Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jak známo, jsem jedinec morálně zpustlý a zcela zvrácený (slovy Ivo Svobody nedostudovaný deprivant) a jako takový jsem si neodpustil poslat identickou žádost o informace jako do Plzně i brněnské Masarykově universitě. Tam byli o něco sdílnější a dnes mi přišla odpověď.

Některé informace mi s odůvodněním, jež nemá oporu ani v platném právu, ani v logice, poskytnout odmítli, avšak to hlavní, co jsem potřeboval, jsem se dozvěděl, totiž že Ivo Svoboda nejspíš nemá vůbec žádné vysokoškolské vzdělání v oboru politologie ani sociologie a jeho titul Ph.D. pochází z Plzně, takže má smysl pátrat dál po tom, za jakých okolností a za co mu byl udělen.

Pokud jde o jeho brněnskou rigorosní práci týkající se správního práva, byl bych shovívavý: nikdo učený z nebe nespadl a methoda copy-paste vyžaduje praxi, než v ní člověk získá mistrovství známé ze Svobodovy nejnovější posudkové tvorby.

Komentáře   

0 # jgIII 2012-04-16 20:18
Ja tomu doopravdy nerozumim, vzdyt statnice jsou verejne pristupne!

jg
0 # Anonymní 2012-04-16 20:54
Je jisté, že je Ph.D.? Třeba mu jenom vypadlo písmenko.JJ
0 # Zuzana 2012-04-16 20:54
Jak mohl dělat na právnické fakultě rigorózní práci, pokud neměl magisterské právnické vzdělání? Nebo má pan Svoboda magisterské vzdělání v oboru právo z Plzně? Stojí to za prošetření :D

"Kdo může podat přihlášku ke státní rigorózní zkoušce

Přihlášku může podat absolvent magisterského studijního programu v oblasti práva, který získal akademický titul "magistr". Pokud se jedná o dvoustupňové studium, tzn. nejprve bakalářské studium a poté navazující magisterské studium, musí být obě studia (i bakalářské) v oboru Právo."
www.law.muni.cz/dokumenty/1994
0 # Anonymní 2012-04-16 20:58
Nebo má pan Svoboda magisterské vzdělání v oboru právo z Plzně?

Zásah, potopená. A zdá se, že to bylo sakra turbo, a to PhD asi ještě větší... :-)

JM
0 # Leon Kreutzfeld 2012-04-16 21:32
O studiich dottore Svobody ja nic nevim, tam nemohu slouzit, ale tento titulovy fetish a plzenskou affairu ja jsem nikdy plne nepochopil. Ti lide, co ten titul maji, tak oni si vydelaji vic, nebo je to sveho druhu novy slechticky titul?

Vzdyt i treba DrJuda Kalvoda na to v minulosti doplatil, tak proc to stale zkouseji?
0 # Anonymní 2012-04-16 21:43
Pane Pecino, můžete prosím vylepit i text té žádosti? Rád bych si početl, jak jste ji formuloval. Děkuji.
0 # Tomáš Pecina 2012-04-16 22:53
Naprosto standardní.
0 # Anonymní 2012-04-16 23:38
Děkuji.
0 # Anonymní 2012-04-16 21:43
V.p. Kreutzfeld, je přece jasné, že abyste se mohl tvářit jako expert a házet důvěryhodně "vědeckými" termíny jako jsou nejrůznější závadové diskursy a plochy v(y)noření, tak se musíte dostatečně ověnčit těmi tituly a doufat, že nikdo nezjistí, že jste místo Foucaulta studovat judistické chvaty. :-)

JM
0 # Leon Kreutzfeld 2012-04-16 22:15
Vp. JM, na to jsem se ptal. Takze myslite, ze to tem nositelum dodavalo jiste duveryhodnosti? To je prave effekt toho fetishe.

Clovek taky musi mit jisty smysl pro realitu a rovnovahu argumentu. Napriklad u pouziti te methody discoursivni analysy, ja si stale nejsem jist, zdali je to methoda skutecne vedecka. Proto jsem volal po tom, aby se soud ci obhajce touto methodou seriosne zabyvali.
0 # Anonymní 2012-04-16 22:22
Takze myslite, ze to tem nositelum dodavalo jiste duveryhodnosti??

O tom přece nemůže být pochyb. V tomto ohledu si dovolím citovat samotného velkého klasika:

"... z pohledu JUDr. PhDr. Mgr. et Mgr. Henryka Laholy pouze bezvýznamné “nic-moc”, což je tatáž kategorie lidí s “jedináčkem” (tj. s pouhým jediným akademickým titulem inženýra, magistra anebo dokonce pouhého bakaláře) kterými JUDr. PhDr. Mgr. et Mgr. Henryk Lahola zpravidla pouze hluboce pohrdá jako s analfabety ..."

JM :-)
0 # Leon Kreutzfeld 2012-04-16 22:52
Pane JM, Henryk Lahola je imho mythus, ktery existenci ceskeho tituloveho fetishe spis bagatelisuje.

Existuji i alternativni nazory, jako ten Rosse Hedvicka o ynzenyrech.
0 # Anonymní 2012-04-16 23:09
Titulový fetiš má hluboké kořeny v dobách c. k. monarchie. ;-)

Na Hedvicka mám také svůj alternativní názor, proti němuž jsou ovšem výroky ctihodného znalce - judisty na adresu rozvratných extremistických živlů pouhým neškodným odvarem, který jako by přímo vypadl z knih Gutha-Jarkovského :-D

JM
0 # Anonymní 2012-04-18 11:32
Ano, zastávám názor, že současný výprodej titulů má kořeny v neprozíravém zrušení šlechtických titulů v roce 1918...
0 # Anonymní 2012-04-16 22:33
Delal ten clovek v zivote neco poradneho? Timto se nenavazim do studia, ale do toho, ze jen studoval a studoval. Vzdyt tak od r. 1990 byl jen na studiich.
0 # Anonymní 2012-04-16 22:45
No, 4. dan v judu není tak špatný, možná se toho tělocviku měl držet. :-)

JM
0 # Anonymní 2012-04-17 01:04
A v kterém oddíle provádí to judo, že bych zašel na pár technik vnoření necuke... :)
0 # Anonymní 2012-04-17 01:52
oprava...
... vnořením jsem samozřejmě měl na mysli netsuke (nikoli necuke)... :)
0 # gogo 2012-04-17 08:42
netsuke (nikoli necuke)

Je pro ukojení mé zvědavaosti - jaký je rozdíl mezi netsuke a necuke?
Nebo Vám jen nepřipadá česká transkripce do latinky dostatečně důstojná?
0 # Anonymní 2012-04-17 12:10
Použít netsuke, v tomto kontextu, znamená, podřídit na dodjo ke stavu malého nehybného necuke protivníka...
V jednom období se toto slovo používalo ve starém Japonsku i k označení znásilnění poražených samurajů...
0 # Anonymní 2012-04-17 10:33
Občas na mne dolehne, jak už jsem se z kategorie "přes své mládí v odborných kruzích dobře známý" (citace z hodnocení mé doktorandské práce) přesunul do kategorie "hodně pamatuji". Proto si dovolím malý historický exekurs do oblasti udělování "hodností" v oboru právo. Cca v 90 roce si všichni absolventi univerzit polepšili, protože jsme přešli na angloamerický model, a všichni dostali titul Mgr., i zpětně. Jenom opravdoví doktoři (MUDr.) zůstali doktory. Čímž si tedy (aspoň tak jsme to tehdy vnímali) polepšili učitelé, ale právnící si pohoršili. Taky si vzpomínám na obrovský nával z našeho pohledu "důchodců" na poslední termín, kdy se dal získat titul JUDr. zkouškou de facto z jakéhokoliv předmětu. Dodnes nechápu, proč to tehdy pan Kalvoda nešel dělat. Jinak pro něj ale mám pochopení. Protože když jsem další rok nastoupil do AK a dal si na dveře titul Mgr. šéfka mi řekla, že je to hrozné, že polovičku času strávím vysvětlováním klientům, jestli jsem opravdu právník nebo lékárník. Takže lidé nás celkem automaticky oslovovali dál doktore no, všichni jsme jen lidi a tak si myslím, že pan Kalvoda je u toho nechal, stejně jako mnoho dalších. Proto je v úplně jiné kategorii, než třeba Marek Benda. Pak nastalo asi desetileté období, kdy se JUDr. vůbec nedal získat. Dal se získat jen Dr. za jménem a to na základě tříletého postgraduálu, doktorandské práce a další státnice. Pokud si vzpomínám, se mnou absolvoval ještě jeden kolega z praktického života, jinak jen absolventi, co zůstali jako asáci na škole. Tím chci říct, že nějaký zájem o titul z důvodů "tržního využití" nebyl. Varianta Mgr. XY, Dr. se pak ze zákona (2003?) překlopila do varianty JUDr. XY Ph.D. a to v souvislosti s opětovným zavedením tzv. malého doktorátu JUDr. za jednodušších podmínek a víceméně nárokově a velký doktorát je Ph.D. Protože tedy znám různé "varianty", napadlo mne, jak jsem uvedl dříve, zda pan znalec prostě jen neumázl jedno písmenko ze svého titulu PhDr. a trošku jej neposunul. Taky ovšem může mít řádné Ph.D. v oboru pedagogika. Prostě děkuji panu Pecinovi, že si dává takovou práci s pátráním. A na závěr: bývalo zvykem užívat titul, který vyjadřuje obor vzdělání (tzv. akademický) a pak nejvyšší dosaženou vědeckou hodnost. (doc., prof., akademik, CSc. a z dnešních tam patří Ph.D. - lze i ve variantě Dr. za jménem). Vše ostatní mi přijde poněkud barokní (myslím tzv. podnikatelské baroko). Osobně by mne docela zajímalo, jak vnímají titul Mgr. mladší právníci, kteří už v tom systému vyrostli. V písemném styku se tomu snažím jaksi podvědomě vyhnout a oslovuji je pane kolego, pane předsedo..., ústně mi ale docela často ujede pane doktore, tak by mně docela zajímalo, jak to vnímají. JJ
0 # Anonymní 2012-04-17 11:02
Pokud mu v Plzni započetli bakaláře z Brna, který není "Právo a právní věda" je to rozhodně renonc; nicméně nikoli ojedinělý (započetli i horší věci). Samotnou skutečnost, že někomu započetli studium, za pobuřující nepovažuji, pokud by se jednalo o studium ve stejném oboru (studoval by tak 6 místo 5 let, což je spíše nevýhodné).
Nicméně je zjevné, že si na MUNI neohlídali vlastní podmínky k žádosti o rigo.
A jak zde již bylo předesláno, IS STAG ZCU neregistruje žádnou disertační práci (v žádném oboru).
0 # Anonymní 2012-04-17 11:03
PS: ta rigorosní práce by v Plzni 2011 neprošla ani jako diplomka :-)
0 # Anonymní 2012-04-20 13:20
Sohlas, stačí přečíst první čtyři strany a je jasno :-D
Petr Kavan
0 # Anonymní 2012-04-17 11:13
Osobně by mne docela zajímalo, jak vnímají titul Mgr. mladší právníci, kteří už v tom systému vyrostli.

Ehm... No, asi takto:

lidé nás celkem automaticky oslovovali dál doktore no, všichni jsme jen lidi a tak si myslím, že pan Kalvoda je u toho nechal, stejně jako mnoho dalších.

Nebo jinými slovy, tyhle zcestné experimenty s tituly byly zcela k ničemu. Na vizitce ani v občance nemám titul žádný, v amerických firmách se to nenosí a ani později jsem tomu nepřišel na chuť. Titul užívám jen výjimečně v korespondenci s úřady, pokud mám pocit, že mě mají za úplného vola. :-)

JM
0 # Anonymní 2012-04-17 12:47
"Na zbývající práce se uplatňuje ochrana dle podmínek uvedených v § 35
odst. 3 zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon, přičemž případnou
licenční smlouvu umožňující zpřístupnění těchto děl mimo rozsah
univerzity autor neuzavřel." Tato odpověď je podle mého názoru nesmysl.
Pro zájemce uvádím, že platí § 37 odst. 1 zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon:
"Knihovní licence
(1) Do práva autorského nezasahuje knihovna, archiv, muzeum, galerie, škola, vysoká škola a jiné nevýdělečné školské a vzdělávací zařízení4),
d) půjčuje-li originály nebo rozmnoženiny obhájených diplomových, rigorózních, disertačních a habilitačních prací na místě samém, a to výhradně pro účely výzkumu nebo soukromého studia, pokud takové užití autor nevyloučil."
Tzn. pokud autor výslovně nevyloučil prezenční zpřístupnění, jsou povinni umožnit nahlížení do textu práce.
0 # Anonymní 2012-04-18 19:11
Jak je to vlastně s diplomovými pracemi? Proč se vlastně tají? Je v tom nějaký zákon, že třeba autor diplomové práce (student) nesmí jednoduše diplomku umístit na web, nebo rozdávat?

A proč nejsou všechny diplomové práce veřejně přístupné? Univerzity jsou placeny prakticky z veřejných peněz, takže by měla být povinnost práce mít veřejně přístupné všem.
0 # Tomáš Pecina 2012-04-18 19:17
A vy byste chtěl, jako prostý občan-čičmunda, přístup k diplomové práci takového premiera? Tohle je východní Evropa, milý pane…

Jinak nově už to vyřešeno je, problém je se staršímu pracemi, které nejsou vyňaty z absolutní autorskoprávní ochrany. Novela nechtěla být (nepravě) retroaktivní, a takhle to dopadlo.
0 # Anonymní 2012-04-24 21:22
Ad rigo: Zajímavé je i to, že v archívu MU je červený nápis, že archív není dostatečně naplněn a archív obsahuje pouze text práce.
Standardně obsahuje archív nejen to, ale také jména a posudky oponentů...

Že by byl pan Svoboda i na Masarykově univerzitě VIP absolventem?
0 # Anonymní 2012-06-15 16:23
Dobrý den, sice se můj dotaz netýká přímo znalce Svobody, spíše tematiky článku, ale zajímalo by mě u Vás, kterým odvětvím fyziky (astro, QT, relativita, teorie strun? :) jste se zabýval při studiu teoretické fyziky na MFF (v současném internetovém katalogu knihovny mff jsem na Vás žádný odkaz nenašel)
0 # Tomáš Pecina 2012-06-15 16:46
To skutečně moc relevantní dotaz není, jako znalec theoretické fysiky nevystupuji. Je to už přes 20 let, nicméně zabýval jsem se hlavně počítačovou fysikou, kvantovou theorií, methodou LCAO.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)