Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Po jednoduchých právnických kalkulačkách jsem se v Djangu pustil do větší akce a naprogramoval aplikaci pro kalkulaci jednoduché pohledávky. Zájemci si ji mohou vyzkoušet (a případně i po libosti používat) na adrese http://legal.pecina.cz. Dříve jsem pro vyzkoušení využíval účet uživatele guest, jehož databasové transakce se nezapisovaly, avšak to jsem shledal iregulárním a implementoval formulář pro zadání nového uživatele, po jehož vyplnění se vám, zvládnete-li odpověď na obtížnou otázku, jíž bude prověřeno, že nejste otravný spambot, vytvoří účet a database naplní užitečnými daty pro kalkulaci nákladů řízení.

Vzorovou pohledávku ve formátu XML pro použití s programem si můžete stáhnout zde; takto by měla vypadat její presentace v PDF.

Při příležitosti hrátek s úroky jsem seznal, že to, co zní právnickému uchu jednoduše, může být pro mathematika obtížným problémem. Jak známo, podle ustanovení § 2 nařízení č. 142/1994 Sb. činí výše poplatku z prodlení za každý den prodlení 2,5 promile dlužné částky, nejméně však 25 Kč za každý i započatý měsíc prodlení. Předpokládejme, že se nejedná o měsíc kalendářní, nýbrž o skutečný, průběžný měsíc, ve kterém trvá prodlení. Otázka však vzniká, co s částečnou splátkou dluhu v situaci, kdy přirostlo méně než 25 Kč poplatku. Můžeme započítat celých dvacet pět korun, dostaneme se ale do stavu, kdy nám dlužník právem vytkne, že jsme mu jistinu nesnížíli tak, jak bychom měli, s ohledem na poplatek z prodlení přirostlý ve zbytku měsíce.

Já vím, moje starosti a Rockefellerovy peníze, ale mathematik prostě nikdy nebude respektovat nedokonalost vnějšího světa: to je celoživotní úděl…

Připravuji ještě versi pro složenou pohledávku, kterou bude možné zpracovat pohledávku tvořenou několika různě úročenými složkami a vedle úroku dovolí zahrnout i jiné druhy příslušenství, např. náklady řízení, které se v případě prodlení obvykle neúročí (ač by samozřejmě měly, ale taková je praxe).

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-04-28 23:54
0 # Tomáš Pecina 2012-04-29 01:22
Ano, ale tak chytří spamboti nejsou. A nájemný indický luštitel také selže.
0 # Anonymní 2012-04-30 16:27
Dám-li 4.4.2012 a lhůtu 3 dny, čekal bych, že mi to napíše nejen správné "Út 10. 4. 2012", ale i, že nejen 7. 4. 2012 není pracovní den, ale též že 8. 4. a 9. 4. 2012 nejsou pracovní dny. Takhle to 8.-9.4. vlastně neřeší.

AHL
0 # Tomáš Pecina 2012-04-30 21:05
To je ale v pořádku, v souladu s dikcí zákona: "nejblíže následující pracovní den". Jinak bych měl pocit, že dělám z uživatele blbce.
0 # Anonymní 2012-05-02 20:09
Dalším (po)krokem může být pohledávka, jež byla (několikráte) částečně uhrazena. Aujezdský
0 # Tomáš Pecina 2012-05-03 20:59
HJP umí vícenásobnou úhradu, kromě toho dokončuji HSP, což je aplikace tak obecná, že lidstvo ještě nevymyslelo pohledávku, kterou by neuměla spočítat :-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)