Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Neregistrovaná Zábavní společnost přátel závadového diskursu si vás dovoluje co nejsrdečněji pozvat k Okresnímu soudu Brno-venkov, kde ve středu 17. dubna od 8:30 hod., v jednací síni č. 3, vystoupí takříkajíc na domácí půdě známý potulný znalec a soudní komik Ivo Svoboda, doktor juda a práva (kterýžto titul získal, pravda, na elitním plzeňském učilišti způsobem, který uvedená instituce před veřejností dodnes tají).

Kabaretiér bude vysvětlovat svou serii znaleckých posudků z oblasti závadového zpěvu, v nichž se příkladmo s otázkou, zda je možné spáchat trestný čin tím, že kapela ve své písni některé části textu nezazpívala, touto brilantní, vpravdě originální mazlo-svobodovskou myšlenkovou konstrukcí:

Otázka: Jsou předložené texty hudebních skladeb, zaznamenaných na zvukových a obrazových záznamech sledování totožné s texty skladeb, které jednotlivé hudební skupiny prezentují na svých doposud vydaných CD nosičích?

Odpověď: Předložené texty hudebních skladeb, zaznamenaných na zvukových a obrazových záznamech tak jak byly znalci předestřeny ke zkoumání, se vyznačují velmi rozdílnou kvalitou, a to v souvislosti se způsobem pořízení, kvalitou zpěvu samotného, modulace zpěvu specifickým stylem HateCore, povětrnostními podmínkami, hlukem dopravních prostředků z ulice a dalšími objektivními vlivy. Znalec se vyjádřil k těm záznamům, které byly bezpečně rozpoznatelné a konstatuje (viz jednotlivé koncerty výše), že převážná část textů byla totožná s texty skladeb, které jednotlivé hudební skupiny prezentují na svých dosud vydaných CD nosičích. Jednotlivě dochází k operativní dílčí obměně, která je zapřičiněna buď improvizací, nebo snahou o zakrytí signifikantních a explicitních vyjádření, které chtějí zpěváci z jakýchkoli důvodů vědomě zakrýt. Tato vědomost je však (tradičně v neonacistické hudební subkultuře stylu HateCore) vedena spíš než snahou neprodukovat nějaká slova, myšlenky či slovní obraty, než snahou o interakci správného textu ze strany obecenstva. To se provádí buď zpěvem mírně odlišného textu, nebo nezpíváním (tedy mlčením) s tím, že pasáž zpívá obecenstvo. To je v neonacistické hudební subkultuře poměrně časté, zejména u známých a obecně oblíbených sklade[b], které se hrají často i několikrát během koncertu. V praxi se má situace tak, že zpěvák před skladbou upozorní, že (např.) …aby ti co pomáhají a chrání, neměli problém…, (nebo podobně) a zpívá jiný či komolený text, (anebo vůbec nezpívá nějakou krátkou pasáž či slovo), nicméně obecenstvo je tím vyprovokováno ke zpěvu původního textu. V každém případě však toto vědomé měnění a komolení textu (slovně a občas i v písemné podobě) je zjevně účelové a nemá žádný vliv na celkový souhrn markant identifikujících závadový diskurs podpory a propagace hnutí porušující práva a svobody osob.

(Ze znaleckého posudku č. 16/ZP/2010 ze dne 4. 5. 2010, v ceně bratru 54 250 Kč)

To pokládám za báječnou inovaci, která může bojující demokracii vlít novou krev do žil: závadového diskursu (ať už tento pojem znamená cokoli) se lze dopustit nejen nevhodným projevem, ale rovněž tacite, jeho absencí. Dovedeno o stupeň dál, trestné může být i to, že kapela některou ze svých písní na koncertu nezahraje anebo že se koncertu vůbec nezúčastní, protože i tím, jak plyne z kontextu, dává najevo podporu hnutí směřujících k potlačení práv a svobod. Jako bych svalovce Ivona slyšel: A já se ptám, co chtěl hudebník vyjádřit tím, že na koncertě nevystoupil?

Začínám litovat, že policie tohoto znalce už napříště nemíní využívat, protože obhajoba si nemůže přát nic víc, než když na podporu druhé strany vystoupí někdo s takto absurdními úvahami, v jejichž světle plasticky vystoupí zrůdnost toho, co se v této zemi pod rouškou ochrany demokracie před jejími rozvraceči už několik let děje.

Komentáře   

0 # gogo 2013-04-16 07:46
To je vidět, pane Pecino, že se po večerech neoddáváte aktivnímu studiu filosofie. Jinak byste musel rozpoznat inspiraci největším Čechem:
cs.wikipedia.org/wiki/Externismus
0 # dr.MENGELE 2013-04-16 15:30
dlhšie už sledujem demokratizačný proces a strašlivý boj ludu českého s fašizmom ale toto je neuveritelné kam to speje.pan Pecina ja so zámočník asi toho moc nespravím ale vy ako právnici spojte sa a spravte všetko aby ste zmenili zákony a klepli týchto ludí po prstoch skor ako zasa začnú navádzat naše deti v školách k sledovaniu rodičov a donášaniu
0 # Anonymní 2013-04-17 16:38
Nejhorší natom všem je ten fakt,že nějáký pomatený "vymítač ďábla" v těle soudce,znalce,stát.zástupce,policisty skazí umyslně život člověkovi co někde něco zpívá,říká a není ovcí...Co je komu sakra dotoho,co si kdo myslí,co říká,jak žije??? Pronásledovat lidi za názory,ať už jsou jakékoliv je ubohý a trapný...a pokrytecký pak společnosti tvrdit,že je svobodná a vohánět se ústavou.O kom pak státní protiextremistický aparát tvrdí,že jsou "neonacisti"?Škoda,že není chuť se takovím lidem kouknout na zoubek,ale co neni,muže bejt...boží mlýny melou...Jsem zvědavej kdo z nich bez vinny!
0 # Anonymní 2013-04-18 10:33
Záznam nebude?
0 # Tomáš Pecina 2013-04-18 10:39
Ještě nejsem rozhodnut, výslech byl nezajímavý, pouze Svobodův monolog, na otázky obhajoby nedošlo, bude se pokračovat v květnu.
0 # Anonymní 2013-04-18 17:39
Jistě, pane Pecino, je jasné, že byste si přál dobu, kdy by nám náckové a jim podobní veřejně zpívali cokoliv se jim zlíbí (včetně hesel jako "smrt Židům a Cikánům" atp.), přestože s nimi zcela jistě, a o tom ani v nejmenším nepochybuji, ani za mák nesouhlasíte. Nicméně naštěstí ne každý má a prezentuje takto pokřivené názory a dělá idioty z lidí smýšlejících a jednajících rozumně. Jsem rád, že lidi Vašeho typu jsou v menšině, i když se Vy, obdobnými zjevně hojně obklopen, domníváte něco jiného.
0 # Anonymní 2013-04-18 18:26
Na závěru znalce, že "mlčení" - za popsaných okolností - jest "závadovým", vskutku není nic kritizovatelného. Jestliže hudebník na koncertu zazpívá obecně (anebo třeba jen v určité skupině, kterou na takový koncert zrovna chce přivábit) známou "rasistickou" píseň, v jejímž textu je obsaženo např. spojení "Cikáni do plynu", a toto spojení vynechá či zkomolí (a zazpívá je publikum), a zejména pak, jestliže vše uvede slovy "aby policie neměla problém", není sebemenší důvod, aby nebyl postižen stejně, jakoby ta slova přímo zazpíval. Víte, to je něco, jako by si někdo stoupl před Roma či Žida a bez vydání hlásku na něj "křičel", že patří do plynu. Ono je to možné odezírat z úst (a nějaký znalec by to jistě "přeložil", bylo-li by to zaznamenáno) a není jediný důvod, aby takové jednání zůstalo bez (trestněprávního) postihu, a to bez ohledu na svobodu slova v tak ryzí podobě, jak ji prosazuje pan Tomáš Pecina. Jeho neskrývaná snaha dělat osly z ostatních, jinak smýšlejících lidí (navíc lidí svobodu slova ve své racionální podobě nepochybně ctících), je dosti trapná, byť některými individui bezmezně obdivována.
V zájmu objektivity však musím uznat, že některé kroky Tomáše Peciny v oblasti svobody slova a jejího prosazování jsem velmi přivítal, ovšem rozhodně ne ty, které se týkají jeho hojné podpory různých netolerantních pitomců. MN
0 # Daniela 2013-04-18 21:38
To verim, ze pan Pecina ma nesmirnou radost z hloupych oduvodneni panu znalcu. Mne takovy postup mrzi..Kapely nejsou problem, ale lidi, kteri tyto verejne taskarice navstevuji. Mozna ceske policii nakonec dojde, ze se ma zamerovat na nejvetsi kriklouny v publiku, na ty, co rvou "Zidaci do peci" a soudci by pak nepotrebovali berlicky, ideologicke znalce zavadoveho diskursu. (Ackoliv, v Cesku si nejsem stoprocentne jista...)
0 # Tomáš Pecina 2013-04-18 23:13
Váš demokratismus se opět projevil, Danielo. Opravu se domníváte, že by měly být trestně postihovány verbální projevy publika na koncertech?
0 # Anonymní 2013-04-19 01:14
To co pise TP je jeden pohled, druhy pohled je ten, ze pokud pi.Daniela pise neco v duchu "nejvetsi kriklouny v publiku, na ty, co rvou "Zidaci do peci" " tak je evidentni ze o koncertech jake jsou zde stihany ma predstavu ala NOVA TV, Blesk ci Romea.cz.
Takove veci co si pani Daniela fabuluje (ci kterym uverila) se dely mozna v 90 letech, ale ted je rec o tom, ze policie na koncertech marne doufa, lovi a nasledne fabuluje a stiha i to "co se nereklo" aby mela zaminku ke kriminalizaci...
0 # Daniela 2013-04-19 04:22
Pravda, mam omezene informace, ale v tomto navazuji na znalecky posudek pana Svobody, muze s velkou erudici..:
.. (Zpevak) zpívá jiný či komolený text, (anebo vůbec nezpívá nějakou krátkou pasáž či slovo), nicméně obecenstvo je tím vyprovokováno ke zpěvu původního textu.
Paklize kapela i publikum verbalni pasaz o 'debilnich cikorkach' tise prejdou jen musikou, nevidim v tom problem.. At si treba na sebe delaji ty divoke "aligatorske" posunky, dle vzoru pana presidenta...

Ciliz zbyva otazka, zda trestat verbalni projevy na verejnem shromazdeni.
Podle meho usudku ano, jedna-li se o precin.
Ano, v pripade projevu hrube nenavisti ohledne puvodu nebo rase, coz je zpusob terorisovani jinych spoluobcanu.
Ano, za lzive verejne pomlouvani celeho ethnika s umyslem jej ponizovat a usurpovat.
Vyzyvani k nasili nekde na namesti, hrozby o zuctovani.
Ano, v pripade zvolani "hori" nebo "mam bombu"- sireni poplasne zpravy.
...
Samotne soukromne obdivovani masovych vrahu jako byl Hitler nebo Stalin prece neni trestne ani v Cesku...
0 # Anonymní 2013-04-19 15:18
A jedna se skutecne o lzive pomlouvani etnika, nebo konstatovani smutne skutecnosti ohledne jeho prumerneho IQ?
0 # Daniela 2013-04-20 05:08
Ja si nemyslim, ze nejake ethnikum, pausalne, ma nizsi inteligenci. Tuto theorii by vam vyvratilo mnoho Romu, takze takove tvrzeni, mineno jako kolektivvi ohodnoceni, je naprosto scestne.
Ale dejme tomu, ze mnozi cesti obcane maji nizsi uroven vychovy, vzdelani a nasledne zaostavaji za prumerem..Ti se zivotu, jak je vniman v CR, neprizpusobuji a ztrpcuji jinym obcanum zivot..Mezi troublemakery je mnoho Romu. Jak ale pomuze ponizovani, vysmech, "ceske" vyvysovani se nad jina ethnika, ke zlepseni situace? Nepomuze nic. Rasismus v jakekoli forme je v dnesni spolecnosti nepripustny. Tudy cesta nevede, a stat, byt selhava tuto vaznou situaci resit, dostava legitimni duvod k potlacovani aktivnich extremistu..

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)