Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V kause Velkého čarodějnického procesu, neboli Lid v. RWU, o němž jsme naposledy referovali před dvěma týdny, rozdělil soud patnáct obviněných na dvě skupiny. U sedmi extremistek rekvalifikoval skutky žalované podle § 260 odst. 1, odst. 2 písm. a), b) TrZ/1961 pouze podle prvního odstavce – ačkoli to vůbec neodpovídá popisu skutků v obžalobě – a nabídl jim možnost podmíněného zastavení jejich stíhání, pokud se doznají a projeví nad svými činy lítost.

Čtyři obžalované z této lehčí zločinecké skupiny, obhajované Robertem Cholenským, však nabídku odmítly a trvají na své nevině. V srpnu, kdy by mělo pokračovat předběžné projednání obžaloby, tak lze na Francouzské čekat zajímavé divadlo: dvě nebo tři ze sedmi obžalovaných se budou, nejspíš plačtivě a s předstíranou lítostí, doznávat k trestnému činu, který nespáchaly, kdežto čtyři další budou trvat na tom, že jejich jednání trestným činem nebylo. Pro samosoudkyni Danielu Reifovou to nebude úplně snadná situace, protože uzná-li, že námitky obhajoby jsou opodstatněné (a minimálně argument, že nikoho nelze – nota bene s několikaletým odstupem – stíhat za pořádání serie veřejných shromáždění, která byla řádně ohlášena a nikdy nebyla zakázána ani rozpuštěna, má své ratio), nemůže splnit svůj slib a stíhání kajícnic podmíněně zastavit, a neuzná-li to, vysloví tím ještě před začátkem dokazování v hlavním líčení právní názor, jímž se v dalším řízení bude cítit vázána.

Komentáře   

0 # Anonymní 2013-06-17 22:26
Dal bych na krále Šalamouna:
" Rozsekněte soudkyni ve dví, neb jen tak bude svár ukončen!"
0 # Filip Šudák 2013-06-18 01:55
No, to bude ještě zajímavé.

Máme zde exkurs do hlubin duše průměrné české soudkyně, neboť se domnívám, že jí naznačené souvislosti vůbec při rozhodování nedocházely, a možná, že jí nedocházejí ani nyní.

Pokud jí to jednou dojde, bude v řízení pokračovat a údajné tr.činy stíhat, a je tak dána velká pravděpodobnost, že obviněné uzná i vinnými. Je vysoce nepravděpodobné, že by přiznala vlastní chybu, kterou podmíněné zastavení tr.stíhání pro skutek, jež není tr.činem, bezpochyby je.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)