Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Třídní boj, který se naplno rozzuřil kolem Ústavu pro studium totalitních režimů, nechával mne doposud víceméně klidným. Můj pohled na onu nevěhlasnou instituci byl kritický od samotného počátku, mám ji, podobně jako jí obdobné ústavy paměti národa v dalších postkomunistických zemích, za fíkový list, roušku pokoušející se cudně zakrýt fakt, že ač si komunisté v těchto zemích nepodrželi vládu formálně, byli na změny nejlépe připraveni a stali se faktickými vítězi místních revolucí, nejúspěšnějšími z kapitalistů, jimž k plnému uspokojení zbývá jediné, získat od obyvatelstva zpětnou legitimaci svých činů, tj. prohlášení, že komunistické methody vlády byly legitimní a být komunistou nebylo vlastně nic špatného a amorálního (přičemž dlužno dodat, že i v tom dosahují postupně větších a větších úspěchů).

Jak přiléhavě připomněl Miroslav Macek, věří-li někdo v rovnost před ÚSTRem, nechť si zkusí požádat o spisy vedené Státní bezpečnostní na Václava Havla. Mám stejnou zkušenost: jakmile jsem chtěl nahlédnout do spisů StB založených v 80. letech na Petru Buzkovou, zjistilo se, že se k nim dostat nemohu, protože Buzková jakožto bývalá politička je před běžnou badatelskou veřejností chráněna a k informacím o ní mají přístup pouze zaměstnanci ÚSTRu.

Rovněž jsem tím posledním, kdo by se chtěl zastávat vyhozené ředitelky Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánové, se kterou jsem udělal tu nejhorší zkušenost. Když jsem si na postup Archivu, který v rozporu se zákonem sděluje žadatelům na základě InfZ informace o tom, které svazky kdy který badatel studoval, vloni opakovaně stěžoval, místo aby podání postoupila ministerstvu vnitra, založila ho ad acta, a k přehodnocení stanoviska ji nepřimělo ani to, když jí stížnostní spis postoupit v prosinci výslovně nařídil Pavel Žáček (č. j. USTR 737/2012, kdyby to náhodou někoho zainterestovaného zajímalo); odpověď na svou stížnost tak ani po více než půl roce nemám.

A o tom, co v ÚSTRu za peníze daňových poplatníků vyvádí historický nadšenec Jaroslav Čvančara, darmo mluvit.

Místní zvláštností je, že Ústav nesmí studovat období let 1945–48, tedy to období, které bylo z hlediska míry bezpráví horší než německá okupace a přinejmenším srovnatelné s komunistickým terorem 50. let. Benešovská theorie spravedlivé odplaty, ospravedlňující desetitisíce civilních obětí na životech, je tak vetknuta ÚSTRu přímo do štítu.

Připouštím, že může být důležité, zda přístup k estebáckým svazkům a ke kompru v nich obsaženému získá levice nebo pravice, avšak s ohledem na řečené v sobě jaksi nemohu najít dost zápalu pro to, abych se nechal do této bitvy vtáhnout a postavil se na některou její stranu; nevidím valného rozdílu, má-li mít v radě ústavu větší slovo napravená politická vězeňkyně Naděžda Kavalírová nebo Michal Uhl, jehož jedinou životní zásluhou bylo narodit se ve správné době do správné rodiny, a ve světle toho, jak se česká společnost změnila během posledních deseti let, připadá mi jaksi méně a méně důležité náležitě se vypořádat s obdobím komunismu.

Pročež soudím, že ÚSTR by měl být zrušen.

Komentáře   

0 # Stan 2013-04-22 17:31
Osobně si myslím, že nastal čas se začít se vypořádávat s dědictvím našeho gründerského kapitalismu a zamýšlet se nad zahájením národně-osvobozeneckého a protikoloniálního IV. odboje. Zdá se mi totiž, že naše hospodářské postavení v současnosti se pohybuje někde mezi sovětskou a německou okupací. A politicky směřujeme plnou parou někam k 2. republice.
0 # Anonymní 2013-04-22 21:22
0 # Daniela 2013-04-22 23:47
Nemohu posoudit duvody k rozpusteni USTR, pac sleduji lidovou kausu za rybnikem, nicmene v nynejsi podobe je odborna instituce, dnes Ustav Slechticen Trucoviteho Razu zdrojem nevinne zabavy..Seznam zamestnancu a reditelu meni jako ponozky a vysilaji do sveta kachnicky, treba o zakernych planech b.Masinu zavrazdit statnika Klemu. ..Z ciziny to vypada jako kuriosni drama.
Mylne jsem se domnivala, ze ucelem Ustavu je primarni archivovani dokumentu a jejich digitalisace, verejne dostupna vsem obcanum..Potom by si lidi mohli tvorit vlastni usudek, zda vnimaji historii a la pan Cvancara, nebo T.Krystlik. (Mne se nelibi methody ani jednoho z nich.)
Pani Sustrova udala jako duvod k propusteni reditele hlavne to, ze nedigitalisoval.:-) a Rada pak obratem prijmula pani Foglovou, polonistku, jiste neznalou pocitacoveho archivovani.. Ne, ze bychom nemeli propadove statni instituce, ale Cesi pred Staty v tomto vedou. Snad to slovanske kamosky malounko napravi a vyhlasi co nejdrive verejne vyberove rizeni na schopneho reditele...
Navrhuji na tuto posici zdejsiho pana Stana. Konecne by USTR mohl resit mnohem dulezitejsi problem. Probihajici kolonisaci Ceske republiky !!!
0 # Ema 2013-04-23 07:44
Prepáčte, p. Pecina, máloinformovanej osobe: tá veta "Ústav nesmí studovat období let 1945–48" je myslená doslova? To si niekto dovolil dať do zákona, prípadne do Štatútu... ? Ak áno, v ktorom roku?

A aj keď si so škrípaním zubov odmyslím Sudety či povraždených ľudí pochádzajúcich z územia dnešnej SR (Švédske Šance), vzťahuje sa to na celý r. 48, vrátane februára? OMG.
0 # Tomáš Krystlík 2013-04-23 08:59
Skvělý blábol, Danielo, rádoby vtipný! Když si berete takovým způsobem mé jméno do úst, tak musíte vědět, že tvrzení pana Čvančary se dají lehce vyvracet, avšak moje nikoliv. Já se ovšem nezabývám výkladem historických dějů ze všech aspektů - zdůrazňuji jen to, co cz-historiografie zamlčuje, překrucuje. Ostatně, dosud jste se nepokusila má tvrzeníé vyvrátit. Takže laskavě zmlkněte.
0 # Tomáš Krystlík 2013-04-23 09:04
Emě: To byla podmínka národovců napříč parlamentem, aby ÚSTR mohl vůbec vzniknout. Třetí republika byla podle nich demokratická navzdory tomu, že to byl nacionálně socialistický stát velmi se podobající nacistickému Německu.
0 # Anonymní 2013-04-23 11:34
Nemala cast dulezitych pracovniku USTRu ( vcetne napr. p. Zacka) byla drive v UDV. Jenze bohuzel pokud jde o vyporadavani se a trestani zlocinu komunismu, tak jejich cinnost (a celeho UDV) se ukazala naprosto bezzubu az smesnou. A USTR mi prisel jako takove logicke pokracovani "cinnosti" UDV.
Fakt ale je, ze i relativne bezzuby USTR je zjevne pro ceskou novou levici trnem v oku a pokousi se jej pacifikovat naprosto uplne.
Tahle cela situace naprosto jasne ukazuje miru, (ne)schopnost a (ne)ochotu opravdu resit a trestat zlociny komunismu ktera zapocala ihned v roce 1989. Simon Wiesenthal kdysi definoval svoji snahu pri stihani zlocinu nacistu slovy ze jde: "Spravedlnost, nikoliv pomstu". A v ceske politice a mediich (pokud jde o zlociny komunismu) o spravedlnost nikdy neslo (cest vyjimkam), spis prabve naopak.

Soucasne deni na USTRu jen dokresluje aroganci a pragmatickou dominanci ceske (post)komunisticke levice, ktera z totalitniho a mocensky ucelove mysleni nikdy nevybredla a ktera si nyni vyporadava ucty i s (v realu zcela bezzubou a normalizovanou) instituci a jen trochu viditelnejsi formou deklaruje svuj realny (a zasadni) vliv v zemi.

Smutna podivana a predzvest neveselych zitrku.
DS

PS: Je mi lito, ze cele deni kolem USTRu dopadlo zrovna na hlavu p.Hermana, ktereho si v celku vazim a ktery k dehonestaci prisel jak slepy k houslim.
Pro ceskou levici byla nepochybne provokujici i jen skutecnost, ze v cele normalizovane a v celku bezzube instituce stoji verici, dokonce katolik, ale presto myslim, ze kdyby byl v cele USTRu KDOKOLIV, kdo neni ceskou levici povazovan za "jejich" cloveka, cela kampan by probehla uplne stejne...
Ceska levice ve svem mocenskem zpusobu mysleni nemuze jednat jinak a prekrocit tim svuj stin, jelikoz jako spravni marxiste a pragmatici moci proste pracuji ve schematu, ze kdo svoji moc nerozsiruje (a svym lidem nedeklaruje) ten o ni prichazi. Takze verejne prevzeti moci v USTRu byla jen otazka casu - jde o mocenske gesto, nikoliv o realny stav veci a instituce.

DS


PS: O nejake role pravice v teto situaci nema smysl psat, jelikoz nic jako autenticka pravice v teto zemi jiz nejake to desetileti ve vrcholove politice neni.
0 # Daniela 2013-04-23 19:02
Vidite, pane Krystliku, jakym umite byt cechackem--mne nikdo nebude nakazovat zmlknout, byt by to znamenalo, ze budu psat do spamu.
Prave, ze jste zmrzacene dvojce p.Cvancary, ten ma ale alespon lidsky, vlastenecky pristup a vyzdvihuje ceske narodni vlastnosti, jak si je nerealisticky predstavuje . .. Vy zase, vazeny pane Krystliku, na kazdem historickem faktu stavite zakladnu pro svou agitku, jaci jsou Cesi soviniste a jak v dane situaci bidne selhali. Uz jen jen cekam, ze najdete ve spisech zminku, jak Heydrichovi neumeli Cesi ani vylestit holinky a nejaky Honza mu dokonce ty jezdecke boty ukradl.. To je presne linie vaseho historickeho badani.:-))
0 # Anonymní 2013-04-29 16:33
Co to jsou, prosím, konkrétně ty české národní vlastnosti?
0 # Anonymní 2013-04-28 00:04
Myslím, že panem Krystlíkem se není nutné zabývat. Zvlášť ne potom, co ve zdejších diskusích stihl předvést. Číst jeho příspěvky a reagovat na ně je ztráta času.
0 # Anonymní 2013-04-29 17:19
No domnivam se pravy opak. Je vhodne, zajimave a podnetne je cist (byt s nimi samozrejme neutne ve vsem clovek nemusi souhlasit), nebot prinasi aspon trochu pruvanu do drobet zasmradleho ceskeho chlivku.
Chcete polemizovat o tom, ze cesky chlivek (nejen historicky) neni krapet zasmradly? nebo chcete vyvracet, ze pokud zasmradly je, tak nepotrebuje pruvan?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)