Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Na pondělí a středu jsou nařízeny další dva termíny hlavního líčení v samolepkové kause. Soudkyně Dana Šindelářová avisovala, že by chtěla, aby byly závěrečné řeči předneseny již tento týden; to by ovšem znamenalo, že by musela zamítnout, po vzoru své slavnější ruské kolegyně z procesu s Pussy Riot, všechny důkazní návrhy obhajoby, mj. návrh na výslech řečníka, jehož měl obžalovaný Patrik Vondrák pozvat na jihlavskou demonstraci a který je pro obhajobu korunním svědkem.

Myslím, že tak je to jedině správné: dokážete si představit, že by důkazy ve prospěch obžalované navrhl třeba obhájce Milady Horákové? Kdyby se o to byl pokusil, nepochybuji, že by mu tehdejší komora pozastavila výkon advokacie nejméně na rok!

Další otázkou je, jak hodlá D. Šindelářová naložit s námitkou podjatosti, která byla vůči ní v souvislosti s dopisy nadřízeným vznesena. Obhajoba se hodlá domáhat toho, aby byly do spisu založeny odpovědi, které od oslovených obdržela, a aby byli příslušní adresáti rovněž vyslechnuti jako svědci k procesní otázce podjatosti předsedkyně senátu. Rychlý rozsudek by znamenal, že by se o námitce podjatosti, resp. o stížnosti proti rozhodnutí o ní, rozhodovalo až v rámci odvolání proti odsuzujícímu rozsudku, a to je pro soudkyni perspektiva více než lákavá: nebo si snad umíte představit, že by Městský soud v Praze zrušil rozsudek kvůli takové banalitě, jako že jeho místopředseda instruoval soud I. stupně, jak má rozhodnout?

Aktualisováno.
Hlavní líčení proběhlo podle předpokladů. Zamítnuty bez odůvodnění byly všechny důkazní návrhy obhajoby a o námitce podjatosti rozhodnuto nebylo. Protože tím bylo dokazování skončeno, proběhly závěrečné řeči. Státní zástupkyně navrhla překvapivě pouze podmíněné tresty, obhájci navrhovali vesměs zproštění svých klientů. Ve středu bude přednesen závěrečný návrh posledního z nich, obhájce Michaely Rodové, a po něm a po posledním slově obžalovaných soud vynese rozsudek. Tím soudní fraška volně přejde do fase odvolacího řízení.

Aktualisováno.
Video (1. část, 2. část).

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-10-14 22:20
Na druhe strane to neni spatne, protoze je to dostatecne hruzny projev neucty k pravu mezi soudci. Podle me nejaky vyssi soud si to nedovoli poslat do Strasburgu, protoze tam by si jen CR utrzila poradnou ostudu.
0 # Dan Dvoracek 2012-10-15 10:06
Nechci býti neuctivý, ale představa, že soudce v ČR obecně trápí, co si kdo - například ve Štramberku - pomyslí o jejich rozhodnutích, jeví se mi navýsost komickou.
0 # Anonymní 2012-10-15 20:02
Týden.cz: Neonacistům hrozí až osm let. Žalobkyně navrhla podmínku
tyden.cz/.../...
0 # Anonymní 2012-10-16 13:05
Kam se poděla 2. část?
0 # Tomáš Pecina 2012-10-16 13:33
Zatím není uploadována, až bude, link doplním.
0 # Anonymní 2012-10-16 20:41
Překvapila mne velmi nízká rétorická úroveň vystoupení některých advokátů. Nemám přehnané požadavky, už jsem se pár soudů účastnil, nečekám, že to bude mít divadelní úroveň.

Např. dr. Cholenský jen stále něco mumlá s očima v papírech - očekával bych, že ústní přednes bude alespoň částečně korespondovat s relativně vysokou úrovní úderných písemných podání...

R.K.
0 # Sekal 2012-10-17 14:00
Vystupování obhájců na soudech je,alespoň co jsem zatím viděl, obecně dost tragédie.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)