Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Krajský soud v Plzni uložil romskému aktivistovi Ladislavu Bílému šestiletý trest za to, že měl – patrně ve více případech – padělat úřední listinu a dopustit se dotačního podvodu. Fakta se zdají být jasná: Bílý, předseda Romského občanského sdružení Karlovy Vary, získal pro svůj spolek dotace v celkové výši 10 milionů korun na základě falešného osvědčení o tom, že subjekt nemá daňový dluh ani dluh vůči správě sociálního zabezpečení.

To je bezesporu trestný čin, avšak naprosto nepochopitelná je výše uloženého trestu, která odpovídá situaci, že by romský aktivista ty peníze ukradl, zpronevěřil nebo s nimi naložil jiným zavrženíhodným způsobem, nikoli že získal dotaci pro NGOčko, které na dotaci formálně nemělo nárok.

Pokládat mechanicky rovnítko mezi výši škody a výši dotací je hrubě nepřesné; jestliže byly dotace využity způsobem, jakým být měly, nemusela škoda vůbec vzniknout. Což sice na trestnosti popsaného jednání ničeho nemění (vznik škody není zákonným znakem trestného činu dotačního podvodu podle § 212 TrZ), avšak dostáváme se o pět odstavců níž a v sazbě z deseti let na dva roky. Podobná je situace u padělání a pozměnění veřejné listiny podle § 348 TrZ: v tomto případě se sazba mění z deseti let na tři roky. Adekvátním a přiměřeným trestem by tedy u prvotrestaného pachatele byla podmínka.

Obžalovaný evidentně udělal chybu: kdyby se místo pomoci Romům věnoval výstavbě solárních elektráren nebo spekulaci s pozemky, činnosti na Karlovarsku zvlášť výnosné, byl by dnes bohatým a zaručeně beztrestným člověkem.

Komentáře   

0 # Miroslav Hylš 2013-02-23 09:15
Inu - dotace. A stejně je stále bude někdo hájit.
0 # Anonymní 2013-02-23 09:24
Asi to bude za to opakované falšování listin, než za ty dotace. ( Nicméně pokud je "zneužil" a pak nevrátil, tak mu je napočítali ).

Nicméně dotace jsou zlo samo o sobě, a měly by být zrušeny...

Petr V
0 # Anonymní 2013-02-23 09:54
Nezapomeňte, jak většina pdobných dotací pro romské NGO končí... na soukromých účtech žadatelů...přes nastrčené a spřátelené dodavatele.."služeb". Naví jestli dotaci dostal podvodem a umyslným, pak nějaká velká milost není na místě.. bez rozdílu barvy pleti, ono i pár bílých se nato přiživuje. Dotace je potřeba zrušit z principu
0 # Anonymní 2013-02-23 11:15
Související text k dotacím a sponzorským darům: romea.cz/.../...

AHL
0 # Filmový znalec is back 2013-02-23 12:02
Docela by mě zajímalo, co HMATATELNÉHO za takovou desetimilionovou dotaci vzniklo... Předpokládám, že se koupilo deset švihadel a nějaké míče, vytisklo se tisíc prospektů a ... víc nic.
0 # Miroslav Hylš 2013-02-23 12:13
Ono je to takto možná lepší - takhle se peníze rozprchly do oběhu bez dalších ztrát. Horší je, když se utratí za kraviny, které pak vcelku ničemu neslouží a často polykají další a další prostředky.
0 # Tomáš Pecina 2013-02-23 17:35
Pánové, ale to jste o problém vedle. Tady přece neřešíme, zda jsou dotace pro kočku (jsou), ale jestli vznikla taková škoda, pro kterou byl pan Bílý odsouzen.
0 # Anonymní 2013-02-23 18:43
A svoji informaci o tom, že "jestliže byly dotace využity způsobem, jakým být měly, nemusela škoda vůbec vzniknout," čerpáte prosím odkud? Já tam vidím např. "dotace žádal Bílý za ROS například na ... vybudování vzdělávacího střediska Romů, které ale nikdy světlo světa nespatřilo." Pod pomocí Romům si nepředstavuju "odklon" do vlastní kapsy, sorry.

JM
0 # gogo 2013-02-25 08:06
A když tedy podloudně vylákám na někom 6 mega a prožeru je, kolik byste čekal, že budu povinen vrátit?
Nechci radši vůbec vědět, jak tihle lidé naložili s těmi předešlými miliony. Tohle je pane Pecino podstatně důležitější aspekt určité nevraživosti než jakési odstíny barev.
0 # Anonymní 2013-02-25 09:57
Problem je ale jinde. Kdyz odkloni dotaci do vlastni penezenky bezny obcan, skonci jako zlocinec ve vezeni.. kdyz to udela nekdo z pravdy a lasky, pak ten, co na to upozorni bude rasista a zenofob.. a pachateli se obvykle nic nestane
0 # Anonymní 2013-02-25 18:37
Všem těm, kteří nemohou přijít dotacím na jméno. Standardně jsou dotace používány tam, kde tržní síly nemají dost sil zajistit dané veřejné statky. Není tedy na místě nenávidět dotace, nýbrž je třeba spílat nedokonalé ruce trhu. Uvedené samozřejmě neplatí pro dotace, jejichž jediným důvodem existence je to, aby si z ní mohli ti správní hoši odloupnou "svůj" díl. Tento druh dotací rovněž se vší vehemencí odmítám.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)