Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

My jsme ti nadšení blázni… (video)


O případu samotném jsme referovali průběžně, takže na úvod jen stručně: Poté, co někdejší předseda KSČM Miroslav Grebeníček prohrál s Janem Šináglem spor o primitiva, napsal další komunista, František Vybíral, článek do Haló novin, ve kterém se negativní důsledky pro svého expředsedu pokouší, jak se moderně říká, odspinovat. Protože při tom zopakoval původní difamaci a navíc ocitoval hrubě nepřesně rozsudek Vrchního soudu v Olomouci, podal J. Šinágl na vydavatele onoho pozoruhodného listu další osobnostní žalobu.

Ta arci neuspěla. Jaké však bylo překvapení, když vloni v lednu otevřelo ministerstvo spravedlnosti Pandořinu skříňku hanby české justice a zveřejnilo seznamy komunistických soudců, a na něm se objevila jména jak soudkyně Jaroslavy Lobotkové, která rozhodovala v I. stupni, tak i všech tří členů odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze: spor mezi antikomunistickým aktivistou a předsedou marxistické strany tak rozhodovali čtyři bývalí komunisté!

Následovala žaloba pro zmatečnost, která byla u Městského soudu v Praze přidělena samosoudci Pavlu Slavíčkovi, jenž byl – další překvapení – rovněž členem této strany. Komunisté tak měli rozhodovat nejen o sporu samotném, ale i o tom, zda jsou schopni o něm nestranně rozhodnout.

Po roce a půl nyní dorazilo usnesení vrchního soudu, a nastojte, jsou: členství v KSČ není na překážku rozhodování nejen ve sporu tohoto druhu, ale komunistický soudce je mentální superman, schopný oprostit se od svého biasu i v otázce, zda tento bias může vůbec existovat, resp. být pociťován jako fakt objektivně zpochybňující domněnku nepodjatosti soudce. Takže absurdita a zvůle v kvadrátu.

Opravdu se ještě někdo diví, že podle průzkumů veřejného mínění má český soudce nižší prestiž než uklízečka, popelář a dokonce snad i poslanec?

Komentáře   

0 # gogo 2012-11-16 07:38
Sice vás chápu, ale věc během pár let začne mít charakter situace, zda může případný spor mezi farářem a občanem rozhodovat pokřtěná osoba.
0 # Tomáš Pecina 2012-11-16 07:47
Spíš jestli spor mezi bývalým velitelem koncentračního tábora a židovským vězněm má rozhodovat senát složený ze tří bývalých esesáků.
0 # Anonymní 2012-11-16 10:10
Kdy už pane Pecino pochopíte, že bojovat proti soudcům, resp. justici u soudu je tragikomické? Jedině jim tím dáváte legitimitu. Pan Smetana to pochopil. Mám Vás rád, ale asi byste si měl dodělat ta práva. Ne že byste to potřeboval, ale jste právník, což je dobře, ale zároveň i konečná.
0 # Leon Kreutzfeld 2012-11-16 11:32
I souboj dona Quixota s vetrnymi mlyny byl tragikomicky. Presto se zapsal do historie a jeho author de Cervantes se stal jednim z vlivnych korenu zapadni literatury. Ja myslim, ze diky mravenci praci lidi jako jsou panove Pecina ci Sinagl si zacina rada lidi uvedomovat absurditu kocourkovskeho pseudodemokratickeho regime.

Pan Smetana je jiste jednim ze stripku teto mozaiky, ale tento katalog bizzarnich pribehu z justicniho prostredi, ktery zde svedomite vede vp. Pecina je imho mimoradne poucny - jak pro loyalni ovcany tak pro zavadove elementy, ktere coquetuji s dissentem.
0 # Tomáš Pecina 2012-11-16 15:34
Vy si snad myslíte, že kdybych měl titul z práv, bylo by moje postavení byť jen marginálně jiné? Problém přece není v tom, kdo jsem, ale co a jak říkám.
0 # gogo 2012-11-16 16:42
Nepodléhal byste kupříkladu advokátní komoře?
0 # Tomáš Pecina 2012-11-16 16:51
Pouze, pokud bych byl advokát, což by se mohlo stát patrně jen přes do řady seřazené mrtvoly všech členů vedení Komory.
0 # Gogo 2012-11-17 09:45
To máte v oboru věru bizarní ceremoniály. Já jsem samozřejmě předpokládal advokátní praxi, protože to je snad nejbližší tomu, co provádíte.
0 # Anonymní 2012-11-16 13:42
má český soudce nižší prestiž než uklízečka, popelář a dokonce snad i poslanec

brzy ji budou mít nižší než-li kovaní komunisti
0 # Anonymní 2012-11-16 23:05
to už dávno mají. pan x
0 # Anonymní 2012-11-16 19:16
Pokud si pamatuji, tak slavný rek jednal v duševní poruše, což určitě není případ pana Peciny. Ale když už jsme u tohoto díla a v tomto přirovnání, tak nejblíže bych to asi vyjádřil tak, že pan Pecina někdy propadá pocitu, jako by jeho vítězství mohla něco změnit na samotné amorální podstatě české justice. Jednání soudců se za 20 let zkultivovalo, což ovšem nemění nic na tom, že jde pořád o stejné lidi (myslím typově). Oč méně jsou otevřeně vulgární, o to jsou zákeřnější. Už pár let na mě žádný soudce neřval, ale lžou pořád. Takže to, že lež se stala pracovní metodou a nedostatek morální integrity předpokladem výkonu funkce platí pořád. Ale znovu opakuji, mám pana Pecinu rád a vážím si ho. Ten odkaz k právníkům měl jiný smysl a to, že se nám často stává, že podle toho jak jsme úspěšní v konkrétním sporu zapomínáme na to, že je prohnilý celý systém. Setkám se občas s fajn soudcem, práce mě tím pádem baví a o to víc si pak musím připomínat, že jedna vlaštovka jaro nedělá a systém je zvrácený. Mimochodem pokud jde o tuto konkrétní podjatost, dle mého názoru to nesouvisí s komunisty v talárech, ale s nedostatkem schopnosti soudců připustit vlastní omezení celkově. Pokud se třeba nezjistí, že je soudce manželem poškozeného, tak o podjatost nikdy nejde. Konec diskuse a dvouocasou kočku pod to. Nějaké filozoficko-psychologické aspekty na nás neplatí. Přijali jsme svěcení... Pan Pecina má svůj způsob boje a díky mu za něj. Pan Fiala má svůj a pan Smetana také. Pevně ale doufám, že žádný z nich nakonec za mísu čočovice neprodá to základní zjištění, které snad mají ze své cesty společné: systém je nereformovatelný!
0 # Tomáš Pecina 2012-11-16 20:47
Dobrá připomínka, a správná otázka po reformovatelnosti české justice.

Odpovídám: justice je reformovatelná, ale reformovat ji není v zájmu, či spíš bych řekl, je v bytostném nezájmu, všech parlamentních politických stran. Vy byste snad chtěl do vězení? A přesně tam by se značná část poslanců a senátorů i komunálních politiků po úspěšné justiční reformě nutně dostala.
0 # Anonymní 2012-11-16 20:53
Karel Steigerwald v dnešní MF Dnes píše:

"... Nejsme jako oni, říkalo tehdy nešťastné a naivní "sametové" heslo, které nepočítalo s tím, že oni nejsou jako my. A hlavně, že mnozí my byli vlastně oni. Rebelové se dojímali vlastní ušlechtilostí, ale skutečné blaho to heslo nepřineslo svobodě, nýbrž těm poraženým. Velice rychle vzali změnu poměrů za svou, zabydleli se v ní a vtiskli nové době neopakovatelný přídech smradu starých časů. Kdo po revoluci ty poražené nepobije, musí s nimi dál žít ..."

Věřím, že Steigerwald nelituje neprolité krve. Každopádně povolání k ochraně práv "jménem republiky" mělo být členům KSČ odejmuto (s poděkováním a odstupným - ne všichni soudili nespravedlivě). Že se tak nestalo, považuji za největší chybu první polistopadové politické garnitury.

Jan Valtr
0 # Anonymní 2012-11-16 21:04
Spíš bych řekl, že asi budeme mít problém v tom, co znamená reforma. Přiznám se, že mám hodně starý slovník cizích slov, z nějž cituji: reforma - úprava, změna, přeměna stavu n. řádu směřující k jeho zlepšení, která se nedotýká jeho podstaty. Podle mého názoru se např. časové omezení mandátu, zrušení vlastní výchovy nástupců, jiný způsob jmenování a odpovědnosti přímo bytostně dotýkají podstaty české justice. Nedostatek politické vůle, samozřejmě... Ale semknutost justice ve věcech, které žádný politický podtext nemají, ochota zahrát do autu jakékoliv pochybení ve vlastních řadách, jen aby nebyla narušena aureola vyjímečnosti stavu - v tom ke změně reforma stačit nebude. jak jsem řekl, občas se najde nějaký fajn soudce, ale ani ten nepřekročí vlastní stín. Zřejmě u některých existuje něco jako vnitřní emigrace, ale disent, tedy platforma, která by byla ochotna připustit veřejně nutnost očisty, ten neexistuje.
0 # J.Kubík 2012-11-16 21:40
Příšerné, hnusné, komunistické. A to se onen seznam bývalých soudců v KSČ zveřejněný na webu MS ČR neustále zmenšuje. Ex-komunistů je mezi soudci dnes už jenom 19%. Zbylí ze seznamu záhadně mizí někam. Přesto se dostanou k politickým kauzám... A co na to svinstvo jménem podjatost ministr Blažek?

www.adikia.cz/news/basty-komunistu-v-justici/
2011 Počet soudců celkem 3 066
Počet soudců bývalých členů KSČ 596 = 19%
Výběr:
KS Ostrava 50 členů KSČ ze 150 soudců = 1/3
Soudy v Praze 3% – 17%
Mělník, Český Krumlov, Vyškov, Jeseník – 0 % !!! Konečně to někde jde..
0 # Anonymní 2012-11-17 14:44
Na Tyden.cz je k 17. listopadu zpráva, jak Skartace svazků StB stále brzdí šetření zločinů komunismu.
tyden.cz/.../...

Přitom v Německu má berlínská firma IPK stroj počítač, který poskládá skartované útržky. Idnes.cz o tom referoval již před 5 a půl lety v květnu 2007.
zpravy.idnes.cz/.../...

Na co si ve Švejkei furt stěžujou?
0 # Anonymní 2012-11-17 19:04
Na to není potřeba počítač, na to stačí lidi. Potíž je v tom že jsou potřeba ty proužky papíru a také zájem. Adam
0 # Anonymní 2012-11-17 22:30
Jsou vytrvalí a táhnou za jeden provaz, to je komunistů základní charakteristika.
0 # Vodník 2012-11-19 10:42
Jsou vytrvalí a táhnou za jeden provaz, to je komunistů základní charakteristika.
Nejen kommunistů!...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)