Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Dnes jsem dovedl své právnické výpočty v Djangu do podoby, kterou jsem si představoval. Není to žádný zázrak ani z hlediska grafiky, ani uživatelské přívětivosti (ve vztahu k uživatelům jsem ostatně vyznavačem drsné programátorské školy), ale funkčně by všech osm komponent mělo fungovat a poskytovat prakticky použitelné výsledky.


Vzhledem k tomu, že jsem si původně chtěl napsat jen jednoduchou osobní pomůcku, se mi dílo poněkud vymklo z rukou: program nakonec obsahuje téměř devět tisíc řádků kodu. Pro srovnání, redakční systém Britských listů, který jsem před 10 lety vytvořil, měl pouze o tisíc řádků víc.

Systém je tvořen osmi aplikacemi (přesněji řečeno devíti, jedna je ale interní, bez uživatelského rozhraní):

Soudní poplatek počítá výši soudního poplatku. Zvládá stav před loňskou novelou i po ní a umí pracovat se základem poplatku v cizí měně, pokud je její kurs uveden na kursovním lístku ČNB. Kursovní lístky se nestahují pokaždé znovu, ale ukládají se v databasi a používají opakovaně. Totéž platí o všech dalších externích informacích.

Konec lhůty počítá kladné i záporné lhůty, včetně správné informace o tom, zda konec lhůty náhodou nepřipadá na nepracovní den.

Délka časového intervalu stanoví počet dnů mezi dvěma daty, včetně přepočtu na roky a měsíce, což má význam při úrokových výpočtech. Umí zohlednit i různé konvence pro počet dnů v měsíci a v roce.

Doba výkonu trestu je velmi užitečná aplikace, z níž se dozvíme, za jak dlouho nás pustí z vězení (a kdy můžeme požádat o podmíněné propuštění po polovině nebo dvou třetinách trestu).

Kursy a sazby ČNB vypíší údaj o kursu nebo úrokové sazbě a použijí kurs případně i ke konversi zadané částky.

Kalkulace nákladů řízení je první z aplikací; u ní jsem původně chtěl zůstat. S trochou úsilí jí lze vygenerovat kalkulaci ve formátu PDF použitelnou pro soud nebo klienta. Spolupracuje s API Google Maps, takže se nemusíme starat o zjišťování vzdálenosti z kanceláře nebo domova k soudu, spočítá ji za nás, včetně doby strávené na cestě. Aplikace samozřejmě zná i advokátní tarif a vyhlášku (ve všech historických zněních) a dokáže vypočítat ze zadaného základu sazbu odměny.

Historie jednoduché pohledávky provádí úrokové výpočty. Má řadu omezení, ale na rozdíl od plné verse mám za to, že její použití zvládne i průměrný právník. Spolupracuje s databasí údajů ČNB, které potřebuje ke stanovení výše zákonného úroku z prodlení; ten umí počítat ve všech třech zněních nařízení, včetně vyložené otravného znění účinného mezi roky 2005 a 2010, podle něhož se sazba měnila každých šest měsíců. Zpracovanou pohledávku lze exportovat do souboru CSV nebo PDF.

Historie složené pohledávky je vlajkovou lodí systému. Umí libovolný počet závazků, které mohou být v různých měnách a s různých úročením, úroky lze spojit nejen se zadaným závazkem, ale i s pevnou částkou a jejich běh omezit časovým intervalem, i splátky mohou být v libovolně měně a mohou mít stanovené libovolné pořadí, v jakém se mají na jednotlivé závazky započítat. Standardně se pro kursové kalkulace používají kursy ČNB, včetně fixních poměrů pro zaniklé měny (tj. závazek např. ve slovenských korunách se správně přepočítá na eura), ale lze zadat i odlišný kurs, který je pak použit přednostně. Velmi sofistikovaný je systém práce s přeplatky, které aplikace eviduje a pokusí se je v zadaném pořadí závazků uspokojit později.

Otázkou je, zda je takto složitá aplikace ještě prakticky použitelná; budu potěšen, pokud se ji někomu podaří prakticky využít a podělí se se mnou o vygenerovaný soubor PDF.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-05-13 10:27
Díky, tak to prubnu... V pondělí mám soud a ve středu další ... tak dám vědět.
0 # Anonymní 2012-05-13 12:27
Děkuji za skvělou práci. Jen musím říct, že předchozí kalkulátor nákladů řízení byl na používání přítulnější, tato verze je již příliš složitá a chvíli mi trvalo, než jsem se zorientoval. Přimlouval bych se za návrat předchozí verze, s tím, že by si uživatel zvolil, zda pro výpočet použije jednodušší verzi nebo složitější.
Používal jsem dříve vymáhací kalkulačku od Člověka v tísni (calc.rozhodnene.cz), ta ale vydává chybné výpočty, vaše byla přesná.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-13 15:01
To je zřejmě jen subjektivní pocit, kalkulace nákladů řízení je už půl roku beze změn (až na občasné opravy drobných chyb).
0 # jgIII 2012-05-13 13:59
Kdyz jsme u Blistu, jak slozite by bylo vytvorit obdobny slovensky server? Co to obnasi? Dekuji za kratkou odpoved.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-13 15:02
Co to obnasi?

Redakční systém dnes už nepotřebujete psát, existuje přehršel variant (Drupal, Joomla, WordPress…), problémem je obsah.
0 # jgIII 2012-05-13 18:30
Jasne. Ale jak zacinaly BL z obsahoveho hlediska? Dnes hodne clanku pisi ctenari, bylo to tak vzdy?
0 # Tomáš Pecina 2012-05-13 18:53
BL začínaly jako příloha Neviditelného psa. Většinu, nebo minimálně podstatnou část, textů psal v prvních letech Jan Čulík, často to byly překlady z anglického tisku (ovšem bez souhlasu vydavatele, takže rozhodně nikoli příklad hodný následování). Další autoři se rekrutovali hlavně ze čtenářů, kteří reagovali na články.

Vždy záleží na osobnosti toho, kdo takovou věc píše nebo kompiluje, zda se mu podaří upoutat pozornost širšího okruhu lidí a dostat se za "bod zlomu". Dnes už je situace jiná než v r. 1996, kdy BL začínaly, hodně publikačních aktivit (a intelektuálních výbojů) přešlo na sociální sítě, naopak tam, kde byly dřív BL, se přesouvají komerční zdroje informací (a je otázkou, zda a jak dobře z reklamy přežijí).
0 # Jan Vaněk jr. 2012-05-22 13:02
Nešlo by ještě přidat odkaz na hlavní stránku pecina.cz nebo iurd:Počítání času? Díky.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-22 13:14
Určitě, ale zatím stále testuji a odstraňuji drobné chyby. Pak bude vydání stable a oficiální.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)