Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Nastal čas seznámit se blíže s novou postavou naší – jak trefně pojmenoval jeden z komentátorů – telenovely o právu, s ústavní znalkyní v oboru politického extremismu a dvojitou Mgr. Petrou Papiežovou-Vejvodovou. Její dnešní přednášku na thema extremismu na Fakultě sociálních studií brněnské university navštívilo za tím účelem hned několik předmětů jejího studia a pořídilo na místě zvukový záznam vystoupení, který, vědomi si, že ustanovení § 31 odst. 1 písm. c) AutZ natahujeme na skřipec opravdu velkou silou, avšak doufajíce ve velkodušnost a toleranci Masarykovy university, vystavujeme (formát MP3, 50 MB).

Vejvodová rozhodně není rozený rhetor jako Ivo Svoboda, a tak byla její presentace dosti suchá a nezáživná, na straně druhé ale nepředvedla to, co druhdy Klára Kalibová, kterážto prý, spatřivši při podobné příležitosti Patrika Vondráka a Filipa Vávru, vzkřikla hlasem velikým, že dokud všichni extremisté neopustí sál, nebude v řečnickém výkonu pokračovat. Diskuse mladé vědkyně se studijním materiálem byla zdaleka nejzajímavější částí, proto nám snad Mgr. duplex Vejvodová odpustí, že presentaci nevěnujeme než strohou poznámku, že magistr práv by snad přece jen neměl hovořit o zrušení Dělnické strany, byla-li tato evidentně rozpuštěna. Dobře rovněž působí, když, neumím-li už příslušný jazyk, výslovnost jmen si někam poznamenám: ne, Gobineau se skutečně nečte, použiji-li s ohledem na omezenější rozhled znalkyně jednoduchý fonetický přepis, [gobinau], a Chamberlain [čembrlejn], nýbrž [gobinó], resp. [čejmbrlin]. Vážně je to tak, můžete mi věřit!

Jak víme ze znaleckého posudku, Vejvodová je zastánkyní Marešovy školy kontextuálního extremismu, a to, dalo by se říci, jeho extremní varianty, podle níž ani sám extremista není schopen stanovit, je-li extremistou, a potřebuje k tomu odbornou pomoc znalce. Její přístup je přitom, jako u mnoha tuzemských humanitních badatelů, ryze antinominalistický, a tak factum, že ta či ona osoba je kupř. neonacistou, není prokazatelné na základě objektivně daných kriterií, ale rozhodující je osobní historie zkoumaného jedince, od něhož se tato metafysická klasifikace odvíjí.

To vyplynulo např. z diskuse na thema kritiky Israele. Vejvodová patrně nezná Ščaranského tříbodový test (se kterým, mimochodem, stejně jako mnozí jiní, nesouhlasím, protože samotný pojem legitimní/nelegitimní kritika pokládám za imanentně nedemokratický), a tak se dala dotlačit do posice, že zda jde o kritiku Israele nebo o projev antisemitismu, záleží na osobě mluvčího: co je u demokrata legitimní kritikou, je u neonacisty antisemitským výrokem – a tedy potenciálně trestným činem se sazbou do tří let vězení. Tohle bude znít u soudu opravdu přesvědčivě…!

Obdobně na samé hranici fiaska skončil Vejvodové exkurs do oblasti historického revisionismu, kde se vyslovila pro kriminalisaci alternativního pojetí historie (resp. jejích sensitivních aspektů), přičemž však nepopřela, že i obecný náhled na dějiny podléhá určitému vývoji, takže co je dnes neorthodoxní a podle Vejvodové trestné, může být za určitou dobu chvályhodné a kanonické. Neboli, slovy Karla Havlíčka: Za pravdu je různá sazba, jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zláme vaz!

Diskusi P. Vejvodové a P. Vondráka, který měl příležitost ke studiu politologie se zaměřením na extremistická hnutí zejména ve vazbě, ctěným čtenářům tohoto blogu vřele doporučuji.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-10-23 23:35
Jen pro upřesnění - paní Mgr. et Mgr. nemá ani jedno Mgr. z práv, jedno je z oboru Mezinárodní teritoriální studia a druhé z oboru Politologie. Předtím, než mě někdo udá z vynášení interních informací z MU, upozorňuji, že je to dohledatelné dle oborů volně dostupných diplomových prací.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2012-10-23 23:48
Děkuji, to jsem netušil. Stejně jako co jsou teritoriální studia: připomíná mi to některé obory na soukromých "vysokých" školách, jako je rekreologie apod.
0 # gogo 2012-10-24 07:47
Zmíněná rekreologie se vyučuje na UP Olomouc.
ftk.upol.cz/.../rekreologie

Já tomu souhrnně říkám humanitární vzdělání.
0 # Anonymní 2012-10-24 12:22
Opět velmi interesantní čtení a příspěvek k zamyšlení, děkujeme za informativnost.

Jen tak na okraj diskuse. By mě rovněž zajímalo, z jaké kompetence si znalkyně osopuje "právo na neomylnost". Jistě o ní ještě mnohé uslyšíme...

Mez. teritoriální studia - Obě býv. spolužačky, jež prošly tímto sítem, pracují ve vysokých funkcích (nahlíženo mým prizmatem) pro Ministerstvo zahraničních věcí - zřejmě dobrý odrazový můstek pro podobné typy (nemyšleno pejorativně!).

Rekreologie - Nechtěl bych se nikoho dotknout, ale osobně považuji tento obor za "odložiště" sportovců. Pokud vyjdu z vlastní zkušenosti (FF UP nikoliv FTF) a osobních kontaktů, jsou to sice opravdu ryzí charaktery (rozuměj - společensky nenahraditelní a zábavní), ale intelekt zrovna nepatří k jejich přednostem, samozřejmě nechápat paušálně. A to UP považuji za důležitou vzdělávací (i badatelskou) instituci v česko-moravském prostoru a jednu z "kamenných uviverzit", která by narozdíl od mnoha rušena býti neměla.

Omluva za odlišné transkribční zvyklosti od činnosti tohoto webu.

S pozdravem, Váš Pavlík.
0 # Tomáš Marný 2012-10-24 20:00
Justiční akademie svého času měla v nabídce kurze praktické relaxace. Už to v nabídce nemají a na jejich webu lze najít tento fragment:
www.jacz.cz/.../

("Relaxace - Pro tuto oblast nejsou vypsány žádné semináře.")

A tyhle věci platím ze svých daní!
0 # Anonymní 2012-10-25 00:21
gogo: Rovněž používám termín humanitární vzdělání. Je to vlastně taková humanitární pomoc ze strany vysokého školství vůči těm, kteří nemají schopnosti vystudovat skutečný vysokoškolský obor. Když už nemohou nabýt skutečné vzdělání, získají alespoň titul.
0 # Anonymní 2012-10-24 07:53
[gobinó], resp. [čejmbrlin]

To mi už připadá jako přehnané hnidopišství.
0 # Anonymní 2012-10-24 08:01
Přesně.
0 # Anonymní 2012-10-24 11:03
Tak výslovnost Gobinauoea bych u magistra předpokládal, u Khambrlejna bych byl tolerantnější. Angličtina je dnes multikulturní a jak mi na BBC World vysvětlil jeden Karibo-Brit (po vzoru Afro-Američan) kdo jsme my posluchači celosvětového vysílání, abychom si stěžovali na jeho karibo-birminghamskou angličtinu pod hloupou záminkou, že jí nerozumíme?
Monty
0 # Sekal 2012-10-24 12:35
Čembrlejn je už zvykově zdomácnělé.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-24 13:15
Vysoká škola by neměla časté chyby propagovat, ale potlačovat.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-24 13:23
Jinak máte pravdu, že je to zakořeněné, už od Nevilla Chamberlaina, kterého navíc mnozí Češi vyslovují [nevil] místo správného [nevl].
0 # Anonymní 2012-10-24 12:56
je to otresne nudne - obsah by se dal seskrtat na dvacet minut.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-24 13:18
Byl jste varován už titulkem, nebo ne?
0 # Anonymní 2012-10-24 13:28
Ne dostatecne ;-)
A nema to moc utridene.
0 # Anonymní 2012-10-25 21:58
Zrovna koukam na fotbal s Plzni a nekteri fanousci Tel-Avivu maji vlajky schwarz-weiss-rot, kontextualne, mezi hooligans, jasna propagace navic sirena TV, ze jsou Izraelci je neomlouva. Tydli, Kostlan, Kalib, Svoboda
a spol nazhavit pera a hrr na ne!
0 # Anonymní 2012-10-27 00:26
Pamatuju ji z vlastního studia na FSS. Její výklad bývá doplňován a opravován studenty poměrně pravidelně, velkým kladem pro dráhu znalkyně je to, že své četné chyby přiznává a nereaguje s podrážděnou ješitností. Nicméně je milá, v kolektivu asi oblíbená... nebo jak se to říká ;).

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)