Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tak jsme se konečně dozvěděli, který odborník na extremismus stojí za – naštěstí neúspěšnou – kriminalisací nositelů transparentu s heslem Evropo povstaň! a za pokračujícím stíháním předloňského prvomájového řečníka z Brna Robina S.

K obsahu ke kontrole předložených transparentů (ano, jak víme, organisátoři předložili transparenty i texty projevů ke kontrole magistrátu, v pošetilé naději, že se tím vyhnou trestnímu stíhání) se vyjádřil Miroslav Mareš, a to tak, že byl-li určitý transparent nesen na neonacistické demonstraci, stává se – bez ohledu na svůj obsah – problémovým a je tedy možné jeho opakované použití trestně stíhat. Neboli náš známý kontextuální extremismus, jehož jádro spočívá v začarovaném kruhu, ze kterého není pro kriminalisované závadové osoby úniku: extremistický projev/artefakt se pozná tak, že ho pronese/presentuje extremista, a extremistu poznáme zase podle toho, pronáší extremistické projevy a presentuje extremistickou symboliku.

Jak je z dokumentu patrno, v rukou dobře motivovaného znalce se stává trestným činem např. otázka, zda posluchači znají nějaké vynálezce z Afriky nebo myslitele z Indie, což Mareš pro OČTŘ instantně právně kvalifikoval jako podněcování k rasové nesnášenlivosti.

Velká škoda, že jsem se k dokumentu nedostal dřív: určitě bych v debatě Miroslava Mareše požádal, aby mi vyjmenoval několik afrických vynálezců, a kdyby žádného neznal, obvinil bych ho z podněcování.

Rada pro pořadatele letošní akce: když transparenty, tak zcela nové, nikdy a nikde nenesené, a hlavně, přátelé, rozhodně žádné nápisy!

Komentáře   

0 # gogo 2013-03-28 10:52
No pozor, to není tak jednoduché. Transparenty ano, nové jistě, bez nápisu nepochybně, ale zapomněl jste úplně na podklad a provedení.
Jelikož bude plocha bez nápisu a raději i bez symbolů nebo obrázků, bude zdánlivě prázdná - a tady vidím to nebezpečí. Pomíjím kontextuální konstrukci "co tam chybí, to je propagováno" a budu se orientovat na to, co zůstalo přítomno - podklad.
Necítím se povolán doporučovat barvy podkladu, ale např. bílou bych tedy rozhodně nedoporučoval. Osobně, pokud bych transparent vyráběl, vynechal bych celou plochu původně určenou k nápisu a ponechal pouze její hranici - tj. nesl bych jen rám. Statečnější osoby by mohly použít průsvitný igelit.

Nezapomínejme ale i na jiná hnutí - např. feministky, které opakovaně brojí proti násadám košťat coby falickým symbolům. Proto by raději rám nedržel na jedné tyčce, ale např. na provázku, přičemž transparent by byl nesen balonky naplněnými heliem. (nikoliv ovšem vodíkem nebo kyslíkem ).
0 # Tomáš Pecina 2013-03-28 11:25
No, mezi námi, kdyby si tam opravdu vzali úplně bílé transparenty bez jediného nápisu, získala by jejich akce daleko větší publicitu, i mezinárodní, než kdyby nesli Hitlerovy portrety a prapory se svastikou.
0 # gogo 2013-03-28 12:20
Mohli by být navíc považovaní za umělce a jejich transparenty zakoupeny Národní galerií.
0 # Tomáš Pecina 2013-03-28 12:23
0 # Anonymní 2013-03-29 07:44
Úplně bílé transparenty? Vy jste se asi zbláznil. Bílá barva přeci symbolizuje bílou rasu a demonstranti by tak chtěli vyjadřovat bílou nadřezanost a hanobit tím příslušníky ostatních ras. To je snad jasné, ne? AHL
0 # Anonymní 2013-03-29 18:48
Tohle by snad taky slo:
Gupta
0 # Dan Dvoracek 2013-03-28 13:47
Já teda nevím, ale podle mě pokud závadová osoba nese prázdný transparent, tak je každému i začínajícímu znalci jasné, jaké hnusné myšlenky propaguje. Přitěžující okolností pak je, že čin páchá rafinovaným způsobem.
0 # Vodník 2013-03-28 15:55
:-) Naprostý souhlas!! :-)))
0 # Leon Kreutzfeld 2013-03-28 17:34
Ja se domnivam, ze zavadova osoba nemuze nosit zadny transparent nebo symboliku, ktera umoznuje volny vyklad, jako je bila vlajka. To je automaticky podpora a propagace a kazdy slusny znalec vam to dokaze, alespon v CR.

Zavadove osoby, chteji-li uniknout spravedlivemu trestu, musi nosit transparenty a symboly, ktere maji svuj obsah jasne prokazany a vseobecne znamy jako nezavadovy. Pokud symbol, tak treba logo McDonald's. Pokud napis, proc ne Always Coca Cola nebo Just Do It? Pokud obleceni, tak monterky nebo oblek s kravatou.

Verim tomu, ze pak by se extremisticke demonstrace obesli bez kontextualni trestne cinnosti.
0 # Dan Dvoracek 2013-03-28 17:55
Tak to asi tezko. Kazdy znalec vam vysvetli, ze to jsou davno provarene nackovske symboly. Just do it je evidentně pokyn ke konecnemu reseni, napriklad. Ta fajfka u toho znamena schvalovani holokaustu.
0 # jonáš 2013-03-28 17:59
A montérky jsou jasnej symbol třídního boje a totalitního útlaku.
0 # Tomáš Pecina 2013-03-28 18:02
To je pravda. A pak také existuje tzv. Black Block, který je zvláště nebezpečný tím, že programově nenosí žádné viditelné označení, pouze černý oděv, a v posudcích Svobody se můžeme dočíst, že právě to je u těchto stupidních deprivovaných hovad rozhodující identifikační prvek. Jako bych dvojitého doktora slyšel: "Nepřítomnost závadové symboliky na oděvu obviněných je jasným projevem závadového diskursu soudobého neonacismu, což ve spojení s tím, že na shromáždění nepronesli žádný projev, vede k potvrzení závěrů mého vysoce odborného znaleckého zkoumání."
0 # Anonymní 2013-03-29 06:42
Já bych šel dál a neomezoval bych se na loga nadnárodních korporací. Zkusil bych sluníčkové symboly jako vlajku OSN, romskou vlajku atd. Nedoporučuji vlajku EU, protože to by si někdo mohl vykládat jako přihlášení se k evropanství, odkud už je k neonacismu opravdu jenom krůček. A pokud někdo chce být fešák, ať si nasadí masku Michaela Kocába. Já být extremistou, vsadil bych zkrátka na švejkování.

I
0 # V56F 2013-03-28 18:09
Ještě před několika lety bych se tomu tady taky vesele zasmál. Dnes už mi to tak vtipné nepřipadá. Bohužel.
0 # lord voldemort 2013-03-28 18:44
Jen je docela škoda,že se takto hodně nepsalo o prvním "transparentovém" procesu v Brně...1.Máj 2007.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)