Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

A další špatná zpráva pro bojující demokracii: Okresní soud v Sokolově dnes rozhodl, že obléknout si tričko s nápisem Good Night Left Side na jedné a Hasta la vista, Antifascista na druhé straně není trestným činem. Nepomohlo ani srdceryvné odborné vyjádření znalce Ivo Svobody, ani plamenná závěrečná řeč státního zástupce, který pro ideozločince požadoval nepodmíněný trest v polovině zákonné sazby.

Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal, takže sokolovská justiční reality show bude mít pokračování.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-03-16 11:30
Ten soudce je zjevně sebevrah, takto se předsedou soudu nikdy nestane... :)
0 # Anonymní 2012-03-16 11:37
Oprava, ten soudce je zjevně extrémista... :)
0 # Bulharská lidová výšivka 2012-03-16 11:46
Počty neonacistů jsou dosti omezené. Až dojdou, mohli by se soudruzi inkvizitoři věnovat "neonacistům". Přecejenom je třeba z něčeho žít. Potom bych navrhoval rozkrýt spiknutí v Národním muzeu připravované ve spolupráci s Bulhary. Pod "mým jménem Bulharská lidová výšivka" se skrývá ve videu v čase 0,11 nějaký ten závadový symbol, tentokráte se dokonce ani nejedná o zástupný symbol zástupného symbolu, ale o symbol nejhorší - svastiku.
0 # Anonymní 2012-03-16 12:17
Hezký virtuální geocaching... :)
Ještě jednou pomaleji pro mne a pro ty méně chápavé.
Děkuji.
0 # Bulharská lidová výšivka 2012-03-16 13:03
Upřímně řečeno, je mi odporné tohle nahánění lidí za nějaké znaky a nápisy. Jsem tedy proti kriminalizaci jakýchkoliv symbolů, i když bych neměl žádnou radost z toho, pokud by se zde začala znovu používat například svastika jako politický symbol. Ten symbol je především kulturní a duchovní. Četl jsem, že první kdo zakázal používat svastiku v jejím přirozeném lidovém prostředí byli nacisté. Což dává smysl - když z nějakého symbolu uděláte státní znak, nebude se vám asi líbit, že ho lidé umísťují na vánoční pečivo. K mému předchozímu příspěvku: Tam kde vy máte "anonymní", mám já napsáno "Bulharská lidová výšivka". Když na ten můj nápis klinknete najede vám oficiální video Národního muzea. Je tam v tom videu vidět vyšitý symbol svastiky a to v čase 0,11. Otázka zní: Co by se stalo, pokud bych přišel na demonstraci Dělnické strany (kterou jinak vůbec nepodporuji) v bulharském lidovém kroji s touto výšivkou? Odhalil by v tom nějaký s prominutím omezenec nacistické spiknutí? Já si myslím, že nejspíš ano. Přitom zrovna zmíněná Dělnická strana sociální spravedlnosti je stranou legálně existující. Dle čeho pozná pan inkvizitor (znalec), že jsem skrytý neonacista? Mohu vás ujistit, že v této zemi jsou lidé, kteří už před lety byli ve vězení za to, že z nich tento stát vyrobil nacisty, i když ve skutečnosti nikdy (neo)nacisté nebyli. Také na základě podobných věštění ze znaků. To je také důvod, proč jsem zde odkázal Bulharsko v Národním muzeu. Postoje těchto soudních "znalců" ale do jisté míry chápu. Ono je prostě živí to, že píší lživé posudky. Jenže k tomu potřebují svoje oběti - a o to jde také. Je mi jasné, že to neskončí jen u neonacistů.
0 # Anonymní 2012-03-16 13:05
Odkaz "Bulharská lidová výšivka" v mém druhém příspěvku nefunguje, v prvním příspěvku ano.
0 # Tomáš Marný 2012-03-16 12:56
Těšíme se na rozsudek!
P.S. No vidíte - a Vy jste je házel všechny. Doufám, že pochválíte stejnou měrou, jako jste haněl (samozřejmě bude-li co, vyčkáme písemného vyhotovení rozsudku).
0 # Leon Kreutzfeld 2012-03-16 19:07
Re. "Bulharská lidová výšivka": Zde jen trochu humorny off topic. Velice podnetna je pro studenty zavadovych diskursu a kontextu navsteva Indie. Nejen kvuli vsudypritomnym swastikam, ktere se daji nalezt na chramech, jako nalepky pro stesti na naraznicich aut, nebo vymalovane v psychedelickych barvach na zdech domu obcas I v paru se srpem a kladivem, ve statech, kde je dosud popularni marxism-leninism.

Zde je napr. zajimavy clanek o visacim zamku, ktery se da pomerne snadno koupit v mnoha indickych zelezarstvich. Doporucuji shlednout i tu reklamu na Youtube v nem a precist clanek na WSJ o indickem “hitlerovskem fetishi”. Ja se spis setkal s fetishem stalinskym a leninskym. V Kerale, kde vetsinou vitezi v demokratickych volbach komuniste neni vyjimkou nalezt hinduisticke oltaricky, kde vedle obrazku Krishny sedi i obrazek Stalina nebo Lenina, spolu s v lasvegaskem stylu blikajicim krucifixem.

Hinduismus jako polytheisticke nabozenstvi neni primarne jen navodem jak dosahnout spasy, jak je to u krestanstvi, judaismu nebo islamu, ale ma presah I do politiky, astronomie nebo vedy. Nekterym mene vzdelanym lidem je pak rozdil mezi nabozenstvim a politickou doktrinou nejasny a Stalin jim patri na oltaricek stejne jako Krishna nebo Jezis. Je to takovy religiosni portfolio management, jeden z nich muze mit pravdu, a kdo vi, ktery to je, kdyz jeden z vyznamu swastiky je ten, ze “vsechno je jinak”.

Zjisteni, ze za nektere symboly by mohli byt v zemi jako je Ceska republika trestani by pro ne bylo naprosto nepochopitelne. To asi opravdu vychazi z te historicke zapadni viry v jedinou pravdu. Indicke mysleni v kontextu zavadoveho diskursu a zastupnych symbolu ma koreny v polytheismu, britskem stylu demokracie a tolerance ve smyslu multikulti.
0 # Anonymní 2012-03-16 21:51
Re. "Bulharská lidová výšivka": Děkuji, teď jsem to již pochopil, asi jsem tedy také "Bulharská lidová výšivka"... :)))
Good Night Left Side
0 # Daniela 2012-03-17 04:22
Jen, ze kontextu se nevyhnete, to mate marne.
Bulharska vysivka se swastikou na kroji je predevsim vytvorena ve folklorovem kontextu a az pak ma vyznam, mozna, jako nacisticky symbol. Lucie Slegrova, i s jejimi copanky, muze hopsat na namesti v kroji plnym swastik k cimbalove musice a je to v poradku. Jakmile se vsak zaradi do skupiny lidi, co rvou na Prikopech Sieg Heil, pak se jeji kroj zmeni na doprovazejici symbol nacisticke propagandy.
Na to nepotrebuji soudniho znalce, aby mi obsirne vysvetloval nacistickou historii.. Znam rozdil mezi Hakenkreutzem a swastikou....
Mne by neslo tak o to, zda je swastika na tricku nebo vlajce zavadova podle zakonu, ale o to, jak pusobi na verejnost. Zda li vyvolava tento symbol uzkost a zavinuje dusevni a psychickou ujmu u nekterych obcanu, zvlaste mensin a zda li upira pravo ostatnim na dusevni klid a pocit bezpeci ve vlastnim state. Jsou nositele hruznych symbolu dulezitejsi, opravnenejsi obcane nez ti, co se temito symboly citi terorisovani?
Myslim, ze v jadru se jedna o osobni svobodu, kdy ta konci a kde zacina svoboda druheho.. Amerika je v tomto sice o hodne dale, ale to neznamena, ze se toto citlive dilema definitivne vyresilo.

Muj nazor je ten, ze obleceni s napisy werwolf, hasta la vista, Evropo povstan, ozubena kola, cislo 88, teutonicke znaky, ty vsechny jsou dnes uz tak vseobecne a zevsednele, ze samy o sobe nemohou predstavovat jednoznacnou spolecenskou zavadovost nebo hrozbu. Nanejvyse funguji jako symboly podporujici, potvrzujici a podkladajici nacistickou retoriku nositele.
Videt trestni cin jen ve zprofanovanem napisu nebo symbolu, aniz by se prvne prihledlo k okolnostem a projevum osoby povazuji za dost divne. Tricko samotne s "Good night left side" IMO nenaplnuje podminky ceske spolecenske zavadnosti. Tato tisickrat omilana frase, klise, uz ve svem kontextu a jeste k tomu v cizim jazyce, by nemela zneklidnovat zadneho ceskeho obcana.
0 # Anonymní 2012-03-17 11:30
Re. Daniela: Budu citovat slova klasika: "Co je Vám, kurva, paní soudkyně do mého názoru i trička!" Nejsem si jist, jestli jste Danielo pochopila, že právě rovnost před zákonem znamená, že k Vámi avizovaným okolnostem se nesmí přihlížet, protože právě tímto Vaším "závadovým diskursem" (Videt trestni cin jen ve zprofanovanem napisu nebo symbolu, aniz by se prvne prihledlo k okolnostem a projevum osoby povazuji za dost divne.) porušujete právo na projev, rovnost před zákonem a především Vaši povinnost tato práva neporušovat. To pak patříte k posudkářům, nálepkovačům a k humanitárním bombometčíkům zednáře Havla.
S těmi kdo porušují práva ostatních je třeba se nemazat, že... (Vaše slova)
Tolik k právním vadám...
P.S.: Rozdíl mezi mezi Hakenkreutzem a swastikou je stejný jako mezi katolickým křížem a státním znakem Vatikánu, a to i v počtu obětí obou státních ideologií.... Mám na mysli pobité při náboženských válkách, upálené, umučené i popravené v procesech a i prostě k smrti vyhladověné ovečky Svaté církve římské!
0 # Tomáš Marný 2012-03-17 16:16
Dle Vašeho názoru okolnosti nerozhodují? Tedy naleznete-li u dveří svého domu cizí osobu, jak odvrtává zámek, nezáleží na tom, zdali jste upřímně překvapen nebo zda jste ho před hodinou objednal jako zámečníka, protože jste ztratil klíče?
A když někdo střílí na druhého, nezáleží na tom, zdali ten druhý je náhodný kolemjdoucí nebo člověk, co po něm s nožem v ruce požadoval peníze?
Jste dobrý borec ...
0 # Daniela 2012-03-17 21:48
Za to nemuzu, ze mate v Cesku radu nekompetentnich soudcu, co provozuji remeslo jeste z doby dinosauru a v provokativnich projevech vidi plizivy navrat Treti Rise. Podle meho nazoru by se soudkyne nemela zajimat o myslenkove pochody extremistu, ale o primy efekt, aktualni prohresek..Spolecenska zavadovost by snad patrila do oblasti socialni a kulturni..

Okolnosti ohledne pripadneho trestniho cinu nemusi byt vykladany jen ideologicky, nebo historicky, ale take jako pragmaticke polehcujici nebo pritezujici okolnosti. Kontext je zakladem kazdeho prava, jinak bychom nepotrebovali v soudnich procesech obhajce, ze.

Zastrelenemu cloveku je uplne jedno, za jakych okolnosti zemrel, neb je mrtvy, ale jsem presvedcena, ze i ceska justice peclive rozlisuje mezi zpusobem a okolnostmi priciny umrti.
Vrazda. Predem planovany, chladnokrevny a zakerny zlocin.
Zabiti. Smrt zpusobena casto v emotivnim stavu, chybi planovaci proces a je hodnocena nizsim trestem.
Zabiti v obrane.-Beztrestne.
Zabiti z nedbalosti, nebo nasledek nestastne nahody.(Na lovu, beztrestne).
Zabiti nepritele v boji je ocenovano kladne.
Velmi mladi nezletili-deti a mentalne postizeni jsou v pripadech usmrceni jineho cloveka ze soudniho procesu vylouceni.

Toto jsou zakony, ktere se proverily a vykrystalisovaly behem staleti, - komuniste, naciste ani anarchiste je nevynasli...
Nasledne, i verejne vysloveny nazor ma ruzne hodnoceni. Muze zasahovat do prav jinych obcanu zijicich ve tejne spolecnosti. Napriklad lzive obvineni, rasove urazky nebo agresivni nenavist.(Hate speech)..Tedy i nazor muze byt chapan jako hrozba. Prave toto vnimam jako jablko svaru i ve vyspelych demokraciich--co je pouhy nazor a co uz je oklestovani prav druhych..At rozhodnou soudy, jestli se jedna o neakceptovatelne postoje extremistu, anebo jsou li ve hre neopravnene obavy spolu s tlakem ke konformite.....
Jen konstatuji. Nakonec nejaky konsensus si budete muset najit sami...
0 # Anonymní 2012-03-17 19:49
Pane Marny, nelobte se, ale to co pisete je demagogie. V tom je prave ten dost zasadni rozdil mezi ustavou zarucenymi svobodami nazoru, vyznani, popr projevu a tim, co uz je nepripustne (akci). O vrtani zamku at si kazdy mluvi co se mu zachce, ale jakmile popadne vrtacku a sahne na vas zanek, uz kona. A to je prave ten rozdil. Na tricku at si kazdy nosi, mysli si, progauje. Treba Ale jakmile cokoliv z omezuje prava jinych (vrtani zamku) a tohle on zacne aktivne vykonavat, ma smulu. Ale pokud si na sebe navlece tricko s vrtackou a zamkem a propaguj vrtani... to je proboha jen a jen jeho vec.

A predstava, ze nejaky znalec bude u soudu badat nad tim, jak to tricko s tim vrtanim myslite a ridit se podle toho, zda-li jste podle tvrzeni policie na zakladce sedel s nejakym vrtacem zamku v lavici, nebo jste minuly tyden v hospode sedel u vedlejsiho stolu, kdy byl zrovna znamy prazsky vrtac...

Ostatne myslim ze ani pan Pecina neni zastancem kopani do lezicich lidi, at uz je to v ramci kampane "Good night left side" ci naopak kampane "Good night right side" ... ale pokud si neco z toho da nejaky blb na triko, je to proste jeho vec (a jeho vizitka) ale rozhodne to neni na soud... Pokud ale do nekoho bude opravdu kopat, zaslouzi samozrejme flastr.
0 # Tomáš Pecina 2012-03-17 19:55
Přesně tak. To je, jako kdyby někoho zavřeli za to, že si dal na mikinu obrázek vrtačky a zámku a nějaký provokativní nápis ("Už brzo i ve vašem bytě!").
0 # Daniela 2012-03-17 21:59
No, to nevim. Pan Marny prece pise o okolnostech v prubehu pozorovaneho cinu-(navrtavani zamku) a uvadi ho do pripadnych kontextu.
Nevidim v tom zadne vyvody o "intent", tedy o predeslem umyslu...
0 # Anonymní 2012-03-17 19:57
To jsou otázky pro právníka, pro mne je to s mými zkušenostmi, výcvikem a minimem informací v daný okamžik jasné...
Ad1) Před namířenou zbraní si zloděj rozmyslí na mne zaútočit (i kdyby to neměl v úmyslu) a zámečník zvoní, má montérky, na vyzvání průkaz i zakázkový list a neútočí, pracuje... :)
A nemám problém mu svoje jednání vysvětlit a omluvit se mu že jsem ho vylekal...
Ad2) Pokud na mne někdo zkusil vytáhnout nůž, tak přišel nejen o nůž, ale i o svobodu.
Tolik zkušenosti praktika, má snad někdo cvičený jiné?!?
0 # Anonymní 2012-03-17 21:06
chicht .. pane kolego prktiku z 11:57 AM, tomu tedy rikam krasny off topic prispevek :-))
0 # Anonymní 2012-03-17 23:05
Jen jsem chtěl být stejně off topic jako Tomáš Marný se svým zámečníkem... :)
Zjevně se mi to povedlo par excellence. :)))
0 # Anonymní 2012-03-18 17:06
myslím si, že my češi bychom měli být, stejně jako soudce, ohleduplnější k takovým projevům zdvořilosti, jako když někdo prostě chce levicově smýšlejícícm lidem nebo přímo anarchistům popřát dobrou noc. v anglii, zemi gentlemanů, by toto nikdy před soudem být řešeno nemohlo - popřát si dobré ráno, dobrý den a dobrou noc je samozřejmost. přeji nám slušným lidem více takových soudních rozhodnutí. p. š.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)