2013-06-02 14:29
Chtěl jste to sám.
0 # Miroslav Hylš 2013-06-02 15:34
Návštěva? :-D
0 # Anonymní 2013-06-03 16:12
to Krystlík:

"Když to potřebujete, tak dostatečný zastavovací účinek zajistíte již ráží 0,38´´"

něco pro rozšíření obzorů:
www.valka.cz/clanek_10576.html
0 # Dot 2013-06-01 13:23
Ten Duchcov je také jasný hoax. Vždyť je na tom videu krásně vidět, že té dívčině jakoby skáčou po hlavě a ona je jakože zraněná. Takové divadlo známe všichni z wrestlingu. No a podobných hoaxů je vytvářena celá řada dnes a denně, stačí si projít každé ráno některé vybrané regionální mutace deníků :-) Celé to zřejmě vypovídá o tom, že zmiňovaná kampaň dostatečně schopného demagoga již začala.
0 # Anonymní 2013-06-01 14:20
Diskuse se tu začíná plnit nenávistnými stereotypy a smyšlenými hoaxy a pan Pecina, místo aby předložil například seznam cikánských jaderných fyziků, matematiků, lékařů apod., mlčí. Zajímavé :-)

-es-
0 # Báša 2013-06-01 14:46
Pan Pecina nemá rád seznamy. Jiný takový jsem použil u jednoho článku zde a joj! To jsem to dostal sežrat. Ale vím o jednom cikánském klempíři. Opravdu uměl. Šel do invalidního důchodu ve čtyřia čtyřiceti.
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 02:21
Celkem odvážný požadavek od příslušníka národa, který se v posledních 20 letech dokázal etablovat na dodavatele montážních dělníků pro ty provozy, které ještě nebylo ekonomičtější přesunout do Asie nebo Afriky :-)
0 # Miroslav Hylš 2013-06-02 11:18
Zvláštní reakce, zvlášě u tohoto článku...
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 12:29
Naopak, zcela pertinentní, právě u tohoto článku.

Jestliže budeme úspěch poměřovat těmi kriterii, která chce -es- používat u Romů, pak je na místě se zeptat, jak se Češi porovnávají třeba v počtu úspěšných jaderných fysiků a mathematiků s Židy, a takto uvažující Čech pak musí zákonitě propadnout do hluboké deprese, protože v počtu Nobelových cen na obyvatele bude rozdíl více než stonásobný (ano, může se utěšovat hypothesou, že celá moderní fysika je židovské spiknutí, jak bylo svého času thematisováno na Odporu.org v souvislosti s Einsteinem a theorií relativity).
0 # Miroslav Hylš 2013-06-02 12:44
Vycházíte z nějakých podivných úvah, že Čechy (joj, kdyby ale jen nás!) zajímají především cikánští vědci, nositelé Nobelovy ceny atp.
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 13:03
Problém soužití s romskou minoritou jistě není, že by společnosti nedodávali proporcionální počty jaderných fysiků, mathematiků nebo lékařů. Ovšem rozhodl-li se -es- tímto způsobem argumentovat, nemohu odpovědět jinak, než jsem učinil.
0 # Miroslav Hylš 2013-06-02 15:38
Jenže es- není mluvčím 10 milionů Čechů, abyste je vy musel recipročně urážet. Zvlástě člověk vaší úrovně.
0 # Anonymní 2013-06-02 16:05
-es- myslel toto kriterium evidentne v nadsazce, coz o to. Ale debata by se mohla a mela vest spis o tom druhem konci tohoto spektra, treba jaky podil tvori romove mezi vsemi soucasnymi osobami ve vykonu trestu.
Jenze treba tohle cislo je vezenskou sluzbou z duvodu politicke korektnosti nezverejnovano
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 16:30
Není to z důvodu PC, ale protože se původ vězně nedá rozpoznat. V občance ho nenajdete, kočovnické průkazy zrušili už komunisté a na to, aby rasové testování prováděly věznice, není ani methodika, ani peníze.

Existují pouze odhady, ale ty se liší o desítky procent.
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 16:31
MH: -es- neurážím, diskutuji s ním. Věřím, že to tak chápe i on.
0 # Miroslav Hylš 2013-06-02 16:40
Však také nepíši o urážení -es-, ale paušalisování všech Čechů (národ montážníků). Jak se to liší od paušalisování Cikánů či třeba Němců?
0 # Miroslav Hylš 2013-06-02 17:09
Kruci, zas se mojí vinou řeší OT :-(
0 # Anonymní 2013-06-03 10:12
Tomáši to jste přehnal. Ne že by práce montážních dělníků byla něco povznášejícího, ale srovnávat je jen vzdáleně s výše popsaným lidským odpadem, to je urážka. Mimochodem, co jste dokázal Vy osobně? Na absolventa MatFyzu považuji to Vaše trochu exhibicionistické a místy i úspěšné brodění se v absurdních právních sračkách, které jsou stejně hlavně otázkou moci a ne práva, za trochu málo. Neměl jste náhodou sedět na úplně jiném místě a třeba vymýšlet práci pro desítky těch montážních ubožáků?

A co se týká Cikánů, nepište o věcech, kterým nerozumíte a nemáte s nimi (naštěstí pro Vás) žádné zkušenosti. Střelec z kuše udělal jedinou správnou věc v momentě, když na něj šlo x chlapů. Smůla byla, že se absolutně trefil, manželka byla v podobné situaci a bylo to jen náhoda, že dotyčný morgoš (byli 2) neskončil s rycíma vidlema v zádech. Lépe být zavřený, než mrtvý nebo zmrzačený. Střelec by být amnestován.

cnemo
0 # Anonymní 2013-06-03 10:58
TP: Uhýbáte. jste schopen jmenovat nějaké cikánské fyziky, matematiky, lékaře, inženýry, projektanty apod., nebo ne?

"Problém soužití s romskou minoritou jistě není, že by společnosti nedodávali proporcionální počty jaderných fysiků, mathematiků nebo lékařů..."
- To nikdo netvrdil. Elementární problém je v jejich inteligenci, jelikož cikáni v testech IQ pravidelně skórují hluboko pod normálem. Za všechny výzkumy např. J. Dan (Inteligence a školní výkon ve vývoji a vzájemných souvislostech, Masarykova univerzita, Brno, 2002), kdy v testovaném vzorku ve věkové skupině 6-16 let necikáni dosáhli v průměru 101,4 IQ a cikáni 79,6 IQ. Obdobně to dopadlo i ve všech ostatních testech a neexistuje žádná studie, která by dokazovala, že cikáni mají IQ rovnocenné (pokud s tím chcete polemizovat, odkažte mě na takovou studii).

Z nízkého IQ vyplývá nizší šance vystudovat - nižší šance najít si práci - vyšší pravděpodobnost získávání obživy kriminalitou - vyšší pravděpodobnost sociálně-patologických jevů atd. Samozřejmě IQ je jen jeden z mnoha faktorů (dále bychom se mohli bavit o faktorech osobnostních, maturačních, reprodukčních, sociálních atd., ale IQ je dobře měřitelná a uchopitelná veličina).

"...se původ vězně nedá rozpoznat..."
- Aha, takže jakmile jde o cikánskou kriminalitu, najednou nedokážeme poznat a určit, kdo je cikán. Ale jakmile jde např. o "diskriminaci" při zařazování cikánů do zvláštních škol (viz např. aktualne.centrum.cz/.../clanek.phtml?id=734885), tak se ví naprosto přesně, kdo je a není cikán. Vláda má "Agenturu pro sociální začleňování v romských lokalitách", takže také zjevně dokáže rozeznat, kdo je cikán a kdo ne. Dokonce ani FBI nemá problém evidovat ve statistikách zločinnosti rasu, aniž by ji občané měli v nějakých osobních dokladech, nebo se prováděly rasové testy.

A jinak: podle P. Říčana (S Romy žít budeme. Jde o to, jak dál, Portál, Praha, 1998) je ve věznicích víc než 60 % cikánů. Pokud máte tu možnost, zkuste se někdy pobavit s nějakým zaměstnancem libovolné věznice.

-es-
0 # Tomáš Pecina 2013-06-03 11:44
cnemo: Poručíku, nezapomínejte, že právo je pouze moje hobby, takže mám právo být v něm trochu neúspěšný, ne?

es: IQ je sociálně podmíněná metrika a nepochybuji o tom, že kdyby test schopnosti dětí koncipovali Romové, dopadly by výsledky opačně.

Překážkou získat zaměstnání nicméně inteligenční deficit není (pro mnohé profese je to výhoda), ale i kdyby byl, moc si nepomůžete s řešením problémů s integrací.

Aktivistické řešení se pokouší eliminovat handicapy, buďto positivní diskriminací, což může být neúčinné až kontraproduktivní, nebo snahou podporovat asimilaci, což zase ničí původní společenství a výsledek může být ještě horší.

Rasisté a segregacionisté ovšem nemají vůbec žádné řešení, které by se nerovnalo genocidě ("odsun" do Indie, omezení porodnosti nebo rovnou vyhlazení) nebo bylo jen odsouváním řešení: zvláštní bydlení a školství nezabrání tomu, aby přirozený přírůstek romské populace nebyl na několikanásobku neromské.
0 # Anonymní 2013-06-03 12:39
"IQ je sociálně podmíněná metrika..."
- To sice do určité míry ano, ale NENÍ to důvod, proč je IQ cikánů nižší. Když totiž sociální faktory eliminujete - například budete testovat cikány odmala adoptované do bílé rodiny spolu s jejich neadoptivními bílými sourozenci, nebo naopak budete testovat cikány a necikány vyrůstající odmala v dětském domově - tak jejich IQ bude stále nižší než u bílých (např. testování dětí 12-15 let v dětském domově: cikáni IQ 75, necikáni IQ 88; V. Andreánská, Psychológia a patopsychológia dieťata, 1979).

"...nepochybuji o tom, že kdyby test schopnosti dětí koncipovali Romové, dopadly by výsledky opačně."
- To si tedy skutečně neumím představit, co by v těch testech muselo být, škoda, že jste tuto představu blíže nerozvinul :-) Já zase nepochybuji o tom, že kdyby KDOKOLIV uměl postavit test IQ tak, aby se v něm cikáni bílé populaci vyrovnali, tak už bychom tady dávno takový test měli a nepochybně by se v rámci "objektivity" ani žádný jiný nesměl používat.

Řešení, která ještě pokládám za "soft" (ale minimálně do určité míry problém skutečně řešící) jsou: nekompromisní represe vůči přestupkům a kriminalitě, nekompromisní vynucování povinností (např. školní docházka) a finanční nebo jiná motivace cikánů k politice max. jednoho dítěte (klidně si to nazvěte genocidou).

-es-
0 # Anonymní 2013-06-03 12:47
P.S. k těm IQ testům: jejich platnost dokazuje korelace s realitou, tzn. lidé s vyšším IQ jsou v životě úspěšnější než lidé s nižším IQ. Už jen fakt, že nejste schopen jmenovat jediného cikánského fyzika, matematika, lékaře atd., jak jsem po Vás opakovaně chtěl, sám o sobě dokazuje, že problém nespočívá ve "špatném nastavení IQ testů".

-es-
0 # Tomáš Pecina 2013-06-03 17:37
IQ je to, co měří IQ-testy, žádná korelace "s realitou" neexistuje. Společenský úspěch je relativní, mnozí Romové jsou ve své komunitě velmi úspěšní a v české společnosti jsou povl, a naopak.

Vyšší represe drobné kriminality jednoznačně, a měly by se jí zabývat zejména obecní policie. Pro ty je ovšem výnosnější vybírat pokuty za překročení rychlosti nebo nasazovat botičky za špatné parkování. A státní policie, pokud už něco vyšetří, postupuje jako inspektor Boisrond v té scence z Les ripoux se zadrženým arabským zlodějem.

Vynucování povinností jistě ano, bez diskuse.

Politika jednoho dítěte jde proti návykům romské komunity a její implementace by musela být plošná, tedy směřující i proti Neromům (jinak by se to skutečně podřazovalo pod genocidu), a v žádném případě si nemyslím, že by postačily finanční stimuly. Domníváte se, že kdy se výplata dávek změnila tak, že s počtem dětí by celková částka klesala, Romy by to motivovalo mít méně dětí? Já ne.
0 # Anonymní 2013-06-03 18:20
"IQ je to, co měří IQ-testy, žádná korelace "s realitou" neexistuje."
Nikoliv. Např. A. R. Jensen (Bias In Mental Testing, New York, Free Press, 1980) prokázal, že všechny testy mentálních schopností spolu pozitivně korelují. Pokud má člověk podprůměrné skóre v jednom typu testu, pravděpodobně je podprůměrný i v jiném a naopak.

Celá řada studií z ukazuje, že IQ úzce souvisí se školním prospěchem, predikuje osobní úspěch, pravděpodobnost přijetí na VŠ, pracovní uplatnění, výši příjmu atd.

"Domníváte se, že kdy se výplata dávek změnila tak, že s počtem dětí by celková částka klesala, Romy by to motivovalo mít méně dětí? Já ne."
- Já také ne, ale vůbec jsem neměl na mysli "negativní finanční motivaci" ve formě odnímání přídavků (nedokážu si představit, že by u kohokoliv - včetně cikánů - mohla být motivem k tomu mít nebo nemít děti samotná existence či neexistence dávek v jakékoliv výši), ale naopak čistě pozitivní: buď přímé finanční platby nebo jinou formu benefitů cikánům za to, že nebudou mít děti. A samozřejmě by to muselo být uplatňováno pouze na ně, u celkové populace je problém (pokud to vůbec je problém) přesně opačný. Jestli by to spadalo pod genocidu pokládám za sporné v případě, že by to bylo čistě na dobrovolné bázi (tj. cikány by k tomu nikdo nenutil) a i kdyby ano, je mi to jedno.

Vy jste všechna "schůdná" řešení označil za neúčinná nebo dokonce kotraproduktivní a ta účinná (omezení porodnosti, odsund do Indie) zase nejsou schůdná, tak co s tím? Bavíme se stejně čistě teoreticky, realita je taková, jak ji popsal DS: stát žádné povinnosti vynucovat nebude, represi vůči "bagatelní" kriminalitě už vůbec ne - tu bude uplatňovat pouze vůči oprávněně nasrané majoritě formou "bicích komand těžkooděnců" na demonstracích apod. a tím opět pouze stupňovat její frustraci, vztek a nenávist - a situace se ve středně a dlouhodobém horizontu bude vyvíjet jednak směrem á la Detroit (v roce 1930 bylo obyvatelstvo Detroitu z 92 % bílé. V roce 2010 již běloši tvořili jen 10,6 %. V Detroitu se pravděpodobně významně projevil fenomén známý jako bílý útěk - čím více černochů do města přicházelo, tím více se bílé obyvatelstvo stahovalo pryč (celkový počet obyvatelstva v letech 1950 - 2010 klesl o více než 60%: z 1 849 568 na 713 777) - cs.wikipedia.org/wiki/Detroit) a jednak formou individuálních (střelci s kuší) či skupinových pouličních válek.

-es-
0 # Anonymní 2013-06-03 19:51
V Detroitu se projevil tzv. Curleyho efekt, kdy dlouhodoby starosta Detroitu Coleman Young delal vsechno pro to, aby vyhnal volice, kteri ho nevoli. Ze to byli ti bohati a bili, to je jen cast problemu.
0 # Tomáš Pecina 2013-06-03 22:55
Klasický problém IQ testů je už orientace na rychlost myšlení. Jsou lidé, kterým to myslí pomaleji, ale dokáží uvažovat hlouběji, takže v IQ testech dosáhnou méně bodů, ale mohou být velmi dobří např. v šachách anebo v mathematice, anebo ve vědě obecně: vědecké bádání není závodní dráha. Podobných faktorů je celá řada.

Abyste získal odpověď na otázku, zda jsou Romové oproti Čechům geneticky méněcenní (předesílám, že jsem přesvědčen o opaku), musel byste vzít vzorek pouze z takových romských dětí, které fysiologicky jako Romové ani nevypadají, protože každý malý Rom ve škole je jako takový vnímán a podle toho je s ním jednáno, a má tedy výrazně nestejné podmínky v porovnání se svými neromskými spolužáky. Analysy a průzkumy na základě adoptovaných romských dětí jsou z tohoto důvodu principiálně neindikativní.

Postoj politiků je nezodpovědný, protože nad horizont svého volebního období nikdo z nich nemyslí a spíš jen zneužívají protiromských nálad k posilování vlastní popularity, protože říkají, že jejich voliči mají v podstatě pravdu, ale existují mocné síly ("multi-kulti" lobby), které jim – politikům – nedovolují voličům vyjít vstříc.

Omezování romské porodnosti je jednak ethicky a politicky neúnosné, a jednak neúčelné: proč by neměly mít romské rodiny třeba deset dětí, jestliže to budou řádní a pracovití občané České republiky?
0 # Anonymní 2013-06-04 07:01
tohle je dobry. meli pocit, ze nebudou stihat hned pri startu a co potom s temi vysledky
0 # Anonymní 2013-06-04 10:02
TP: "Klasický problém IQ testů je už orientace na rychlost myšlení... Abyste získal odpověď na otázku, zda jsou Romové oproti Čechům geneticky méněcenní (předesílám, že jsem přesvědčen o opaku)..."
- Otázkou v tom případě stále zůstává, proč nejste schopen jmenovat jediného cikánského lékaře, fyzika, matematika, inženýra, projektanta apod. ve skupině, jejíž početní zastoupení v ČR se odhaduje na 300 000. Pokud je Vaše hypotéza o cikánské rovnocennosti správná, pak je to statisticky (i jakkoliv jinak) naprosto nevysvětlitelné, stejně jako je nevysvětlitelné, proč by při své rovnocennosti měli trvale a výrazně propadat ve všech typech IQ testů.

"Omezování romské porodnosti je jednak ethicky a politicky neúnosné, a jednak neúčelné"
- Účelné by bylo, že je eticky a politicky neúnosné, o tom není sporu. Jak jsem napsal, řešíme teorii identickou úvahám kolik andělů se vejde na špičku jehly.

"proč by neměly mít romské rodiny třeba deset dětí, jestliže to budou řádní a pracovití občané České republiky?"
- Protože cikáni se nestali řádnými a pracovitými občany za 600 let, co jsou v Evropě, tudíž neexistuje žádná racionální základna pro předpoklad, že by něco takového mělo nastat. Navíc, pokud má někdo IQ zhruba v pásmu plus mínus 80 bodů - a to se vracíme zase na začátek - tak je v kombinaci s typickými vzorci cikánské životní strategie něco takového zcela vyloučeno i v teoretické rovině.

-es-
0 # Anonymní 2013-10-05 23:30
Stačilo by na území každého města a vesnice zavést hygienickou normu. Pokud by ji někdo opakovaně porušil, byl by vyhoštěn z města. Svůj dům ať si třeba prodá. Tohle by jich spoustu vyhnalo z měst a vesnic. Jsou zvyklí na to že všechno dostanou a tak by jejich počet začal drasticky klesat, když by byli odkázáni sami na sebe, a na to, fungovat sami jako společnost. Je pravda že by to příštích pár let v lesích a na polích příšerně zapáchalo ostatky těl, ale nakonec by byl klid. :) A pro ty kteří jsou pomalejší a už zapoměli začátek tohoto příspěvku - nemluvím o vyhánění konkrétních lidí. Ale o špíně která v každém městě je. Pochopitelně jsou to převážně cikáni, ale rozhodně to na ně není omezeno. Ať už žlutí, červení, duhoví, průhlední a nebo bílí... Kousek od naší chalupy "stojí" dům... On už spíš pár let padá. Půlka střechy je dole už tak 8 let. A v tom žije 10 - 12ti členná rodina. Vždycky jsme jim říkali "bílí cikáni", protože jsou bílí. Co se tím snažím říct? Problémem nejsou jen cikáni, pochopitelně... I jiné rasy mohou být problémové. Až na to že cikáni tvoří tak 90% těchto problémů. A možná mezi nimi jsou slušní lidé (koneckonců, už jsme na tomto světě viděli jiné neuvěřitelné a nevysvětlitelné věci). Ale ty by přece nikdo nevyháněl... Jednoduché hygienické nařízení by je buď vyhladilo, nebo je donutilo přízpůsobit se tam, kde jsou na návštěvě, volba by byla na nich. Ale co si budem... Stejně by se mejt nezačli, nebo tomu snad někdo věří? :D
0 # jgIII 2013-06-01 14:53
"Duchcovská událost vyústila v demonstraci několika stovek lidí na místním náměstí a nebude mít zřejmě další dohru. Osobně se ale obávám toho, že nálady veřejnosti dokáže využít dostatečně schopný demagog a z víceméně isolovaných incidentů"

To preci jiz polo-cilene dela ceska vlada -irracionalnim pristupem, kdy napriklad popira (pod tlakem cikanske lobby) i zakladni fakt, ze vetsina Cikanu se proste chova „jinak“, a tedy ze potrebuji specificky pristup, neochotou pouzit urcite prostredky, ktere by jiste pomohly, ale po jejichz pouziti by je lobby oznacila za rasisty, a vubec hloupym pristupem.

Ono pokud popisu nejakou situaci irracionalne, tzn. budu povazovat za „pravdu“ neco, co je sice spolecensky pripustne, slusne, ale neodpovida faktum, a na tuto situaci pouziji prostredky, ktere opet odporuji faktum a racionalni pravde, nikdy nedosahnu kyzenych vysledku. To je tmarstvi - stejne jako alchymie. Rika se tomu politicka korrektnost, a tato korreknnost nas posouva hluboko do stredoveku, kdy Zeme byla plocha, i kdyz fakta rikala opak. Stejne tak Cikani jsou podle teto ideologie cikanskych aktivistu naprosto stejni jako ostatni obyvatele, a beda pokud reknete opak, rasisto! Je jasne, ze pokud vlada nezacne popisovat situaci racionalne, aplikovat racionalni prostredky, situace se jen zhorsi.

A nakonec vlada nasadila korunku massivnim nasazenim policie proti demonstraci, pricemz nekolikrat porusila zakony/Ustavu. Lepsi zpusob jak prilit olej do ohne si predstavit neumim. Jestli priste lide vezmou pravo do svych rukou, bude to vina vlady.
0 # Anonymní 2013-06-01 15:18
Tomasi, nekolik poznamek:

je bohuzel nezpochynitelny fakt, ze dane oblasti, kde je shodou okolnosti (?) nejvetsi podil romske populace (krome Prahy, ale k te se jeste vratim) patri take dlouhodobe mezi oblasti s nejvyssi mirou kriminality.(viz www.mapakriminality.cz/#mapa ). Ze to není jediny spolecny prvek těchto oblasti je jasne, ale stejne tak je jasne, ze není bezvýznamný.

A ted k te Praze. Ano, Celkove patri k praha k oblastem s nejvyssi mirou kriminality v CR. Jenze s jednim zasadnim rozdilem. V Praze je v pripade kriminalni udalosti po zavolani nejpozdeji do peti minut hlidka PCR (casto hned nekolik) nejcasteji v podobe PMJ. Tohle je zasadni rozdilny aspekt, se kterym se jinde v republice nesetkate, sily a prostredky policie jsou dimenzovany tak, ze na policii muzete cekat a cekate cele desitky minut (A proto jiz ani často není volana!!). A neni neobvykle ze operacni v pripade obvzlast vyostrene situace (konfliktu) hlidku (nejcastej dvouclennou) vysila zamerne se zpozdenim, jelikoz v pripade ze by hlidka dorazila na misto udalosti v okamziku kdy kulminuje, realne hrozi napadeni hlidky, ktera pritom v pripade potreby ma posily k dispozici opet v radu casto az desitek minut.
Jinak receno, na rozdil od Prahy, kde policie je schopna VSTUPOVAT primo do deni v pripade udalosti (napr nasilny trestny cin na verejnosti) tak ve vetsine jinych loklalit v CR (a to zejmena v tech vypjatych) plni policie ulohu nikoliv zabranit tr.cinu ci zmirnit jeho nasledky, ale plni ulohu "sberacu mrtvych po bitve".
Tento "nenapadny" rozdil ve vykonu policejni prace ma ovsem za nasledek mimo jine to, ze organy vymahani prava jsou v kritickych oblastech (krome zminene Prahy) v roli totálních statistu a s postupujicim narustem tr.cinnosti je toto samozrejme vnimano populaci. Coz vede k cim dal rychleji narustajicimu mnozstvi obyvatel, kteri se (proti sve vuli a neradi!) pomalu vyrovnavaji s faktem ze policie je neochrani a o ochranu sveho bezpeci se musi postarat oni sami. Proto narusta (a bude narustat) mnoztsvi pripadu alá kusista, ci tanvaldsky strelec.

Toto zaslouzi malou odbocku. V situaci, kdy jste nucen prebrat zodpovednost za bezpeci sve, svych blizkych a sveho majetku a nejste vybaven stejnymi pravpomocemi, vyzbroji , vycvikem a hlavne stejnym casem na to, hlidat svuj majetek, prichazeji bohuzel na radu jine (staleti stale stejne) metody ochrany bezpeci sveho, sve rodiny a sveho majetku. Ze tyto mechanismy nemaji s pravnim statem nic spolecneho, to je jasne (například !pokud je chytim serezu ci vystraším je tak, aby se priste neodvazili“). Jenze –bohuzel-jsou jedine jakz takz funkcni, pokud si tedy obcan stanovi prioriru, ze ochrana jeho bezpeci a majektu je dulezitejsi, nez dodrzovani zákona (coz je priorita logicka, neboť v podstate biologicka). Ze toto dilema nastava ( funkcnost/zakon) ovsem neni chyba ani tak obcana, ale (dys)funkce statni spravy a agentur vymahani prava. Nepochybuji totiz ani na okamazik o tom, ze jak tanvadlsky strelec tak i kusista by rozhodne ochranu sveho majektu radeji prenechal statu (pokud by ovsem vymahani prava fungovalo) nez aby se toho musel chopit sam, s tim ze na jeho strane v tom okamziku stoji veskere zapory (nevycvicenost, nevybavenost, zadna zakona opora za zady, riziko soudu atd..)

Jenze realita je takova, ze stat v probelmatickych regionech v praxi rezignoval na ochranu bezpeci obyvatel a zameril se jiz pouze na represy v pripade vetsich nasledku ( vznik SPJ v usteckem kraji a na ostravsku to potvrzuji, jelikoz na stalo zrizena specilani poradkova jednotka - cti tezkoodenci- neni zrizena jako prevence kriminality, ale jako tvrde represivni nastroj).

- pokracovani-
0 # Anonymní 2013-06-01 15:20
Tady se dostavame k dalsimu dulezitemu aspektu celeho problemu a to k druhum trestne cinnost. Mozna jste jiz i sam zastihl debaty na urovni Ministerstva vnitra, kde odbor bezpečnostní politiky vyviji snahu vytvořit statut tzv. bagatelni trestne cinnosti (viz. napr. www.pro-police.cz/pages/press_release/40 )

Nebudu rozvijet polemiku na tema těchto snah (jejich pricin i jejich nasledku), ale jen připomenu, ze prave tzv. bagatelni trestne ciny, (ve slovniku uredniku MV jsou to ty méně vyznamene majetkove a nasilne trestne ciny) jsou presne ty, které jsou typicke i pro kriminalitu casti romske populace v kritickych regionech. Zvysovani této trestne cinnosti vedlo ostatane k Janovskym udalostem, stejne jako k neklidu na Sluknovsku. Navíc tato „bagatelni terstna cinnost“ na kterou stat jiz ocividne rezignoval (jelikož jinak by OBP MV neresil to, jak je definovat a neresit) ma samozrejme další dopady. Pokud jde o samotne pachatele, tak plati model ze s „jidlem roste chut“ neboli pachatele bagatelni trestne cinnosti, která jim prochazi, postupem svoji cinnost posunuji dále smerem k vynosnejsim (ci zabavnejsim) trestnym cinum, které jiz ani soucasny OBP MV by snad (ještě, doufam) bagatelni nenazval. Například „Duchcovska naklacka“ .

Druhy aspekt tohoto je signal, který situace vysila vuci majorite. Tento signal je jasne identifikovatleny. Stat zde obcany nechava uz zcela jasne napospas okolnostem a je na nich, aby sve bezpeci branili sami. Odbocim jen neptarne, abychom se dotkly psychologických aspektu: Netusim, zda-li jste se nekdy stal obeti nějakého tzv. bagatelního trestneho cinu. Jinak receno, někdo vam opkaovane ukradl majetek ci zpusoboval skodu (ale mensi nez 5000 Kc) kterou jste samozrejme musel sanovat ze svých radne vydělaných a zdaněných zdroju (z prumerneho platu dělnické profese v usteckem kraji cca 15 000 Kc) ci zda-li vam někdo bagatelne zpusobyl mensi nasilny trestny cin. (Pro sve obveseleni nafackoval, ci obral napr o cigarety.. a zkopal, s fyzickými následky mensimi nez ta tydenni neschopnost, ci vase dite okradl pod pohuzkou norzem o 50 Kc na svacinu). Pokud byste takovou udalost zazil, ci ve svém okoli někdo blizky byl obeti, jiste byste pochopil, ze „bagatelni“ není vůbec bagatelni. A tady se dostavame k dalšímu souvisejícímu bodu.
I pracovnici OBP MV, ci dokonce clenove vlivnych nevládních organizaci, sami pripousteji ze prave tato „bagatelni“ trestna cinnost je nejtypictejsi v problmeovych regionech pro romske pachatele. Ano, je. A v poslednich letech byla typickou trestnou cinnosti která pritom nabourava obecny pocit bezpeci a platnosti prava u majoritni casti populace v problémových regionech. A prave tato situace ma několik aspektu :

- pokracovani-
0 # Anonymní 2013-06-01 15:24
Naprikald to, co kritizujete, tedy zevseobecnovani. Bohuzel lidska mysl je nastavena tak, ze je-li zdrojem nějakých negativnich podnetu z okoli často (ne-li dokonce vetsinou) nejaky typicky a často se opakujici prvek (zdroj), tak v pripade ze tento jev opakovane nastava (i bez momentální pritomnosti zdroje), tak je prisuzovan jeho typickemu zdroji. A navíc, ze (pro danou lokalitu ci situaci) typicky zdroj je na zaklade zkusenosti jiz dopredu povazovan za latentni nebezpečí a jako k takovemu je k nemu prostupovano. (Coz ostatne neplati jen pro člověka, ale tento mechanismus funguje i u mnoha dalších zivych tvoru a nejen savcu). Jina receno, staci několikeré opakovani a podnetu vznika zkušenost. (Zkusenost vznikající touto formou – jak jiz vyse receno, je vlastní i jinym druhum)
Ano, nemusime s timto mechanismem souhlasit, nemusi se nam libit, ale slovy Jary Cimrmana, to je tak asi jedine co s tim muzeme delat. A rozhodne celou situaci nevyresime tim, ze budeme spilat tem, kteří se obavaji pripadneho (v dane lokalite obvyklého, ci typického) zdroje nebezpeci, budeme je zesmesnenovat, ci je dokonce perzekuovat jako „rasisty“. Ignoranci ci zlehcovanim takového pristupu se totiž clovek ocitne stejne tak mimo misu, jako se ocitli v romske problematice mimo misu tuzemske agentury vymahani prava a naprosta vetsina lidskoravniho sektoru. Snad se tedy, Tomasi, shodneme na tom, ze cesta z krizove situaace nevede přes zesmesnovani (ci perzekuci) jednech ci druhych pro jejich nazor, barvu, rasu ci vyznani, ale jen a pouze aplikaci prava a spravedlnosti pro všechny stejne, tady a ted!
Ostatne, ze prave metoda vytesnovani „bagatelnich“ trestnych cinu vede k snizeni kriminality (a dalším souvisjicim pozitivnim jevum) byla nazorne prokazana v zamori a to vysledky toho, co by slo nazvat jako Giulianiho doktrína. A neodpustim si, ze je zcela priznacne, ze pokud se v praxi (a dost tvrde praxi Noveho Yorku) ukazala Guilianiho doktrína jako funkcni metoda ke snizeni ohromne kriminality a podstatnemu zlepseni bezpecnosti , tak nasi statem ci nevládním sektorem placeni „odbornici“ se zcela typicky ubiraji ve svých myslných práve opačným smerem …

-pokracovani-
0 # Anonymní 2013-06-01 15:24
A na zaver ještě jednu poznamku, která je ale z hlediska další bezpečnostní politiky (zejména v kritickych oblastech) dost zasadni. Bagatelni trestna cinnost, která je – chte nechte- typickou pro jistou část romske populace, dokonce zaznamenali i pomazane hlavy z ministerstva vnitra a nevládního sektoru (byt jejich zhodnoceni a chystana strategie je katastrofalne chybna). Trvalo to peknych par let. Jenze jak to na svete chodi, nez nejaka informace ci prvek z realneho světa pronikne do pražských kavaren, ministerských kanceláři a akademickych kuloaru, cas uz davno trhnul oponou a svet se zmenil. Poslednich nejmene 8-10 let byly kriticke oblasti stihany vlnou „bagatelni kriminalitou“. Jenze nam mezitím vyrostla generace, která se na bagatelni kriminalite vyucila (skoro by se chtelo rici byla odkojena) a bere ji jako normlani soucast svého zivota a - postupuje dal. Jinak receno, ignorance ery bagatelni kriminality prinesla sve ovoce v tom, ze vyrostla generace jejiz kriminalita není a nebude (i při privreni obou oci) bagatelni. Uz jde cim dal méně častěji o par facek, ale naopak, cim dal brutalenejsi utoky ohrozujici život. Uz nepujde o kradeze cigaret a desetikorun, ale uz davno jde o konstituovani klasického organizovaného zlocinu se vsim vsudy (vcetne) pronikani do statni spravy, korupce, obchodu s drogami atd. Schemata chovani, která byla poslednich deset let bylo typickym projevem „bagatrelni trestne cinnosti“ (napadeni, kradeze, drobne loupze) se nyní presunulo do podstatne mladsi generace ( 8-14 let) a jejich starsi pratele se jiz davno venuji vynosnejsim (ale i brutalnejsim) konickum a zabavam (zivnostem).
Jenze tohle pronikne do pražských kavaren, kde se rozhoduje o bezpecnostni politice této země, bohzel asi az tehdy, az ze severnich cech, severni moravy a svereni casti vychodoceskeho a libereckeho kraje potecou potoky krve. První kapky te krve uz padly a z chodniku je smyl dest … a v pražských kavárnách prijemne cinkaji lzicky v sálcích…
Zdravi DS
0 # Anonymní 2013-06-01 16:11
Pozoruhodné je jen ten fakt, že tam, kde žije dnes většina romů
žili dříve naši němečtí občané, které jsme vyhnali.
Jsem škodolibý;dobře nám tak, že máme tyto problémy!
0 # Anonymní 2013-06-01 16:25
Na tom nic pozoruhodného není - bolševická sebranka tento "uvolněný prostor" zaplnila nejhorší chátrou z celého Československa, včetně mohutného přísunu slovenských cikánů. Podle toho to tam také dodnes vypadá.

-es-
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 01:56
DS: Máte samozřejmě pravdu, že současný stav povede k radikalisaci většiny a ke stále účinnějším prostředkům svépomoci. Policii to tak vyhovuje, a divit se začne, až budou do romských ghett pořádány první trestné výpravy. A nevadí to ani profesionálním Romům a neziskovkám, které z rasismu žijí a čím silnější bude, tím větší dotace a sponsorské příspěvky dostanou. Rasismus je pro mnoho lidí velmi výnosný business – fakt nevím, čím by se dokázala živit taková Kalibová, kdyby tyto "zdroje" vyschly.
0 # Dot 2013-06-02 17:05
Vtaťme tedy Sudety Němcům, klesne nám pak kriminalita o 75% :-)
0 # Anonymní 2013-06-01 17:02
Jeste maly dodatek, nez opustim pro dnesek PC.

Nemyslim si ze problem souziti s Romy by byl problem, který by regionální elita (mam ted na mysli ustecky kraj) chtela nejak resit a to ze dvou duvodu:

1) I kdyby chtela, narazi na odpor lidskopravni levicove lobby, která je zastoupena jak v nevládním sektoru, mediich tak i v akademicke obci a také v exekutive (napr. soucasne obsazeni OBP lidmi, které si vychoval a privedl jeho byvaly sef, Michal Mazel), advokacii (Uhl) i nejvyssi justici (Rychetsky).

Levicova lidskopravni lobby nepripusti zadne reseni, které by neodpovídalo jejich představám a z verejne debaty jakekoliv navrhy vytlaci onalepkovanim jako „populisticke“, při vyssim Kalib(r)u jako etxremisticke ci primo neonacisticke.


2) Krajska elita – konglomerát kmotru (často lidi z zorganizovaného zlocinu) z CSSD a ODS přes sve obcasne deklarace nemá zadny zajem na reseni věci, ba prave NAOPAK neboť:

- Při rozkradani jiz tak chudeho kraje potrebuji, aby bezny lid byl primarne frustrovan necim jinym, podstatne blizsim, nez tim, ze vládnoucí elita cely kraj privedla raketovou rychlosti na buben, zlikvidovali zdravotnictvi (a lide proto realne umiraji) tad.. Zkratka potrebuji cinitel, který odpoutava pozornost primo ve fyzicke rovine, aby v krajnim pripade hnev a frustrace lidi byla svedena uplne jinym smerem. A jelikož to nejsou spatni hraci, dokonce v pripade vyhriceni problemu, tak do pripadneho cela „lidoveho odporu“ budou chtit prosadit sve lidi (resp lidi ktere majipod kontrolou).

- I romsky oragnizovany zlocin (lichva, drogy atd..) jsou peníze a jak znamo peníze neznaji hranice a to ani ty etnicke. A v usteckem kraji jsou zlocinesko-politické elity propojeny tak tesne, jak to jen muze jit a tedy není duvod resit romskou kriminalitu, pokud se na ni da navíc i trochu vydelat. A kryti org. zlocinu zajistuji politické i vysoke policejni mista.

Pro lidi z regionu nic noveho, neboť třeba jedna z mnoho chapadel chobotnice které leta fungovalo na ose romsky org.zlocin Mateju-cesky org zlocin Machacek/Havelka (to uz jsme u CSSD) - Klika a tedy CSSD krajska - CSSD celostatni – a tim i PCR (kraj i PP) i justice je vseobecne znama..

Pekny podvečer,
DS

Uplne PS: Když to pisu, pripada mi uplne groteskni, ze prave z tohoto kadlubu vysla (dulezitych poslednich 8 let sefova trestu na KSZ v Usti!!) dr.Bradacova, podle casti nevládního sektoru a medii ukrutna to bojovnice proti organizovanemu zlocinu a korupci. Nemuzu se zbavit pocitu, ze ta dama musí byt snad uplne slepa (coz nemyslim) nebo ve svých ambicich v tom augiasove chleve byt az po krk (povazuji za vyrazne pravdepodobnejsi) .
0 # Anonymní 2013-06-01 20:18
Nechci vam brat iluze , ale "prumerna" romska rodina (3 deti) , kde muz a zena samozrejmne nejsou sezdani a oficialne neziji ve stejnem byte . Dostane na davkach vcetne prispevku na bydleni mesicne dost pres 30k Kc ( podle veku deti , oblasti , atd. ) . Ten mail byl samozrejmne hoax , protoze prispevek na bydleni se z nejakeho duvodu nepovazuje za "davku" . A za tech 20K cisteho a bydleni "zdrama" se jim spatne nezije. Zjistit si vysi prispevků a dávek snad pro vas neni takovy problem...
0 # jenicek 2013-06-02 01:45
0 # Anonymní 2013-06-02 14:16
Tak tyhle clanky jsou casto HOAX, az treba na vytavene slozenky, ktere jiz hoax nejsou.
Ale pojdme nato odjinud, ja to mam z vedeni mesta:
Takze EU nam naridila cikanum neublizovat, coz je vagni pojem, ktery si urednici vysvetluji po svem, hlavne teda ministerstva.

Takze: jedna rodina cianu nas stoji 30-45.000 kc pode poctu deti, do tehle cifry se vejde i babicka etc. postup je nasledujici.
Cikanka ve veku do 18let rodi potomky, o ktere se stara jeji matka a za to bere specialni pridavek, svazek je nesezdan, takze dalsi socialka. dana babicka samozrejme pobira socialni davky i na onu mladou matku.
Protoze jsou tam vsichni nesvepravni, nikdy slozenku na 30.000 a vice samozrejme neuvidi, takze jim stat zaplati: najem, energie a sluzby + ony socialni davky na zivot. Prumerna slozenka je 15.000 ale to uz je pro pripad, ze matka je plnoleta, pokud to skombinujem, tak jsme kline na ~24.000 za tohle duo kombo.
Pak vidime cikany, oblekane v predrazenych hadrech, plne nakupni kosiky blbosti, hracky, slazene vody a plno zbytecnosti.

Ja znam rodiny, kde otec dela v IT, ma nadprumerny plat, ma vice deti, tedy musi mit dum, pridavky nedostane ani tech blbych 1.800 i kdyz treba prijem prekroci o 200kc/mesic a jeho deti si obleceni dedi, obleceni nakupuji zasadne v sekacich a lidlu a nedej boze, ze by se jim neco stelo, proze pokud by prisli o praci, tak jim stat neda nic! a ckoliv si poctive platili pojisteni, proc ?
* Protoze pred 2 lety meli nadprumerny prijem
* Protoze maji barak a i kdyz jej jeste splaci, stat jim rekne, nepomuzeme vam, musite vse prodat.
* Deti jim maximalne vezmou na socialce, protoze se stanou bezdomovci.
0 # Anonymní 2013-06-02 14:17
kdo za to muze STAT, podporuje cikany v rozmnozovani a socialni pojisteni je k nicemu, nebot nekryje vypadky prijmu pro bezne lidi.

Jak bych to zmenil? rozdelil bych lidi na pracujici a nikdy nepracujici, socialni davky by se rozlisovaly podle toho, kolik tam toho clovek dal, popr podle % nezamestnanosti, ale dana osoba jiz musela pracovat.
A co ti, co pracovat nechteji, OK, statni holobyty, spolecna sprcha, obleceni by se vybiralo stare (jako treba ve Finsku, kde na to maji kontejnery) a varilo by se jim. Stat by jim tedy zajistil jidlo, teplo, vodu, strechu nad hlavou a dal by jim KAPESNE.
Pak by totiz zbylo na lidi, kteri makali, ale v X letech prisli o praci, nebo urazem ci jinak, ale dany jedinec by jasne vykazoval chovani, ze se nesnazil jen parazitovat a spada do skupiny nestastniku, kteri zasluhuji solidaritu, mimochodem takovi lide pak casto vedou chranene dilny v charitach etc. protoze sedet doma nechteji. Takze by si i vozickari zili v CR dobre, ci slepi, neb by jim stat mohl doplatit alespon prumerne zivotni podminky.

Ono titiz zde se stat postara tak leda o vdovu, ktera ma X deti a bydli v najmu, pak ma skutecne vyssi prijem, nez kdyz mela za manzela treba zednika. Ale beda, kdyz manzel jen dlouhodobe onemocni.

V CR bezna rodina vyjde z nouze az tehdy, kdyz manzelka zacne pracovat za predpokladu, ze maji oba slusny prijem.

Jsme totiz jak zebraci, ve vsete je bezne, ze mate rocne 10-20 dnu/rok na palceny sigleave, tedy ze vam jen neni dobre, ci drobna nemoc, ktera za 1-2 dny prejde. Dale nemocenska je placena v plne vysi prijmu (mozna omezena pro nadprumerne prijmy, nadprumerny prijem nerovna se prijem informatika), kdyz prijdete o praci, nejakou doby vam doplaci stat cely prijem, pokud zam. nema penize na mzdy a praci, posle vas domu, da vam 50% mzdy a stat doplati zbylyich 50%.
Jenze to by se u nas nesmelo rozkradat statni penize a podporovat parazity vseho druhu, lobisty pocinaje, cikany konce, treba ve Finsku takovito lide co nechteji pracovat maji prave jen to kapesne, byt a stravu + obleceni a tedy nikdo nenabyva dojmu, ze se nespravedlive obohacuji, proste je berou jako chudaky, nebo jako zivotni styl, ktery jsou ochotni tolerovat.

Prijem cikanu v CR, pokud to udelaji sikovne je nadprumerny a berou vice, nez prumerna domacnost a ani me moc neuspokoji ani fakt, ze ja beru na hlavu vice nez oni, je to proste vysmech pracujicim lidem a hlavne lidem, kteri se dostali do nouze, viz pripad jednoho skolnika, ktery kdyz 3 mesice nemel praci se dozvedel, ze ac bydli v najmu, ma prodat favorita, TV, nabytek a to prosim pres 20let v kuse makal, delali s manzelkou v jednom podniku a ten krachnul, nastesti jim pomohli rodice a nasli si praci ... takovy clovek se pak pta, proc ja sakra platim dane a socialni ?
0 # Anonymní 2013-06-02 17:02
Na mě to trochu dělá dojem, že T. Pecina chce ukázat, jak je "objektivní". Škoda, bez toho byl zajímavější.. špatné zkušenosti s Romy jsou z 95 procent výmysl? Jistě, já bydlím na Smíchově. Za posledních 7 let mi asi 15 krát vykradli auto...vždy Romové, asi 3 krát jsem je dokonce viděl...a nemám trpět předsudky.. tohle mi radíte? :-) Přijedte mě navštívit autem, poradím vám, kde zaparkovat a udělejte si úsudek sám...
0 # Anonymní 2013-06-03 09:38
Dělá to na Vás správný dojem. Já to pozoruju už dlouho, takže souhlas.
0 # Tomáš Pecina 2013-06-02 18:51
Ne, z 95 % jsou smyšlené historky o Romech. Ale pobavil jste, to vám nelze upřít: 15× vykradené auto, a vždy Romové, a třikrát jste je dokonce viděl! :-)))
0 # Martin Kalenda 2013-06-03 21:24
Tomáši nemůžu si pomoci ale stačí vzít Honzíka koukat na tramvaje a hned vám těchto 30 pokudů bagatelní činnosti zadokumentuji, toliko k realitě fikci. Jinak pro studium fenoménu můžu zapůjčit byt Brno, Vranovská 44 - vřele doporučuji.

myslím si že je rasismus zaměňován za "latentní" rasismus resp vrozenou opatrnost. řada lidí nereaguje pro odlišnost rasy ale jako srnky pro "obavu" - stačí navštívit např tesco kladno, lidi sklopí oči a dělají že je nikdo nepředbíhá nebo nedejbože řve na celé kolo. hlavně ať už zmizí a je klid.


a s tou policí má někdo nahoře taky pravdu, u nás v dejvicích opakovaně chytili zloděje ještě když "dělal" na zámku tj někdo zevnitř zavolal a během pár minut (nejbližší dvě hlídky jsou 30m rezidence usa velvyslance) a nebude to jinak (tak 20 hlídek na km2) - tady v buranově to v noci znamená klidně 45 minut než se dostanou unhošťští kovbojové na místo po své spádové oblasti (zvlášť když něco řeší jinde).
0 # Anonymní 2013-06-03 08:37
Pane Pecino, nevím, kde bydlíte a v jakém autě jezdíte. Jestli znáte Smíchov, pak jistě znáte Plzeňskou ulici, zkuste začít parkovat například v ulici Na Čečeličce. Pokud nemáte trabanta, ale nějaký slušnější vůz třeba německé výroby, napište osobní zkušenost po první měsíci.. pokud budete mít v autě alarm a výhled na ulici, pak své zloděje dokonce můžete spatřit.... jinak podobné trestné činnosti páchané převážně Romy se dnes euphemisticky říká "bagatelní trestná činnost"... Zdravím Vás, PL
0 # Anonymní 2013-06-03 09:39
Nejezdí autem.
0 # Anonymní 2013-06-03 09:01
K celé věci mě napadá několik postřehů:

1. Proč vazbu? Někteří z pachatelů se dopustili podle všeho minimálně dalšího přepadaní a celkově se chovají jak utržení ze řetězu, čož konstatují nejen Češi, ale i řada jiných Romů, kteří z té rodiny mají strach. Úvaha, že se na svobodě budou chovat pořád stejně, není tak zcela nedůvodná.

2. U kušostřelce zjevně nešlo o nutnou obranu, ale co jsem z mediálních informací pochytil, tak je dost možné, že nešlo u umyslné těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, ale mohlo mu to v situaci, kterou způsobili zloději svým zavrženíhodným jednáním, vystřelit nedopatřením při kopítnutí či jim chtěl jako pomstu za pokus o krádež zničit vůz či je vystrašit, nikoliv zasáhnout nikoho z nich. V rámci zásady in dubio pro reo by přicházely v úvahu mírnější skutkové podstaty i trestní sazba.

3. Ano, část historek o napadení Romy je nepochybně smyšlených. Nejde primárně o projev rasismu, ale spíše o to, že si "obět" vymýšlí něco uvěřitelného. A je obecně známo, že člověk mladšího věku, muž a Rom je jako pachatel pouliční kriminality uvěřitelnější než japonská stařena na vozíku. Bohužel se u nás nevedou statistiky etnického původu pachatelů, ale člověk nemusí být sociolog, aby při pohledu do českých věznic zjistil, že tam počet Romů dramaticky převyšuje jejich zastoupení v populaci. U některých skutkových podstat tč bude dispoporce ještě markantnější.

4. Češi a Romové jsou v mnohem hodně jiní. Když úplně vynecháme trestnou činnost či porušování práva obecně, tak jsou zde v obecné rovině odlišné chrakteristiky mentality a chování. Samozřejmě na úrovni jednotlivců neplatí vždy, spíše jde o průměr. Typicky jde třeba o hlučnost, temperament, spontálnost, inteligenci a orientaci na přítomnost atd. Třeba Češi z nižší i vyšší střední třídy až moc při zakládání rodiny řeší jistotu zaměstnání, kariérní postup, zajištění budoucího komfortu pro sebe i hypotetetické děti, platí řadu pojistek na kdovíco, řeší dlouhodobé hypotéky, dlouho zvažují správnost výběru partnera atd., až po řadě let zjistí, že jim ujel vlak i s nádražím.

AHL
0 # krystlik 2013-06-03 10:50
Z diskuse je vidět, kolik lidí se přimlouvá za silová řešení cikánské otázky, což je signum, že je nejvyšší čas něco podniknout, jinak to může přejít až do občanské války. Varnsdorf s uměle vyvolanými nepokoji řízenými ČSSD, která tím doufala, že svrhne vládu, varuje.

Volá se po krácení sociálních dávek, které krátit citelně nelze, protože jsou sociální = minimální, pro přežití. Přídavky na děti krátit vůbec nelze, byly by tím postiženy jiné osoby - děti. Cesta ven? Komuny by měly pro cikány vytvořit pracovní místa (zčásti by šlo umělou zaměstnanost), vybrat si pár cikánů coby jakýsi cikánský výbor, se kterým by se projednávala předem různá opatření. Současně by se obec měla postarat o omezení lichvy, cikánských lichvářů, kteří létají každý měsíc za svými do Kanady uprchlými soukmenovci, aby vybrali splátky na dlužnou částku ještě z ČR i s úroky, vždy v den výplaty jejich kanadské sociální podpory. Třeba tím, že by v případě potřeby půjčovala potřebným sama. Zde vystupuje opět nezbytnost cikánům imprimovat vnímání blízké a vzdálenější budoucnosti.
0 # Anonymní 2013-06-03 11:07
Co se sociálních dávek a příspěvků týče, je třeba si uvědomit, že problém není s jejich zneužíváním, ale s jejich rozsahem a rozdílnými nároky. Neřešitelné je, že Romové a Češi mají odlišné civilizační nároky a dávky podle potřebnosti ve vztahu k původu jsou nejen neprochůdoné politicky, ale i těžko řešitelné po organizačně-technické stránce.

No, aspoň mouhou odpůrci odsunu Němců tvrdit, že tohle je v určité smyslu ještě horší soužití a Sudotoněmec byl vlastně lepší soused než Rom. A jiní zase mouhou uvažovat o tom, že poválečný odsun Němců může být modelem pro řešení česko-romského problému. Ostatně bylo by pokrytecké tvrdit, že výzvy k odsunu Romů jsou zavrženíhodným trestným činem a odsun Němců je naopak pomalu základem poválečné státnosti.

AHL
0 # krystlik 2013-06-03 14:49
AHL z 11:07:

Aj, to je zajímavé=! Kdo má větší civilizační nároky: cikáni nebo necikáni? Výše sociálních dávek odlišná pro cikány neprojde z morálního hlediska. Že by cz-majorita nebyla schopna to zadministrovat, je nepochybné.

Dnešní problémy s cikány v ČR jsou přímým důsledkem vyhnání Sudetoněmců. Odsun cikánů nepřichází v úvahu - chybí stát, který by je převzal. Již jen myšlenka na jejich odsun dokumentuje totální selhání Čechů a českého státu.
0 # Anonymní 2013-06-03 15:22
Pane Krystliku, napadl vas nekdy paradox, ze za problematicke Romy ( bavime se pouze hypoteticky) - tak proti jejich odsunu by nepochybne byli prave ti, kteri nejvice zastavaji a obhajuji odsun Nemcu? To jsou ty paradoxy :-)
0 # Anonymní 2013-06-03 15:39
Pan Krystlik tady vstupuje trochu na tenky led. Resp. mohlo by to sgnalizovat, ze jeho znalost ceskych Romu jsou spise jen teoreticke. Otazka "civilizacnich" naroku je totiz otazkou definice civilizacnich naroku. Pokud si pod nimi predstavime totiz napriklad naroky jake jsou stazene s konzumnim zivotnim stylem zapadni civilizace a tedy naroky konzumniho komfortu, tak cesti Romove patri nepochybne k te nejkonzumnejsi casti populace.
Ostatne mira uzivani konzumnich statku a konzumni zivotniho stylu se projevuje take na zdravotnim stavu (napr nadprumerne diabetes, hypertenze i celkove prumerna stredni delka zivota oproti majoritni populaci) Romu zijicich v CR, (viz Romska otazka, Samkova Klara A., vyd. Blinkr r. 2O11, str. 34 - 35), ostane mimo jine i cit: "Pri pouhem pohledu je mozne konstatovat, ze velka cast romske populace trpi vysokym stupnem obezity."
0 # Anonymní 2013-06-03 15:41
Omlouvam se, odeslal jsem to driv, nez jsem se podepsal. Zdravi a pekne odpoledne preje DS
0 # krystlik 2013-06-03 20:11
Bláboly, DS, že?
0 # Anonymní 2013-06-03 20:44
Pane Krystlíku, máte pravdu, cikánský problém je důsledkem odsunu SN. Tato nacistická národnostní menšina spolu se svými soukmenovci z Reichu zařídila vyvraždění českých cikánů, ti, s nimiž máme dnes problémy přišli v nedávné době ze Slovenska. Takže z historické zkušenosti plyne, že stačí pozvat zpět SN, ti opět zařídí nějakou tu genocídíčku a vše bude vyřešeno:) No vždyť nakonec to vždycky lze hodit na někoho jiného jako dnes, kdy se najdou takoví experti, kteří tvrdí, že WWII rozpoutalo Polsko:)

cnemo

0 # krystlík 2013-06-03 23:45
Ne v "nedávné době", šovinisto cnemo! Českých cikánů bylo na začátku WW II asi 7000, přečkalo jich holocaust 500-600. Do cz-zemí po válce přišli via SK cikáni balkánští a také slovenští.

WW II má prokazatelně více otců. Víte vůbec, Vy český pitomečku, o čem se dohadovali zástupci F a GB v Moskvě od 10. 08. 1939?
0 # Anonymní 2013-06-03 18:04
TP: IQ je sociálně podmíněná metrika a nepochybuji o tom, že kdyby test schopnosti dětí koncipovali Romové, dopadly by výsledky opačně.

Snad poprvé co mě pan Pecina opravdu pobavil! Rozum nahrazen politickým papouškováním. Třeba jen popřát - těm - romům hodně štěstí v sestavování zmíněného IQ testu :-).
0 # krystlik 2013-06-03 20:14
To není sranda, anonyme z 18:04! Klasická definice praví, že inteligence je to, co měří testy IQ. I bez této definice kruhem je jasné, že jsou mezi civilizacemi dost nepřenosné. Pan Pecina má tedy naprostou pravdu.
0 # Anonymní 2013-06-04 09:23
A pokud se má tedy jednat o testy, které jsou mezi civilizacemi nepřenosné, todle je již dávno vyvráceno přeci (stejně jako sociální prostředí a podobně)(navíc toto vaše tvrzení má podle mě v sobě zakotvený i názor o rozdílnosti "civilizací").
A pokud si myslíte opak, pak jen znovu zopakuji předchozí - hodně štěstí při sestavování zmíněných IQ testů. Výsledky budou určitě zajímavé (i když k nim samozřejmě nikdy nedojde) stejně jako realizace zmínovaného IQ testu.
Pochybnosti o rozdílu mezi lidmi/rasami se nesmí říkat a publikovat, protože člověk je pak označován za rasistu. Stejně jako rozdíly v IQ. I když co je rasistického na odborných vyjádření, na zkušenostech a statistikách - není v tom nic řečeno o nenávisti, o jedné rase nadřazené nad druhou a podobně - což si myslím, že je rasismus. Samozřejmě to není populární mluvit o něčem takovém a "budiž" - přejme sami sobě a asi nejvíce "politicky korektním" lidem více zkušeností s jinými etniky, kteří se procentuálně dopouštějí větší trestní činnosti než ostatní. Doporučuji určitě jít příkladem a nastoupit cestu integrace a začít bydlet mezi zmiňovanými.
Todle vše však neznamená, že mezi cikánama nejsou slušní a velmi chytří lidé (viz. advokátka Slomková) - jen v jakém procentu je to rozděleno.
Co ale lidé, kteří jsou pravidelně napadání a okrádání - nemají i oni nějaké práva a reálnou šanci na řešení, tedy jinou než se odstěhovat a stěhovat..?
0 # krystlik 2013-06-04 11:56
Anonymnímu z 9:23:

Máte v tom zmatek. Cikáni jsou běloši a Árijci, takže nejsou jinou rasou.

K Vaší poslední větě: Je to tím, že stát a komuny trestuhodně zanedbaly integraci cikánů do většinové společnosti. Pročpak asi? Jelikož v nich až na naprosté výjimky cikáni nejsou, zavinili si to Češi sami. Není se čemu se divit, nezvládají ani zátopy - vz ČTK. V Německu je hodně cikánů, zejména kolem Dachau a nejsou s nimi problémy.
0 # Anonymní 2013-06-04 12:44
krystlík: Cikáni jsou jistě indoevropského původu, ale nikoliv běloši v užším slova smyslu. Vcelku racionálně tu samou úvahu dříva aplikovala Austrálie v rámci "White Australia Policy" na Íránce.

Stát zanedbal integraci? Pán ráčí být zjevně etatistou. Osobně mám za to, že není třeba Cikánům nad rámec dodržování zdejších zákonů a základních společenských norem cokoliv vnucovat. Třeba Lužičtí Srbové jsou dnes natolik "integrování", až to vede k odnárodnění a germanizaci. Zatímco v Lužice se vede zoufalý boj o menšinové školy, zde lidskoprávníci bojují proti segregovaným školám či třídám. Někde na stránkách českých přátel Sudeťáků jsem četl, jak se hrozně Češi chovali, když se snažili počešťovat Němce. Nedělejme to samé Romům a nechme je Romy, ostatně díky jejich vrozeným vlastnostem by je glajchšaltovat stejně nešlo.

AHL
0 # Anonymní 2013-06-04 15:43
krystlík:

Máte pravdu, Němci jsou s cikány úplně OK. Když v televizi říkají, kdo jim tam z Čech jezdí krást, popisují dotyčné jako "takové Indy s českým pasem".
0 # krystlik 2013-06-04 18:29
Anonymnímu z 12:44:

Zatímco lužičtí Srbi jsou začleněni do většinové společnosti, cikáni nejsou. Cesta ven: zprostředkování vnímání budoucnosti, likvidace cikánských lichvářů a zaměstnanost.
0 # Anonymní 2013-06-04 15:01
Pro Čechy i Romáky sice platí stejné "dávkové" předpisy, s možností čerpání je to ovšem trochu jiné...
Michal Kalousek se před lety dostal do situace, kdy byl nucen požádat o sociální dávky. „Jak úřednice přistupovaly ke mně a k bílým občanům a jak k cikánům!? Na mě přímo řvaly a že nemám všechny papíry v pořádku a cikánům to skládaly, přebíraly hromady papírů, co donesli a obvolávaly ostatní úřady k celkové spokojenosti,“ vypráví, jak se cítil jako vyvrhel. Stejnou zkušenost potvrdil i zastupitel Jaroslav Drbohlav (bez politické příslušnosti). „Pokud se k vám někdo někdy z úředníků špatně choval, tak jste měl zajít za tajemnicí úřadu, aby zjednala nápravu. Jinak tomu, co píšete, docela věřím,“ reagoval na jeho slova. Starostka se brání, že se sociálními dávkami ona jako zástupkyně obce nic nezmůže.
0 # krystlik 2013-06-04 18:26
To se dělá u cz-úřadů tak, že prohlásíte, že tomu nerozumíte, ani tomu, co máte předložit. Úředníci jsou pak povinni to vyplnit s vámi a za vás. A ještě se u toho musejí tvářit příjemně.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)