Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Druhé dějství hradního dramatu kolem autorství lednové amnestie přivedlo na jeviště novou postavu, ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Ten, oděn v nádherném nachovém kostýmu s řásněmi, bílo-zlatou šerpou a s mečem, ihned po svém entrée pronesl obsáhlý a velmi zdobný monolog, ve kterém resolutně popřel, že by s amnestií mělo jeho ministerstvo něco společného. Hra však pokračuje zápletkou: Pavel Hasenkopf, oblečen střídměji v tmavozeleném pážecím kostýmu a vyzbrojen prostým kordem, na svém veřejném facebookovém profilu zveřejnil, arci zatím pouze jako JPEG, versi amnestie, která dorazila na Hrad z Blažkova ministerstva (až zveřejní i DOC/PDF, mohlo by být pro autora amnestie hůř).

Hasenkopf hrozí žalobou Mynářovi, Blažek Hasenkopfovi, takže k dokonalosti zbývá už pouze, aby Mynář zažaloval Blažka, pročež by se řízení dala spojit a soudit by je mohl soudce usazený uprostřed do rovnostranného trojúhelníku uspořádaných stolů. Anebo by se mohl využít princip kruhového otočného jeviště a stranu, která hodlá učinit přednes, pomocí tlačítkového ovladače před soudce přivézt.

Moc pěkné, pánové, jen tak dál: dobré politické drama v této zemi chybí zhruba již od Sarajeva a vše nasvědčuje tomu, že tento kus se teprve rozjíždí.

Aktualisováno.
Začíná to být poněkud nudné: na začátku třetího aktu vystoupil premier Nečas v blankytně modrém rouše s pavími pery a označil Hasenkopfa za nebezpečného šílence, jehož smyšlenkám by prostý lid neměl věřit, což je při premierově proslulé pravdomluvnosti jasným signálem, jak se věci mají. Ve čtvrtém aktu posléze očekáváme, že bude na rumpálu spuštěn president Zeman (deus ex machina), a v pátem se herci ku všeobecné úlevě navzájem vyvraždí.

Aktualisováno.
V této fasi připomíná hra spíše tenis. Pavel Hasenkopf v pátek krátce po půlnoci předvedl výtečný return a vystavil průvodní dokument k tomu již zveřejněnému, ve kterém mimo jiné stojí, že Ministr spravedlnosti prosí o sdělení… Opravdu by mne zajímalo, jak se z toho Blažek s Nečasem vymluví!

Aktualisováno.
Na rumpál zavěsili Klause. Ten, ačkoli nad jeviště snesen za střídavých akustických efektů hromobití a slavnostní Wagnerovy hudby, mnoho úcty nevzbudil, an pouze zopakoval svou lež, že není jiného autora amnestie než jeho imunního majestátu, a že si páže Hasenkopf vymýšlí: Co se týče pana Hasenkopfa, žádné zadání k vypracování amnestie jsem mu nedal a žádný takový text jsem od něj nepřevzal. Na což osočené reagovalo zveřejněním e-mailu z 19. října 2012:

Odesílatel: Jakl Ladislav
Odesláno: 19. října 2012 15:06
To: Hasenkopf Pavel
Předmět: amina

Pan prezident prosí o vypracování jednoho z možných řešení amnestie. Jde mu o těchto pět bodů:

1. Úleva pro senoiory (asi pod jistou výši trestu, dejmetomu 3 roky)
2. Jak řešit poměrné zkrácení trestů všem, srovnatelné s těmi, kterým se bude rušit úplně.
3. Jak řešit omezení pro recidivisty, ale jen s recidivou mladší než 5 let.
4. Jak klasifikovat trestné činy směřující vůči zdraví a životu.
5. Jak přihlédnout k dlouho se vlekoucím soudům.

Děkuji.
L. J.

Jako divák jsem hrubě nespokojen: zaplatil jsem si Shakespeara a vidím Esmeraldu!

Aktualisováno.
Čtvrté dějství, podle očekávání na laně spuštěn Zeman, v kostýmu Falstaffa, lehce pomačkaném a umaštěném. Za viníka všeho zla označen Pavel Hasenkopf, který se předtím v televisním vystoupení úspěšně přehrál do polohy křehkého romantického milovníka. Zbývá dénouement a katarse, tak uvidíme, co hradní ochotníci předvedou.

Aktualisováno.
Vystoupila ještě jedna nová postava, Zdeněk Koudelka, an v černém plášti a s krkavcem na rameni, ve stylu Polonia pravil, že amnestii nepsal, ale souhlasí s ní. Do komického standardu Charleyovy tety teď už jen zbývá, aby se přihlásil někdo s prohlášením, že amnestii sice psal, ale hluboce s ní nesouhlasí. Anebo že by ještě jednou spustili Hromovládného Miloše?

Komentáře   

0 # Anonymní 2013-05-02 22:14
Už dlouho jsem se tak od srdce nezasmál. Děkuji.
Luboš Meszner

PS: Já jsem říkal, že nemá smysl se vsázet, zda vznikne dodatek k nálezu o přísudkové vyhlášce.Těším se na Váš komentář k dodatku.
0 # Anonymní 2013-05-03 09:28
Otázka je, zda Hasenkopf přesvědčivě dokáže, že tento dokument šel na Hrad opravdu z MS či že se aspoň pohyboval po KPR.

AHL
0 # Leon Kreutzfeld 2013-05-03 10:35
Ja tedy rozhodne fandim kocourovi. Ackoliv drive slouzil ciremu Zlu, polepsil se. Doufam, ze usekne drakovi vsech 9 hlav. A na te draci mrtvole budeme potom vsichni zpivat a tancit hexentanz.
0 # FORTUNA 2013-05-03 11:35
Pan Pecina by jako autor scenářů neuspěl. Pro kocoura je již pozdě i na remízu. Vinu ponese dobrovolně, nebo z donucení. Postaví-li se na odpor, bude pohlcen, přežvýkán, vyvržen, opuštěn a skončí jak přísudková vyhláška. Maximálně docílí toho, že z Klause a ze Zemana se stanou opravdoví kamarádi. mirek vorlický
0 # Tomáš Pecina 2013-05-03 13:16
Je pravda, že měl druhou část dokumentu presentovat o den až dva dřív, kdy se o to novináři zajímali, a ne mlžit o tom, jak si myslí, že to napsali na MSpr, ale rozhodnuto ještě není.
0 # Ema 2013-05-03 15:41
Držím palce Kocúrovi. Asi pôvodne nechcel byť žalobabou - zrejme dosť oneskorene pochopil, s kým má tú česť (aj za naivitu po štyridsiatke sa platí).

Som tiež nesmierne zvedavá na ďalší ťah pánov Nečasa + Blažeka (najmä po ich verejných vyjadreniach vo veci psychického zdravia P. Hasenkopfa), ale i V.Mlynářa. Nuda nehrozí.
0 # Anonymní 2013-05-03 16:50
Proc to mel prezentovat driv? Aby premierovi a ministrovi ulehcil pozici?

Proc asi tiskova mluvci v tom sdeleni pise, ze pan kocour ma vsechno vyklopit hned? Protoze je ji jasne, ze ted je medialni strategie zalozena na lzich neuveritelne tezka. A to pan kocour velice dobre vi...
0 # Tomáš Pecina 2013-05-03 17:18
V této zemi se za skandály neodstupuje, a odeznějí po 3–5 dnech, jen výjimečně přežijí týden. Tím, že si kocour nechával (a ještě nechává) některé dokumenty pro sebe, promarnil příležitost, kdy by jejich dopad mohl být maximální. V pondělí už to nikoho nebude zajímat, bez ohledu na to, co všechno nakonec ukáže.

Kromě toho je od počátku v nevýhodné posici, protože amnestii, včetně abolice, veřejně hájil, takže mediálně je ve skupině "viníků" (český novinář nedokáže připustit, že by někdo mohl mít na amnestii jiný názor než on a nebýt přitom uplacen).

Blažek naštěstí dělá chyby rovněž, jeho tisková zpráva s obsahem "je to falsifikát, a ať kouká předložit všechno, co má", je self-incriminating: vrchol politické satiry v nejlepším duchu Čtvrtníčka se Šteindlerem!
0 # Anonymní 2013-05-03 17:57
Tiskova mluvci: sice je to falsifikat, ale jsou to evidentne interni dokumenty. Tak teda co to je? Sice muzou byt zfalsovane interni dokumenty, ale pravdepodobnost je velmi mala a da se to jednoduse zjistit.
0 # Anonymní 2013-05-03 16:46
Zábava vrcholí!:D
Reakce na takzvané dokumenty zveřejněné Pavlem Hasenkopfem
portal.justice.cz/.../...
0 # Anonymní 2013-05-03 18:02
To je krásný výraz, "takzvané dokumenty" :-)

OR
0 # Anonymní 2013-05-04 18:39
Promarnil příležitost... anebo to na veřejnost pouští postupně úmyslně a docela to vychází: např. lidovky, plus rozhovor na aktuálně
0 # Anonymní 2013-05-04 23:31
Divadlo se zahalí tmou, symfonický orchestr v orchestřišti střídá rokový Jakl bigboš band a divadelní drama se mění na rokový muzikál. Laserové paprsky okolo Narcise Šlohlpera Vrtošivého vytvoří svatozář a ten zavěšen na kladce z jeviště pomalu stupá nad hlavami diváků až na druhý balkón za sólového zpěvu: „Já, já, já, jenom já!“
LM
0 # Jakub Backa 2013-05-05 12:20
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Anonymní 2013-05-05 13:41
Tak dle dnešních OVM to vypadá tak, že celá snaha o mystifikaci veřejnosti s amnestií skončí neschopností Koudelku a/nebo Korbela pracovat s metadaty MS Word.:)
0 # Tomáš Sobek 2013-05-06 16:05
Je smutné, že Pavlovým celoživotním počinem je amnestie, kterou nenapsal.
0 # Guy Peters 2013-05-07 12:01
Mým celoživotním počinem je zase wikipedie, kterou jsem nezaložil.
0 # Anonymní 2013-05-06 20:07
A co je Vaším celoživotním počinem, který jste nenapsal pane Sobek?

Petr V
0 # Leon Kreutzfeld 2013-05-06 22:22
Domnivam se, ze shakesperovska interpretace tohoto predstaveni pouze castecne vysvetluje posledni vyvoj zapletky. Osobne v pribehu vidim biblicke a filosoficke reference.

Kocour jako David ostreluje prakem Goliase. Obcas trefi do ramene, obcas pod koleno, ale po kazdem kameni, ktery proletne scenou vystoupi na scenu dalsi a dalsi zastupce filistinskych a prednese dalsi monolog.

Zde dej prestava prisne sledovat biblickou linku a pousti se na pudu politicke filosofie. Zamerem filistinskych je ukazat, ze Golias je ve skutecnosti Hobbesuv Leviathan, ktery nemuze byt zneskodnen ranou kamene mezi oci. Je to souveraign, kteremu je treba se pro vyssi dobro spolecnosti podridit.

Jak dopadne tento stret biblickych a filosofickych konceptu? To si dosud netroufam tvrdit. Ale domnivam se, ze z hlediska zapletky neni mozne, aby ten deus ex machina byl skutecne Milos Zeman. David nad Leviathanem vyhrat nemuze a mistrovska zapletka by tak ziskala horkou prichut predem predvidatelne a v minulosti uz tolikrat opakovane frasky.
0 # Tomáš Pecina 2013-05-06 23:40
Dobrý postřeh, vp. Kreutzfeld, ale nejde tu o střelbu do Goliáše ani Leviathana, nýbrž o věčný boj Nejsvětlejší Armády Pravdy a Lásky proti temným rytířům říše zla, bojovníkům Neviditelné Ruky Trhu.

PH neboli Kocour nejprve patřil ke druhým, dokonce amnestii v publikované podobě veřejně chválil, leč když zjistil, že se stal terčem útoku třetí síly, Řádu Sociálně Spravedlivých, a jeho vlastní generál se ho zřekl, musel hledat oporu u nepřítele, sice dočasně oslabeného nedávnou smrtí proroka, ale stále ještě mediálně obratného a silného.

Kdepak David se svým prakem ve věku zbraní hromadného mediálního ničení, vp. Kreutzfeld…!
0 # Anonymní 2013-05-06 22:31
Ach a Blažek v událostech s nonšalancí ožraly ze Zvonařky sezval oba soky na ministerstvo. To zas bude k popukání.
0 # Anonymní 2013-05-07 11:14
Ted se na to divam, a Blazek byl v tech udalostech vazne navaleny!
0 # Anonymní 2013-05-07 12:03
U Blažka to máte jako u Kalouska, není nutné řešit, kdy je navalený, ale kdy není.:)
0 # Anonymní 2013-05-07 22:31
Mám dotaz, mohu zveřejnit v médiích svou e-mailovou komunikaci "tak jak je". Nebo mohu zveřejnit pouze "svou" e-mailovou korespondenci, tzn. jen co jsem odeslal, napsal já - maily či odpovědi a repliky druhé strany v "mé" korespondenci musím smazat, neboť bych porušil listovní tajemství apod...

Petr V
0 # Tomáš Pecina 2013-05-08 04:51
V případě telefonátů bylo judikováno, že stačí souhlas jedné strany hovoru, tedy patrně to samé bude platit i u e-mailů, SMS apod.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)