Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Praze Petr Bláha tímto usnesením zamítl stížnost Jana Šinágla proti zahájení jeho trestního stíhání pro popírání nacistických zločinů. Žádné zvláštní výkony v oboru právní argumentace ale v usnesení nehledejte, odůvodnění (či spíše parodie na ně) je výronem čiré prokurátorské tuposti: stížní body zčásti nepochopeny, zčásti pominuty, trestní stíhání je oprávněné, protože je oprávněné.

Aktualisováno.
Velmi pertinentně se k případu vyjádřil v Revolver Revue Adam Drda.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-08-09 20:40
vždycky jsem byl přesvědčený, že státní zástupce je lepší policajt. jsou jak neukojené lovecké feny, jak cítí příležitost, chtějí krev. pokud stížnosti vyhoví, téměř v 90 % jen tak, "aby se neřeklo" a zahájí se po opravě nějaké banality znova. s obžalobou jistě můžete počítat. nevím, proč ještě nezrušili zásadu, podle které mají očtř vyhledávat důkazy svědčící pro i proti obv. státní zástupci ani policie ji nikdy nerespektují. nikdy!
0 # Anonymní 2012-08-09 23:58
Odůvodnění tohoto státního zastupitele Bláhy se čte jako by se psal letopočet 1950 a ne 2012. Je zřejmě totálně neschopen pochopit celou tématiku anebo má nějaké pokyny zhora či zdola. Pánebože to je ubohost 1.třídy!!!...nedivím se, vždyť zastupuje stát, který dodnes není schopen se řádně neutrálně vypořádat se svou minulostí. Ale jsou ještě soudy, někdy i budou fungovat, doufejme.
S pozdravem
Wolfgang Habermann
Lubník 59
56301 Lubník
0 # Anonymní 2012-08-10 01:16
VŠICHNI státní zástupci mají shora pokyn, že proti tomuto typu projevů mají tvrdě zasahovat. To jsem si prosím nevycucal z prstu, ale řekl mi to náměstek na jednom okresním státním zastupitelství.

Je-li Bláhovi funkce milá, nemůže jednat jinak. A já myslím, že v justici je skoro všem funkce milá. Kdyby nedejbože zase přišli nějací nacisti nebo něco takového, nepochybuji o tom, že přinejmenším dobré polovině z nich by funkce byla stále stejně milá.

Ať vrchnost vytvoří sebeblbší zákon, vždycky se najde dost hujerů, kteří ho budou prosazovat. Nepochybuji o tom, že i kdyby vstoupil v platnost zákon, podle něhož by každý občan s rodným číslem dělitelným deseti měl být popraven, našlo by se dost takových, kteří by byli ochotni takový zákon vynucovat. Jenom když by se díky tomu měli dobře.
0 # Anonymní 2012-08-10 00:52
...že by se státním zástupcům nechtělo jít proti Městům a Obcím ČR ve kterých je Adolf Hitler, Klement Gottwald , Josef Stalin a jiní potentáti ještě dnes čestnými občany se mi nechce věřit. Kritizoval jsem tyto skutečnosti, byl jsem nositeli státní moci veřejně napaden. Spíše mám za to, že i oni toto schvalují svojí mlčenlivostí a shovívovastí. Na tyto skutečnosti a jiné zřejmé trestné činy by se měl i Bláha koncetrovat, ale zřejmě i mu chybí k tomu kvalifikace.
S pozdravem
Wolfgang Habermann
Lubník 59
56301 Lanškroun
0 # Anonymní 2012-08-10 01:10
Na odsouzeni jsou zde politicke tlaky, takze paragraf muze rikat, co chce. Jinak BRAVO, pane Pecina, za zverejneni tech rozhovoru s Policii!!! Myslim, ze jste dost odvazny a jste prikladem pro ostatni! Jinak ale musime pocitat s prislusnou zmenou legislativy a opetovnym omezenim projevu, takze drive ci pozdeji budeme takto jednat jiz jen ilegalne :-(
Hodne zdaru!
0 # FORTUNA 2012-08-10 07:32
ad anonymní 9.8.2012, 20:40 a další

Navzdory Ústavě, pominu-li její čl.112, je život v česku řízen feudálním/vrchnostenským právem, které není zřejmě ani to, nýbrž pseudo. Není zde pochopena role policie, která má jen hledat důkazy proti obviněnému, není zde pochopena ani role soudu, který jako jediný musí posoudit zda důkazy mají obstát. Spíš než záměr, je to myslím, věc samovolného neskutečného bordelu, který je udržován mlčenlivostí a shovívavostí členů státní správy (WH, 10.8.12, 0:52), kteří však tu a tam, kde se jim to hodí, pro účely obhajoby svých pozic a zájmů do něj sáhnou, aby ho využili. Skutečnost, že není pochopena ani funkce státní správy - řekl bych, že ze státní správy tu není nikdo, kdo by její správnou funkci dokázal popsat - mi naznačuje, že tyto problémy nejsou řešitelné svépomocí(anonymní 10.8.12, 1:10).

Mirek Vorlický
0 # FORTUNA 2012-08-10 08:03
Ještě dodatek k policii. Petr Lessy (rozhovor Právo, čtvrtek 9.8.2012), aniž bych stranil jemu nebo ministru vnitra, údajně řekl:
"Pokud by se policii v její práci nedařilo anebo by udělala takové faux pas, za které bych nesl tu VRCHNOSTENSKOU odpovědnost, tak samozřejmě z té funkce odstoupím."
Na auta si dají POMÁHAT A CHRÁNIT a ve skutečnosti ZÁSADNĚ ROZHODUJÍ O PRÁVECH A POVINNOSTECH subjektů. Dokáže si někdo představit ten zmatek, kterému je policie vystavena? A na neposledním místě zmatek "subjektů"?

Mirek Vorlický
0 # Anonymní 2012-08-10 13:36
Chudák Bláha&spol, tolk pravdy najednou: paragraphos.pecina.cz/.../... nemohli unést a pochopit.
0 # Anonymní 2012-08-10 12:30
Už se moc těším na další blamáž v podání naší bojující demokracie:-D
0 # Anonymní 2012-08-10 18:23
President Klaus prohlasil ze cesko ma velky pocet soudcu.Ti statni slouhove cekaji na takovou prilezitost,co by jinak delala ta banda budizknicemu.
0 # Bohemia 2012-08-11 15:21
V Lidicích se vraždilo a davy Čechů velebily Heydricha
Bude stihan denik Tyden? Samozrejme nebude. Stihani Sinagla je na politickou objednavku!!!

Protektorátní rozhlas vysílal ve středu 10. června 1942 mezi 7.15 až 9.45 pořad s názvem Zábavná hudba. Ve stejné době se na zahradě Horákova statku v Lidicích odehrávaly popravy 173 místních mužů.

Delegace českých novinářů se z berlínského pohřbu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha vrátila ve středu 10. června 1942 a redaktor Lidových novin Václav Fiala se svěřil s hlubokými dojmy: "V mysli se znovu vybavuje monumentálně jednoduchá smuteční scenerie Mosaikového sálu a nepřehledná řada těch, kdož svou vůlí, odvahou a prací vytvářejí děje soudobého Německa a dnes vlastně osudy celého našeho kontinentu."

On-line deník TÝDEN.CZ se pokusil vykreslit osudový den, kdy byly zničeny Lidice, prostřednictvím dobového protektorátního tisku. Média pochopitelně věrně sloužila politice cukru a biče, kterou v zemi nastolil právě protektor Heydrich.

Desetitisíce dělníků na pietních shromážděních
Tak například v Luhačovicích už od pondělka trávili dovolenou příslušníci pětadvaceti rodin dělníků z plzeňské Škodovky a z hořovické drátovny. "Zájezdy budou celé léto soustavně pokračovat," bylo oznámeno. Heydrich totiž českému dělnictvu poskytoval dosud nevídané výhody, čímž si úspěšně vynucoval vděk mnoha prostých občanů, kteří se takzvaně nezajímali o politiku.

Česká náměstí, společenské sály i tovární haly naplňovaly ve středu davy občanů. Po celém protektorátu se konala pietní shromáždění za Reinharda Heydricha a například na českobudějovickém náměstí se sešlo 10 tisíc občanů. Stejný počet lidí byl k vidění v Plzni na shromáždění českých železničářů, k nimž promluvil protektorátní ministr dopravy a techniky Jindřich Kamenický. "Náš lid ztrácí v zesnulém člověku vpravdě sociálně cítícího. Tímto vyvinutým smyslem pro těžký život pracujícího člověka zavázal si Zastupující říšský protektor Heydrich zejména naše dělníky k trvalé vděčnosti." Na každé z těchto pietních akcí vystupovali i samotní dělníci, v Plzni to byl železničář Josef Fajfrlík, který přišel na shromáždění v montérkách - rovnou z dílen, aby veřejně "odsoudil vražedný útok".
Cele: tyden.cz/.../...
0 # Anonymní 2012-08-13 14:05
Já bych Šinágla ještě navíc stíhal za hanobení národa a také třeba za šíření poplašné zprávy(hedvicek.unas.cz/.../)
0 # Anonymní 2012-08-13 15:04
Šíření poplašné zprávy nahlášeno, mohl byste prosím uvést odkaz na hanobení národa. Děkuji
0 # Anonymní 2012-08-13 16:01
brzděte nejdříve potřebujeme věznice do každého města ,ty komunistické už nedostačují !!! Emanuel
0 # Anonymní 2012-08-20 10:11
Měla by platit svoboda slova a názorů, hloupost netrestat. Věřím, že se pan Šinágl ubrání, protože za jím podaný důkaz o vlastní hlouposti, neznalosti a neslušného chování není v zájmu společnosti ho trestat.
Pokud prý "vykradl" slabší texty pana Peciny ( i mistr tesař se někdy utne), svědčí to jenom o slabším charakteru stíhaného p. Šinágla.
I negativní popularita a zviditelnění má svoji cenu.

Pozn.: Podobný příspěvěk tentokrát nešlo úspěšně vložit na stránkách p. Šinágla

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)