Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Zveřejňujeme rozsudek ve věci Lid v. Otto Strasser, resp. Lukáš Stoupa (poté, co jméno obviněného traktoval prakticky celý Internet i masová media, nemá valného smyslu je tajit).

Soudce Kabelík se v něm musel vypořádat se svou vlastní prejudikaturou, ve které odsoudil nositele trička s označením 88. Oceňme, že to učinil, byť způsobem, který nepůsobí příliš přesvědčivě: pro neznalého je číslovka 88 stejně kryptická jako zkřížený meč a kladivo.

Ještě tíže mohou obstát úlitby bojující demokracii ve věci interpretace historie. Je propagací stalinismu, umístím-li si na oděv portrét spisovatele Pavla Kohouta, který, jak známo, patřil v 50. letech k nejhorlivějším stalinistům?

Ohledně kursivou pojednané pasáže obiter dictum týkající se zveřejňování zvukových záznamů nezbývá než opakovat, co jsem uvedl dříve: absolutně odmítám obvinění, že bych zveřejňováním jakýchkoli informací působil újmu poškozeným nebo nezúčastněným osobám. Lze si povšimnout, že např. v kause extremisty-pedofila jsem vůbec nezveřejnil rozsudek, právě s ohledem na to, že nikomu není příjemné, probírá-li se veřejnost v informacích o jeho soukromém životě. Podobně v případě neprávem odsouzeného Jana Šafránka nezveřejním, a to ani ve formě iniciál, jména dvou znásilněných dívek, a budou-li takové informace obsaženy ve zvukových záznamech, odstraním je i tam.

Na straně druhé budu i nadále zveřejňovat záznamy týkající se vystupování protiextremistických soudních znalců, protože mám za to, že jedině dostatečné informace ohledně jejich výkonů i vazeb na policejní orgány mohou vést k tomu, aby byla současná neblahá praxe – již není nemístné označit jako masivní institucionální korupci znalců – zvrácena.

Aktualisováno.
Při druhém čtení rozsudku jsem si povšiml, že 88 na tričku bylo tehdy kvalifikováno podle § 261a TrZ/1961, tedy jako popírání nacistických zločinů. Nic proti tomu, ale nebylo by přesnější posoudit to jako loupežné přepadení?

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-02-06 14:15
no jo, sudci hrozně neradi, když jejich práci někdo sleduje a když není "po jejich". jen ať se o tom ví. díky za informace. p.š.
0 # Anonymní 2012-02-06 14:23
Ta analogie z R. Hessem přeci hrubě nesedí: Hesse neodletěl do Británie "před válkou" jak tvrdí soud, ale až v květnu 1941, pokud vím... To přeci nelze se Strasserem vůbec srovnávat. Pokud vím, žádný ze skutků projednávených v rámci Norimberského procesu se nestal před rokem 1926...

OR
0 # Anonymní 2012-02-07 13:21
Třeba je sudí ze staré školy a válka pro něj začala až napadením vlasti světového proletariátu ...
Okolnosti Hessova úletu byly po čertech podivné, ale označovat tento čin za "emigraci" je opravdu unikátní ...
0 # Anonymní 2012-02-06 14:55
Tento odvážný rozsudek je tvrdou ranou pro naši křehkou a milovanou "bojující demokracii"(smích). Doufám, že další rozsudky podobné tomuto budou následovat a soudní "znalci" na extremismus jako pan Závadový Diskurs a jemu podobní odtáhnou ze soudní síně jako zpráskaní psi. To by šlo, stíhat a odsuzovat lidi za hloupou nášivku nebo poslech "závadové" písně na dlouhé roky do krimu. Vždyť je to tak snadné oproti souzení jiných, mnohem závažnějších a společensky nebezpečnějších zločinů, že?

Paragán
0 # Anonymní 2012-02-06 17:34
Ta analogie s R. Hessem... hanba :-)

OR
0 # Anonymní 2012-02-06 20:47
Výše jmenovaného pana zproštěného znám z Klášterce nad ohří jako aktivního propagátora fašismu, nacismu... Veřejně se k tomu i hrdinně potají hlásí. V tomto případě se jedná, v jeho osobě, o Pirrhovo vítězství a dříve či později se proviní jinak a bude to zřejmě natvrdo, nebylo by to poprvé... Pak tady uvidíme ty pravé, nepokryté s jejich spravedlivým hněvem že vlastně měli celou dobu pravdu... Es kommt der Tag
0 # Anonymní 2012-02-06 20:49
Dopadlo to dobře .Jsme malý národ a neustálé perzekuce a zastrašování nás neposune dál . Lidé se u nás nesmí bát vyjadřit své pocity a úvahy které vždy mají konkrétní příčinu .Žijeme v naší zemi tak se poslouchejme a držme se nikdo cizí nás totiž nezachrání . Vzpomen´me na noviny " šotek " které lidem psal Karel Havlíček Borovský a kde až skončil . Pan Ukamínek
0 # K.Vážný 2012-02-06 23:04
Tak přemýšlím: Kdybych se v den začátku zimní války, nebo na Mannerheimovi narozeniny postavil s finskou svastikou (dodnes stylizovaná na vlajce prezidenta Finské republiky) před Ruské velvyslanectví, nebo jinde, sebrali by mne? A zavřeli?

Protože je fakt, že Finsko a jmenovitě Mannerheim jsou jedni z mála bojujících na straně Osy, kterým "fandím". A je proč: Například finská armáda měla jedinou polní synagogu na straně Osy.

Opravdu si myslím, že je na čase vydat jasný a stručný katalog zakázaných symbolů. A ten výběr by měl být dán především historicky, z hlediska úcty k obětem obou totalit. Čili v něm dotva může být ozubené kolo a pokud si součastní extrémní nacionalisti vyberou třeba kolíček na prádlo, tak ani ten. Stejně jako tam nebudou třešničky....
0 # Guy Peters 2012-02-06 23:25
Opravdu si myslím, že je na čase vydat jasný a stručný katalog zakázaných symbolů.
Myslím, že je na čase všechny symboly, a to bez výjimky, povolit. Opak je nedůstojný 21. století.
0 # Tomáš Pecina 2012-02-06 23:35
Kolíček na prádlo? Dobrý nápad. Poté, co byl Řád ozubeného kola zařazen na seznam extremistických organisací, potřebujeme novou inspiraci.
0 # JzP 2012-02-07 07:38
Já bych navrhoval váleček na nudle. Je to pracovní nástroj, jeho údernost je nepochybná a není zatím v politickém kontextu profláknutý, pokud vím.
0 # JzP 2012-02-07 07:42
Na druhou stranu, asi bych jej nechal nějakému ženskému křídlu. Třeba Maidens Defense Group.
0 # J. N. 2012-02-07 08:51
Myslím, že to nejlepší, co by mohli pravicoví extrémisté udělat, by bylo vzít vážně význam symbolů (zástupnost) a udeřit establishment na nejcitlivějším místě.

Vzor: Vůdce Václav Havel se narodil v Braunau… Heil Havel.

Nebo: Charta 77 v roce 1932 vyhrála volby… Charta 77 je inspirací i pro dnešek.
0 # Anonymní 2012-02-07 13:12
Zákazů symbolů se Vám zachtělo ? Občas ani v SS nezakazovali židovské modlitby ...
0 # Anonymní 2012-02-07 13:40
QQ : zbrojovka brno, dd: běžně na konzervácgh s rybičkami... jednou se tu z těch zákazů symbolů pomateme..... ale hlavěn. bude to zatraceně dobrej džob, sedět v kanclu a přemítat o obrázcích nad kafíčkem, občas udělat calling s nějakým "znalcem" o tom, co bychom ještě zahrnuli na seznam. připomíná to trochu pana Lorence z Na samotě u lesa: pane Lorenc, tohle je ještě dobrý, nebo už závadový? pan Lorenc (dosaď jméno znalce) usrkne piva a hlásí: to ještě dobrý. Tohle už ne..
Roztrpčený
0 # Anonymní 2012-02-07 00:34
pane Vazny, seznam zakazanych symbolu je presne to, po cem tuzemsti "extremiste" jiz dlouho volaji a je to presne to, po cem policie a levice netouzi.
Jasne, strikte, korektne a tranasparentne nastavena pravidla by jim ten kseft (s "neonacismem" a jeho udajnym narustem, propagaci, symboly, zstupnymi symboly a zastupnymi symboly zastupnych symbolu) dost zkomplikovaly.
Kdepak, neni nad gumove paragrafy...
DS

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)