Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Přes prázdniny byl odročen rovněž další případ, týkající se tzv. pravicového extremismu, býchorský žhářský útok.

Media jsou na poskytované informace skoupá, zdá se nicméně, že OČTŘ budou i v tomto případě, stejně jako ve Vítkově, postupovat nikoli podle ustanovení TrZ o obecném ohrožení, ale obžaloba byla podána pro pokus o těžké ublížení na zdraví.

To je ovšem cesta do pekel, k nežádoucímu precedentu a k právní kvalifikaci, která neodpovídá povaze útoku. Obhajoba tvrdí, že pachatel hořící louč do okna domu obývaného Romy (navíc do prvního patra!) pouze náhodně odhodil. Tomu těžko kdo uvěří. Na místě je rozsudek pro pokus zločinu obecného ohrožení podle § 272 odst. 1 TrZ, s tím, že polehčující okolností by měla být dosavadní bezúhonnost, přitěžující zavrženíhodná pohnutka skutku, čemuž odpovídá nepodmíněný trest mezi čtyřmi a pěti lety vězení.

U dalších účastníků útoku záleží na tom, do jaké míry se prokáže jejich podíl. O organisovanou skupinu zřejmě nešlo, avšak v úvahu přichází součinnost ve formě návodu.

Bude-li hlavní pachatel odsouzen za pokus těžkého ublížení na zdraví ve druhém odstavci (sazba pět až dvanáct let), trest může být identický, avšak neodůvodnitelný, a snadno by se mohlo stát, že se obžalovaní nakonec ubrání tvrzením, že ve skutečnosti nikoho zranit nechtěli a jejich záměrem bylo toliko přimět romské obyvatele odstěhovat se z obce.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-07-08 19:05
"Bude-li hlavní pachatel odsouzen za pokus těžkého ublížení na zdraví ve druhém odstavci (sazba pět až dvanáct let), trest může být identický, avšak neodůvodnitelný, a snadno by se mohlo stát, že se obžalovaní nakonec ubrání tvrzením, že ve skutečnosti nikoho zranit nechtěli a jejich záměrem bylo toliko přimět romské obyvatele odstěhovat se z obce."

A nebude stačit použít nepřímý úmysl, aby byl tento argument nepoužitelný?
0 # Tomáš Pecina 2012-07-08 19:42
Nemyslím, protože pak nebude možné odůvodnit, že nebyli odsouzeni pro pokus vraždy, případně lehkého ublížení na zdraví.

Proč byl, když hodil, srozuměn právě s těžkým ublížením? To je logický nonsens!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)