Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Rozsudek Městského soudu v Brně v kause, o níž jsme referovali, je zde.

Daleko detailněji než samotným skutkem se soud zabýval námitkou podjatosti znalce Ivo Svobody, kterou shledal nedůvodnou. Nadávky obžalovaným by prý musely být daleko adresnější a/nebo intensivnější, a aby se soud nemusel vypořádat s námitkou, že znalec při účtování svých posudků zřejmě vykazuje – s vědomím majoritního zadavatele, Policie ČR – nerealistické počty hodin, přešel ji mlčením, vypořádav se namísto toho pouze se subsidiární námitkou ekonomické závislosti.

Ač nebývám hnidopich, tentokrát si přece jen nemohu odpustit poznámku, že napíše-li soudce do rozsudku čtvrť obývaná Rómi nebo transparent vysel na pódiu, přílišnou důvěru ve své vzdělání tedy skutečně nevzbudí…

Aktualisováno.

Komentáře   

0 # kocour 2012-03-09 21:51
Ale no tak ... prostě se písařka překlepla.
0 # Anonymní 2012-03-09 23:19
t:DDD

...prý překlepla, tady je to dnes samý vtipný naivní optimista...
:DDD

P.S.: Gramatické chyby znamenají neúplné vzdělání a je jedno jestli u soudce nebo písařky, nebo u obou...
0 # Anonymní 2012-03-10 02:08
neúplné? jakože chyběl na hodině češtiny nebo nemá střední školu? upřesni to
0 # JzP 2012-03-12 07:07
To jsem si donedávna myslel také, nicméně jsem zjistil, že na počítači píši za určitých okolností foneticky a chybuji v psaní i/y, přičemž správné i/y jsem psal bez problémů cca od 5. třídy.
0 # Anonymní 2012-03-09 23:21
Tento světonázor či postoj, např. znalce, nemůže ovlivnit samotné znalecké zkoumání a jeho závěry, které za všech okolností musí být na tomto světonázoru nezávislé (za slovo znalec si můžeme dosadit stejně tak slovo soudce, státní zástupce, policejní orgán či kterákoliv jiná osoba, podílející se na trestním řízení).
...děsivé odůvodnění nedotknutelnosti strany žalují-lhářů, podvodníků a zlodějů... :(

A po poslechu výslechu všeználka Svobody, si již nejsem jist, jestli je tedy jakýkoliv světonázor povolen i obviněnému, nebo toho za jeho vadný světonázor zavřeme, aby jím nemohl nikoho nakazit...

Holt ten dvojí metr v tomto případě je více než dosti zjevný...
0 # Anonymní 2012-03-10 02:09
úderné - ale málo srozumitelné
0 # Tomáš Pecina 2012-03-10 02:37
Zkušebně můžete zkusit na některém shromáždění krajní pravice prohlásit, že Cikáni jsou stupidní deprivovaná hovada.
0 # Daniela 2012-03-10 06:23
Nice try, p.Pecina.
Bych rekla, ze prohlaseni o Cikanech uz saha do ethnicke nesnasenlivosti, oproti vagnimu vyjadreni se o hovadech obecnych. Je mozne mluvit o "v okoli se potulujicich deprivovanych hovadech", nikoliv vsak o hovadech cikanskych, zidovskych ci hovadech vietnamskych.

Posudek I.Svobody je zajimavy, myslim, ze on ma talent na predstavivost k rozvijeni teorii o spolecenskem diskursu. Jeste mi tam chybi uvaha o Thorove kladivu a germanskych runach..Bylo by to vyborne sociologicke a filosoficke pojednani pro prednasky na pedagogicke fakulte, jen si nemyslim, ze je zrovna vhodne pro soudni sin.
Vzdelany soudce by mel znat historii nacismu a jeho symboly, projevy a ideologii, ovsem novy, soucasny trestni cin je duvod, proc soudi. K tomu nepotrebuje znalce.
Povstalecke slogany z nacistickeho Nemecka dnes nezni tak jednoznacne, jako pred 70 lety - Evropa povstala, usnula a zase se probudila za tu dobu nekolikrate...
V posudku jsem se bohuzel nedocetla, jaka zavadna hesla pochodujici extremiste vykrikovali, coz pokladam za mnohem dulezitejsi, nez nejaky opotrebovany a omilany transparent Evropo povstan. (BTW, ten helot s mecem mi pripomina obrazek na krabickach kondomu, jmenuji se Trojan :-)
0 # JzP 2012-03-12 07:25
Já bych to, paní Danielo, neviděl tak jednoznačně. Nesnášenlivost vůči Romům má u většiny lidí primárně kulturní základ, nikoliv etnický. Málokdo by nenáviděl konkrétního Roma, pokud by tento žil spořádaně a s respektem k ostatním lidem i k majetkům. Zrovna tak bych ale očekával od soudního znalce, že bude k obviněným přistupovat a priori neutrálně; pokud to nezvládne, nemá podle mě v takové funkci co dělat. Jinými slovy, měl by to být chladný analytik a ne aktivista.
0 # Anonymní 2012-03-12 11:45
Kondomy Trojan. Ano, tam se heslo o povstání jistě také dá uplatnit. Pokud jde o mě, tak při pohledu kondom by ani úderná síla toho hesla nepomohla... Ale to asi také šířím nebezpečnou ideologii, tedy jakýsi závadový - neboť neodpovědný - diskurs, ne?
Nechránícíseobhájce
0 # Anonymní 2012-03-10 10:52
Strana 2-3: transparent neviděla, ani když vYsel na pódiu.
Aspoň přečíst si to po té písařce pan soudce mohl. A ne že ne!
0 # Tomáš Pecina 2012-03-10 11:21
Díky, doplněno.
0 # Anonymní 2012-03-10 16:21
>"čtvrť obývaná Rómi" nebo "transparent vysel na pódiu",

Alespoň někdo je horší češtin než já. Ale, že bude zrovna soudce, to jsem nečekal:)

cnemo
0 # Anonymní 2012-03-12 11:30
Ten rozsudek považuji za vcelku korektní, odpovídající očekávání jak odborných kruhů, tak ale i veřejnosti. Možná by stálo za malou analýzu, komu naopak bude vadit: pravděpoodbně znalci, anarchistickým bojůvkám, velmi netolerantnímu sdružení Romea a pak pár sentimentálním jednotlivcům typu Věry Tydlitátové. Jakýmsi důkazem opaku tedy lze rozhodnutí považovat za příčetné, rozumné a odpovídající požadavkům spravedlivého nazírání dané problematiky.
Zajímajícíseobhájce

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)