Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Velice vás obdivuji, napsal Karel Schwarzenberg na zeď ruské dívčí skupině Pussy Riot, jejíž tři členky jsou vazebně stíhány za performanci v moskevském Chrámu Krista Spasitele.

Obdiv Jeho Jasnosti nesdílím, a to ani z malé části. Jedna věc je, že Rusko je dosud zemí s četnými charakteristikami orientální despocie, od klecí pro obviněné v soudní síni po drakonické tresty za delikty proti veřejnému pořádku (v případě Pussy Riot je sazba za trestný čin výtržnictví ve druhém odstavci § 213 trestního zákoníku neuvěřitelných sedm let vězení), od které se odvíjejí i předpoklady pro vazbu. Na straně druhé nemohu odhlédnout od faktu, že performance měla nejen politickou, ale i povážlivě vulgární náplň (západní media z textu účelově vybírají Богородица, Путина прогони, pomíjejíce, že zpěvačky rappovaly např. také срань, срань, срань Господня, což svým čtenářům před 22.00 hod. rozhodně nepřeložím), že se odehrála v části chrámu, která není laikům přístupná a šlo tedy o jeho znesvěcení, a že vystoupení bylo objektivně způsobilé vzbudit v návštěvnících chrámu, věřících i nevěřících, značné pohoršení.

Fakt, že zpěvačky jsou vězněny a hrozí jim trest od dvou do sedmi let, není důvodem tuto neslušnost omlouvat nebo jí snad vyjadřovat obdiv; zvlášť od politika, který se snaží profilovat konservativně a často zdůrazňuje svůj aristokratický původ, zní taková věta stěží uvěřitelně. Ano, vše nasvědčuje tomu, že se zde chtěl někdo zalíbit sentimentalistickým západním mediím, která politický kitsch jménem Pussy Riot vyrobila.

Výtržnictví jako forma politického projevu je omluvitelné jen za výjimečných okolností, notabilně v případě, že jsou všechny ostatní formy disentu znemožněny: takový charakter mělo, když Vladimír Hučín rozehnal komunistickou manifestaci dýmovnicí se slzným plynem. V podmínkách liberální demokracie jsou přípustné i urážlivé a vulgární projevy, politické i čistě umělecké, avšak nikoli formou výtržnictví: zběsilý tanec Pussy Riots provedený na Arlington National Cemetery by byl i v USA důvodem pro stíhání aktérek, třebaže s následky nepoměrně mírnějšími než v Rusku.

V Rusku nicméně není liberální demokracie, nýbrž putinokracie, zvláštní kombinace pozdního samoděržaví s imitací západního liberalismu. Pro představu, jak je skandál předkládán ruskému publiku, může posloužit sedmdesátiminutový publicistický pořad ze serie Специальный корреспондент, realisovaný ve formě besedy spojené s projekcí dokumentárního pořadu o obviněných dívkách.

Film i beseda obsahuje téměř vše, co si pamatujeme z komunistické publicistiky (např. z legendárních pořadů ministerstva vnitra Maják): moderátor a režisér dokumentu v jedné osobě Аркадий Мамонтов neustále opakuje, že s jeho názorem nesouhlasí nula-celá-nula-nula-nula-nula-něco procent Rusů (známé thema Charta 77=hrstka samozvanců a zaprodanců), když dá slovo muži jedné z vězněných, zdůrazní, že jde pouze o jejího občanského (a tedy ne církevního) manžela, a interview doplňuje muž z ulice, jemuž reportér dovoluje řečníka průběžně urážet, přičemž cokoli, co by mohlo vyznít ve prospěch obviněných, obloží zepředu i zezadu vlastními demagogickými komentáři (na tuto praxi – arci v písemné podobě – se možná čtenáři Britských listů pamatují pod názvem Čulíkův sandwich).

Účastníci televisní debaty se předhánějí v nápaditosti a působivosti svých odsudků, za celých 70 minut se neobjeví jediný nesouhlasný názor, takže – mohu-li být aktuální – výsledek je zhruba takový, jaké by byly diskusní pořady České televise, kdyby se do její Rady dostala Klára Kalibová.

Po takové masáži divák ze Západu nakonec konstatuje, že tady neplatí nic z toho, co zná z prostředí liberální demokracie: čím krutější a nesmlouvavější vládce, tím šťastnější jeho ruský poddaný. A že nejbližší, kulturně i civilisačně, z celého ensemblu, který se v pořadu presentoval, připomínaje při tom povážlivě osazenstvo psychiatrické léčebny, jsou mu nakonec přece jen ty potrhlé zavřené holky.

Komentáře   

0 # Vodník 2012-06-19 10:51
Pokoušet se s vážnou tváří analysovat Schwarzenberga a reagovat na něj, to je opravdu pro mne nepochopitelná pošetilost. A "divákovi ze Západu" nepochybně jsou nejbližší ty holky - to je důvod, proč je Západ tam, kde je!...

"Hrozí jim až 7 let" = typická podprahová manipulace: čtenářovo podvědomí tohle sdělení zapisuje jako že je chtějí odsoudit na 7 let, přičemž je velmi nepravděpodobné, že by tuhle paletu dostaly i v putinovském Rusku.

Lepší reportage zde - zejména ve srovnání s ostudným, byť neputinovským zpravodajstvím ČT.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-19 11:23
Že jim hrozí až sedm let vězení, není manipulace, nýbrž konstatování. Nikdy netvrdí, že to dostanou, stejně jako že Vondrák s Dupovou dostanou osm let, které jim také hrozí.

V ruské reportáži jsem si jaksi nepovšiml odlišného názoru. O české škoda mluvit.
0 # Anonymní 2012-06-19 15:08
pokud ovšem přežijí tamní vězení.. osobně bych jim dal metál a každému organizovanému křesťanovi vzal vysokoškolský titul, pokud nějaký má.
pohanskýobhájce
0 # jgIII 2012-06-19 12:32
Me jen dostava dvoji metr: v Rusku neni demokracie, protoze media manipuluji, zatimco na zapade je demokracie prestoze/protoze/i kdyz media manipuluji.

Jaka demokracie je, kdyz na CT uvedou zpravu z Ruska slovy "v Rusku prituhuje?!" To bude asi taky sandwich, ze?

Musime si uvedomit, ze Rusko by nemohlo prezit, pokud by nemelo vlastni propagandu=media. Tento vyrok ma samozrejme dalekosahle dusledky!
0 # Miloslav Ponkrác 2012-06-19 13:11
Rusko je pod velkým tlakem. USA a NATO se snaží rozložit Rusko vnitřně.

Na území operují desítky, možná stovky zahraničních skupin placených zahraničím za podvratnou činnost.

Napr. organizace Člověk v tísni byla před časem vyhoštěna z Ruska, ale i z řady jiných států proto, že namísto humanitární činnosti prováděli regulérní kontrarozvědku a protistátní činnost.

Putin zahraničí nevoní právě proto, že je silný prezident, který dost účinně brání rozložení Ruska západem a brání západu zmocnit se surovin Ruska.

Rusko a Čína jsou státy pod velkým tlakem, které se západ snaží řídit, kontrolovat a ovládnout.

Na rozdíl třeba od Česka, které si ovládnutí zajistilo samo. Jednak prodáním většiny cenného do zahraničních rukou, dobrovolným podpisem Lisabonské smlouvy a přepuštěním veškerých hlavních médií do německých rukou.

Jako člověk zaživší totalitu nemám Rusko rád. Ale neodvážil bych se soudit, protože Rusko je v poloválečné situaci. USA a NATO se pokouší s Ruskem udělat to co udělalo s Lybií nebo Írákem, Srbskem a pokouší se s Íránem.

Zprávy z našich médií, stejně tak jako ze všeho co si přečtěte v anglofonním jazyce jsou všechno zprávy, které píší Ti, co chtějí východ rozložit – tedy podujaté.

Osobně bych závěry nedělal, protože tam je jiná situace.

Ono by byla otázka, jak by třeba v zahraničních zprávách vypadalo, že ve Šluknově Rómové napadají lidi a policie přišla chránit útočníky, nebo napadané.

Nebo jak by v CNN vypadala zpráva, že v Tanvaldu několik útočníků v noci pořezali důchodce a ten je zastřelil. A namísto automatického odsouzení útočníků bylo vykřikováno o oběti, že je to vrah a oběť sama byla měsíce vláčena po soudech a mediálně zesměšňována. To by v USA pochopili velmi hanlivě vůči České republice.

O Rusku a situaci tam víme kulové. Proto bych nesoudil, pokud ovšem nikdo není dokonalý znalec. Rusko se právě západ snaží drsně a mnoha cestami srazit na kolena a rozložit. A Rusko se k tomu musí postavit, stejně jako Čína.
0 # Anonymní 2012-06-19 13:36
Považuji za správné, že ty pornozpěvačky zavřeli.
Ačkoli nejsem pravoslavný, pohoršily mne velice.
A co se týká Ruska: mám dojem, možná mylný, že Putin se snaží navázat na přetrženou nit, kdy po svržení cara a jeho samovlády měl nastoupit pozvolný proces převýchovy obyvatelstva z nevolníků v občany, který však byl přerván bolševickou revolucí.
Putin se zcela jistě mohl prohlásit carem, zcela jistě mohl nechat změnit ústavu, aby vládl v Rusku doživotně... ale neudělal to. Sice vládne, ale aspoň trochu se o moc dělí a aspoň formálně presidentskou funkci dočasně opustil a ústavu si nepřizpůsobil. Takže asi nechce být doživotním diktátorem. Ale ponechat ohromné Rusko a politicky nevzdalané masy Rusů napospas plutokratům, maskujícím se za demokracii, také nechce.
Nu tak pozorujme, jak se to dál bude v Rusku vyvíjet a zbytečně neodsuzujme ty, o jejichž reálném postavení a možnostech toho mnoho nevíme.
Vždyť my se ani nedokážeme zbavit naší poslanecko-podnikatelské mafie a její korupční vlády a budeme kritisovat Rusy?
Milan
0 # Vodník 2012-06-19 16:48
my se ani nedokážeme zbavit naší poslanecko-podnikatelské mafie a její korupční vlády a budeme kritisovat Rusy?

U nás jsou trestně stíhané "pravicově extremistické" skupiny (ZA NÁZOR!!), které hrály na soukromých oslavách a nebo aspoň v prostorách k tomu určených! (Pussy Riot nesedí, officiálně, za názor - to by seděly už od ledna, kdy "vystupovaly" na Rudém náměstí - ale za výtržnost.) A budeme kritisovat Rusy? (ovšem, my jsme západní nadlidé, oni jsou ožralí mužici s kágébákem v čele, takže vše je dovoleno).
0 # Anonymní 2012-06-19 17:39
Přesně tak. U nás jsme schopní zavřít lidi za názor, a nebo jim za ideozločin zvýšit taxu o mnoho let, i o více než těch sedm.

U nás byly zakázány politické strany právě z důvodů (záminky) ideozločinu, tedy názor.

Tomáš Pecina tu píše o výkonech znalců a jejich potenciálu, že najdou neonacismus i v tom, že chodíte na záchod.

Stačilo by pouze vzít pár soudů s nějakém tím Ivo Svobodou a odvysílat je v Rusku. Nebo dát za sebe v zahraniční televizi soud s Vítkovem a následně napadení Rómy v Tanvaldu – aby bylo vidět jak spravedlivě je si někdo rovnější v právu.

To co pan Pecina kritizuje najde v Česku v mnohem hojnější míře.
0 # Anonymní 2012-06-19 20:04
Ne za názor, ale za vyvolávání nenávisti a propagaci ideologie, která namísto zavírání za názor posílala lidi kvůli názoru nebo původu rovnou na smrt. I když tu se mnou nikdo nebude souhlasit, tak on ten koncept bránící se demokracii není, dle mého názoru, zas tak špatný. Lepší, než se muset bránit pět minut po dvanácté. Když vezmeme v úvahu, jaké prostředky by pak nepochybně přišly na řadu, je to nakonec lepší i pro ty, vůči nimž se brání. Jiná otázka je přiměřenost obrany proti vylepování samolepek, které navíc nikoho nezajímají a slouží jen k přesvědčování přesvědčených, nebo proti tričkům s číslem 88 plnícím stejný účel.

A k věci: U Pussy Riot je důvodem obdivu právě to, v jaké zemi působí. Kdyby to udělali ve sv. Vítu, tak schytají maximálně podmínku, pokud se to nebude řešit jen jako přestupek, a ve vazbě nebudou ani náhodou. V Rusku to chce skutečně odvahu. A jako útok na církev jako takovou bych to nevnímal, spíš jako útok na církev ve službách světské moci. To je podle mě v pořádku.

Tomáš
0 # Vodník 2012-06-19 21:56
Kdyby to udělali ve sv. Vítu, tak schytají maximálně podmínku, pokud se to nebude řešit jen jako přestupek

Vy mi připomínáte toho soudruha z toho totalitního vtipu:

Povídá Američan Čechovi: "U nás je úplná svoboda; já můžu říct kdykoli kdekoli, že je americký president vůl a nic se mi nestane!" "To u nás taky," opáčí Čech, "já taky můžu říct kdykoli kdekoli, že je americký president vůl a nic se mi nestane!"

Samozřejmě, že znesvěcování chrámů se Čechů netýká. Ale za zveřejnění překladu článku, který uvažoval možnost, že obětí holokaustu byly 4 milliony a nikoli 5,4 - 5,6, dostal V. Stwora podmínku 6 měsíců na 2 roky. Kde tam vidíte nějaké "vyvolávání nenávisti a propagaci ideologie, která namísto zavírání za názor posílala lidi kvůli názoru nebo původu rovnou na smrt"?
0 # Daniela 2012-06-20 03:11
Vodniku, prosim, vas--
po vasi prvotni reakci, radikalnim souhlasem s potrestanim Pussy Riot, toto mlzeni a odvracovani pozornosti jinam zni falesne.

V.Stwora OPETOVNE a dlouhodobe postoval clanky plne nenavistneho antisemitismu a na jeho stranku chodili i diskuteri, kteri holokaust nepopirali, ale primo volali po nove, konecne Final solution.
Jasne vyvolavani nenavisti (hate speech) a propagace zvrhle ideologie.
Varovanimu z ceske zidovske obce se V.Stwora vysmival, presvedcen, ze sedi v Kanade v bezpeci.
Jelikoz ale jeho sdruzeni Zvedavec je registrovano v CR a jelikoz je webzine Zvedavec obchodni publikace -predplatne, s cenzurou -, tak je V.S. plne zodpovedny i za diskusni prispevky svych ctenaru.
Stwora byl obvinen podle ceskych zakonu a holokaustovy clanek byl jednim z dukazu jeho trestne cinnosti.
Trestni oznameni na V.S. podala soukroma osoba v Cesku, ne jako u Pussies, kde zatykala putinova inkvisice jmenem statni bezpecnosti.

Neupirejte ceske justici zakladni obcanske pravo na podani trestniho oznameni a nasledny vysetrujici proces.

Vladimir Stwora ma dvoji obcanstvi, ceske a kanadske, nasledne podleha zakonum obou zemi.
On to dobre vi, jak ukazalo jeho nahlaseni, (po cesku bonzovani) prispevovatelu Zvedavce Ceske policii.. A jeste k tomu pripomenul, jak se mu ty prispevky, ktere nahlasil, zdaly "nahnedle"..
V.Stwora je pro jeho charakter idealni oposici a ruzne emigrantske kruhy si ho pestuji jako roztomilou ukazku prototypu cechackovske mentality...

K tematu.
Ja si myslim, ze verejna nastenka na podporu ruskych pussies je vyborny napad, sikovne predvolebni PR. To by byla teprve bomba, kdyby i pan president pridal sve jmeno. Tim chilskym perem...:-)
0 # Tomáš Pecina 2012-06-20 04:11
Stwora byl obvinen podle ceskych zakonu a holokaustovy clanek byl jednim z dukazu jeho trestne cinnosti.

Poslechněte, Danielo, nejmenovala vy jste se za svobodna Mazlová?

Vítám zde v zásadě všechny názory, jen mám občas problém uvěřit, že podobně intolerantní názory skutečně někdo reálný zastává.
0 # Daniela 2012-06-20 20:46
Za to vy, pane Pecino,
jste zarivym prikladem a majakem tolerance pro cele lidstvo, ze.
Uplny Dalai Lama.
Nazory jinych aktivistu tolerujete s nadhledem, soudruhy, kteri se prekabatili a ted jsou cleny demokratickeho systemu plne respektujete, excesy ceske policie i justice blahosklonne omlouvate.. Vlidnou, vecne pritomnou tolerantnosti prosazujete visi pravdy a lasky.

Proto vim, ze vase buraceni proti soudnim znalcum musi byt hrava recese, divadlo, -- vzdyt objektivni, tolerantni clovek nema pro tuto praxi, v ramci svobody vyjadreni pro vsechny, zadnych namitek...

Po pravde, mne znalci p.Mazel nebo p.Svoboda skutecne nevadi, zvlaste ne Ivoš, obdivuhodny bojovnik a vykladatel Foucaulta ..Velice zajimava ceska specialita, temer exoticka, toto protezovani expertu na zavadovy diskurs....
0 # Tomáš Pecina 2012-06-20 21:41
Názory jiných aktivistů toleruji s nadhledem, jen jim bráním, aby ty, kteří je nesdílejí, nechávali zavírat. Nepředpokládám ovšem, že byste tento subtilní rozdíl někdy pochopila.
0 # Daniela 2012-06-21 01:37
Myslim, ze rozdil chapu.
Jinak bych vas uz davno oslovovala Oberstgruppenfuher.

Nic to ale nemeni na tom, ze nektere veci vy take netolerujete.
Pot calling the kettle black...
0 # Anonymní 2012-06-21 22:27
Pro vodníka:

Zajímavé, že ačkoliv se u nás stále mluví o tom, jak je církev (zejména římskokatolická) vystavena různým útokům, tak se významná část naší politické reprezentace i intelektuálů vehementně snaží prosazovat restituce jejího majetku a Duka je v jednom kuse u Klause i v médiích. Takže na nějaký útlak církve to tu opravdu nevypadá. Znesvěcování chrámů samozřejmě dovoleno není, natož aby bylo státem podporováno. Ale zkusme to jinak. Co kdyby to udělaly ve Staronové synagoze (teď nemám na mysli hajlování nebo vytahování nazi vlajek, ale prostě podobnou výtržnost, jakou provedly v Moskvě)? Nepochybně by kvůli tomu Tydlidátová a spol. dštili oheň a síru, ale fakt si myslíte, že by kvůli tomu ty holky seděly ve vazbě?

Kauzu Stwory neznám, neviděl jsem ono rozhodnutí, nevím, za co to dostal, takže v tomto s vámi nemůžu polemizovat.

Tomáš
0 # Vodník 2012-06-22 00:09
1. Oheň by dštila nejen Tydlitátová, ale i naprostá většina těch, kteří se jim nyní obdivují; za všechny jmenujme např. Karla Schwarzenberga.

2. Jestli by seděly ve vazbě, to nevím. Spíš ne, protože jediné náboženství, které je v liberálních demokraciích chráněno zákonem před rouháním, kacířstvím a desakralisací, je náboženství holokaustu. Bylo by tedy na místě se ptát, jak by dopadly, kdyby takhle řádily někde v nějakém museu nebo památníku holokaustu. Fakt je ovšem, že pokud by takhle řádily v českém kostele, nevyšlo by do ulic na modlitební shromáždění 60 000 věřících jako v Rusku - tam holt jsou ty věci jinak, proto bych to nechal zcela na nich, jak je potrestají.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-22 01:22
Tento příměr je nesmyslný, protože nic podobného jako RPC v České republice už téměř 100 let neexistuje. Zkusme si představit, jak by dopadla analogická taneční kreace ve Sv. Vítu v r. 1912: sazba za zločin rušení náboženství tehdy byla do pěti, případně deseti let, takže ekvivalentní té současné ruské.
0 # Anonymní 2012-06-22 19:23
Takže Rusko je tam, kde jsme my byli před sto léty? Zas tak tvrdý bych na ně nebyl;)

Budeme-li to ale brát podle platného práva, neobstojí ani Vodníkova poznámka o holokaustu, protože vystoupení Pussy Riot u památníku holokaustu by těžko šlo podřadit pod t. č. popírání.

Tomáš
0 # Vodník 2012-06-22 22:07
vystoupení Pussy Riot u památníku holokaustu by těžko šlo podřadit pod t. č. popírání.

Pokud by ve svých "písních" vulgárně zpochybňovaly 5,4 - 5,6 millionů, tak to popírání je a byl by to t.č., kdyby to řekly před dvěma dalšími svědky i uprostřed hlubokého lesa, natož v nějakém tom chrámu tohoto náboženství!
0 # Anonymní 2012-06-23 13:26
Zkuste to. Vsadím se o co chcete, že i kdyby to někdo iniciativně stíhat chtěl, nedostane se to ani k soudu.

Tomáš
0 # Vodník 2012-06-23 13:52
O něco výš jsem zmínil causu V. Stwory - ten to zkusil na svém blogu s uvedenými následky.
0 # jgIII 2012-06-26 17:20
Tomasi: "vystoupení Pussy Riot u památníku holokaustu by těžko šlo podřadit pod t. č. popírání."

Ledaze by ve kterekoliv casti kterekoliv vety kterekoliv hry pouzily slovo "odpor". Pak by sly do vazby.
0 # Anonymní 2012-08-18 07:18
Stwora popiral dokonce i existenci nacistickych plynovych komor, ale sedet nesel. Holky uz sedi 5 mesicu a dostaly 2 roky na Sibiri.
A Ortodoxni cirkev ktera spoluparacovala se Stalinem mlci....
0 # Tomáš Pecina 2012-08-18 10:53
Hodláte snad tvrdit, že popírání existence plynových komor je těžším zločinem než výtržnost v kostele?
0 # Anonymní 2012-06-19 16:11
"Rusko a Čína jsou státy pod velkým tlakem, které se západ snaží řídit, kontrolovat a ovládnout." ..... To myslite vazne?? :-)))

Jiste a skutecnost ze zapad je v ekonomicke, mocenske a hodnotove krizi, zatimco rusti a cinsti investori v techto letech skupuji kde co (akcie, firmy, tezebni prava atd..jak na zapade, tak ve tretim svete), tak to je projev obvzlast mazane manipulace ze strany imperialistickych vrahu z Wall Streetu v kombinaci s Bilderbergem, coz? :-)))
0 # Miloslav Ponkrác 2012-06-19 17:25
Nevím, jestli mám s Vámi diskutovat, ale jednou to zkusím. Jinak nepoužil jsem ani jednou slova WalStreet ani Bildenberg – podsouváte mi co jsem neřekl.

Samozřejmě, že Rusko a Čína jsou pod velkým tlakem. Samozřejmě, že každý velký stát se snažil, snaží a vždy bude snažit mít pod kontrolou zbytek světa. Tak to bylo, je a bude.

To, že spolu soupeří od doby Reagana USA s Ruskem je známo poměrně každému.

Dnes ovšem nejde ani tak o toto soupeření, ale o suroviny.

Chytrý se poučí z nedávné historie Lybie, Íráku, Íránu a dnešního tlaku na Sýrii.

Ruští a čínští investoři kupují kde co, stejně tak jako němečtí a američtí. Ti všichni vědí, že zelené papírky nemají žádnou cenu. A že v blízké budoucnosti budou platit materiální a reálné statky. A tedy zajištění surovin za každou cenu, tedy za každou, je důležité. Pro slabší státy stačí s pomocí OSN stát legálně napadnout, případně tam dosadit „demokracii“.

Pro silnější státy jako je Rusko a Čína takto postupovat nelze. Přiznejme si, že jak Rusko, tak Čína by armádě NATO nakopala zadek, a pokud ne, tak by to bylo Pyrrhovo vítězství. Ani Rusko ani NATO nedokázalo dokonce ani dobýt Afghánistán.

Proto se silnější státy rozkládají zevnitř. Mediálními pomluvami, štvavými skupinami placenými ze zahraničí, atd.

Proto oba státy, jak Čína, tak Rusko ve velkém cvičí vojáky, připravují zbraně a mají drsné strategii proti rozkládání. Čína dokonce se snaží o nezávislosti na internetových centrech v USA, o vlastní procesor, o vlastní operační systém a o vlastní technologie.

Díky embargu na Írán vzniká paralelní struktura ke SWIFTu, která bude možná využívána Ruskem a Asií.

Ostatně i EU se snaží např. o Galileo, nezávislý paralelní systém k americkému GPS.

Jinak řečeno, studená válka zuří plným proudem. Rusko má suroviny a hodně surovin. Tak jako Lybie, tak jako Írán. Oba státy byly rozloženy tím, že „tam není demokracie“. Osvědčilo se to a tak se dezinformace, „že tam není demokracie“ zkouší i na Rusko a na Čínu. Nikomu nejde o blaho ruských a čínských lidí, ale o rozložení a oslabení těchto států.

Takže ano, myslím to vážně. Stojím si za tím. Musí to vidět každý kdo není slepý a hluchý.
0 # Anonymní 2012-06-20 15:47
Plně s Vámi souhlasím
0 # Anonymní 2012-06-19 19:53
Milane a Miloslave, naprosto souhlasim, jsem s vami, soudruzi, na sto procent!!
Drzte se, kapitalysticky zapad se tou plizivou propagandou snazi znicit a rozlozit statecne Rusko byvaly a milovany Sovetsky svaz, ktery nas chranil pres 40 let proti otrockemu demogratickemu systemu ... Jen na chvily oslaben, ale znova povstane! Z popele hrdinu, co polozily zivot za spravedlnost delniku a rolniku a za svetovy mir !!
Uz to dlougho trvat nebude a zapad se sam rozpadne pod tihou ruskeho a cinskeho tlaku a mi cesti vlastenci se o9pet primkneme k slovanskemu dubisku.
a zase se vrati poradek a jistota ceskemu lidu.. Pryc se zradcy !!!
U nas v Olomouci se socha Vladimira iljice a generala Stalina vrati z nedutojneho skladu spatky na hlavni namesti kam po pravu patrito vam cestne slibuji soudruzi.
Pravda zvitezi !!!

Krajska rada KSCM s olomouckeho kraje
0 # Anonymní 2012-06-20 12:58
Za krajskou radu KSČM se schovává rodina Langrova, co posílá lidi do vězení za pár tykadel?
V putinovském Rusku bude asi opravdu větší svoboda než u vás v Olomouci!
Milan
0 # Tomáš Pecina 2012-06-20 13:14
Zdá se, že jste nepostřehl ironii.
0 # Anonymní 2012-06-20 14:26
Pane Ponkraci,
myslim, ze je fajn, ze jste priznal barvy. Na druhou stranu jste potvrdil me obavy ze to je tak jak pisete. Tedy ze najivni zapad uveril, ze studena valka kolem roku 1990 skoncila a cela devadestata leta se oddala radostnemu skotaceni.. blbostem a konceptum jako je "Konec dejin", multikulturalismu atd...
Cemuz ruskem podoporovana zapadni levice byla primo motorem, jelikoz tyto (mnou pracovne nazyvane) "koncepty z rozezranosti" dokazali zapad rozkladat lepe a rychleji nez nejaka jasne definovana protistrana (jako byl drive vychodni blok) kterou cast obyvatel mohla vnimat jako jasne definovaneho nepritele..

A za bujareho zrani, konzumovani a multikulturalismu 90-let jaksi zapad klidne prehledl to co pisete. Ze studena valka pritom jede na plne obratky a zapad v ni prohrava..

No jinak mate pravdu Rusko ma suroviny a nic jineho. Je to rozvojova zeme, ktera zije jen a pouze z vyvozu nafty a zem.plynu. A proto potrebuje aby se cena nafty drzela co nejvyse. A vite co k vysokym cenam nafty na trzich prispiva nejlepe?? Nestabilita v danych oblastech... Pak se ale tezko muze zapad najivne snazit o mir na blizkem vychode, kdyz mir je prti zajmum Ruska.
Jelikoz kdyby se cena ropy vratila ze soucasnych cca 100USD/barel na cenu z konce 90 let (18 USD/barel) tak by Rusklo chciplo hlady a byl by konec vybojum.

Takze Rusko v zajmu sveho preziti musi pomahat a popripade i vyvolavat politickou a bezpecnostni nestabilitu (treba i podporou Iranu, Syrie) jelikoz stabilita - a tedy pokles cen ropy - by pro jeho ekonomiku byla katastrofa. Jsou tam i sekundarni faktory, treba i ten, ze nestabilita zvysuje poptavku po zbranich, ktere jsou take dulezity (byt zdaleka ne tolik) vyvozni artikl...
0 # Anonymní 2012-06-21 01:24
I Vy jeden najivo, to nám ale to Rusko za ta studenoválečná léta toho naexpandovalo.
Není poněkud úspěšnější spíš ta opravdu (žluto)rudá velmoc ?
0 # Anonymní 2012-06-21 13:04
Ano z 01:24
tak pro nas prostor je to Rusko precejen aktualnejsi. Uspechy Ciny samozrejme nezpochybnuji, ale Cina ma primarne zamereno a svoji sferu vlivu (ci cilovy prostor) ma jinde nez Rusko.

Ruska sfera vlivu nasim smerem je Evropa, primarne stredni, ostatne stale plati Bismarckovo hodnoceni stretegickeho vyznamu stredni Evropy pro evropksou politiku, kdyz rekl "Kdo ovlada Cechy, ovlada Evropu."

A co nam Rusko naexpandovalo? No, v ekonomicke sfere (ktera hybe svetem) vice nez hodne. V CR na jejich penezich vznikly a jejich lidem (a tady jim) patri rozhodujici obchodni skupiny ktere ridi cesky byznys (a tedy politiku). Nemovitosti a firmy po cele CR (casto papirove vedeno na obcany CR).. Karlovy Vary jsou spis jen viditelny symbol, jinde je to majetkove propojeni naopak vyrazne diskretnejsi, ale to ze ta "ceska stika na ruskem trhu" Kellner se tak dojemne stara o sveho mileho profesora je vice nez symbolicke.

A v okolnim svete? Namatkou majetkova ucast v nejvetsich evropskych bankovnich skupinach, tezebni prava na lukrativni ropna pole na blizkem vychode, vice ci mene skryte nakupy rozhodujicich podilu (v podstate zaroven prani spinavych penez) do dulezitych prumyslovych a obchodnich firem v Evrope (napr jiz kolem roku 2000 odhadoval BND, ze pres prostredniky ruske obchodni skupiny vlastni v SRN pres 800 dulezitych prumyslovych a obchodnich spolecnosti, ktere patri mezi dulezite zamestnavatele v SRN). Sam asi vite, ze provazanost obchodniho sveta se svetm politickym je jen dalsi casti retezce. Skutecnost, ze rusove meli napr sveho cloveka na pozici premiera, resp kanclere v SRN (Schroder) hovori ostatne sama za sebe.

Takze o vice nez uspesne expanzi muzeme mluvit plnym pravem. Behem poslednich dvaceti let se Rusku podarilo v ramci "studene valky" vedene mimo jine vyvozem kapitalu /nekdy spis pranim spinavch penez/ dobrat takovych uspechu a takoveho vlivu na uzemi "zapadniho nepritele" jakeho nedosahli za predchozich 80 let.
0 # Miloslav Ponkrác 2012-06-21 17:09
A teď to porovnejte s expanzí USA, s expanzí EU, s expanzí Číny – a dostanete konečně pravdivé srovnání.

Ekonomická sféra je o tom, že buď máte materiálně podloženou měnu (suroviny, výroba, výrobky, produkty) a nebo máte potenciálně bezcenné papírky.

Jinak řečeno, pokud děláte v nějakém státě kulové a pouze si přehazujete v oběhu nějakou nepodloženou či málo podloženou měnu – pak jde jenom o kreativní účetnictví a všeho do času.

Pak nemáte jinou šanci, než prodávat co zbylo z minulosti jiným státům – a stejně jenom odložíte ten nepříznivý konec.

Myslet si, že svět se řídí pouze předáváním papírků – platí jen do té míry, dokud je nadbytek a hojnost surovin, produktů, potravin, apod.

Jakmile nastane nedostatek něčeho z toho, začne promární být právě materiální zásobení. K čemu vám je vyspělá technologie, když nemáte některé kovy, nebo vzácné zeminy, bez kterého té elektroniky moc nevyrobíte.

Jakmile nastane v Asii obrovský hladomor, pak prostě neprodají a řada zemí bude v problémech.

Než nastala globalizace, pak bylo pořád kam růst a co opanovávat. Nyní je svět matematická hra s konečným součtem. Většiny věcí je plus mínus konečné číslo.

Proto se nyní země dělí na ty, které si zajišťují materiální základ a na ty, které věří, že vše dovezou a kromě tisku peněz nemusí nic. Ty první budou později významnými a rozvinutými zeměmi, ty druhé se stanou rozvojovými.

Česko má největší problém právě s tím, že jeho bohatství je už fakticky jen v oběhu peněz. Materiální realitu (firmy, výrobu) fakticky prodala jiným státům.

Politická moc států velmi slábne. Svět už řídí jiné zájmy. Zatím se ještě na politiku hraje, ale má rok od roku menší a menší význam. Daleko více svět určuje čím dál více lobby velkých korporací a zájmy velmi bohatých lidí. Ono bez velkých peněz se nestanete ani prezidentem USA, ani prezidentem Česka, ani prezidentem v mnoha zemích. A to je malý problém, který směřuje svět docela masívněji a mohutněji, než řada jiných fakt.

Nenapsal jsem v tomto příspěvku zatím ani slovo o Rusku, protože toto platí pro všechny státy.

Situaci, kdy v okamžiku, kdy nekopu do Ruska za každou cenu bere někdo jako „že jsem se odkopal“ je jeho problém a jeho černobílé myšlení.

Když bude někdo extrémně pomlouvat USA, budu hájit USA. Když někdo bude extrémně pomlouvat jiný stát, vystoupím z názorem, jestli nepřehání.

Nejdříve západ začal kritizovat, že v Číně není demokracie. Čína poslala západ do zadnice a pak USA naznačila, že pokud v tom bude pokračovat, vrhne veškeré zásoby dolarů co má naráz na trh. Což by z dolaru udělalo bezcenné papírky. A bylo ticho.

Rusko a Putin se snaží ještě diskutovat.

Muslimové zase se západem nediskutují vůbec – a prochází jim to nejlépe.

Sarkózy zase při rozhovoru s Klausem, prezidentem Česka, se nestyděl pronášet výroky jako „držte hubu“, apod.

Mohli bychom mluvit o EU a jejích zfalšovaných referendech o Lisabonské smlouvě – kde se prostě bude tak dlouho opakovat referendum až vyjde ano.

Barosso, velmi významná osoba v EU, byl zase v mládí lídrem maoistické revoluční skupiny a velmi aktivním.

Mám pocit, že bych se bál víc věcí, než jenom Ruska. Upřímně řečeno bych namísto neustálého strašení tím či oním si udělal konečně pořádek doma. Protože zde tu máme bordel.

Svoboda slova v Česku samozřejmě není. Za řadu názorů se tu dávají flastry jako za vraždu.
0 # Miloslav Ponkrác 2012-06-21 19:35
A teď to porovnejte s expanzí USA, s expanzí EU, s expanzí Číny – a dostanete konečně pravdivé srovnání.

Ekonomická sféra je o tom, že buď máte materiálně podloženou měnu (suroviny, výroba, výrobky, produkty) a nebo máte potenciálně bezcenné papírky.

Jinak řečeno, pokud děláte v nějakém státě kulové a pouze si přehazujete v oběhu nějakou nepodloženou či málo podloženou měnu – pak jde jenom o kreativní účetnictví a všeho do času.

Pak nemáte jinou šanci, než prodávat co zbylo z minulosti jiným státům – a stejně jenom odložíte ten nepříznivý konec.

Myslet si, že svět se řídí pouze předáváním papírků – platí jen do té míry, dokud je nadbytek a hojnost surovin, produktů, potravin, apod.

Jakmile nastane nedostatek něčeho z toho, začne promární být právě materiální zásobení. K čemu vám je vyspělá technologie, když nemáte některé kovy, nebo vzácné zeminy, bez kterého té elektroniky moc nevyrobíte.

Jakmile nastane v Asii obrovský hladomor, pak prostě neprodají a řada zemí bude v problémech.

Než nastala globalizace, pak bylo pořád kam růst a co opanovávat. Nyní je svět matematická hra s konečným součtem. Většiny věcí je plus mínus konečné číslo.

Proto se nyní země dělí na ty, které si zajišťují materiální základ a na ty, které věří, že vše dovezou a kromě tisku peněz nemusí nic. Ty první budou později významnými a rozvinutými zeměmi, ty druhé se stanou rozvojovými.

Česko má největší problém právě s tím, že jeho bohatství je už fakticky jen v oběhu peněz. Materiální realitu (firmy, výrobu) fakticky prodala jiným státům.

Politická moc států velmi slábne. Svět už řídí jiné zájmy. Zatím se ještě na politiku hraje, ale má rok od roku menší a menší význam. Daleko více svět určuje čím dál více lobby velkých korporací a zájmy velmi bohatých lidí. Ono bez velkých peněz se nestanete ani prezidentem USA, ani prezidentem Česka, ani prezidentem v mnoha zemích. A to je malý problém, který směřuje svět docela masívněji a mohutněji, než řada jiných fakt.

Nenapsal jsem v tomto příspěvku zatím ani slovo o Rusku, protože toto platí pro všechny státy.

Situaci, kdy v okamžiku, kdy nekopu do Ruska za každou cenu bere někdo jako „že jsem se odkopal“ je jeho problém a jeho černobílé myšlení.

Když bude někdo extrémně pomlouvat USA, budu hájit USA. Když někdo bude extrémně pomlouvat jiný stát, vystoupím z názorem, jestli nepřehání.

Nejdříve západ začal kritizovat, že v Číně není demokracie. Čína poslala západ do zadnice a pak USA naznačila, že pokud v tom bude pokračovat, vrhne veškeré zásoby dolarů co má naráz na trh. Což by z dolaru udělalo bezcenné papírky. A bylo ticho.

Rusko a Putin se snaží ještě diskutovat.

Muslimové zase se západem nediskutují vůbec – a prochází jim to nejlépe.

Sarkózy zase při rozhovoru s Klausem, prezidentem Česka, se nestyděl pronášet výroky jako „držte hubu“, apod.

Mohli bychom mluvit o EU a jejích zfalšovaných referendech o Lisabonské smlouvě – kde se prostě bude tak dlouho opakovat referendum až vyjde ano.

Barosso, velmi významná osoba v EU, byl zase v mládí lídrem maoistické revoluční skupiny a velmi aktivním.

Mám pocit, že bych se bál víc věcí, než jenom Ruska. Upřímně řečeno bych namísto neustálého strašení tím či oním si udělal konečně pořádek doma. Protože zde tu máme bordel.

Svoboda slova v Česku samozřejmě není. Za řadu názorů se tu dávají flastry jako za vraždu.
0 # Anonymní 2012-06-20 15:53
Pane Pecino, je "na první počtení" patrné, že se snažíte svou češtinu oživit častým užíváním "s" namísto "z", ale slovo "televise", to už je opravdu trochu moc... :-) Mimochodem, "Česká televize" je oficiální název (nebo násev?, teď sám nevím) instituce a prostor pro - rádoby - estetické úpravy tam není. Hezký den, L.B.
0 # Anonymní 2012-06-20 15:53
...není prostor. :-)
0 # Tomáš Pecina 2012-06-20 16:15
Děkuji za snahu zlepšit orthografii mého blogu. Žel, neúspěšnou.
0 # Anonymní 2012-06-20 19:06
Správně!
Milan
0 # Anonymní 2012-06-20 22:24
To nevypadalo na snahu zlepšit pravopis, spíš jen na trefnou poznámku.
0 # Miloslav Ponkrác 2012-06-21 17:13
Poté co jsem zjistil významovýý rozdíl mezi filosof a filozof, jsem i já začal více pouřívat slova se s, než se z:

ponkrac.net/astrologicke-dialogy/post/6861
0 # Anonymní 2012-06-21 03:41
"...čím krutější a nesmlouvavější vládce, tím šťastnější jeho ruský poddaný."

Tak nevím, jestli prorežimní televizní relace pomáhají k objektivnímu pohledu na Rusko, nebo spíš k posilování dávných předsudků.

Následující ruské odkazy ukazují, oč dál je svobodomyslná část tamnější společnosti ve srovnání s českou.


www.ridus.ru/news/37123/
izvestia.ru/news/522722
vz.ru/news/2012/6/20/584602.html

Radek Mikula
0 # Anonymní 2012-06-21 15:13
No, vždyť přece není pro zapřisáhlé demokraty a svobodomilce problém, si toleranci "demokracie" vyzkoušet. Postavte se na Václavák a zkuste se zdviženou pravicí zadeklamovat pár nacistických pozdravů a bude to taky v letech:) Prostě jedněm mocným vadí tohle, jiným něco jiného. Společná je pouze iracionalita. Protiruská kampaň je zcela zbytečná, to si musí vyřídit Rusové sami. Škoda, že nikdo nekritizuje "kolébku", když zařazuje do seznamu sexuálních zločinců 5ti leté děti, když náhodou položí hlavu na prsa učitelce ve školce.

Bohužel hloupá rusofóbie je in a bohatě rozvíjena "humanistickými" intelektuály. Tak jsem se nedávno od jednoho studovaného historika dozvěděl, že WWII vyhráli Amíci, protože dodávali do Ruska. No prostě Koperník byla žena! :)) Ale naši intelektuálové poctivě a svědomitě lezou právě do toho zadku, který jim jejich zaměstnavatelé ukážou.

cnemo
0 # Anonymní 2012-06-21 22:02
Nebude to v letech:) Rozlišujte mezi provokací a propagací:) Trestná je u nás jen ta druhá. V Rusku i ta první, dotýká-li se cara a jeho církevních poskoků. Nemluvě o tom, že ruský kriminál je úplně o něčem jiném, než náš. Snažíte se tvrdit, že náš režim je stejný jako jejich, ale marně.

Ale oni tam Amíci fakt dodávali:) A ten historik vás chtěl nejspíš trochu popíchnout, tak to nadsadil.

Jinak podotýkám, že proti Rusům vůbec nic nemám, ale žít bych tam teda nechtěl.

Tomáš
0 # Anonymní 2012-06-23 21:05
No, jistě jsou tam hovada, možná jako v Abú Ghrajb

www.google.cz/.../

nebo v Nevadě

www.ceskenoviny.cz/.../809080

Ale tamta hovada jsou ruská, kdežto tato prasata jsou demokratická a navíc náš vzor:)

O stavu amerického vězeňství byl velmi zajímavý seriál na VOXu. Asi by to bylo pro Vás poučení.

cnemo
0 # Daniela 2012-06-24 23:52
Nu, ja se domnivam, ze americke vezenstvi je az velmi mirne, vezenske gangy, ktere pracovaly v cestarstvi a uprave silnic pomalu mizi a novou, drazsi udrzbu musi platit danovy poplatnik, tedy ja. Rodici zlodejky se casto snazi delat z vezeni Matersky ustav pro svobodne matky a vlastne jim platime za to, ze tehotne gaunerky vyuzivaji jejich stav ke kriminalni cinnosti, vedouce, ze justice bude vzhledem k jejich situaci schovivava a stat je bude kvuli diteti nadstandardne opecovavat... Zaplatpanbu, ze sem jeste uplne nedorazil falesne humanitarni, socialne citlivy postoj..

--------
Zde neni prostor na Abu Graib, nakonec uz jsme o tom hruznem incidentu slyseli dost. Takze jen strucne, tentokrate positivni impakt:

1. Reakce vlady USA na Abu Graib rozmetala nekonecne muslimske drby a strasici famy, ze americka armada ma pausalne ukolovanou krutost k irackemu obyvatelstvu, ze jakekoli tyrani je nejen povolene, ale i zadouci.
Nasledny soud a potrestani viniku ukazalo vsem, ze takove chovani US Army naprosto zamita a prisne tresta, coz se projevilo v pratelstejsim pristupu mnohych, zcela radovych Iracanu.

2. Posledni fanatici vrazedne saddamske armady se nicmene zacli bat, ze kdyz je Americane dostanou, ze to nebude ubytovani hotel Hilton.. Zcela nahodou pak zacli vyjednavat primeri a pristoupili na mnohe, jim skodici ustupky...

-----------
Ocividne podvyzivene, sikovane ruske kluky v jejich ubohe, spatne organisovane armade, ty nekritisuji.. Vzdyt jsou do toho otroctvi povinne nahnani, chudaci.. Vedeni je necha klidne pomalu umirat, jako v ponorce Kursk..
0 # Vodník 2012-06-21 20:08
Ale naši intelektuálové poctivě a svědomitě lezou právě do toho zadku, který jim jejich zaměstnavatelé ukážou.
Kéž by to byla pravda! Skutečnost je mnohem horší: naši intelektuálové jsou tak dokonale zmanipulovaní, že jim žádný nařízený vůbec nemusí nařizovat, co si mají myslet! A veškerou mocnost svého intellektu používají k tomu, aby tyto své předsudky, biásy a předpojatosti důkladně zracionalisovali.
0 # Anonymní 2012-06-21 22:11
Kecy, kecy, bla, bla, bla... Intelektuálové indoktrinovaní Bilderbergem, zednáři a Bakalou. Havlisté a pravdoláskaři, pseudohumanisté, zločinní imperialisté... Štvavé kampaně pánů Komárků a Steigerwaldů, kteří si své předsudky důkladně racionalizují. Klasika, kterou jsem četl už asi milionkrát. Čím víc to opakujete, tím méně to někoho zajímá. Ale vám asi dělá dobře, že vy, na rozdíl od "ovčanů" víte, jak to na tom světě je.

Tomáš
0 # Vodník 2012-06-21 23:50
Jako demonstrace pořekadla o potrefené huse je to dostačující, jako argument nikoli.
0 # Anonymní 2012-06-22 19:15
A jak se dá asi argumentovat proti tomu vašemu blábolu o dokonale zmanipulovaných intelektuálech? To se tak sem tam plácne, aby se nemuselo s nimi polemizovat, tak se hodí všichni do jednoho pytle zmanipulovaných. A kdo se ohradí je potrefená husa. Opět klasický postup, Vodníku. Budu vám od teď říkat "klasik".

Tomáš
0 # Vodník 2012-06-22 22:02
Říkejte mi, jak chcete, ale já si nemohu pomoct: Vy jste zareagoval naprosto stejným způsobem jako osoba, kterou jsem měl na mysli, když jsem odpovídal na cnemovu poznámku o českých intellektuálech. Vaše názory jsou z jednoho kadlubu, evt. individuální variace jsou nepodstatné. Samozřejmě, že zmanipulovanému člověku nemůžu vysvětlovat, jak je zmanipulovaný (a už vůbec ne po internetu), on už má předem přichystané výmluvy o házení do jednoho pytle atd. Jak píšu: říkejte mi, jak chcete, já si taky myslím svoje.
0 # Miloslav Ponkrác 2012-06-23 13:14
Vodník: Na mě se také jeden anonym pokoušel vytáhnout Bilderberg. Zřejmě má tento anonym seznam slov, kterými se pokusí člověka srazit – a je jedno, že je vůbec nezmínil.

Zřejmě to vždy fungovalo, a nečekal, že narazí a druhý se nezhroutí. Nejspíše tedy anonym/Tomáš rozšíří svůj seznam osočujících slov o další slova.

Nicméně sám jsem si všiml, že kromě osobního osočování anonym podepsaný Tomáš v tomto vlákně nepředvedl ani jeden bit věcné informace. Pouze šel jako hladový pes po tom, aby zostudil osobu, na kterou reagoval. Ale opravdu jsem si nevšiml kromě osobních útoků jediného věcného argumentu od této osoby.
0 # Anonymní 2012-06-25 09:47
Jasně Vodníku všichni jsou zmanipulovaní jen já pravoslavný křestan jsem poznal Boha a Pravdu. Ostatně dr Xavier Crement tohle diagnostikuje jako jeden ze symptomů kokotismu.

Dale Cooper
0 # Vodník 2012-06-25 10:09
Poznání Pravdy nevylučuje přece podlehnutí mediální manipulaci a naopak: znám řadu neznabohů, kteří zmanipulovaní nejsou (nebo jsou třeba jinak). Vašeho Crementa neznám, ale pokud se takhle vyjadřuje, je dost pravděpodobné, že on sám nepoznal vůbec nic. Ale to je jak známo profilem intellektuála: "klást stále nové a nové znepokojující otázky". (Kdo ví, tak si už určité otázky opravdu neklade.)
0 # Vodník 2012-06-25 10:16
Ad Ponkrác: Bilderberg, spiklenecká theorie, židovláda, zednáři - to je argumentační baterie tohoto typu lidí. Jsou jeden jako druhý a spojuje je - paradoxně - ještě jedna touha: nebýt házeni spolu do jednoho pytle. :-) Hm, ale člověk si u nich prostě nemůže pomoct...
0 # Anonymní 2012-06-25 10:22
Dr Xavier Crement je pseudonym amerického autora knihy Dost bylo kokotů. Nemám valné iluze obecně o intelektuálech a jejich schopnosti podat výrazně kvalifikovanější názor než "obyčejný člověk z ulice" na většinu společenských otázek a speciálně u českých intelektuálu mám dojem že navíc žijí v jakémsi vakuu isolovaní od diskursu mimo Českou republiku. Tím kdo ví tak si určité otázky neklade myslíte sám sebe? :-)

Dale Cooper
0 # Vodník 2012-06-25 10:32
Žádný věřící člověk si už určité otázky neklade. Ale hlavně není jeho cílem si pořád nové otázky klást, nýbrž vědět. Pokud je to pro Crementa symptomem kokotismu, tak to není můj problém.

V otázce mediální manipulace, na kterou jste zcela nepatřičně zareagoval poukazem na moje pravoslavné vyznání, nehraje ovšem schopnost klást stále nové a nové znepokojující otázky vůbec žádnou roli. Tato manipulace je vypracovaná věda, zaměřená na emoce a podvědomí, a vyžaduje notnou dávku informací a zkušenosti, aby se tomu člověk aspoň do jisté míry effektivně ubránil; stoprocentně imunní není nikdo.
0 # Daniela 2012-06-21 22:07
Rekla bych, ze postkomunisticky obdiv a posvatnou uctu k Rusku najdeme bohate zastoupenou prave v radach socialisticky orientovanych humanistu, kteri drzi solidaritu na celem svete. Ti opravdu vidi mensi zlo v Gueavarovi nez v Pinochetovi.... Ostatne jako i v nekterych castech USA, ktere jsou levicacky orientovane, zejmena university, ktere dotuje stat. Studenti, casto ze socialne slabsich vrstev, jsou snadneji infikovani rudymi profesory. Treba na levicacke universite Flint-Michigan studoval nas remcavy komunista M.Moore. I to je demokracie.

----------------

Pane cnemo, ze zoufalstvi, ze nase demokracie stale jeste funguje se snizujete k bulvarnim zpravam o USA.
Jsme sami sexualni bigotove, ze, vy jste mnohem volnejsi:

blesk.cz/.../...
0 # Miloslav Ponkrác 2012-06-23 13:34
Daniela: Dnešní svět se (už) nedělí na levici/pravici. To je takové šidítko pro oblbnutí těch, kteří mají být stranou.

Dnešní svět je velice jednoduchý. V čím dál extrémněji individualistickém světě (tedy i extrémním kapitalismu) bojuje každý sám za sebe.

Jenže proti bandě neustále proti sobě bojujích a konkurujících individuí když postavíte organizovanou skupinu – tak to skupina musí nutně vyhrát. Už proto, že je v ní množství lidí táhnoucích za jeden provaz a jednotlivý jedinec se jim jedouše nemůže postavit.

Proto tak snadno vyhrávají a prosazují kraviny skupiny lidí. Už z principu silně individualistické společnosti a její slabosti a neschopnosti jedince ubránit se proti jednotné skupině či kolektivu.

Proto prosazují ekoteroristé zákazy žárovek, proto prosazují biopaliva, která škodá přírodě a které mají na svědomí milióony mrtvých díky nedostatku potravin (biopaliva ubírají plochy potravinám a zdražují potraviny na úroveň, kdy na ně v rozvojových zemích už rodina vždy nemá).

Proto se tu nedá udělat pořádek s různými etniky.

Proto se tu žene boj proti neonacismu ad absurdum.

Založte si skupinu 10 000 lidí, kteří mají jednu myšlenku, táhnou za jeden provaz a prosadíte v individualisticky roztříštěné západní civilizaci libovolnou blbost. Cokoli, úplně cokoli. Dokonce na to dostanete dotace a peníze v miliónech dolarů/eur.

Západní civilizace si nedovolí ani pípnout proti muslimům.

Takže individualistická společnost nemá žádný prostředek proti kolektivním nápadům a ideologiím. Je poměrně nepravděpodobné, že by právě levice rozložila západní civilizaci, daleko pravděpodobnější je, že to udělají jiné kolektivy: etika, imigranti, muslimové, ekoteroristé, a desítky a stovky jiných.

Druhá věc je, že psychika člověka se brání extrémům. Člověk má přirozenou potřebu afiliace (kamarádství) a pokud ho donutíte drsně po vzoru zákona džungle být nepřítelem každému – jako v individualistických společnostech je, pak podvědomí lidí víc a víc upozorňuje na deficit v této potřebě. A oni se snaží sdružit a najít někoho, s kým by mohli se mohli družit.

Jinak řečeno, tak jako tak, západ dojde na slabost individualismu. A když už tu padlo to Ruko: Asie včetně Ruska, Indie, Číny – vyhrají taktikou sjednocení. Bohužel.
0 # Daniela 2012-06-25 01:53
Jen kratce, pane Ponkrac.
Jsem kozoroh (sidereal). Tak si to astrologicky preberte..:-)
0 # Anonymní 2012-06-22 23:42
Trochu OT, ale je tohleto normální poslat do vazby někoho, kdo byl předtím několik měsíců zazděn v pěstírně marihuany??

lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2012-06-25 09:06
Vodník je holt takovej pravoslavnej redneck :-)

Dale Cooper
0 # Vodník 2012-06-25 09:20
Opravdu nevím, co jste tím chtěl říct. Jak to souvisí s tím, co jsem o celé věci kdy napsal?
0 # Anonymní 2012-06-25 09:44
No ti baptističtí rednecks odněkud z Alabamy by patrně na podobné vystoupení v místním kostele reagovali jako ti zpovídaní z pořadu ruské televize co zminuje Tomáš Pecina a jako vy. Ostatně co čekat od člověka který si myslí že "islám by mohl duchovně obrodit zdegenerovanou západní společnost" že?

Dale Cooper
0 # Vodník 2012-06-25 10:14
"Redneck" není definován svým baptismem, ale celou řadou jiných věcí. Proti takovému vystoupení by v USA protestovali všichni se smyslem pro respekt k duchovnu.

Pokud si většina Evropanů myslí (jako zřejmě i Vy), že jakákoli desakralisace, pohoršení a výtržnost musí být tolerováno v rámci "umělecké svobody", pak jsem si jist, že Evropa potřebuje islamisaci jako prase drbání! Z vlastních zdrojů své odumřelé pneuma tato zezvířečtělá civilisace obnovit nemůže!
0 # Anonymní 2012-06-25 10:30
Mne "zezviřečtělá" přijde spíš právě ta civilisace ruská nebo muslimská. Ale vám zřejmě mlácení žen a homoušů přijde jako ukazatel jakési duchovní vyspělosti. Pussy Riot je infantilismus (a směšná podpora knížete to ještě umocnuje) ale aby byl za tohle kriminál to prostě není normální. Ano jsem zastánce absolutní umělecké svobody ale i svobody projevu (i pro Stwory, Eriky Sedláčky a podobné pomatence)

Dale Cooper
0 # Vodník 2012-06-25 10:41
Ale já přece nebráním Stworovi, Sedláčkovi nebo Pussy Riot aby vyslovili svůj názor! Pokud by PR "zahrály" své "písně" v nějakém rockovém klubu, jistě bych protestoval, kdyby je za to chtěli zavřít. Stejně jako mi vadí, když šikanují Stworu za to, že uveřejnil překlad Cassidyho článku na svém webu. Ale vám, liberálům, vůbec nedochází, že místo modlitby není místem k vyjadřování nějakých polemických názorů, nota bene takovýmhle způsobem. Kdyby nějaká kapela přišla tímto způsobem "protestovat" do synagogy proti vlivu židovské lobby, rovněž bych souhlasil s potrestáním.

Na to, co je to zvířeckost, máme zcela evidentně dost odlišný názor a nehodlám to tady řešit.
0 # Anonymní 2012-06-25 11:00
To je škoda Vodníku že to nechcete tady řešit ale přiznejte si že vám současné Rusko nebo Írán tak trochu imponuje že si tam homouši nemůžou tak "vyskakovat" jako v Utrechtu (a že by za tím byl nějaký osobní problém :-) Pro mne je znakem duchovní vyspělosti třeba podíl vegetariánů ve společnosti a i když po ruce žádnou konkrétní statistiku nemám vsadím že to číslo bude v Holandsku o dost vyšší než v Rusku. Protest v synagoze proti židovské lobby? Proč ne?

Dale Cooper
0 # Vodník 2012-06-25 11:12
Nu, do jisté míry jste to vystihl: pokud si "homouši" "nevyskakují", tak jim nikdo neubližuje; aspoň umírnění evropští muslimové jsou ochotni něco takového tolerovat jako soukromou věc, pokud to soukromou věcí zůstává. Soukromou věcí to ovšem přestává být, když se homosexuálové rozhodnou vyjít do ulic a demonstrovat to, že jsou hrdi na svou homosexualitu - Vašimi slovy "vyskakovat si". To, že to společnost (tedy ti "normální" lidé z ulice) například v Rusku netrpí, je mi spíš symphatické a známkou určité duchovní zdravosti.

Vegetariánství obvykle bývá důsledkem duchovní pokročilosti. Opačně to však neplatí!

Protest v synagoze proti židovské lobby? Proč ne?
Protože je to místo modlitby! Polemiky se tam nevedou. Není lepším důkazem zablokovaného pneuma, než když něco takového musím vůbec vysvětlovat. :-(
0 # Vodník 2012-06-25 11:13
...sympathické...
0 # Anonymní 2012-06-25 12:00
A kolik z těch evropských muslimů je umírněných? Já netvrdím jako Ben Hur z Nezvědavce že žádní takový nejsou ale mám dojem že hlavně generace co se v Rotterdamu nebo Marseille už narodila má mnohem bigotnější postoje než muslimové ze zemí s převahou muslimského obyvatelstva. A neměla by se homosexualita podle Koránu a nakonec i podle Bible trestat smrtí? Já opravdu nevím proč by měla pohoršovat nějaká Gay Pride to je demokracie stejně tak jako lidé z Dělnické strany mají právo demonstrovat že jsou hrdi na svoji vrozenou blbost (pardon vlastenecké cítění). Skutečně duchovně vyspělá společnost menšinové názory pokud nikomu neubližují toleruje. Samozřejmě nikdo by neměl bránit ani křestanským aktivistům proti Gay Pride protestovat. Policie by měla zabránit aby se obě skupiny nepomlátily (což se v Rusku často nestalo). To samé platí o náccích a anarchistech.

Dale Cooper
0 # Anonymní 2012-06-25 22:46
Otázka je jestli ten pořad (jistě silně nevyvážený a manipulativní) v ruské TV byl pro ruská média typický. Do jisté míry asi ano, ruská média nijak nesleduji ale pochybuji že jsou stoprocentně pod kontrolou Kremlu nebo pravoslavné církve a je klidně možné že některé konkurenční médium přineslo objektivnější pohled?

Dale Cooper
0 # Bohemia 2012-08-20 02:41
Děsivé skutečnosti o nezákonném procesu s PUSSY RIOT, o roli státní bezpečnosti KGB, o totalitních metodách ve vězení a na policii. Petice za propuštění politických vězeňkyň Pussy Riot.

S pomocí našich partnerských organizací v ruské opozici zpracoval VOT o.s. tuto zprávu. Posílejme jí
nebo její pasáže dalším přátelům doma i v zahraničí, politikům, pravoslavné církvi a jejím věřícím.

Civilním jménem Vladimír Michailovič Gunďájev. V protestní písni odsouzených dívek
je nazvaný „patriarcha Gunďaj“. www.patriarchia.ru/patriarch Kirill (Cyril) byl agentem KGB (dnes patrně FSB) krycím jménem Michailov. Byznysmen, miliardář, pevná součást Kremlu a hlavní opora Kremlu. Za sovětského komunismu kolega Vladimíra Putina v KGB. (Pozn.: Výbor státní bezpečnosti KGB byl nejhorší zločineckou organizaci v dějinách Ruska resp. dříve Sovětského svazu, mající na svědomí milióny zavražděných nevinných lidí. Podle opozice se Kirill svojí dlouholetou prací pro tuto zločineckou organizaci, likvidující v Ruském národu a dalších okupovaných národech všechny nekomunisty, sám stal aktivním zločincem.) echo.msk.ru/blog/echomsk/920416-echo/

Dne 14. listopadu 1989 se stal předsedou Odboru pro vnější církevní vztahy Pravoslavné církve. Takto cestoval do zahraničí a plnil svojí úlohu už dřívějšího agenta KGB s přezdívkami "Svyatoslav", "Alamant", "Michajlov," "Topaz", "Nesterovich", "Kuznetsov ", "Ognev", "Esaulenko". Povaha jeho misí signalizuje úkol transformovat tento odbor do skrytého centra agentů KGB mezi ruskými věřícími.

Dne 25. února 1991 byl povýšen do hodnosti metropolity. Pokud souhlasí zprávy ruského i mezinárodního tisku, ne všechno v životě je tak, jak je u Kirilla vysoce a hrdinsky uváděno. V roce 1996 vstoupil do představenstva banky Peresvět sloužící finančním zájmům patriarchátu. Podle moskevských novinářů od této chvíle započaly finanční a majetkové nezákonnosti metropolity. V září 1996 noviny "Moscow News“ vydaly zprávu, že metropolita Kirill v letech 1994 - 96 organizoval dovoz zboží podléhajícího spotřební dani (zejména dovoz cigaret) za účelem obejití cel (celního podvodu), pod záminkou humanitární pomoci, ve výši desítek milionů dolarů. A ve výši desítek tisíc tun. Vice zde: czech-bohemia.blogspot.com.au/

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)