Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Případu závadového rapu (aka Řezník, Pitva a Hrobka) jsme na tomto blogu věnovali v závěru loňského roku, majíce za to, že zproštěním všech tří hudebníků záležitost končí. V trestněprávní rovině se tak skutečně stalo, ale zdá se, že tato prohra je pro Stranu Jediné Pravdy (+Lásky) příliš bolestnou, a tak se k němu znovu obsáhle vrací Přemysl Houda na České posici.

V článku jsou citovány studie Miroslava Mareše a Kláry Kalibové. Jim bychom se samostatně asi nevěnovali, Marešův text nepřináší nic nového a produkce Kalibové bývá pravidelně jen kolovrátkovou demagogií. Určitou pozornost ovšem zejména druhý zmiňovaný dokument zasluhuje, neboť plasticky ilustruje, jak nepřátelé svobody jejího druhu uvažují a čeho se od nich lze nadít. Je dobré znát své protivníky a studovat jejich způsob myšlení.

M. Mareš se staví za kontextuální chápání extremismu, tedy to, co dobře známe např. z Mazlova posudku v trestní věci Lucie Šlégrové: osoby označené státními orgány za extremisty pozbývají podstatné části svých občanských práv, protože každý jejich projev je posuzován sub specie potenciální společensky škodlivé interpretace, bez ohledu na to, co extremista svými slovy skutečně mínil. Místo trestných činů se tak vposledku stíhají trestné (závadové) osoby, znalecky usvědčené, smíme-li to vyjádřit s jistou mírou nadsázky, z obcování s Ďáblem.

Klára Kalibová jde dál a požaduje, aby byly domnělé verbální zločiny z nenávisti (hate crimes) stíhány vždy, bez ohledu na kontext. Protože Řezník, Pitva a Hrobka ve svém klipu vyjádřili nežádoucí myšlenky, je třeba je odsoudit přesto, že je evidentně nemysleli vážně. A podobně JUDr. J. Š., advokát, zachycený kamerou, an na jakémsi karnevalu v masce Adolfa Hitlera hajluje, by měl být za tento čin potrestán a tím i vyloučen z výkonu advokacie, a to opět bez ohledu na to, zda tímto projevem vůbec chtěl vyjádřit svůj kladný postoj k nacismu čili nic.

A zcela obdobně osoby, které na demonstracích na Šluknovsku provolávaly nekorektní hesla (Kalibová není v tomto směru konkrétní, ale je zjevné, že má na mysli např. Cikáni do práce!), i na ty by měla dopadnout tvrdá ruka trestního práva.

Jsou zde tedy dva modely boje s trestnou činností z nenávisti, což si nejlépe objasníme na hypothetickém příkladu, že si dva lidé, člen DSSS a bezpartijní, přivezou z Bretaně čajovou soupravu se symbolem triskele a nabídnou v ní čaj přátelům. Podle Mareše by měl být stíhán člen DSSS, zatímco podle Kalibové je na místě obvinit oba dva: extremistické trestné činy je podle ní třeba posuzovat bezkontextuálně a zcela striktně, bez ohledu na osobu pachatele.

Druhá pozoruhodnost, jíž si lze na studii Kláry Kalibové povšimnout, je její naprostá odtrženost od reality, neschopnost chápat společenské dění v jeho kausalitě. Před necelým rokem proběhla v severních Čechách serie mohutných demonstrací, na nichž místní lidé bez jakéhokoli spojení s extremistickými politickými strukturami protestovali proti romské minoritě a politice státu vůči ní, a nebýt dostatečně početné přítomnosti jednotek pořádkové policie, mohly tyto akce vyústit v násilný, potenciálně i vražedný útok na romskou ubytovnu, eventuálně celou romskou čtvrť. Kalibová chce tento problém vyřešit tím, že pošle do vězení Řezníka, Pitvu a Hrobku, protože je stále přesvědčena, že za špatné vztahy mezi Čechy a Romy mohou pravicoví extremisté.

Nemám příliš ilusí o motivaci Miroslava Mareše (v jeho domovském Brně se ostatně říká za peníze v Praze dům), přesto je zřejmé, že jeho činnost lze ještě pokládat za vědu, byť s výhradou účelovosti a tendenčnosti; Klára Kalibová je však fanatikem intolerance na samém vrcholu aktivistického vzdutí, skutečným a bezprostředním nebezpečím pro naši svobodu, horším než ti, proti nimž bojuje. K nacistům má mnohem blíž, než si je ochotna přiznat; hlavním rozdílem jsou omezené prostředky, jimiž disponuje: kdyby mohla, poslala by nás všechny bez nejmenšího rozmýšlení na převýchovu do koncentračních táborů, jen pro naše názory a za naši toleranci.

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2012-07-15 09:20
Jak je to správně česky? Narazil jsem na "(ten) triskel".
Jinak onen článek na České pozici je skutečně hovadina.
0 # Tomáš Pecina 2012-07-15 09:52
To fakt netuším.
0 # Anonymní 2012-07-15 10:22
Zajímal jsem se o tu neziskovku In IUSTITIA. Je velmi zajímavé, kdo za tím cirkusem stojí. Sores, €miliardová německá nadace EVZ, Americký stát, Židé a město Praha (dar 581 tis.). Správné neziskování může celkem dobře sypat. Jsou jsou pořád ty samé zdroje, podobnou strukturu měla i Zvůle práva, jednoúčelovka, po níž se slehla zem.

Občané toto státu mají velmi mocné a bohaté nepřátele, není divu, že svou svobodu postupně prohrávají.

cnemo
0 # Daniela 2012-07-15 18:45
Zadny americky stat, pane Cnemo !!!

Ale americke velvyslanectvi. Zrejme nekdo z Justitia se vydal na ambasadu USA a tam se pokrytecky lisal, coz nekteri Americane chapou jako zebrani, neb oni poznaji, ze je to pokus o PR, kde neco kapne do nadace.. Co mel ambasador delat ?

Mimotoho Obamova administrativa vyslala, casto proti vuli americkeho senatu, do sveta diplomaty, kteri sdili stejne nazory. Co delat. Ja musim respektovat presidentske rozhodnuti,. Obcane CR se ale mohou branit. Misto porazeneckych reci se angazujte. Napiste panu N.Eisenovi, ze nasloucha neduveryhodne organisaci, klice, ktera se financne veze na falesne korektnosti a nezahrnuje nazory i jinych ceskych obcanu. Sepiste petice, nebo neco takoveho.
Ale to internetovi bojovnici za svobodu nedelaji. Snadnejsi je nevolnicky remcat, otirat se o Ameriku, anebo, kdyz uz socialni shlukovani, tak jedine na fotbale nebo na hokeji.
0 # Anonymní 2012-07-15 12:27
Dobrý den, pane Pecino. Vaše záliba v archaickém pravopisu je Vaše věc, ale nechápu, proč komolíte oficiální názvy a děláte z České pozice Českou posici. A k věci bych jen podotkl, že Česko skutečně je k pravicovým extremistům shovívavé ve srovnání s tím, jak bývají pravicoví extremisté u moci "shovívaví" ke svým odpůrcům.

Pěkný den
Tomáš
0 # Anonymní 2012-07-15 12:34
Zde je další Řezníkova písnička, tentokrát pojednává o dojmech z toho slavného soudního procesu: www.youtube.com/watch?v=uw73nbyrCVc


Tak co rytíři bojující demokracie, také mě zavřete za šíření nenávisti?
0 # Tomáš Pecina 2012-07-15 13:31
:-) Roztomilá!
0 # Anonymní 2012-07-15 13:25
Tomasi, mohu vas pozadat o vydefinovani
1) toho co mat na mylsi pod slovy "k pravicovi extremiste", tedy kdo to podle vaeho nazoru je a na zaolade jakych znaku?
2) sdeleni toho, kdy a kde byli "pravicovi extremiste" u moci, ze cinite takovy zver jaky cinite?
0 # Anonymní 2012-07-15 18:34
No Slavoj Žižek píše že by svého přítele Petra Sloterdijka taky poslal na převýchovu do gulagu. I když jak dodává třeba by tam mohl dělat kuchaře.

Dale Cooper
0 # Anonymní 2012-07-17 22:35
on to myslí v nadsázce, na to je příliš inteligentní, má příliš široký rozhled a je tak nějak životem uspokojený, řekl bych. jak jinak, když jezdíte po světě, přednášíte snad na všech univerzitách a vycházejí o vás celé magazíny. tedy má přesně to, co kalibové chybí. a proto ona myslí "svůj boj" zcela vážně. p.š.
0 # Tomáš Neratovský 2012-07-15 20:36
Navrhuji zavřít všechny autory a distributory audiovizuálních dokumentů o koncentračních táborech, neboť tyto dokumenty jsou docela názorným návodem jak koncentrační tábor postavit, provozovat a ideologicky obhájit.
0 # Anonymní 2012-07-16 14:12
Když se rušila Dělnická Strana veřilo se ,že za nedostatek pravdy a lásky může.Ukázalo se ,že majoritu něco stále spojuje . Taková česká pojivá humanita místo všeobecně velké všeobjímající .Třeba nedávno Američané pro svůj národ zastřelili dokonce svého Usáma bin Ládina ve velkém americkém stylu. Lidé prostě hledají toho kdo za vše může a chtějí udělat všeobecně něco dobrého. Snad se nám jednou toho viníka podaří chytnout . Adolfa chytala celá evropa a téměř jsme ho chytili. Dále příklad z Ruska. Stalin byl v chytání viníků z řad svých lidí velice schopný . Je třeba viníka správně popsat .Stačí znalec nebo novinář.Dále vytvořit ,zafinacovat funkční organizaci a součinost soudů a lov,odsun,vyčlenování může začít. Heslo pro dnešní dobu navrhuji " demokracii si rozvracet nedáme hledej extrémistu" Až se nám to podaří můžem v multikulturním budoucnu lovit třeba mimozemštany .To by lidi mohlo také zaujmout. Ukamínek
0 # Anonymní 2013-06-29 09:40

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)