Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jestliže minulý produkt státního zástupce Městského státního zastupitelství v Brně Jana Petráska unikl prestižní ceně tohoto blogu jen o vlásek, to, co vytvořil nyní, prostě jinak než Oslem měsíce oceněno být nemůže.

Rekapitulujme, že brněnští policisté, aniž by závadového německého řečníka Robina S., neznalého jediného českého slova, jakkoli poučili o jeho právech – zejména o právu na pomoc advokáta – odebrali mu strasserovské tričko se zkříženým mečem a kladivem a vyfotografovali ho, a poté jej přiměli podepsat protokol, že všemu porozuměl a vše podstoupil dobrovolně.

J. Petrásek, muž svérázného (byť snad lehce perversního) humoru, tento jejich kousek vyhodnotil památnými slovy, jež by se mohla rovnou tesat do kamene:

Protokol o vydání (odnětí) věci je záznamem o realizaci oprávnění orgánů činných v trestním řízení vyplývajícího z obecné povinnosti každého vydat na výzvu věc důležitou pro trestní řízení s tím, že jinak mu může být odňata (viz § 78 trestního řádu). Nakolik se podezřelý před příjezdem do České republiky seznámil s tímto ustanovením trestního řádu není zřejmé, nicméně dle protokolu věc vydal dobrovolně po poučení o možnosti jejího odnětí. Nakolik tomuto poučení porozuměl, není zřejmé, ale v protokolu uvedl, že věc dobrovolně vydává a s obsahem záznamu souhlasí. Pokud skutečně nerozumí česky, není zřejmé, proč protokol podepisoval. Není zřejmé, z čeho je dovozováno tvrzení, že jej policisté k podpisu přiměli. Ohledně fotografování podezřelého lze uvést v podstatě to samé.

Tak nevím, ale cosi mi napovídá, že takové státní zástupce nemají už snad ani v Turecku; možná kdesi v oblasti rovníkové Afriky. Ale i tam by jim snad muselo být jasné, že když někdo, kdo neovládá místní jazyk, podepíše protokol, že všemu, co mu bylo řečeno, rozumí a nemá proti tomu, jak je s ním nakládáno, ani nejmenších námitek, něco zřejmě nebude v pořádku: možná byla ve hře pohrůžka, řečeno s klasikem, tumáš, tumáš, gumový guláš (což dozajista tlumočníka nevyžaduje), možná postačilo naznačit, že bez podpisu pod protokolem Robin S. policejní celu neopustí.

K ceně i k právu nosit oslí uši ve tvar paragrafů laureátovi srdečně blahopřejeme!

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-08-10 14:29
Je to k smíchu i pláči zároveň. Každopádně je jasné, že panu Petráskovi celá situace "není zřejmá".

J-R
0 # Anonymní 2012-08-10 14:56
Tak to už je fakt moc.
0 # FORTUNA 2012-08-10 18:33
Ale má to svoji logiku, pánové.

Pan Petrásek je úředník státní správy,SS. Robin S. se ocitl na území česka v její moci. O jeho právech a povinnostech tedy policie a pan Petrásek rozhodli. Navíc mu udělali dobrou službu, protože Robin S. je zcela evidentně slabomyslný. Někdo ho mohl nechat podepsat směnku na 100.000.000,-Kč zúročenou ročně aspoň 100% a Robin S. a jeho příbuzní do 5.kolena by museli honem všechno prodat, aby se Robin S. mohl vykoupit. A doba na prodávání není teď dobrá. Takže tak.

Mirek Vorlický
0 # Tomáš Pecina 2012-08-10 18:38
Já si to představuju spíš tak, že policista zaťukal koncem pendreku na protokol a pravil, langsam und deutlich, aby mu i pravicový extremista rozuměl: "Hier! – Unterschreiben!"
0 # FORTUNA 2012-08-10 18:54
Nóóó, v Brně bývávalo dost Němců, a my jsme se učili německy i za komunistů, ale nedokáži si nějak představit, že SS, myslím tedy státní správu, v Brně by zrovna byla schopná se takto jednoznačně a srozumitelně vyjádřit. Konečně způsob, jak Petráska celou věc vyhodnotil, vypovídá o určité topornosti, která by s tím byla v rozporu . . .
0 # Leon Kreutzfeld 2012-08-10 19:04
Kdyby tohle tak cetl zpivajici pravnik Ivo Jahelka.

"...na zaklade Vasi zadosti o prezkum postupu policejniho organu jsem dospel k nasledujicim zaverum... pokud skutecne neumi cesky, neni zrejme, proc protokol podepisoval." K tomu by se sluselo dodat uz jen: pokud to neni zrejme, podejte si zadost o prezkum postupu policejniho organu!

Anebo to zname povidani: kdyz si prisli pro Slegrovou, tak jsem mlcel, kdyz si prisli pro Sinagla... atd.
0 # Anonymní 2012-08-11 10:28
jahelka by to nezvládl, to by byl spíše text pro prvního světového rappera láďu vodičku. namísto textu o tvrdým chlebě řidíčů mohl nazpívat hit o prokurátorech.

www.youtube.com/watch?v=LcKdTeEklRA
0 # Anonymní 2012-08-12 21:45
když už tak citujte pořádně:
Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen...

zdroj:http://de.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller
0 # Anonymní 2012-08-10 21:02
Neznam nemecke pravo, ale v mnoha zemich (treba USA) se musi na konci podepsat, ze clovek prevzal protokol (v USA je to vetsinou trestny cin nepodepsat prevzeti protokolu o pokute). Pokud je v SRN neco podobneho, je jasne, ze on to podepsat a neuvedomil si, ze se tim "vzdal" svych prav. Doufam, ze aspon u soudu je nekdo inteligentni, kdo pochopi, ze vzdat se potrebuje nejenom mechanicky podpis, ale i vuli to udelat.
0 # Tomáš Pecina 2012-08-10 21:51
Přirozeně, takový podpis není vůbec v materiálním smyslu vyjádřením souhlasu s tím, co je na listině uvedeno, a není to ani platný procesní úkon.
0 # Anonymní 2012-08-11 10:25
u soudu to bývá lepší. to jen státní zástupci jsou poslední překážkou blbosti na cestě za spravedlností.
0 # Anonymní 2012-08-10 22:11
Podobné důkazy totalitaristického justičního systému je nezbytné publikovat a velmi děkuji panu Pecinovi. Nesouhlasím zcela s tím, co tu psal kolega, tj. že státní zastupitelství mají pokyny přísně postihovat politické trestné činy (tak by měl znít oddíl v TRZ a za nic se neschovávat). Mnozí státní zástupci se v tom vyžívají, resp. je pro ně většinou mladý ideozločinec snadnou kořistí. Je bez peněz na advokáta, ten ho většinou zastupuje spíš formálně, a nikdo se ho nezastane. Jaký rozdíl proti takovému Pitrovi, Michalovi a spol. s neomezenými fondy na úplatky, odměny advokátům a štědré příspěvky kmotrům. Tady si nikdo pálit prsty nebude a radši obnovíme proces. Justice je stále více prohnilejší, ač se to už zdá být klišé. Stíhání politicky nepohodlných lidí, kteří z jakýchkoli důvodů odporují establishmentu, se rozrůstá. Konzumní společnost bez zájmu přežvykuje, novináři se nezajímají či se bojí, a tak jsou už stíháni i Šináglové. Co se zdálo být před rokem nemyslitelné, je dnes realitou. Problém režimu je, že se stává více totalitním a lokomotiva na slepé koleji se zrychluje. Náraz bude tvrdý a bolestivý.
0 # Anonymní 2012-08-13 13:35
Aparát fotografický sice u něho nalezen nebyl, ale jest domněnka, že ho někde skrývá, a proto s sebou nenosí, aby odvrátil od sebe pozornost, čemuž nasvědčuje i jeho vlastní doznání, že by fotografoval, kdyby měl aparát u sebe. Ostatně jen té okolnosti, že nebyl fotografický aparát při ruce, lze děkovati tomu, že u něho nebyly nalezeny žádné fotografie.

Některé myšlenkové postupy zkrátka a dobře záhadnou cestou přecházejí z generace na generaci. Blbost je květinka tajnosnubná a statečná.
0 # Anonymní 2012-08-13 20:10
to je jak z haška. nasmál jsem se.
0 # Anonymní 2012-08-14 20:24
To je z Haška.

JM

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)