Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Předseda senátu Krajského soudu v Ostravě Miroslav Studnička za nevyjasněných okolností zemřel; nevíme dosud, zda se tak stalo rukou vraha anebo si vzal život sám. Aktivistická media jeho smrt okamžitě spojila s případem tzv. vítkovských žhářů, v němž rozhodoval, a naprosto nelogicky dala slovo např. Marku Papemu, jenž byl v tomto řízení zmocněncem poškozených. To je předčasné a nezodpovědné vyvolávání emocí.

Je známo, že s rozsudkem ve vítkovské kause jsem se neztotožnil, přiměřený mi připadá trest mezi 12 a 15 lety vězení, a to i s přihlédnutím k mimořádné ohavnosti skutku a závažnosti jeho následků. Méně by mi přitom vadil trest samotný, jako to, že pro zvýšení exemplárnosti trestů – a aby bylo vyslyšeno volání medií po krvi – bylo použito neodpovídající právní kvalifikace pokusu vraždy místo obecného ohrožení.

Bez ohledu na to jsem přesvědčen, že možnost, aby někdo vzal spravedlnost do svých rukou a řešil nespokojenost s rozsudkem, a to případně i nespravedlivým, fysickým útokem na soudce, je v demokratickém právním státě nesmírně nebezpečná.

Jde tu o nezávislost soudců, jež je v každé zemi hodnotou nejvyššího významu. Ano, souhlasím, že zhruba dvě třetiny českých soudců nejsou k výkonu této profese odborně a/nebo lidsky způsobilé a měly by být vyměněny; přesto je nezávislost justice něčím imanentně velice cenným – a také značně nesamozřejmým: vzpomeneme-li dějin minulého století, bylo v této zemi normou spíš to, že místo soudců rozhodovala o vině a trestu okupační správa nebo politbyro a soudy, pokud směly do našich osudů mluvit vůbec, byly jen formálními stvrzovateli rozhodnutí diktátora.

Važme si proto nezávislosti soudců; ty špatné po právu kritisujme, ale nenechme nikoho, aby svévolně nahrazoval model soudcovské nezávislosti něčím lepším: nic lepšího tato civilisace zatím nevynalezla.

Aktualisováno.
Zatím nejzajímavější zprávu k případu přinesly Novinky. Vyplývá z ní, že, řekneme-li to kulantně, soudce Studnička nebyl v poslední době v nejlepší psychické kondici.

Aktualisováno.
Podle výsledku pitvy se zdá být verse vraždy málo pravděpodobná. Což je dobře. Zbývá vyřešit, jak se justice postaví ke zjištění, že jeden z jejích vysoce postavených a zkušených soudců byl podle všeho po delší dobu psychicky nemocen (podivín je pro Studničkovo chování neakceptovatelný eufemismus) a přesto soudil a rozhodoval – v I. stupni – případy nejzávažnější trestné činnosti. To není legrace, a neobstojí argument, že obžalovaní měli možnost odvolat se k vrchnímu soudu. Odvolací soud většinou neopakuje důkazy provedené v hlavním líčení a spoléhá se v převážné míře na ta skutková zjištění, která učinil prvoinstanční soud. Je to, obávám se, další rána pověsti českého soudnictví. Protřelí kriminálníci, které Studnička poslal do vězení, se asi jen škodolibě zasmějí, ale nám ostatním by měla naskočit husí kůže z představy, komu tento stát dovolil soudit. Nebo vám by nevadilo, že váš soudce ve volném čase týrá zvířata?

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-07-09 22:49
Osobně si myslím, že to byla spíše sebevražda (kdo by šel vraždit do domu, kde bylo 16 psů).

Četl jsem ale názor, že by bylo výchovné pro ostatní soudce, aby se prokázala vražda, a to z důvodu odplaty, msty.
Mnozí soudci nehledají spravedlnost. Někomu pak opravdu může rupnout v bedně a může se za nespravedlivý rozsudek jít pomstít. Zvlášť byl-li vydán např. na něčí objednávku nebo byl-li rozsudek příliš mírný nebo naopak příliš tvrdý.

Obávám se, že tendence braní zákona do vlastních rukou bude spíše přibývat, pokud nedůvěra v justici, potažmo ve stát, bude dále růst.
Názorný příklad ze zahraničí je vražda letového dispečera Nielsena, který byl ubodán Kalojevem, kterému v letadle zemřely dvě děti a manželka. Po třech letech propuštěn a v Rusku vítán jako hrdina.
T. Moláček
0 # Anonymní 2012-07-09 22:57
TM:

1. Sebevrazda podriznutim si krku a pobodanim se. Dobry for. Ale uvidime.

2. Nepriznivy rozsudek neuspesna strana vzdy povazuje za nespravedlivy. Rozsudkem malokdy udelate radost obema stranam. Proto vasi poznamku o vychovnem ucinku vrazdy povazuji za neobvykle pitomou.

OR
0 # Anonymní 2012-07-09 23:09
pro OR, "vaši poznámku považuji za pitomou"
Pokud jste četl pozorně, pouze jsem tlumočil převzatý názor z netu, než byly diskuze uzavřeny.
Já osobně zastávám názor, že škoda je každého života.
T. Moláček
0 # Tomáš Pecina 2012-07-10 00:09
než byly diskuze uzavřeny

To mi právě připadá skandální (psal jsem o tom v souvislosti se smrtí Havla): rozsah censury se plíživě rozšiřuje; za pár let možná už nebude thema, u kterého diskuse zůstanou. Snad něco o pěstování tulipánů…
0 # Anonymní 2012-07-10 00:24
TM: Omlouvam se, prehledl jsem ze jste citoval. OR
0 # Anonymní 2012-07-10 07:46
Když byl podplukovník Janíček nalezen pobodaný (včetně bodných a řezných ran na zádech) a oběšený ve sklepě, policie to uzavřela jako sebevraždu, tak proč vtip? Podle PČR jsou takové sebevraždy evidentně množné :-)

www.zvedavec.org/pohledy_1101.htm

-es-
0 # Anonymní 2012-07-10 09:26
"To mi právě připadá skandální.."

Naprosto souhlasím. Diskuze neotevřena např. na idnes.cz, lidovky.cz, aktualne.cz.

Bude zajímavé, až se třeba prokáže, že za smrt mohou jeho psi. Rány způsobené pokousáním nebo pořazáním by měly být sice naprosto odlišné, ale už jsme tu měli podobný případ.
Myslím někde na severu Čech, kdy dle oficiální verze bojový pes zakousl svého majitele - policistu, ale známý oběti tvrdil, že to pes udělat nemohl, že to musela být vražda.
T. Moláček
0 # Anonymní 2012-07-10 10:03
Ale né pejsci ho měli rádi.Je to pokus policie o malý trik "případ vyřešen končíme" a přitom se bude vztekle pátrat po všech jako anonymních diskuzích a hospodách.Oslovení budou udavači a noví budou zařazeni na výplatní listinu.. Prostě bude prověřená celá republika s mravenčí prací.uvidíme zda to tento režim stihne před svým koncem. Hannibal Lecter
0 # Anonymní 2012-07-09 23:06
Sebevrazda podriznutim si krku a pobodanim se. Dobry for. Ale uvidime.

Smrt zástupce pražského policejního ředitele Janíčka byla opakovaně odložena jako sebevražda. Pro připomenutí: Janíček byl nalezen ve sklepě panelového domu s devětadvaceti bodnými ranami. Z toho jich dvanáct bylo na krku a sedmnáct na hrudníku. Poté se prý oběsil na mříži. :-)))

JM
0 # Anonymní 2012-07-10 00:17
Chtěl být filmová hvězda a postavil se proti svým lidem . Soudil 3x nespravedlivě protože zaujal místo na špatné straně. Jen se lidem podobají ,ale češi to nikdy nebudou.Chránit je je vznešené ,ale zakládat válku zničením třech životu tvrdým rozsudkem nebylo rozumné. Pokud se bude pátrat po internetových diskuzích po autorovi tak to bude celé pokračovat. To chcete probudit národ a poté zjistit ,že 95% národa může jít sedět na 20 let ? Humanita je pěkná věc .Dává to pocit lepšího člověka . Ostatně tato vlastnost je pouze záležitost světlejších národů.Nesmíme zapomínat ,že je to něco navíc a aplikace má být rozumná vzhledem k težkostem a domu z kterého pocházíme.Budme rádi za vznik našeho mladého samostatného státu a neničme pilíře které to drží. Ti kluci jsou pilíře at se nám to líbí nebo ne .. Humanisté postrádají pevnost pilířů. Ukamínek
0 # Tomáš Pecina 2012-07-10 00:28
Ti kluci jsou pilíře at se nám to líbí nebo ne

Věřím, že jen žertujete, protože toto snad ani nemůžete myslet vážně.
0 # Anonymní 2012-07-10 00:47
Národ je uskupení mužů kteří drží pohromadě.Rozpadne li se toto uskupení národ zanikne. Ukamínek
0 # Anonymní 2012-07-10 01:23
tak takovy narod si strcte do prdele. spolu s temi piliri. sorry za vulgarismus. ondrej
0 # Anonymní 2012-07-10 11:07
Ondřeji nechtěl jsem vás rozčílit. Lidé musí držet pohromadě at´ řídíte křižovatku ,kopete ulice nebo jste soudce. Nemůžete se stavět s nenávistí proti své krvi.To by si měl uvědomit každý soudce. Džet pohromadě pro vznik a udržení samostatného státu není ošetřeno zákonem.Ani to nebyl záměr.Vlasnosti jako myšlenka ,víra ,pospolitost vzniká z nadšení ve svobodné společnosti.Pokud si toto soudce uvědomil ,mohl to být důvod k sebevraždě.Když věšeli Juro Janošíka napadlo by někoho ,že lidé ze stejné krve ho později dají na své mince a nazvou ho hrdinou? Čuchnul jste si někdy k ČR partizánům kteří vylezli po válce z lesů ? Ano byli z prdele (jak říkáte) a přes to za vás bojovali! Vítkov může být to stejné. Lidé jsou vzláštní. Politika ,propaganda,režim stále se zdokonaluje a stále se střídá.Lidé zůstávají a pamatují. Ukamínek
0 # Tomáš Pecina 2012-07-10 11:19
Pakliže srovnáváte vítkovské žháře se zločincem Jánošíkem, nemohu mít námitek.
0 # Anonymní 2012-07-10 11:27
Zvláštní, je v pořádku zničit život několika lidem jako soudce.

Ale když se soudci něco stane, je to náhle útok na nezávislost justice.

Neměl jsem pocit, že soudce byl reprezentantem nezávislé justice.

Veškerá demokracie, veškeré soudnictví, atd. je závislé na souhlasu lidí. Bez tohoto souhlasu to dlouho nevydrží. Jakmile soudce vyslyšují volání po krvi, abych citoval článek, pak je to konec nezávislé justice tak jako tak – a to i kdyby se soudce nadále těšil dlouhému životu.

Osobně si myslím, že samotný soudce byl vrostlý do mafiánských struktur, a začal být nepohodlný.

Souhlasím s anonymem, Vítkov byla prasárna nejhrubšího ražení. Respektive nebyla by, kdyby následujících několik rómských přepadení – asi nejkřiklavější jsou mačetáři v Novém Boru a přepadení důchodce v Tanvaldě trojicí Rómů.

Nezávislá justice a krev byla vržena už dubletem rozsudek Vítkov + události mačety Nový Bor. Od té doby už se dějí události, které nezastavíte jinak, než tvrdými a nekompromisními rozsudky adekvátní Vítkovu u rómských pachatelů. Ale to se neděje.

Takže výše zmíněným dubletem byla zničena nezávislá justice jako celek, přesněji poslední kapka. Není co zachraňovat, rozpadne se to tak jako tak.

Ještě se čeká krev u exekutorů. Považoval bych za rozumější změnit exekutorský zákon a navrch zavést likvidační postihy exekutorů za vybočení. Jinak krev přijde i z této strany.

Stát a justice evidentně vyhlásila válku lidem. Spoléhajíc na svou nedotknutenost. Mezitím se začali nejspíše pobíjet vlci mezi sebou – a tento soudce odhadem byl obětí.
0 # Tomáš Pecina 2012-07-10 11:34
Vítkovští žháři si zničili život sami.

A vražda soudce, i špatného, je útokem na nezávislost justice. To jsem se pokusil vysvětlit, ale zjevně ve vašem případě sémě nedopadlo na úrodnou půdu.
0 # Anonymní 2012-07-10 11:40
Oba brali do rukou meč ,ale jen jeden to dělal pro zisk.Tak vznikají s odstupem času hrdinové ne ? Nerozlišujme dobro a zlo jinak nikdy nic nevyřešíme. Sv. Jiljí
0 # Anonymní 2012-07-10 12:01
Vítkovští žháři si život zničili sami. Ale kupodivu mačetáři si ho ne a ne zničit, stejně tak jako tanvaldští pachatelé. To zase ničí tu nezávislou justici.

Každá vražda je špatná. Stejně jako vražda soudce. Stejně jako sebevražda soudce.

Na druhé straně na rozdíl od Vás, pane Pecino chápu, že svět není koncipován jako Soud = Bůh a nic nad ním a pak ti ostatní.

Zákon kauzality, tedy příčiny a důsledku, nebo chcete-li fyzikální zákon akce a reakce platí i pro soudy. Nad soudy je ještě spousta zákonů, které neovlivní. Například fyzikální zákony mají větší moc, než soudy. Nebo velké emoce lidí nezastaví taktéž nikdo.

I já bych si přál, aby se vraždy soudců ani jiných lidí neděly.

Nicméně stát, zákonodárci, policie i soudy se poměrně snaží nezávislost justice zlikvidovat.

Prostě pochopte, že soudci neurčují ve světě až tak mnoho. Soudy neurčují kdy vyjde Slunce, soudy neurčují, kudy poletí planeta Mars. Stejně tak soudy, pokud nebudou dbát spravedlnosti, zničí nezávislou justici – a to i v případě, že se žádná vražda neděje. Protože ani soudy nemají tu moc udržet se za všech okolností.

Vražda soudce je stejně smutná, stejně jako vražda kohokoli jiného.

Nicméně soudy už nezávislé nejsou. Kromě fyzikálních zákonů už poslouchají slepě rozhodnutí učiněné v televizi Nova. Také poslouchají různé kmotry.

I kdyby se vražda soudce nestala, bylo by třeba zoufat, že je nezávislé soudnictví ohroženo. Ale to Vy ne. Pokud soudy soudí značně podujatě, na různé objednávky – to ohrožení soudnictví necítíte.

Je politováníhodné co se stalo.

Nicméně lidi nejsou hloupí. Ví, že nezávislé soudnictví už není. A nebylo ani když soudce žil. Právníci to možná zjistí až úplně naposled.
0 # Anonymní 2012-07-10 12:02
Ukamínek: já právě nechci "držet pohromadě" s lidmi, co podpalují domy jiným lidem a mrzačí děti. Nechci, aby to dělali mým jménem, aby "bojovali" za mě. Než taková "pospolitost", to radši nic.

Vítkovští žháři nejsou oběti. Můžeme se bavit, jestli byl trest úplně v souladu se zákonem, ale to nic nemění na tom, že si život zničili sami. Zločin a trest.

ondřej
0 # Tomáš Pecina 2012-07-10 12:16
Podjaté a nesprávné rozhodování soudů kritisuji, na tomto blogu prakticky neustále.

Přesto cítím rozdíl, pokud soudce rozhodne určitým způsobem proto, že cítí tlak z TV Nova, nebo pokud za ním přišli pánové z BIS a vysvětlili mu, jaký rozsudek je žádoucí, anebo jestliže se bojí poslat někoho za mříže, protože by mohl skončit jako kolegové před ním (tj. stav "Palermo").

Ondřej: Naprosto podepisuji.
0 # Anonymní 2012-07-10 12:16
Mozna, ze se propracujeme k opacne verzi - kdy "minorita" bude lovit prislusniky majoritu pro zabavu, vedoma si sve beztrestnosti. Jako se to ted rozmohlo v USA, zejmena od doby zvoleni Obamy.
Black flash mob...
tinyurl.com/ca2euas
0 # Anonymní 2012-07-10 13:50
Ondřeji patřítříme do jedné skupiny i když zahodíte občanku! Naše hranice nejsou připraveny na expanzi a může přijít doba kdy se bude vybírat co zde zůstane. Ondřeji to jste anarchista ? Myslíte ,že máte možnost volby ? Tvrdil byste něco takového za Josepha Vissarionoviche Stalina? Jak říkám lidé nějaký systém milují a pak ho prohlásí za zločinný .Děje se to neustále i v oppositum Custodes.Tyto stránky jsou svým způsobem nadčasové (snad je "Neostalin zvaný demokracie" brzy nezruší zkriminalizováním administrátora) Možnost volby je extravagante privilegium. Ukamínek
0 # Anonymní 2012-07-10 14:18
nejak nerozumim jakou to ma souvislost s mym hodnotovym soudem cinu vitkovskych zharu... proste skupina nejak deprivovanych lidi si hraje na rytire a bojovniky za dobro tim, ze bojuje proti tem nejslabsim a nejubozejsim... tim fakt nasi kulturu/civilizaci nespasi.... ondrej
0 # Anonymní 2012-07-10 16:49
„Podjaté a nesprávné rozhodování soudů kritisuji, na tomto blogu prakticky neustále.“

Ale smrt jednoho soudce cítíte jako ohrožení nezávislé justice, ačkoli to její nezávislost ohrožuje naprosto minimálně.

Zato nesprávné rozhodování vysokých kalibrů, které se začíná běžně dít – není ohrožením nezávislosti soudů, ono už je likvidací nezávislosti soudů.

Tedy nešlo v mé argumentaci o to co kritizuje, ale jaké závěry ohledně nezávislsoti soudu v tom kterém případě vyslovujete a kacentujete v článcích.

Nechápu proč by násilná smrt jednoho soudce, o které je ještě s otazníkem, zda má vůbec nějaký vztah k nějakému Vítkovu či dalším rozsudkům, měla jakkoli ohrožovat nezávislost soudu.

Soudy, stejně jako soudci, podléhají přírodním a fyzikálním zákonům. Existuje-li nějaká pravděpodobnost násilné smrti, statistika říká, že i nějaký soudce občas nějaký podlehne.
Není to ani první soudce, který skončil nepřirozenou smrtí.

Česká justice už má pár nepřirozeně mrtvých za sebou. Dokonce to není ani první soudce, který umřel nepřirozenou smrtí v tomto roce.

Ohrožení nezávislosti to bude, až to nebude jeden soudce a až to jasně začne být cílené.
0 # Anonymní 2012-07-10 00:46
Vznešené Japonky prý podobný úkon zvládaly běžně a nejspíš se našel i nůž.
Tížilo ho svědomí ? Dle popisu jeho obydlí ("Byl tam neuvěřitelný bordel") se mohlo jednat o snadno vydíratelného výstředníka, nemyslím, že by očividně chybné právní posouzení zločinu bylo produktem jeho nezávislosti, spíše naopak.
„Vzhledem k některým velmi nestandardním věcem, v jakém prostředí a jakým překvapivým způsobem života tam žil, tak se policie začíná stále více přiklánět k tomu, že šlo o sebevraždu. Je to velice reálná varianta,“
0 # Anonymní 2012-07-10 10:18
Pokládám za poměrně děsivé, že takoví lidé rozhodují o životech druhých. A jejich vydíratelnost, případně jiné formy ovlivnitelnosti, to je kapitola sama pro sebe.

-es-
0 # kocour 2012-07-10 11:23
Asi měl radši zvířata než lidi, no. Když si představím, s jakými lidmi musel jako trestní soudce přicházet do styku, ani se mu nedivím.

Sebevražda?

No, dejme tomu. Když připustíme i možnost, že ho zavraždili antiextremističtí znalci po dohodě s policií, aby to mohli hodit na žháře z Vítkova a prokázat tak svoji nepostradatelnost pro společnost, pak jsem ochoten připustit i to, že se soudce sám propíchal a na závěr podřezal. Přijde mi to obojí zhruba stejně pravděpodobné.
0 # kocour 2012-07-10 12:45
Takto bych se ptal: Měl ženu? měl děti? Pokud ne a pokud se chystal do důchodu - tj. do úplné samoty -, vysvětluje to ty psy a uvěřil bych i sebevraždě. Ale ne krvavé a bolestivé sebevraždě, ale provazu nebo práškům nebo zastřelení. A pokud měl rád psy ... nevěřím, že by je tu nechal napospas odchytové službě. To milovníci psů prostě nedělají. Já bych si vsadil na ty drogové dealery, co měl taky odsoudit.
0 # Anonymní 2012-07-10 13:49
Pak by to provedení bylo krapet balkánské, že by Schwarzenbergovi kamarádi ?
0 # Anonymní 2012-07-10 18:40
proč mne, milovníka černého humoru, napadlo sáhnout po úryvku z klasické literatury?:
"Nevím, jestli ti pánové, kteří po převratu prohlíželi policejní archív, rozšifrovali položky tajného fondu státní policie, kde stálo: B...40 K, F...50 K, L...80 K atd., ale rozhodně se mýlili, že B, F, L jsou začáteční písmena nějakých pánů, kteří za 40, 50, 80 atd. korun prodávali český národ černožlutému orlu.
B znamená bernardýn, F foxteriér a L značí leonbergra. Tyto všechny psy přivedl Bretschneider od Švejka na policejní ředitelství. Byly to ohyzdné obludy, které neměly toho nejmenšího společného s nějakou čistokrevnou rasou, za kterou je Švejk Bretschneidrovi vydával....
Pak tam šel koupit psa detektiv Kalous a vrátil se s vyjevenou potvorou, připomínající hyenu skvrnitou ... a v položkách tajného fondu přibyla nová: D...90 K.
Ta potvora hrála roli dogy...
I nejbystřejší záludné léčky končily tím, že si Bretschneider odváděl s sebou od Švejka opět novou nemyslitelně kříženou obludu.
A to byl konec slavného detektiva Bretschneidra. Když měl již ve svém bytě sedm takových ohav, uzavřel se s nimi v zadním pokoji a nedal jim tak dlouho nic jíst, dokud ho nesežraly.
Byl tak čestný, že ušetřil eráru za pohřeb.
V jeho služebním spisku na policejním ředitelství byla zanesena do rubriky "Postup ve službě" tato slova plná tragiky: "Sežrán vlastními psy."
Když se později dověděl Švejk o té tragické události, řekl:
"To mně jenom vrtá hlavou, jalo ho dají při posledním soudu dohromady."

:)
0 # Anonymní 2012-07-10 20:40
Ad aktualisace: Pane Pecino, po případech, jako je Nagy, se tomu nemůže už nikdo divit. Pak tady máme např. tuším tři z funkce odvolané alkoholiky, a když jsme u toho, tak co třeba bývalá státní zástupkyně Růžičková je taky moc pěkná vizitka. No, hlavně že máme ty justiční psychotesty.

Občas si člověk v nestřeženém okamžiku řekne, že ten Fiala snad má i pravdu.

JM
0 # Daniela 2012-07-10 20:57
... Pak jim vulgárně nadával a přísně je trestal, když byli neposlušní. Přes den, když byl v práci, psi naříkali a chtěli ven,“
Tohle mne uhodilo jako blesk, tak nejedna milujici majitel psu.
Kdyyz toto chovani zastihl soused, kdo vi, co se delo uvnitr jeho domu, za zavrenymi dvermi..
Toto a fakt, ze nemel u sebe zenskou pritomnost, je velice povazlive, ukazuje to na mentalni nestabilitu...
0 # Anonymní 2012-07-10 22:15
každý při sledování procesu s tzv. vítkovskými žháři musel cítit ten neskutečný rozdíál v kvalitě jednoho z advokátů /(už nevím jméno, delší vlasy asi nejmaldší) a soudce - to bylo jako nebe a dudy, ten soudce byl prostě slabý, slabý, slabý. takže se jen směju, jak dnes v tv vystupují ty šedé postavy s tím, jaký to byl profesionál..
jinak: verze, že ho zakousli psi byla od počátku nejpravděpodobnější. čt se zase vyznamenala s těmi komentáři, klepetko z toho udělal agathu christie a otázka na psyachiatra, kdo volí sebevraždu podříznutím se, byla fakt výživná... ubohost ta čt, a tohle platíme........... p.š.
0 # Anonymní 2012-07-11 11:09
Podle výsledků pitvy utrpěl poranění krční žíly s následnou embolií, která byla příčinou smrti. Byla vyloučena řezná poranění.
Tak nějak informoval zdroj z vyšetřování.

Pro mě z toho vyplývá, že ho podkousli jeho psi. Ale takto to prezentováno nejspíš nebude, bylo to nešťastná náhoda.

Jdu si otevřít věštírnu :-)
T. Moláček
0 # Pefi 2012-07-11 17:45
Ad. "utrpěl poranění krční žíly"
Jestli měl ve zvyku krájet chleba podobně hloupým způsobem, jako to občas činím já, tak se mohl sám a naprosto neúmyslně. Zranit se hloupě na krku je možné při spoustě domácích činností.

Obávám se, že novináři upletli senzaci z ničeho. A na základě toho, že choval větší množství jezevčíků a nesekal zahrádku za domem, dojít k závěru, že to byl strašlivý podivín je opět jen ukázka novinářské "kreativity", za kterou by měl seriózní zaměstnavatel novináře posílat na pracák.
0 # Anonymní 2012-07-12 08:22
"Jestli měl ve zvyku krájet chleba podobně hloupým způsobem, jako to občas činím já, tak se mohl sám a naprosto neúmyslně"

Vycházím z toho, že se hned na začátku psalo, že nebyla nalezena vražedná zbraň. Při neopatrném krájení by musel být nůž někde v blízkosti.

A pozor. Jezevčíci jsou nejagresivnějším plemenem

novinky.cz/.../...

A teď si představte, že žijí ve smečce. Otázka je, zda je pan soudce náhoduo netýral
T. Moláček
0 # Anonymní 2012-07-12 08:39
Pan veterinář má jasno:
„Neznám sice podrobnosti a nevím, jak hluboké ty rány byly. Ale v podobných případech se prostě stává, že psi svého zraněného pána olizují tak vehementně, že mu můžou svými zuby způsobit rány, které jdou až do živého masa. Podobným způsobem si psi lížou pooperační rány. Také je možné, že se psi snažili svého pána vzbudit a poranili ho při tom,“ řekl ostravský veterinář Jan Nytra.

A Novinky citují soudsedku, která ho viděla asi poslední:
„Jeho psi dělali v neděli na zahradě strašný hluk, on po nich křičel. Vyběhla jsem, že mu něco řeknu, ale jak jsem ho spatřila, hned jsem se otočila. Byl rozcuchaný, neupravený a připadal mi jako v nějakém transu. Říkala jsem si, že s ním asi něco není v pořádku"
T. Moláček

zdroj: novinky.cz/.../...
0 # Tomáš Marný 2012-07-11 19:57
No a co ... nasávání se taky většinou kryje.
0 # Anonymní 2012-07-11 22:47
Zde je clanek popisujici co vsechno dokaze policie vyhodnotit jako sebevrazdu:

zpravy.idnes.cz/.../...

Mozna to je ale predcasny April nebo sazka redaktoru o co nejvetsi blbost ktera muze v novinach jeste projit.
0 # Miloslav Ponkrác 2012-07-12 15:05
Napíšu jenom dvě poznámky:

1) Novinky nepředložily jediný důkaz, že by soudce byl duševně v nepořádku. Naopak je tam silně znát „přání otcem myšlenky“.

Mít za chalupou hromadu klestí a neožírat se s místními na vesnici v hospodě není nic, co by selským rozumem někdo označil za duševně chorého. Ale chápu, že pro místní je podivín. A bulvární informace „někteří vesničané ho označují za podivína“ a cím vyvolat dojem, že je mešugé – to jsem si pane Pecina myslel, že umíte lépe číst mezi řádky.

Stejně tak jako dokážete rozlišovat mezi bulvárním zdrojem informace a realitou, případně seriózním či autoritativním zdrojem informace.

Jediná výstřednost je 20 jezevčíků.

2) Policie oznámila, že nebude podávat žádné informace o případu smrti soudce dokud to nevyšetří.

A ejhle, už se pouští informace, které mají udělat dojem, že je to sebevražda a že soudce byl duševně mešugé.
0 # J. Janát 2012-08-06 07:33
Asi už je tento post dost passé... Bohužel je tristní, že prakticky všechny informace o podívinství soudce se ukazují postupem doby jako účelové lži. Nakonec i z těch 20 jezevčíků se vyklubali pozí 3 (slovy:tři!) psi, kteří zrovna vrhli mláďata, které majitel ještě nestačil naočkovat, a proto je nedal dále. Ostatně většina těch mláďat již uhynula.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)