Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Asi před deseti lety jsem, u vědomí theorie i tehdejší praxe, konstatoval, že by bylo načase zřídit na právnických fakultách kathedry doručování (mezitím by se tam mohla zřídit oddělení datových schránek, jež vynesly tuto extremně komplexní problematiku na vpravdě novou úroveň). Podobně nyní soudím, že by bylo záhodno vytvořit na akademických pracovištích výzkumná oddělení, která by se systematicky věnovala excesivním studiím. Co je exces, jenž, jak známo, vyviňuje zaměstnavatele, případně stát, a činí odpovědným zaměstnance, resp. pochybivšího veřejného činitele, se totiž postupně stává otázkou, před jejíž složitostí bledne i velká Fermatova věta.

Vezměme takového primitiva. Označil-li tímto výrazem kdysi na 1. máje Miroslav Grebeníček aktivistu Jana Šinágla, jednalo se o exces, takže odpovídal osobně on a nikoli jeho strana. Ve fysickou osobu se o pár let později transformovala i tehdejší NSZ Vesecká, když v televisi pronesla břitké hodnocení a margo publicistiky Petra Uhla (kausu jsme komentovali zde). A stejně tak heparinový vrah: i on vraždil sice v bílém pláští, ale excesivně a proto nemocnice za jeho skutek nenese odpovědnost.

Jenže na scenu vstupuje myslivec Z. H., jenž nedaleko Mohelnice zastřelil volně pobíhajícího vlčáka. Volně pobíhajícího psa podle platného práva myslivec zastřelit za určitých okolností smí; zda by zákonem neměl být spíše povolen odstřel volně pobíhajících myslivců, nyní, prosím, ponechme stranou. Tedy psy střílet lze. Ovšem existuje zákonná výjimka, která zakazuje odstřel psů ovčáckých a loveckých plemen, psů slepeckých, zdravotnických, záchranářských a služebních (jak se takový pes pozná, zákonodárce nevyjevil, to velkoryse přenechal aplikační praxi; ale ani to zde nyní neřešíme).

Když tedy Z. H. zastřelil drahého psa ušlechtilého ovčáckého plemene, vznikla otázka, kdo za jeho skutek odpovídá. Soud prvního stupně (Okresní soud v Šumperku) dovodil, že stát, protože ke škodě došlo v souvislosti s plněním úkolů myslivecké stráže. Odlišně judikoval krajský soud, který v zastřelení vlčáka shledal exces. A Nejvyšší soud konečně rozhodl, že se o exces nejedná, a odpovědný je stát. Nebohý majitel znehodnocené věci (rozuměj mrtvého psa) se tak-tak vyhnul nutnosti zaplatit náklady řízení.

Věcně sice s právním názorem Nejvyššího soudu souhlasím, avšak nemohu nepoznamenat, že v podobných případech je zcela nezbytné přizvat si kvalifikovaného specialistu-excesologa. Ten, buď z kávové sedliny, nebo ze zvířecích vnitřností, vyvěští, zda se v daném případě jednalo o exces čili nic, a podle toho může poškozený určit pasivní věcnou legitimaci k podání své žaloby.

Ach, jaká rozkoš, chová-li se justiční systém jako generátor entropie!

Komentáře   

0 # Guy Peters 2012-03-20 23:59
No nevím. Rozhodnutí KS byl jednoznačný úlet; koneckonců na druhém stupni dosti častý.
0 # Tomáš Pecina 2012-03-21 00:02
Já s ním také nesouhlasím, ale rozumem seznatelný algorithmus, jak identifikovat exces, přesto nevidím.
0 # Daniela 2012-03-21 04:48
Velmi komplikovane.
V prvni rade nerozumim, proc mate specificky zakon, ze se smi strilet jen toulavi psi. A co toulave divoke kocky? Splasene kone a kravy? Vzdyt kdyz jakekoli zvire ohrozuje, pak se strilet nejen muze, ale musi.. Co kdyz zachranarsky pes onemocni neznamou formou vztekliny a bude zle kousavy..
Vyjimecny psi zakon a jeste k tomu dalsi vyjimka o zakazu strileni psu "pracujicich"--Nevim, kdo by strilel na psy zachranaru nebo slepcu a i kdyz, tak monetarni hodnota psu pracujicich a psu zvlastni slechtene rasy je skoro stejna..
Nebyt tohoto pejskoveho zakonu, nevznikla by otazka excesu---prekroceni sveho opravneni--..Je to to same, jako prekroceni pravomoci?

Z moralniho uhlu, ne nutne pravniho, myslivec psa strilet nemel.
Hadam, ze zastreleny vlcak, podle posy a vyrazu na fotografii, k vysoce slechtenemu plemenu patril a nebyl zdivocely. Myslivec s puskou ale ano. Jiste si byl vedom, ze to musi byt ten pes, ktery byl ohlasen jako utecenec, znal i jmeno, psa mozna zavolal a v lovecke naruzivosti psa zastrelil, -nechutne- takovi si nezaslouzi mysliveckou licenci...
Silene strelce mame bohuzel i zde.
Podle americkeho zakona by Nimrod z Mohelovic zatoulaneho psa beztrestne zastrelit mohl, zvlaste osoba pracujici pro Park Rangers, ale to je velmi nepravdepodobne. Spise by podle znamky na obojku zatoulaneho psa majiteli nahlasil..Jestlize by ranger v zachvatu nepricetnosti zastrelil meho milovaneho pudlika, v me pritomnosti, pak bych se o vzniklou skodu soudila s jeho zamestnavatelem, statem N.Karoliny. Stat nese zodpovednost za zamestnance. Obratem pak muze zamestnavatel zadat provinileho zamestnance o pripadne soudni vylohy a odskodneni...
0 # Anonymní 2012-03-21 09:40
Milá Danielo, my nemáme žádný "pejskový zákon". Máme zde zákon o myslivosti, který tento problém upravuje. Cituji § 14 odst. 1 písm. e):


Myslivecká stráž je oprávněna:
e) usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení


Ovšem problém vůbec nebyl v tom, že by snad ten pes někoho ohrožoval, problém je v tom, že myslivci končí se čtením příslušného ustanovení zákona před první čárkou. A obecně je problém je v tom, že myslivecká sdružení obecně sdružují převážně duševně narušené jedince, zhusta alkoholiky, poloslepce a pitomce, kteří běžně např. lezou na posed s nabitou, nezajištěnou zbraní, střílejí po čemkoliv, co se pohne, s oblibou také po zákonem chráněné "škodné", jako jsou chráněné druhy dravců včetně orla, rysa apod. Prostě po čemkoliv, co jim narušuje jejich úchylné hobby spočívající v úmyslném přemnožování zvěře za účelem jejího následného komerčního odstřelu.

Přitom si osobují práva veřejných činitelů, právo promenovat se po cizích soukromých pozemcích za účelem dohledání postřelené kořisti, pálí po soukmenovcích, sáňkujících dětech, cyklistech, houbařích a domácích zvířatech, jako jsou psi a kočky. Jakoukoliv náhradu škody způsobené jejich "činností" pak zásadně odmítají. Ať to jsou škody způsobené přemnoženou zvěří na zemědělských plodinách, nebo ony tzv. "excesy".

Pro ilustraci doporučuji např. přes Google vyhledat výrazy jako "myslivec zastřelil", "myslivec postřelil", případně "opilý myslivec". Z frekvence těchto případů je zjevné, že stát zde naprosto neplní svou funkci při kontrole a vydávání zbrojních průkazů.

JM.
0 # Tomáš Pecina 2012-03-21 09:47
Ano, přesně tak. To jsme u té otázky řízeného odstřelu myslivců, kterou jsem thematisovat nechtěl.
0 # kocour 2012-03-21 17:24
A to já bych snad i přistoupil k akci bez předchozí thematizace :-) ... vážně, chtělo by to úplně nový myslivecký zákon, který by bránil tomu, aby mysliveckou licenci získal každý pošuk. Stalo by se něco tragického, kdyby myslivců bylo 100x méně?
0 # Daniela 2012-03-21 20:15
Dekuji za odpoved, pane JM.
Utvrdilo mi to nazor, ze problem je ve zneni zakona a ze je to mozna uprava, nastavba existujicich paragrafu jeste z doby socalismu. Privilegie-vylucnost nemeckych ovcaku mohou totiz sahat do doby, kdy se adorovala komunisty slechtena rasa Ceskoslovenskeho vlcaka-ovcaka, ktery byl nedilnou soucasti Pohranicni straze. Zabiti strazneho psa pri uteku na zapad pritezujici okolnost, zlocin.

Abych nebyla uplne OT.:
Neznam samostatny pojem "excess"v americke justici, vzdy je to privlastek k necemu, vysvetleni neumerne, (nadbytecne) aktivity, ktera oponuje spravnemu postupu nebo norme. Zdaleka neni pouzivana jen v pravnickem lingu...
0 # Anonymní 2012-03-21 22:48
Paní Danielo, vy jste ten zákon taky nepochopila. On především dovoluje myslivcům zastřelit psa pouze tehdy, pokud mimo vliv svého pána v honitbě pronásleduje zvěř. Počínání dotyčného lidového milicionáře, eeeh, totiž myslivce, bylo tudíž nelegální bez ohledu na jakékoliv další "rasové" výjimky.

Co se týče výjimky pro ovčácká plemena, je celkem logická, jedná se u nás o zřejmě nejrozšířenější služební plemena psů. S adorací rasy to fakt nemá nic společného, prosím vás netahejte do toho bolševika, ten pes je v tom fakt nevinně. Se stejnou logikou, jako je československý vlčák psem bolševickým, bude asi podle vás německý ovčák psem nacistickým. Co se týče výjimky pro plemena lovecká, tak ta je tam výhradně kvůli myslivcům, patrně proto, aby si nemohli legálně střílet psy navzájem, což by se jinak při jejich "vysoké" inteligenci dalo jinak důvodně předpokládat.
0 # Daniela 2012-03-22 02:54
Anonyme z 2:48 PM,
Nevidim zadne "pouze". Myslivec, podle noveho(?) zakona nesmi zastrelit nemeckeho ovcaka, sluzebniho psa ANI kdyz je toulavy a plasi zver.
Cituji z paragrafu:
"...Výslovně zákon zakazuje střílet na psy zdravotnické, slepecké, záchranářské, ovčácké a psy loveckých plemen (ohaři,jezevčíci a jiní). Pro tato plemena platí přísný zákaz usmrcování i v situaci, že se vyskytují více jak 200 metrů od posledního obytného stavení v obci a útočí na zvěř. ..."
Rozumim tomu tak, ze vesnicky Vorisek na toulce za hrabosem odstrelen byt muze, neb nema vyslechteny rasovy rodokmen a ani vzdelavaci titul psiho inzenyra...
Pejskovy zakon nespecifikuje, jak se rozezna na dalku Vorisek obecny od psa hodnotnejsiho, treba slepeckeho, a vubec, nac by se toulal slepecky pes okolo honitby, ti na to prece nejsou vubec orientovani...
Dale pejskovy zakon blize neurcuje, zda-li i retrivr spada pod chranene lovecke plemeno, jelikoz nelovi s myslivcem, ale hleda a prinasi zastrelenou korist, jako treba kachny, ktere spadnou casto daleko od bodu, kde byly zastreleny.(Smrtelne ranene leti dale)...

Ceskoslovensky vlcak je uznavane plemeno, ktere vyslechtili bolsevici v padesatych letech, s tim nic nenadelate. Po Viteznem Unoru zacli vojaci Pohranicni straze, (znamy je plukovnik K.Hartl), krizit cistokrevne nemecke ovcaky(zrejme zbyle po SS-manech) s evropskym vlkem. Tito inteligentni tvorove byli slechteni a trenovani zejmena za ucelem osobni ochrany a honu na lidi. V sedesatych letech byli strazni psi spolu s pohranicniky obdivovani hrdinove v boji v ochrane republiky, pamatuji si na sochy pohranicniku, s vernym vlcakem u nohou.
Naprosto nevinim tyto uslechtile psy, jen jsem konstatovala, ze kladne vyclenovani nemeckych ovcaku i Ceskosl.vlcaku MUZE byt mentalni residue zakorenene jeste z dob socialismu. (Pes uzitecny, pracujici, bojujici, versus domaci mazlicek nebo vesnicky orech).
Jestlize moje citace zakona je aktualni, pak se to napravilo (castecne), neb je tam zminka i o jinych plemenech a tudiz se muj prvotni nazor malounko poopravil.:-)
0 # Anonymní 2012-03-22 10:07
Paní Danielo, kdybyste se raději zamyslela nad tím, kolik stojí výcvik služebního, slepeckého/asistenčního apod. psa, udělala byste lépe. Ano, je to řádově více, než je hodnota té uměle přemnožené zvěře chované myslivci. Jinak, hraboš není zvěř, takže ani toho vašeho voříška nikdo zastřelit nemůže.

Další absurdní debatu na téma politizace psích plemen s vámi opravdu nepovedu, vaše výplody o mentální zakořeněnosti privilegií ovčáckých plemen mi přijdou na duševní úrovni inkvizitora Svoboda, pokud to mám říct kulantně.

JM
0 # Tomáš Pecina 2012-03-22 10:52
Paní Daniela napsala, jak je u ní pravidlem, text čím delší, tím informačně bezcennější. Ve skutečnosti vznikla exempce pro vlčáky v rámci pozměňovacích návrhů v PSP v r. 2001; s Pohraniční stráží to tedy nemá nic společného, vlčáci se do té doby směli střílet bez omezení.
0 # Anonymní 2012-03-22 11:40
Já bych povolil odstřel toulavých i netoulavých myslivců, a to i s použitím expanzního střeliva pro zvýšení ranivých účinků. Z lovců je mi obecně zle a spolu s Konradem Lorenzem říkám, že se s každým, kdo má potěšení z lovu, vnitřně rozcházím. A rozchod je to natolik vážný, že navržené řešení myslím sestsakramenstky vážně. Zvěřhájícíobhájce
0 # Anonymní 2012-03-21 09:55
TP: Omlouvám se za "OT". Již to dál rozebírat nebudu, jen jsem si prostě nemohl pomoci, vždycky mě tohle téma rozpálí jak dobře naložený piliňák. Několik těchto jedinců znám osobně, na chalupě jsem na jednoho s cca 10 dioptriemi a min. trojkou v krvi zavolal PČR, když "dobře naložen" po honu v hospodě odložil nezajištěnou brokovnici k rozpáleným kamnům.

JM.
0 # Anonymní 2012-03-21 10:53
Ale když už jsme u těch "excesů", tady je jeden moooc pěkný: Exekutor je podezřelý ze zpronevěry 80 milionů korun


"Mgr. Višvader podle sdělení zástupce společnosti Geosan již delší dobu nekomunikuje a zdržuje se na neznámém místě," uvedla Ludvíková. Podle Báčové nyní místa, kde by mohl exekutor být, prověřuje policie.


To je ale báječné, jaká individua zde zastupují stát při výkonu rozhodnutí, že? Téměř třetina českých exekutorů čelí kárné žalobě. Je mezi nimi i jejich šéfka. A copak na to pan ministr? Už chystá 895. novelu zákona, nebo to konečně začne řešit systémově?

JM
0 # DG 2012-03-21 11:39
JM: s Vaším hodnocením myslivců jako celku se nemohu ztotožnit. Vyrůstal jsem mezi nimi a převážná většina z nich byli rozumní lidé. Individua, která popisujete, se vetřou do každé společnosti, rozhodně bych však jejich četnost nepospsal slovem "převážně". Je to jako s každou problematickou menšinou, která svým chováním navozuje dojem většiny.
Můj otec je mysliveckým hospodářem skoro 40 let a za tu dobu na honech a akcích, které organizoval, nepřišel nikdo k úhoně.
Převážný problém vznikl s komercionalizací myslivosti, kdy se majitelem honitby mohl stát každý, kdo na to měl peníze. Nemluvě o dobře organizovaných a motorizovaných ganzích pytláků, kteří střílí po všem co jim přijde do cesty (občas i po těch myslivcích).
Jsou spousty jiných, mnohem nebezpečnějších jedinců, než myslivci; média to bohužel, jak je u nás zvykem, nerozlišují.
0 # gogo 2012-03-21 15:14
Pytlák je v 99 procentech případů opět myslivec, pouze přespolní. Běžný člověk /nemyslivec/ u nás totiž nevlastní lovecké zbraně a ti, kdo je mají načerno, nejspíš nebudou kvůli zajíci riskovat flastr. Samozřejmě v to nepočítám ozbrojené podsvětí, kde je ale pytláctví tak trochu k smíchu.

Realita je taková, že myslivci (s požehnáním zákonů ušitých jim na míru) chovají dobytek na cizích pozemcích, způsobují tam škody jak na porostech tak na přirozené fauně a ohrožují svým chováním místní obyvatele.
Mnozí se vůbec nerozpakují vyhrožovat lidem a dokonce se mi jeden snažil tvrdit, že nemám mimo cesty za hranicí obce co dělat "že by se mi taky mohlo něco stát". To byla chvíle, kdy jsem zauvažoval o pořízení palné zbraně na vlastní ochranu.

Samozřejmě jsou lidé rozumní a idioti, jako všude jinde. Jenže všude jinde ti idioti nemají takhle nehorázné pravomoci a lovecké zbraně.

K tomu konkrétnímu případu - naprosto nechápu jak mohl být myslivec zbaven trestnosti, když se zachoval podobně jako heparinový vrah. Jeho zásah byl v rozporu s už i tak nesmyslně promysliveckým zákonem. Je to jasné selhání toho člověka.
0 # DG 2012-03-21 18:23
ad gogo:

K těm 99% jste dospěl jak? Máte nějaký odkaz na statistiku? jestli ne, neurazte se, ale budu to považivat za bezobsažný blábol.
Předpoklad, že "běžný člověk nevlastní lovecké zbraně" je hloupý. Kdokoli může vlastnit zbraně sportovní, stejně výkonné jako lovecké.
Ostatně, obstarat si lovecký lístek je snadné; stačí si zakoupit či domluvit "členství" v některé komerční honitbě. Vychytanější gangy jsou schopny si honitbu koupit samy - ovšem, tyto už pak považujete asi za myslivce. K tomu se jen těžko přinutím.

Myslivci žádný dobytek nechovají. Dobytek tam prostě je, bez ohledu na myslivce. Nikomu z majitelů "cizích pozemků" nebývá bráněno ve vstupu mezi myslivce a o svých pozemcích si člen honebního společenstva dosti rozhoduje sám.
Zákon ostatně říká:
Právo myslivosti mohou myslivecká sdružení vykonávat v rámci uznané honitby pronajaté od držitele honitby, nejčastěji honebního společenstva.

Jaké nehorázné pravomoci myslivci mají? Je odstřel toulavých šelem nehorázná pravomoc?

Ke konkrétnímu případu - dotyčný zjevně porušil zákon, který odstřel ovčáckých plemen zakazuje.
0 # gogo 2012-03-22 08:45
Myslíte, že se mi pytláci zapisují do evidence? To Vás asi zklamu. Jsem ale přesvědčen, že celé nafukované pytláctví je zčásti pokryto dopravními nehodami způsobenými zvěří (mimochodem, myslivci si nárokují zvíře, ale plati škodu na vozidle nechtějí) a především pak lovem "načerno" na objednávku, kde si opravdu myslím, že se toho účastní myslivci samotní ať už ve svém nebo v cizím revíru.

Sportovní střelba je přece jen trochu jiná, ne že by tak nešlo zastřelit zvíře, ale přece jen používané zbraně, ráže a optika jsou určené pro něco trochu jiného a taky sportovní střelci mají trochu jiný osobnostní profil a priority.

Mně jako nehoráznost přijde třeba to, že majitel pozemku nemůže myslivce vykázat a efektivně jim zabránit, aby si na jeho pozemku chovali dobytek, který pak zastřelí a prodají/sežerou. Váš způsob myšlení - tak ať se dá k nám- taky o něčem vypovídá.

Ano, možnost beztrestně zastřelit psa, který není nikomu nebezpečný před očima majitele je prostě nehoráznost.

Ať ale nejsme mimo téma - souhlasíte s tím, že ten čarostřelec měl osobně uhradit způsobenou škodu a eventuelně přijít o zbraň?
0 # Anonymní 2012-03-21 12:58
Vazena pani DG, par poznamek k vasim radkum:

1)pisete "individua, která popisujete, se vetřou do každé společnosti," ... ano, ale na v kazde spolecnosti patri k clenstvi i noseni a uzivani strelnych zbrani. Tim spise, ze myslivci maji uzivani strelne zbrane definovano podstatne vagneji, nez to maji treba policiste a hlavne jeste vagneji pristupuji k zakonu, ktery toto upravuje.
Kdyby myslivci nemeli a nuzivali palne zbrane, nidko by se nad nimi jako nad spolecenskou skupinou nepozastavoval. To, ze mezi dvaceti oplici je jeden idiot muze vyvolat problem koncici par fackami. To ze mezi dvaceti mylsivci je jeden idiot konci velmi casto tragedii.. A v tom je ten rozdil.

2) Pisete: "Převážný problém vznikl s komercionalizací myslivosti, kdy se majitelem honitby mohl stát každý, kdo na to měl peníze." .. opet se hluboce mylite. porblem prisel s fenomenem komunisticke "lidove myslivosti".. kdy se kazdy druhy vesnicky soudruh (a furiant) stal myslivcem a tedy (hlavne) drzitelem zbrane. Problemy s nezodpovednymi ci arogantnimi myslivci tady existoval i v dobe kdy slovo "komercionalizace" bylo povazovano za projev dekadentni zapadni mluvy..

3) pisete: "Nemluvě o dobře organizovaných a motorizovaných ganzích pytláků, kteří střílí po všem ...." Uprimne receno, pani DG, copak si myslite ze v tech organizovanych ganzich myslivci nejsou??? Lumapcit v cizich honitbach nemuze laik z mesta, ktery ani nepozna jelena od srnce a netusi, kde na nej narazi... Navic na toto pytlaceni jest treba zbran, nejlepe lovecka. A k jejimu bezproblemovemu drzeni, transportu a noseni je nejkratsi a nejbezpecenjsi cesta prave pres to stati se myslivcem.
Pokud si projdete za poslednich x let pripady zadrzenych pytlaku a zjistite, ze nejeden z nich byl "shodou okolnosti" myslivec... Konec koncu i znami "kral pytlaku" Konecny z Orechova u Brna byval myslivcem..

4) Pisete: "Jsou spousty jiných, mnohem nebezpečnějších jedinců, než myslivci"... No, pokud to vezmeme na mnozstvi excesu zpusobenych strelnou zbarni, tak myslivci maji konkurenci pouze v policii od te doby co policiste zacali strilet na nezastavujici vozy. Pokud by clovek vyloucil pripady strelby policie na uato v poslednich letech, tak tech excesu strelnou zbrani maji v CR na konte mylsivci suverenene nejvice. (Pod pojem eẍces nemyslim pouze ohrozeni cloveka, ale take majetku- tedy psu a jinych zvirat)

5) Chapu a rozumim vasi snaze aby myslivci nebyli hazeni do jednoho pytle, take jich znam hodne velmi slusnych, korektnich a peclivych. Ale jak jsme psal v bode 1. Staci jeden idiot na napachani casto nenapravitelne skody na zivotech, majetku (a konec koncu i dobrem jmene myslivcu). A ze tech idiotu je mezi myslivci vice nez jeden...

6) Muj zaver: Zrusme lidovou myslivost a bude vyrazne bezpecneji. Situace kdyz kazdy vesnicky furiant ma plnou skrin zbrani (a plny sklep karbofuranu) neni k nicemu dobra. Ani spolecnosti, ani lesu ani zviratum.
A za sebe dodam: idealne zrusme Lesy CR. Lesy a honitby vratme puvodnim konkretnim majitelum (velkostatkarum, slechte, cirkvi, leckdy obcim).. a dejme jim to, o cem nemala cast populace touzi, tedy pravo branit svuj majetek. Oni si v tom pripade pak uz zpravidla konkretni majitele ve svem majetku budou umet zjednat poradek, umeli to cela staleti i bez "lidovych myslivcu"...
DS
0 # Anonymní 2012-03-21 14:44
Souhlas - nevyznám se sice v justičním systému US a neznám podrobnosti, ale obecně větší přívětivost pro žalobce se tam projevuje i v tom, že se běžně žalují všichni zúčastnění, v principu bez rizika hrazení nákladů (tuším, že pokud nejde o vyloženou kravinu).

Tak pan Fagan zažaloval Kalouska, ČR, ministerstvo, Karlovy Vary a kdovíkoho ještě a napřílad u policejího násilí jsou žalováni sami zasahující policisté, jejich šéf, zřizovatel atd. atd.

Žalobce se tedy nemusí bát, že legitimaci a případný exces dopředu neodhadne - což u komplikovaných korporátních struktur ať již veřejných či soukromých, s množstvím vnitřních předpisů, skutečne nejde...
0 # Anonymní 2012-03-21 22:43
A já už myslel, že se nám tu myslivečci ani neodkopou... :)
0 # Daniela 2012-03-22 19:05
A muj nazor je zase ten,
ze je to pejskovy zakon (Pejsek a kocicka varili dort) , ktery, cim delsi, tim je informacne bezcennejsi.
Upravy, prepisy, predpisy, upresneni, pozmenovani, to vse nikdy v praxi nemuze zahrnout vsechny pripady, ktere se mohou v budoucnosti stat. V kazde nove situaci pak prepisete zneni a vyrobite si novou komplikaci, EXEMPCi a exces.
Uz vidim, jak podle zakona z r.2011 se bude soudne rozhodovat, zda li zastreleny pes skutecne byl opravdovym, cistokrevnym vlcakem-ovcakem (clenem chranene rasy) a zasluhuje si pravnicke zastoupeni, anebo, fuj, misenec !-- (nebyl cistokrevny nemel pravoplatny rodokmen)----nasledne excesivni odstrel se shleda byti neexcesivnim u krajskeho soudu, excesivni u soudu ustavniho (nebo naopak) a pak zase odvolani, nove soudy a tak dale...

Proc je u psu z pracovni skupiny, v Cesku vetsinou pochazejici z ovcackych plemen, bran zvlastni zretel na jejich puvod, jsem brala z psychologickeho uhlu a ne nutne z uhlu pravnickeho. Vidim v tom mentalni vzorec i pro pausalni hodnoceni okolnosti a situace... Cesky vyraz neznam--anglicky je to cognitive bias..
Za tim stojim a kdyz si to neuvedomujete, vas problem.

Podle meho nazoru by myslivci nesmeli strilet ZADNE zvire, ktere neohrozuje, vyrazne nicemu neskodi a i pak u domaciho zvirectva pouzivat naboje, ktere uspi, ale neusmrti, za to ja bojuji u nas.. Pockejte, az cesti myslivci zacnou pouzivat automaticke a poloautomatcke zbrane--to bude teprve mazec..

Nemam nic proti psum pracujicim--ale skupina Companion dogs-Spolecnici je v hodnote pro cloveka nemenne dulezita..Ano, vycvik policejniho psa stoji tisice dolaru, jenze v trznim svete jsou ruzna meritka a vzacna spolecenska plemena jsou jeste drazsi, zvlaste v Asii:
...Big Splash’ sold for an amazing 10 million Yuan which is about 1.5 million US Dollars and beats the earlier record set by another Tibetan Mastiff Tibetan mastiff” called Yangtze River Number Two which was sold to a chinese woman in 2009 for a whopping 4 million Yuan (About $609,000)...But this still doesn’t make the Tibetan Mastiff generally the most expensive dog breed...."


Doufam, ze muj prispevek je dostatecne dlouhy a rozbahneny....:-))
0 # Tomáš Pecina 2012-03-22 23:38
Ano, mohu jen blahopřát: podobné pitomosti sem zatím psal pouze leho.
0 # Anonymní 2012-03-22 22:26
Dovolim si jen na okraj mirne opravit pana Pecinu, kdyz pouziva vecne nespravny termin "vlcak, vlcaci". Ma vsak zrejme na mysli nemecke ovcaky.

Sice se nemeckym ovcakum opravdu casto (ale zcela nespravne) lidove rika "vlcak", jenze ve skutecnosti slovo vlcak souvisi s jinym plemenem, ktere se jmenuje: Ceskoslovensky vlcak... o ktereho tady ale nejde, toho myslivec nezastrelil.

Jako jedno z mala ceskych narodnich plemen (jako takove uznane mezinarodni kynologickou federaci FCI) vznikl Ceskoslovensky vlcak krizenim nemeckeho ovcaka a (evropskeho) vlka a rozhodne nejde o ovcackeho psa, ovcacke plemeno.

Zatimco nemecky ovcak (byt vyuzivan v moderni dobe nejcasteji jako sluzebni pes) jako ovcacke plemeno vznikl, byl ta vyzivan a je za ovcaka stale povazovan.

Za normalnich okolnosti by zrejme na tuhle terminologickou chybicku nestalo za to ani upozornovat, ale jelikoz v teto debate je probiram strelec ktery neidentifikoval ovcakeho psa (ovcacke plemeno) - tak pouzivat termin vlcak (ktery ovcackym psem neni) je precejen asi vhodne na tohle termninologicke nedorozumeni upozornit :-)
Kazdopadne pekny vecer vlcakum, nemeckym ovcakum i vsem ostatnim! :-)
DS
0 # Tomáš Pecina 2012-03-22 23:39
Děkuji, to jsem vskutku nevěděl a mezi těmito plemeny nijak nerozlišoval.
0 # Daniela 2012-03-23 02:06
S vami je legrace, mily pane Pecino.
Inteligentni advokat, mistr na tvoreni nazoru verejnosti (spinning), a da se nachytat na hruskach od pitome zenske.
Cim?
Usvedcenim do nebes volajici podjatosti !!!
Chapu, ze nectete me prispevky pozorne neb je to pod vasi dustojnost, ale presto jste se mel alespon letmo podivat na prispevky predesle, ktere zminuji ovcaky nemecke a vlcaky ceskoslovenske, nez jste zareagoval na fakticky prispevek DS.
Ja jsem totiz, vazeny administratore Paragraphosu, psala uz vcera, 21.brezna, v 06:54 PM, o puvodu ceskoslovenskeho vlcaka :
.. Ceskoslovensky vlcak je uznavane plemeno, ktere vyslechtili bolsevici v padesatych letech, s tim nic nenadelate. Po Viteznem Unoru zacli vojaci Pohranicni straze, (znamy je plukovnik K.Hartl), krizit cistokrevne nemecke ovcaky(zrejme zbyle po SS-manech) s evropskym vlkem. Tito inteligentni tvorove byli slechteni a trenovani zejmena za ucelem osobni ochrany a honu na lidi. V sedesatych letech byli strazni psi spolu s pohranicniky obdivovani hrdinove v boji v ochrane republiky, pamatuji si na sochy pohranicniku, s vernym vlcakem u nohou..
Na tento prispevek jste reagoval tim, ze cim byl delsi, tim de facto hloupejsi..Budiz, rekla jsem si, Tomasek vi houbeles o psich plemenech..
Dnes ale zareagoval pan D., ktery zrejme psim plemenum rozumi a hodil vam zachranne lano, abyste se dale neztrapnoval "vlcakama"..No, nepovedlo se a jeste k tomu jste to rozmazl a odhalil se.
Nemlich, za stejnou informaci, za kterou jsem byla sprdnuta ja, obdrzel DS uctive "dekuji ". No, neni to rozkosne?
Toto vnimam jako citankovy priklad vesmirne podjatosti !!!
Dvoji, neferovy metr.
---
Pozornemu panu Molackovi posilam bonbonek o adoraci socialistickeho cloveka pro ceskoslovenskeho vlcaka--pozor, ne nemeckeho ovcaka !!!

"Vlčice Brita pak dala ještě základ druhé linie, po spojení s německým ovčákem Kurtem z Václavky. Třetí linie vznikla spojením vlka Arga a feny německého ovčáka Asty z SNB. V roce 1977 byla kříženka 3. generace Xela z pohraniční stráže kryta vlkem Šarikem, Šarik pak nakryl ještě fenu Urtu z pohraniční stráže. Poslední přilití krve vlka se uskutečnilo v roce 1983. Vlčice Lejdy ze ZOO Hluboká dala vzniknout poslední linii nově šlechtěného plemene a otcem štěňat se stal německý ovčák Bojar von Shottenhof. Dále se již prováděla plemenitba pouze v uzavřené populaci a kříženci začali být označováni jako český vlčák.
V roce 1982 byl československý vlčák uznán tehdejším Federálním výborem chovatelských svazů ČSSR jako národní plemeno. !!!!!!
Pane Molacku, snad vam nemusim jeste excesivne vysvetlovat, jak vznikaji narodni i jina plemena, uz jste zrejme dospely....:-)

I rest my case.
0 # Anonymní 2012-03-23 07:59
Danielo, usměvné, mne osobně ale je bližší Glock 26 než nespolehlivý vlčák, ovčák či jiné zvíře se kterým nemohu ani do autobusu... :)
0 # Anonymní 2012-03-23 08:07
Paní Daniele posílám paragánskou padinu :-)

JM
0 # Tomáš Pecina 2012-03-23 09:56
Danielo, hodnotil jsem vaše projevy o právu, o psích plemenech nevím, na rozdíl od DS, prakticky nic. Ale chcete-li můžete se cítit vítězkou diskuse a její hardcopy si vylepit na vhodné místo v bytě.
0 # Anonymní 2012-03-23 10:13
Sleduju, že jste si z Daniely udělali něco ve stylu pořadu F1 Kraus a blondýna. Navrhuji, abychom všichni jednou zašli na pivo a dali uvolněný pokec. Pátečnícasualobhájce
0 # gogo 2012-03-23 10:20
A tento Československý vlčák byl po rozdělení federace přidělen Slovensku.
A jsou to krásní a vytrvalí psi.
0 # Anonymní 2012-03-23 12:03
Krasni jsou, fotogenicti jsou, vytrvali take, ale ty povahy :-( ... Na praci se opravdu moc nehodi.. s NO ci treba BO se to neda srovnat
0 # Anonymní 2012-03-23 11:53
Smarja co to jeste ti myslivci vymysleli !! ?? chteli byt v UNESCO !!!

aktualne.centrum.cz/.../clanek.phtml?id=736386

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)