Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Kausa Kinský se vrací k českým soudům poté, co Evropský soud pro lidská práva částečně vyhověl stížnosti Františka Oldřicha knížete Kinského a judikoval, že postupem českých státních orgánů došlo k porušení jeho práva na spravedlivý proces ve smyslu čl. 6 odst. 1 Úmluvy. Přiznána jeho synovi, jenž po smrti knížete nastoupil do řízení na jeho místo, byla pouze symbolická satisfakce ve výši 10 tisíc euro, avšak četba štrasburského rozsudku, zejména v jeho narativní části, vede k otázce, zda je tu skutečně řeč o středoevropském státu, který se dožaduje, aby byl svými občany i cizinou považován za stát právní, anebo o postup orgánů některého středoamerického banánistanu.

Zajímavé bude, jak si s rozsudkem poradí české soudy, které, jak známo, doposud odmítaly úspěšným štrasburským stěžovatelům obnovu civilních řízení s argumentem dlouhý nos, neboli nás nějaký -censurováno- Evropský soud pro lidská práva a nějaký -censurováno- čl. 46 odst. 1 Úmluvy nezajímá, my máme své soudy a své zákony, a lepší.

O kause kriminálního nátlaku na knížete Kinského jsme poprvé informovali před třemi lety. Knížeti Karlovi i jeho právnímu zástupci Jaroslavu Čapkovi upřímně blahopřejeme!

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-02-09 21:06
Proč užíváte šlechtický titul v článku? Nejsou náhodou tyto tituly v naší republice zrušené?
0 # Tomáš Pecina 2012-02-09 21:16
Viz zde.
0 # DG 2012-02-10 10:35
Kníže je hodnost. Hodnosti zakázány nejsou.
Zakázány jsou jen tituly, tedy pro knížete příslušné Jeho Jasnost či Jeho Milost. Viz.
www.historickaslechta.cz/.../
0 # Tomáš Marný 2012-02-10 09:23
Ano, to účelové trestní řízení byla neuvěřitelná prasárna všech prasáren a odpovědné osoby měly být poslány na chodník, aby se živily poctivou prací. Kéž se to ještě rozvířilo - ale v to nedoufám. :-(
0 # J. Janát 2012-02-14 08:27
Postup státu je nepochybně hnusný, ale Vaše úvaha o obnově civilního řízení se zřejmě nemá o co opřít - sám ESLP konstatoval, že neshledal žádné důkazy o tom, že by výše uvedené skutečnosti negativně ovlivnily výsledek občanskoprávního řízení, v němž stěžovatel neuspěl.
0 # Tomáš Pecina 2012-02-14 10:43
To bych interpretoval podstatně mírněji, cf. § 112: "It is not for the Court to speculate whether the applicant’s lack of success before the domestic courts was a direct consequence of the deficiencies complained of."
0 # J. Janát 2012-02-15 07:27
Aha, omlouvám se. Čerpal jsem pouze z tiskové zprávy MS, nikoli z judikátu samotného.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)