Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Dnes jsem měl mimořádně úspěšný den: unikl jsem dalšímu ocenění, tentokrát již v zárodku, ve fasi nominace. Ale bylo to o vlásek! Měl jsem být nominován jako jeden ze 101 hrdinů, bojovníků za lidská práva, v rámci akce pořádané Ligou lidských práv a Nesehnutím. Nominaci jsem, v mezích možností zdvořile, leč resolutně, odmítl.

Především se nedomnívám, že bych byl hrdinou: jsem spíš úředník, administrátor, který se snaží lidem pomoci tím, že dobře zná reálné možnosti systému, v němž žijeme, a pokud už se je rozhodnu jeho hranice vyzvat na souboj (nevím, jak lépe vyjádřit anglické challenge), činím tak výjimečně a téměř vždy na své risiko a útraty, tak jako tomu bylo v případě karlovarské informační exekuce nebo sporu o seznam komunistických soudců. Strategická litigace není hrdinství, ale ve většině případů promyšlený, dlouho připravovaný krok.

Za druhé nejsem přesvědčen, že by lidská práva vůbec potřebovala ke svému prosazování hrdiny, protože kdyby tomu tak bylo, znamenalo by to, že opět žijeme v diktatuře, jež jiný než hrdinský způsob boje za lidská práva neumožňuje. Hrdinou v tomto smyslu byl Vladimír Hučín, a dnes je jím například Jiří Fiala. Na jeho příkladu ale vidíme, jak málo účinný je takový způsob boje: J. Fiala se možná dočká sochy nebo pomníku, stěží však sebemenší zásluhy o positivní posun v oblasti svého zájmu.

Přirozeně i mně se může stát, že se dostanu v důsledku svého jednání do vězení a stanu se opravdovým hrdinou v tomto smyslu, v jakém je vypsána cena, ale dojde-li k tomu – což je okolnost, kterou nemohu racionálně ovlivnit, lidí, pro něž je představa mé inkarcerace opojná, je skutečně velmi mnoho – nebude to rozhodně žádný můj osobní úspěch.

Ano, jsou možné jednorázové akty hrdinství, třeba zastaneme-li se slabšího proti přesile, jako to udělal pan Frištenský u Anděla, ale pojímat v oblasti lidských práv hrdinství jako standardní techniku boje je koncepčně chybné a svědčí to o tom, že se v Lize nebo v Nesehnutí zase jednou někdo nezamyslel.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-10-17 14:46
Proč si myslíte, že "J. Fiala se možná dočká sochy nebo pomníku, stěží však sebemenší zásluhy o positivní posun v oblasti svého zájmu?" J. Janečka
0 # Tomáš Pecina 2012-10-17 15:28
Na to se špatně odpovídá; prostě si to myslím.
0 # Anonymní 2012-10-17 18:33
Asi se nedokážu přesně zeptat, ale hrozně by mně zajímalo, jak to vlastně myslíte. Myslíte to tak, že mu nikdo nikdy nepřizná zásluhu o změny jak v rodinném právu, tak v justici obecně? Tedy že musí přijít někdo, kdo nastolí tytéž otázky a bude ochoten je řešit, ale že nikdy nesmí přiznat, že tyto věci jsou na stole už dvacet let a od koho to pobral? Abych uvedl příklad, když K213 blokovala MPSV kvůli jmenování JUDr. Pavlové předsedkyní Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, nazýval je tehdejší ministr Nečas sexisty i jinak. Když se po půl roce ukázalo, že JUDr. Pavlové nelze svěřit ani děti vlastní, natož ochranu cizích, vše se v tichosti odbylo odchodem ze zdravotních důvodů. A i když dnes víme, že pan Nečas nemá žádných vlastních názorů, stejně to nemění nic na tom, že ing. Fiala je už navždy zaškatulkován jako „rozvraceč a potížista?“ Trochu mne na tom ale mate, že se domníváte, že mu bude postavena socha nebo tak něco… Já jsem mu kdysi slíbil Řád bílého lva. Myslím, že k jeho způsobu boje by se hodil lépe než řád TGM. Jenže to bych musel asi pana inženýra nějak aktivovat a navléct do uniformy, což mi přijde těžší, než se stát prezidentem. J.J.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-17 18:36
:-) K Ing. Fialovi pasuje Havlíčkův epigram: "Za pravdu je různá sazba, jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zláme vaz."
0 # David Schmidt 2012-10-18 17:22
0 # Anonymní 2012-10-17 20:45
Howgh. J.J.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-17 23:09
Vidím, že dnes K213 zveřejnilo informaci, že Patrik a Míša byli propuštěni z vazby a soudkyně Bártová se vyloučila na základě společenské záruky tohoto sdružení. No, budiž jim přáno, možná si to pan Fiala opravdu myslí ;-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)