Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jen zhruba tři čtvrtě hodiny trvalo dnes u Obvodního soudu pro Prahu 3 hlavní líčení se třemi držiteli závadových praporů se symboly rozpuštěné Dělnické strany Lucií Šlégrovou, jejím bratrem Jiřím Šlégrem a s Davidem Kundľou.

Soudce Radek Mařík nepůsobil dojmem zjevného imbecila (po mnohaletých zkušenostech s českou justicí a jejím personálním substrátem, upřímně řečeno, člověk očekává spíše opak), naopak vystupoval velmi střízlivě a korektně. V rozsudku, ve kterém se obešel bez znaleckého posouzení, dovodil, že propagovaným zakázaným hnutím byla samotná Dělnická strana. Za to obžalovaným uložil tresty vězení 6/7 měsíců s podmíněným odkladem na 12/24 měsíců. S námitkami obhajoby se soud vesměs nevypořádal, takže s podrobnostmi musíme počkat na písemné vyhotovení rozsudku a na odvolání proti němu, které všichni tři obžalovaní podají.

Zvukový záznam z vyhlášení rozsudku.

V případě, že by dnešní rozsudek potvrdil i odvolací Městský soud v Praze, obžalovaní podají trestní oznámení na soudce Nejvyššího správního soudu Vojtěcha Šimíčka, který je svými mediálními projevy ujišťoval o právnosti jejich jednání a tím se dopustil trestného činu podpory a propagace (příp. projevu sympathií) formou návodu, a zároveň s tím na něj podají žalobu na ochranu osobnosti, v níž se po něm budou domáhat peněžitého zadostiučinění ve výši 250 tisíc korun pro každého odsouzeného. V právním státě není myslitelné, aby byl občan odsouzen za jednání, které soudce v Šimíčkově postavení veřejně označuje za souladné s právem.

Aktualisováno.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-07-16 16:53
A podaji obzalovani zalobu na ochranu osobnosti na osobu V. Simicka nebo na stat (protoze on vystupoval jako soudce)?
0 # Tomáš Pecina 2012-07-16 17:01
Záleží na tom, zda VŠ vyjadřoval názor soudu nebo vlastní představy. To budeme teprve analysovat podle dalších dostupných zdrojů.
0 # Anonymní 2012-07-16 18:58
Říká se hračky plačky a nakonec se to obrací celé zpět téměř na začátek . Katolíci by jí raději udělali svatou než jí dráždit.Soudce nevzal v potaz jak si policie ušila z ostudy kožený kabát když chtěli ,ale civilizovaní páni neuměli Šlégrovou správně uchopit a zatknout.Dřív se všechno řešilo v hospodě dnes se nad každý kusem hadru s potiskem musí bádat a přetřásat ho po soudech . Tato hrdá pohanka soudce ještě řádně vymrská . S.M. (zlůčnice)
0 # Leon Kreutzfeld 2012-07-16 22:39
Poslechl jsem si zvukovy zaznam. Bojujici demokracie zasadila pohlavek. Muj osobni nazor - mirnejsi postoj by mohl prinest lepsi vysledek. Ale to je tezko rict.
0 # Anonymní 2012-07-16 22:44
Proč se obžalovaní neodvolali ihned? A kdyby byl ten soudce střízlivý a korektní, tak by je osvobodil, ne? 3/4 hodiny je nějak málo na to, že se rozhoduje o osudech lidí...
0 # Nezklamali... 2012-07-17 09:34
Brúcklerovou znám, to je strašná husa. Maříka neznám, ale o jeho matce z KS v Praze jsem už napsal svoje, takže - dá se říct, že ani v jednom ohledu "nezklamali".
Kolik takových pitomců v justici je ? No, přece 90% většina. Takže se vůbec není čemu divit.
Jirka Fiala
0 # Anonymní 2012-07-17 09:38
Pane Pecino, pokud tu pasaz stran podani trestniho oznameni a zaloby na Simicka myslite vazne, jsem bohuzel nucen konstatovat, ze jste ztratil nejen soudnost, nybrz i predstavu o elementarni lidske slusnosti. S ohledem na Vase pravni povedomi si musite byt vedom, ze by slo o frivolni podani bez jakekoliv sance na uspech. Jedinym (racionalnim?) duvodem podani by tak byl poukaz na nespravnost rozsudku. To lze ovsem udelat i prostym poukazem na tuto skutecnost. Jakkoliv akceptuji - ac s Vami nesouhlasim, ze bojujete za legitimni nazor, nektere veci jsou opravdu chucpe. Ale kdybych byl buddhista, podotkl bych, ze kazdy sve karmy strujcem.
0 # Tomáš Pecina 2012-07-17 09:47
Trochu mne mrzí, že se pod svůj názor nepodepisujete, ale přesto odpovím:

Je prokazatelné, že soudce Šimíček do medií opakovaně prohlásil, že rozpuštění DS nepůsobí nezákonnost její symboliky. Na základě tohoto výslovného ujištění její členové dále logo DS užívali a veřejně presentovali, čímž – mimo jiné – vyjadřovali nesouhlas s rozpuštěním strany.

Kdyby Šimíček řekl, že po právní moci rozpouštěcího rozsudku nelze logo veřejně presentovat, nikdy by to nedělali, jsou možná "extremisté", ale nejsou to pitomci.

Domníváte se, že není na Šimíčkově straně dána žádná odpovědnost, trestní ani občanskoprávní?

Kromě toho, stejné logo jako DS má i Dělnická mládež, a jeho prvek (ozubené kolo) je obsaženo v logu DSSS. Proti ani jednomu z těchto symbolů nikdo nic nenamítá.

Osobně stále věřím, že odsuzující rozsudek nikdy právní moci nenabude, takže tato debata je jen akademická. Žijeme snad už v takovém Kocourkově, aby státní orgány mohly represi provádět naprosto selektivně a bez jakékoli opory v právu?
0 # Anonymní 2012-07-17 11:09
Stále mi uniká, jak a na základě čeho se Dělnická strana stala "zakázaným hnutím", když byla pouze rozpuštěna, nikoliv zakázána.

-es-
0 # Anonymní 2012-07-17 11:47
Tak tohle je už moc! Četl jsem článek a pak si vyslechl zvukový záznam z té komedie, ale po dvou minutách jsem to musel vypnout, protože se mi udělalo nějak nevolno (jak pravil Láďa Pešek v jednom z jeho filmů). Pokud se soudní aparát zabývá (a teď se omlouvám, ale jinak to napsat nejde) takovými k*kotinami, tak to je už na tom tahle společnost opravdu dost špatně. Bez jakýchkoliv pochybností můžu říct, že hlavním účelem téhle (raději se zdržím invektiv) vlády je jednoznačně zničit opoziční politickou stranu a jeji představitelé na základě justiční šikany přimět k upuštění od veškerých činností v rámci fungování strany, jelikož právě Dělnická strana patří mezi největší a nejaktivnější kritiky současné skorumpované vládní moci. Pokud v sobě najdou "dělníci" dostatek síly čelit masivní zlovůli tohodle systému, nepochybuji, že budou schopni tuhle zlovůli jednou provždy vykořenit z české společnosti!
0 # Anonymní 2012-07-18 11:39
Naprostý souhlas. Čtete mé myšlenky - lépe bych to nenapsal.
0 # dr.MENGELE 2012-07-17 17:47
ja by som sa odvolal.žiadne kompromisy.aj podminený trest je trest a za takéto veci sa nikto trestat nesmie.
0 # Anonymní 2012-08-05 13:52
Nebyl to náhodou první soudní úspěch (byť asi jen dočasný) slavného a v odborných kruzích uznávaného znalce Ivoša?
0 # Tomáš Pecina 2012-08-05 16:14
Ne, jeho znalecký posudek použit nebyl.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)