Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Včera bylo doručeno odůvodnění odvolání státní zástupkyně Zdeňky Galkové proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1 v samolepkovém procesu, o němž jsme psali zde. Obžalovaný Patrik Vondrák reaguje replikou a zároveň žádá o delegaci věci jinému odvolacímu soudu, jestliže Městský soud v Praze se už do rozhodování v rozporu se zákonem zapojil.

Šance u odvolacího soudu vidím jako vyrovnané, záležet bude na tom, kterému senátu bude spis náhodně počítačem přidělen. Nevinným, pokud byli stíháni vazebně, ukládají české soudy obvykle podmíněné tresty, aby jim stát nemusel vyplatit náhradu za vazbu, což je pravidlo, které Obvodní soud pro Prahu 1 porušil, a tak, i kdyby na odsouzení nebyl tak enormní politický zájem, možná je kasace už z tohoto důvodu.

Komentáře   

0 # Anonymní 2013-05-31 10:42
Chudák Galková, tolik se napsala a její zbytečná obžaloba jde do háje. Nebudou za tu zmetkovitou práci prémie a dostane k náhradě škody část odškodnění za nezákonnou vazbu!?

Kdyby to bylo možné strčit ji za tuhle prasárnu taky na rok do vazby!
0 # Báša 2013-05-31 13:47
Moc hezká replika. S Galkovou to sekne.
0 # Anonymní 2013-05-31 17:43
Proč by to s ní mělo "sekat"...?
0 # Tomáš Pecina 2013-05-31 19:57
Také nevím, proč. Vždyť je to sepsáno s takovou láskou a pochopením! :-)
0 # Anonymní 2013-05-31 20:31
Sepsáno je to víceméně standardně a není patrno, proč by se nad způsobem obhajoby měl státní zástupce jakkoli pozastavovat natož to s ním "sekat".
0 # Filip Šudák 2013-05-31 22:42
Nesekne to s ní, proč by to s ní mělo seknout? Ta to má těžce v patě.

Buďto jí někdo zaplatil, má za to slíbenu nějakou výhodu, nebo na ní někdo něco ví, a tím jí vyhrožuje, zkrátka a dobře je v tom nějaký druh korupce, a nebo, je natolik "inteligentní", že o správnosti toho, co napsala, nemá sebemenší pochybnost - považuje to za správné. V prvém případě to s ní nesekne, protože udělala svou práci (já jsem pevně přesvědčen, že důvody shlédnul před odesláním na soud okresní státní zástupce, a nechci být falešným prorokem, ale předpokládám, že za svou aktivitu v této kause si soudružka vyslouží povýšení na krajské nebo vrchní st.zastupitelství), kterou musela udělat, a jak to dopadne je jí srdečně jedno, v druhém případě to s ní nesekne, protože replice nebude rozumět.

Problém je spíš v tom, že jsme absolutně bezmocní zamezit, aby toto mohla napsat ještě jednou. V normální společnosti by za to šla alespoň před kárný senát, jenže, ona nepůjde, protože na ní nikdo nepodá kárnou žalobu (občan to učinit nemůže, podnět podávat nemá cenu), a i kdyby šla, dostane maximálně napomenutí.

Takto republika nemá vypadat.
0 # Báša 2013-05-31 23:17
Je to psané s laskavou přehlíživostí. Něco jako: "Tak jo, všichni víme, že je hloupá, ale když jí to udělá radost...".
A myslím, že to tak bylo sepsáno záměrně. Jestli ta ženská myslí, dojde jí to a ráda nebude. Zvlášť tyhle ambiciózní krávy nejsou rády za blbé.
0 # Anonymní 2013-06-01 15:59
Jako mnoho právních laiků vycházíte z mylného přesvědčení, že státní zástupce nutně musí být ve svých kauzách nějak emočně zaangažován.
0 # Anonymní 2013-06-01 16:26
No, pokud si to mysli pan Basa, tak se samozrejme myli. Vrah od psaciho stulu byval a zrejme i v budoucnu bude, zpravidla tim neloajalnejsim a formalne nejkorektnejsim urednikem bez emoci, ktereho vedouci v uradu ma..
0 # Filip Šudák 2013-06-01 19:10
"Anonymni 1. června 2013 15:59" - přesně tak.

Vžijte se do postavení jakéhokoli úředníka, kterému buďto zaplatili, nebo má jakýkoli jiný důvod, proč musí udělat to, co musí udělat (in causa podat obžalobu, zastupovat ji a podat odvolání).

Proč by tím měl jako žít, proč by to měl emocionálně prožívat? Udělá, co musí, kdybyste byl sebelepším právníkem a věděl, že to je nesmysl, stejně to nějak napíšete. A podle toho, jak je to odvolání (obžaloba) napsáno, lze předpokládat, že ona st.zástupkyně dobrým právníkem je, protože jinak by nebyla s to popsat 18 stran o ničem. Proto si myslím, že půjde na vyšší st.zastupitelství.
0 # Anonymní 2013-05-31 14:34
Et alii... Tomáš Pecina... :)
Je to a... jiní, či kolektiv... ?
0 # Tomáš Pecina 2013-05-31 14:40
A jiní. RWUčka píší et aliæ.
0 # Leon Kreutzfeld 2013-05-31 15:40
Dobry den, toto je trochu off-topic. Je mozno v Cesku na zavadove nalepky primalovat tykadla? Nebo se za to take udeluje trest nucenych praci?

Domnivam se, ze judikat z pripadu Lid vs. Roman Smetana hovori jasne ve prospech nucenych praci. Jak vsak ceska justice resi pripady, kdy je poskozovan majetek zavadovych osob, nikoliv ctihodnych parlamentnich stran? Pachatel by mohl namitat, ze pomalovanim nalepek tykadly jen pomahal cistit verejny diskurs od zavadovych elementu.
0 # Tomáš Pecina 2013-05-31 23:21
To je třeba posuzovat v kontextu. Přikreslíte-li tykladla Hitlerovi, zřejmě budete beztrestný. Ale u takového Lenina bych si nebyl jist, soudruzi OCTŘ si dobře pamatují, kdo jim dovolil vystudovat (za dělnické peníze).
0 # Anonymní 2013-06-01 05:43
Je to asi trochu mimo, ale co by řekli slavní znalci Mazel a Svoboda a paní státní zás-tupkyně na tento vyloženě "štvavý a rasistický" článek?
eretz.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2013-06-01 07:50
To je nutno posuzovat v kontextu – jak jinak. Když v 80. letech zuřila v SSSR перестройка a гласность, zakázali českoslovenští soudruzi distribuci některých sovětských tiskovin. Důvod je jasný: co si může dovolit veřejně říct sovětský komunista, by v kontextu poučení z krisového vývoje ve straně a společnosti představovalo kontrarevoluční štvaní.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)