Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Dnes jsem si konečně pustil díl seriálu National Geographic Channel Scam City (2012) věnovaný Praze. Nečekal jsem, že by mnou takový pořad dokázal otřást, leč mýlil jsem se: něco vědět nebo to skutečně, na vlastní oči vidět není to samé. Obzvlášť působivé je vysvětlení romského pasáka, jak funguje spolupráce mezi podsvětím a strážníky městské policie (škoda, že se ho nezeptali, jakou provisi strážníkům za tyto služby platí, nepochybuji, že je to pevná měsíční taxa!).

Rozhodně doporučuji.

Aktualisováno.
A kdyby snad někdo z vážených čtenářů chtěl do Melounu zajít na exkursi osobně, najde ho zde.

Komentáře   

0 # Anonymní 2013-05-05 11:21
Takoký ubohý a zaujatý film můžete natočit v každém větším městě! Paříži, Londýně a to nemluvím o třeba Římě, Barceloně, Hongkongu atd. Prostě pan redaktor chtěl natočit "šokující" film, tak to účelově udělal... To nemá s běžným turistou ale nic společného. Nebo vy snad jedete v rámci návštěvy Vídně hlavně do "bordelu"? Jiná věc je tolerance podobných podniků jako ten s těmi RÓmy a nebo třeba vietnamských prodavačů drog (ve večerkách) v centru. To by se řešit určitě mělo a dalo...
0 # jenicek 2013-05-05 14:19
O to TP přece nešlo, on si všímá účasti našich Prohnilích.
0 # Anonymní 2013-05-05 17:40
To nemění nic na skutečnosti, že ten film je zcela účelový a celkově nemá s realitou nic společného... stejný film bych vám natočil i třeba v Mnichově, nebo Berlíně...kein Problém...
0 # Tomáš Pecina 2013-05-05 17:43
Pokusil se o to, a nikde se mu to nepodařilo v takovém stupni jako v Praze. Pusťte si třeba díl o Římě nebo Las Vegas.
0 # Anonymní 2013-05-05 21:08
Před rokem jsem byl na dovolené v Itálii. Ve Florenzii mi vrátili "omylem" méně skoro ve všech případech včetně pošty, Řím byl ještě horší... pravda byl jsem tam s manželkou a nemám tedy zkušenosti s prostitucí... Ten film je účelová srágora ve snaze být šokující... to se teď v medíích nosí...bohužel
0 # jenicek 2013-05-06 18:07
To, že se totéž dá natočit i jinde nebo že se jim záměrně naivně nabízel k ojebání znamená, že to nemá s realitou nic společnýho? Hmmm... asi máme jiný pojetí termínu realita.
0 # Tomáš Pecina 2013-05-05 12:44
Seriál Scam City je založen na tom, že se reportér chce nechat podvést, jinak by neměl co vysílat, ale důležitý je způsob, jak k tomu došlo.
0 # Anonymní 2013-05-05 16:40
Nechtěl by někdo na základě toho filmu podat trestní oznámení? Připadá mi hloupé to nechat být, když jsou tam jasné důkazní materiály, je tam vidět SPZ taxikáře, i ten bar je identifikovatelný.
0 # Tomáš Pecina 2013-05-05 16:41
Jasně! A ti zkorumpovaní policisté to vyšetří!
0 # Anonymní 2013-05-05 16:47
Když se něco dostatečně medializuje a důkazy jsou jasné, tak to jde i přes zkorumpovanost. Viz chlípný Barták - jak se to začlo pořádně propírat, za chvíli Barták seděl. Chce to jen odvahu někoho, kdo s tím začne.
0 # Anonymní 2013-05-05 17:42
jenže to pak budete muset zavřít většinu Romů, k tomu si přidejte většinu Vietnamců, Albánců, Arabů.... kriminalita menšin je hlavní "přínos" multikulturalismu...ale věnujme se raději právu...
0 # Leon Kreutzfeld 2013-05-05 18:08
V devadesatych letech se podobna "jizda" Prahou dala poridit za bratru 20 dolaru. Dneska uz takova castka nestaci ani na presun ze Staromaku na Konsky trh a jestli jsem dobre pocital, redaktor utratil za vecer cca 500 - 600 euro a to jeste dostal od panu z Melouna slevu.

To bych si myslel, ze pomer vykon/cena je v Praze hodne miserny, ale porad ctu, jak je to vyhodne tam jezdit, tak ja nevim.
0 # Tomáš Pecina 2013-05-05 21:00
Čistě právně mám pocit, vp. Kretzfeld, že v Melounu chybělo protiplnění; 500 euro za několikaminutovou konversaci v AJ si snad neúčtuje ani náš bývalý president, a že ten si nechal zaplatit za ledasco!
0 # Leon Kreutzfeld 2013-05-06 21:18
Ja myslim, vp. Pecina, ze to protiplneni bylo dost problematicke, to je pravda. Kolik takovych ozralych devizovych cizincu si to tam asi vyzralo bez videokamery a pravniho know-how National Geographic za zady? A jake dalsi triky asi pasaci meli v kapse pro pripad, ze by snad nekdo chtel dlouho vyjednavat? Jako confidence trick to bylo velice zdarile predstaveni.

Skoro si rikam, jestli to nebylo nahrane, kdyz pak ti odbornici z baru Meloun i dotycny taxikar mluvili ochotne na kameru, to by jim jejich pravni regisseur prece urcite neschvalil.
0 # Tomáš Pecina 2013-05-06 21:57
Peníze mocná čarodějka, vp. Kreutzfeld!
0 # Anonymní 2013-05-07 12:27
Myslíte jako že za peníze řekli co chtěl reportér slyšet?
0 # Tomáš Pecina 2013-05-07 12:49
To se nezdá pravděpodobným. Těžko předpokládat, že by taxikář Honza podobnou činnost provozoval nezištně (povšimněte si, že při cestě na Žižkov neměl ani zapnutý "honič", aby kavku nevyplašil), a kdyby nebyli pasák a "mlátič" s policií jedna ruka, nemohli by riskovat policejní kontrolu uprostřed racketeeringu.
0 # Anonymní 2013-05-07 14:03
Tak ta policejní kontrola nepřišla zrovna vhod. Pokud by tobylo domluvené, tak by přeci někdo u vchodu dal hochům od měšťáků najevo, že mají vevnitř kafku a jejich není žádoucí jim kazit bussiness. Pokud vlezli dovnitř a každého kontrolovali, tak přeci nebyl problém pro redaktora odejít s těmi policisty. Předtím už přeci dostal ránu a jasně najevo, že musí zaplatit 500 Euro. Každý normální by využil přítomnosti policie a za jejich doprovodu odešel. Nechápu jak by tomu mohl kdo zabránit.

V Praze jistě číhá na turisty řada vykuků (taxikáři, kapsáři,...), ale uvedený díl je spíš lehkovážnou provokací, kdy redaktor záměrně vyhledává extrémní situace (nákup drog, prostituce). Podobných provokací, které zafungují v každém větším lze vymyslet hafo, zaparkuji chatrně zabezpečené lepší auto/jízdní kolo v pochybné čtvrti, v přestrojení za skinheda se vydám do části města obývané přistěhovalci,...

M.
0 # Tomáš Pecina 2013-05-07 14:39
Kdyby to udělal, nejspíš by dostal fiktivní pokutu s odůvodněním, že spáchal přestupek, a jestli nezaplatí na místě, tak půjde do vězení.

Opakuji, že provokace je principem tohoto pořadu, ale o co jde, je způsob provedení.
0 # Anonymní 2013-05-07 16:14
No nevím, pokud je provokace principem pořadu a reportér by cítil, že hlídka provádějící kontrolu je domluvená s obsluhou, rozhodně mu nepomůže, ale bude naopak spolupracovat s pachatelem, tak by jistě šel i do této provokace. Vždyť to by přeci naplnilo jeho úkol ještě větší měrou, pokud by ho přímo šikanovala policie, zatímco on by divákům díky kameře a štábu mohl dokázat, že se ničeho protiprávního nedopustil a policie se před češtiny neznalým cizincem "bratříčkuje" s mafiány a ještě mu třeba udělí pokutu/dají nakládačku/zavřou do vězení. To bych považoval opravdu za přínosné.

Z toho, jak to sestříhali to není zřejmé, ale jsem toho názoru, že reportér na místě vyhodnotil situaci tak, že kdyby s hlídkou opustil bar, případně je upozornil na to, že je obsluhou baru vydírán a požádal o pomoc, tak by se mu nic nestalo a on by si překazil tuto krásně rozjetou prvoplánovitou reportáž.

A smysl je vlastně jaký? Pokud půjdu kupovat drogy, nebo prostitutky, tak mohu potkat pochybné existence? Objevné... M.
0 # Tomáš Pecina 2013-05-07 20:03
Neviděl bych to tak přímočaře. Reportér si jistě o české policii něco předem zjistil, a nemohl předpokládat, že kdyby tam chodili na kontrolu neprohnilí policisté, mohl by se tam tento druh businessu provozovat. Proti pasákům byl dostatečně chráněn, pro případ, jak říká, if things get rough, týmem, ale ten by mu proti policii nebyl moc platný. Všichni by akorát tak dostali nakládačku, sebrali by jim záznamová zařízení a skončili by v lepším případě v Balkové, v horším ve vazbě: netřeba asi pochybovat, že pasáci i šlapky by u soudu přesně potvrdili policejní versi, ať by byla jakákoli. Rozhodnutí tedy byla racionální.

Jestli lze pokládat za inherentně nebezpečnou činnost vzít si taxíka, pak ano, máte pravdu, nemá smysl dokazovat, že je to nebezpečné. Ale ve většině světových měst to takto riskantní není.
0 # Anonymní 2013-05-08 02:47
Pane Pecina, to jsou divoké spekulace. Představa, jak polovzdělaní měšťáci vyslýchají do trenýrek svlečený filmový štáb National Geographics je k popukání. Pokud by k tomu mohlo dojít, tak by to pro tento seriál byla nebetyčná reklama a hoši by si to jistě nenechali ujít.

Když se trochu rozhlédnete, tak najdete jak tuto scénu natáčeli:http://www.travelandescape.ca/2012/06/scam-city-conor-gets-clipped/

Tým z NG dobře věděl, jaký druh baru hledá a co přesně tam chce "zažít". Vevnitř byli 4, další v autě, spojení měli obousměrné mikrofonem. Jistě v tom autě byl i tlumočník. Určitě by tedy skupinka v baru nezmizela jen tak tiše někde ve vazbě. V popisu o natáčení nikde ani žádný náznak o tom, že by snad policie mohla být zkorumpovaná, na tomto okrádání se nějak podílet s obsluhou baru se bratříčkovat apod. To si přidáváte do filmu něco, co tam rozhodně není. V popisu v článku o natáčení této scény jsou spíš obavy, aby se to nezvrtlo v nějaký zásah "inflame the situation". Samozřejmě s policií mohli hoši odejít, ale to by si překazili rozjetý scénář, kde to směřovali k tomu výpalnému.

A policii vytýkáte to, že chodí ten pochybný podnik kontrolovat? To je jako jejich mínus, že tam hlídka v noci párkrát zajde, legitimuje ty uvnitř a mimoděk i pomůže nějakému chudákovi co nemůže ven? A co si budeme namlouvat - kolik z těch cizinců co se tam dostanou do problémů to jde někam ofiko hlásit, aby proti tomu mohla policie razantně zakročit? Tak snad dobře, že jim alespoň takhle kazej kšefty, ne?

M.
0 # Tomáš Pecina 2013-05-08 05:32
Ten váš link nám mnoho nového neřekl.

Jsem přesvědčen, že kdyby MPíci nebyli placeni těmi pasáky, nemohlo by to fungovat, protože i kdyby uvěřili personálu poprvé, že si cizinec vymýšlí a není pravda, že ho nechtěli pustit ven, muselo by se to stávat znovu a znovu, a nejpozději potřetí by neprohnilému policajtovi muselo být jasné, o co jde.

Souhlas, že je škoda, pokud to nezkusili, mohla to být podstatně hlubší sonda do pražského nočního života.
0 # Anonymní 2013-05-07 14:35
Jedna aktuální k tématu: novinky.cz/.../...

M.
0 # Anonymní 2013-10-08 15:17
Prý to bylo zinscenované: novinky.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2013-10-08 15:27
Já vím; a vyšetřila to tak česká policie :-)
0 # Anonymní 2017-08-01 16:52
Miroslav Stejskal: Buzerace? Očekával bych spíš potlesk
novinky.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)