Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ústavní soud opouští po uplynutí funkčního období jeden z jeho nejslabších a nejméně výrazných soudců, František Duchoň. Jeho životopis je výmluvný: v době Pražského jara vstoupil do KSČ, tu posléze sám opustil, avšak takovým způsobem, aby mu to neznemožnilo působit až do r. 1978 jako soudce a dále se živit jako podnikový právník.

S jeho působením na Ústavním soudu nejsou spojena žádná kvalitní rozhodnutí nebo přesvědčivé disenty – ty ostatně psával jen zřídka – a stopu, kterou na tomto soudu zanechal, lze hodnotit jako nezřetelnou, spíše jen tušenou.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-06-06 21:36
Tak pravil největší znalec judikatury ÚS, Tomáš Pecina, jenž nejen četl všechna jeho rozhodnutí, ale má i patent na to určit, která z nich jsou kvalitní.

Tomáš
0 # Tomáš Pecina 2012-06-06 21:39
Mám právo na názor, nic víc. A četl jsem jich hodně, tím si můžete být jist.
0 # Anonymní 2012-06-07 11:15
Na názor jistě právo máte, ale na to, abyste nazýval kohokoliv, tím spíše bývalého ústavního soudce, "nulou" či jiné osoby jinak hanlivě označoval, na to právo nemáte (i když jste v tomto směru skutečný expert). Umění je napsat kritický názor bez osobních invektiv (to je Vám ale cizí).
A propos, můj děda měl zálibu v čtení různých odborných textů, přečetl jich také opravdu hodně, leč svou následnou kritikou jejich obsahu vzbuzoval v okolí jen (skrytý) smích.
0 # Anonymní 2012-06-07 15:49
Úcta ke konkrétnímu soudci je přímo úměrná míře úspěšnosti konkrétních stran v řízení, které takový soudce rozhodoval (samosoudce) nebo se na jejich rozhodování přímo podílel (předseda senátu,člen senátu).
Čím menší je míra úspěšnosti účastníka řízení, tím větším počtem invektiv daného soudce označuje. Totéž platí i v opačném gardu.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-07 15:54
To si v žádném případě nemyslím. Vždy se posuzuje několik faktorů, u mne je to zejména přesvědčivost odůvodnění a vystupování soudce vůči stranám. U Michala Ryšky jsem měl jednu věc a neuspěl jsem, přesto se dostal do Top 10, naopak Jan Musil mi dvakrát, ne-li třikrát vyhověl, a skončil v Bottom 10.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)