Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Bez překvapení se odehrálo projednání námitek Jana Šinágla proti tomu, že ani jeden ze znalců přibraných v jeho případu údajného popírání genocidy není historik. Berounský státní zástupce Josef Šebek to ve svém přípisu odůvodnil těmito památnými slovy:
Po prostudování spisového materiálu bylo zjištěno, že policejní orgán vydal opatření o přibrání znalců v souladu se zákonem. Oba znalci jsou uvedeni v seznamu znalců Ministerstva spravedlnosti ČR včetně jejich oboru a specializace. Seznam znalců Ministerstva spravedlnosti ČR neobsahuje samostatný obor historie. Znalci před zařazením do seznamu znalců skládají odborné zkoušky a proto nelze o jejich odbornosti pochybovat. Obviněným Janem Šináglem doporučovaný historik Adrian von Arburg Ph.D. není zanesen ve výše citovaném seznamu znalců.
Takže Jan Šinágl měl celkem štěstí, že ryze historické otázky nebyly předloženy k odpovědi odborníkovi na stavby z předpjatého betonu: ten jistě také skládal před jmenováním odborné zkoušky a o jeho odbornosti proto nelze pochybovat: že jiné, než by byla potřebná, je jen drobný nedostatek, a při plnění státního plánu boje s extremismem se nelze takovými maličkostmi zdržovat.

Zasvěcený a poměrně zevrubný rozbor obou posudků zveřejnil na svém blogu Lukáš Beer (Vrchlavská, Zouhar).

Aktualisováno.
Další podání aneb hrách na stěnu házeti…

Komentáře   

0 # Leon Kreutzfeld 2013-01-23 14:04
Ze Vy nas zase tahate za nohu vp. Pecina? Nejdriv nejaky judista vestil vinu z mrizky vynorovani, ted zase ucitelka z materske skolky pise posudek na zaklade Vyssiho principu? Tohle Vam uz nikdo nebude verit, to je jak vtipy o policajtech. Tem se taky kazdy rad zasmeje, ale skoro zadny neni pravda. To se nemuze stat ani v Kocourkove.
0 # Anonymní 2013-01-23 17:55
Zkuste si precist ten posudek. Rict, ze je ucitelka materske skoly je sice pravda, ale trosku nefer, protoze i delnik ze sroubarny si muze precist Vergilia v originale. Ale rict, ze dela posudek na zaklade Vyssiho principu, je uplna pravda. A rict, ze zkladala zkousky, tedy je znalec, je uplna blbost. Kdyby zkladala zkousky ze strojariny, mohla by taky udelat historii?

Ja jsem taky znalec, ktery zkladal zkousky (a zacinam se za to stydet). Sice z uplne jineho oboru, ale to by asi nemuselo vadit. Muzu ten posudek zpracovat?
0 # Anonymní 2013-01-23 20:23
...Muzu ten posudek zpracovat?

Zpracujte ho prosím Vás, ať je trochu veselo.
0 # Leon Kreutzfeld 2013-01-23 22:49
"Rict, ze je ucitelka materske skoly je sice pravda, ale trosku nefer"

To mate pravdu, je to pseudoumelecka nadsazka, nebot Irving je taky amatersky historik, Chomsky vystudovany lingvista a Pecina pravni aktivista bez titulu. Ctyry roky opisovani ve skolnich skamnech z nikoho odbornika neudela.

Ten posudek jsem cetl nekdy uz pred casem, kdyz se zde objevil. Posudky zde ctu rad uz od casu toho judisty. Je to takova tragikomedie a velka ostuda ceske justice, na zaklade takovych bizzarnich konstrukci vystavovat lidi trestnim postihum.
0 # FORTUNA 2013-01-24 08:05
Není již systémový problém hlavně v tom, že titul znalec by měl někdo dostat od svých profesních kolegů, a ne v nějaké škole? Razítka považuji v tomto za směšná a klamná. Nebo si soud prostě povolá nějakou uznávanou kapacitu v oboru, a je to, ne? Konečně i v autoškole se člověk naučí jen minimální základy a skutečně jezdit se učí až praxí.
Mirek Vorlický
0 # Anonymní 2013-01-24 17:43
Uznávaná a nezávislá kapacita by mohla být problémem - výsledky posudku by nemusely odpovídat přání policie či státního zastupitelství. Pokud jsou znalci pod kontrolou, je to pohodlnější.

Jinak problémy se znalci jsou u nás už takovým koloritem a nemusí ani jít o znalce v kvazioboru extremismu. Stačí vzpomenout odborníka Alexandera Berana, který si za cenu zhruba čtyřnásobnou oproti ceně obvyklé vycucal z prstu posudek, na základě kterého byla rozjeta akce Čunek.
0 # Anonymní 2013-01-29 00:11
Zajímavý článek do oblíbeného soudce TP - JUDr. Musila na téma hodnocení znaleckého posudku.
0 # Leifseiten 2013-01-29 10:51
Tak za chvilku budou moct bankovní úřednici vykonávat stavební dozor! Pokud se jim na to samozřejmě přiklepnou papíry!
0 # Anonymní 2013-02-26 10:52
0 # Anonymní 2013-02-27 11:09

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)