Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Hlavní líčení se třemi nositeli transparentu Evropo povstaň! – Za společnou Evropu našich národů skončilo dnes u Městského soudu v Brně zprošťujícím rozsudkem. Přes usilovnou snahu znalce Ivo Svobody aplikovat methodu historické diskursivní analysy, v provedení synchronním i diachronním a v podobě makrohistorické i mikrohistorické, včetně všech relevantních instancí vymezování a povrchů vnoření (miluju tuhle pseudospolečenskovědní hantýrku!), soudce David Otevřel v jednání obžalovaných trestný čin neshledal.

Aktualisováno.
Prozatím mediální ztvárnění: Česká televise, Novinky, Brněnský deník.

Aktualisováno.
Zvukové záznamy: výslech znalce, závěrečné řeči, ústní odůvodnění rozsudku.

Z vystoupení znalce Svobody, jenž se tentokrát viditelně snažil protistranu ublábolit, bych ctěné obecenstvo rád upozornil na jeho tvrzení, že každý znalec je jedinečný, a proto není nic divného na tom, jestliže jeho methodu historické diskursivní analysy nikdo jiný nepoužívá.

Říci něco podobného znalec z oboru kupř. balistiky, byl by takový jedinec zřejmě soudem ihned svěřen do péče lékařů-specialistů a jeho posudek použit na podpal. Znalecké zkoumání má smysl jedině tehdy, jestliže použitá methodika je ověřená, všeobecně uznávaná a přezkoumatelná, a to do té míry, že z deseti dotázaných znalců odpoví všech deset zcela nebo do značné míry identicky: kulka prošla při výstřelu tou-a-tou hlavní, biologický materiál nalezený na oděvu poškozené je s pravděpodobností nejméně (1 – 10–8) sperma obviněného, předložená bankovka je padělaná a byla zhotovena pomocí štočku zajištěného v tom-a-tom bytě.

Je-li v oblasti společenských věd situace taková, že produkt domněle znaleckého zkoumání je výsledkem jedinečné a neopakovatelné tvůrčí činnosti znalce, jedná se nikoli o znalecký posudek, ale o umělecké dílo, jež je jako důkaz v trestním řízení nepoužitelné, už proto, že v něm se uplatňuje zásada in dubio pro reo a závisí-li znalecký závěr rozhodující měrou na výběru znalce, je taková pochybnost bez dalšího dána.

Znalec, jehož methoda je neverifikovatelná, by měl za své znalecké posudky dostávat přiměřenou, tedy nulovou odměnu.

Svou hodnotu má rovněž Svobodův výklad o rozdílu mezi obyčejnými a zástupnými symboly: trochu mi to připomnělo authentické autorské vysvětlení, jak jednoduše odečíst čas z brněnského orloje.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-02-29 19:41
Takže se ten transparent smí nadále používat, nebo by jeho dalším nosičům hrozilo další kolo téhle zvůle? pan x
0 # Anonymní 2012-03-01 16:14
Není nad menší experiment:-)
0 # Anonymní 2012-03-02 08:34
Říká ti něco pojem "právní moc"? Očividně ne :-))
0 # Lord Voldemord 2012-02-29 19:44
Tak toto jsem rozhodně nečekal...
0 # Anonymní 2012-02-29 19:57
pokud se svoboda zaklíná foucaultem, tedy vysoce teoretickou argumentací, použil bych podobnou zbraň a zeptal se, co třeba lacanovské dělení na symbolično a reálno: mohou vlajkonoši vůbec proniknout do oblasti reálna? anebo spíše zůstanou vždy v oblasti symbolična, což ovšem nepochybně snižuje jejich "protispolečenské jednání" na minimum. jak se svoboda vyrovná s jinými eoretickými koncepty? a jak se vyrovná s jedinečnou poznámkou deleuze na konto nietzscheho (lze vztáhnout k jakémukoli výstřednímu mysliteli): číst nietzscheho a nechechtat se jako blázen, znamená číst ho špatně. p. švéda
0 # Anonymní 2012-02-29 22:50
No vidím, že jsem se v odhadu značky oděvů PAGAN STAR ve své závěrečné řeči moc nespletl:-). A to jsem o ní předtím v životě neslyšel.

Jan Petrásek

cs-cz.facebook.com/.../
0 # Anonymní 2012-03-01 17:04
jestli jsou v čr státní zástupci placeni za lustraci fcb a obrázků na oblečení, tak je něco v nepořádku. p.š.
0 # Tomáš Pecina 2012-03-01 21:42
Jestli jsem správně pochopil to, co jsem vygooglil, míní se pohanskou hvězdou (pagan star) pentagram. Pohanství snad hnutím směřujícím k potlačení práv a svobod nebylo (to už spíš křesťaství…), takže smůla, opět nic k tresněprávnímu řešení.
0 # Anonymní 2012-03-01 21:48
nebojte, oni si spojitost najdou: k pohanství se nacisté hlásili. to, že tak činili v době, kdy už skoro 100 let bylo křesťanství v úpadku, je zajímat nebude (vynechají to). ono lze souvislosti v tak historicky a myšlenkově složitém útvau jako je evropa (a zvlášť střední) najít skoro ve všem. to, že je hledjaí účelově, je nad slunce jasné. p.š.
0 # Anonymní 2012-03-02 08:32
Ale hoši, Vy si asi pletete zmínku v závěrečné řeči s trestním oznámením, stíháním či obžalobou. Za lustraci fcb a obrázků na oblečení státní zástupci někdy placeni jsou - holt je u nás nošení některých symbolů trestné. Nevím co jste vygooglil vy pane Pecino, ale já jsem vygooglil fotku pana obžalovaného z hlavního líčení tři hodiny po jeho skončení na stránce věnované značce oblečení, které měl u soudu na sobě. To asi nebude náhoda. V čem spočívá ta smůla mi nějak není jasné. U Kabelíka jsem se práva odvolání nevzdal jen proto, že jsem tam byl za kolegu. Otevřelovi jsem navrhl přiklonit se k názoru Kabelíka, Tatíčka a Sýkorové. To jsem ale zavilý státní zástupce, že? :-)))

Jan Petrásek
0 # Tomáš Pecina 2012-03-02 09:24
Jak patrno, pan obžalovaný pochopil hlavní líčení i jako komerční příležitost. A co teprve proces s RWU, to bude taková modní přehlídka, že srovnatelný obrat v evropské modě byl naposledy po vynálezu medvědí kůže!
0 # Anonymní 2012-03-02 09:27
hlavně jste státní zástupce, který neumí pravopis (vy v množném čísle vždy s malým, v jednotném - pokud už chcete - s velkým), což je skutečně tristní. a že máte potřebu "googlit" si kluky v mikinách nebo třeba bez nich, proč ne, ale asi byste to neměl dělat v pracovním čase. bylo to v pracovním čase, hochu petrásku?
0 # Tomáš Pecina 2012-03-02 09:32
Trochu tolerance, bych prosil.
0 # Anonymní 2012-03-02 10:22
Ve středu v 21.00 jsem fakt v práci nebyl. Ale teď jsem a i tak v tom nevidím zásadní problém. Jo a zkus se příště podepsat frajere. :-))

Jan Petrásek
0 # Fibacz 2012-03-02 11:18
Nevím přesně co jsou zač ti Pagan Star, ale pohanskou hvězdou může být myšlen jednak pentagram, jednak hexagram, ale také hvězda Jitřenka. Pentagram je celkem jasný, hexagram je doložený mimo jiné i u Germánů z doby stěhování národů, na halštatské keramice, ale i na východě, třeba v Indii. Hvězda Jitřenka je doložena hlavně v lidové výšivce v celé Euroasii a mám zato, že i u Indiánů. Jedná se o symbol ranní hvězdy, která je v mýtech spojena v ženské podobě s Venuší (hvězda je ve skutečnosti planeta Venuše), dále s litevskou Aušriné, Aurorou, Eos a zřejmě i germánskou Ostarou. Souběžně s tím existuje mužská podoba této hvězdy a to je lotyšský Auseklis, starogermánský Aurvandil, křesťanský Earendel a nebo Tolkienův Eärendil. Eo, Os ve jménech souvisí s úsvitem a východem (Slunce). Když si zadáte hledat obrázky přes Google "Auseklis", uvidíte nějaké varianty této hvězdy. Ještě pro zajímavost jedna z verzí lotyšské náboženské symboliky třeba zde: www.latvianstuff.com/Sky_deities.html
Otázka je, co z toho všeho udělá politická propaganda z jedné i druhé strany těchto sporů...
Fibacz
0 # Guy Peters 2012-03-02 17:33
jsem tam byl za kolegu.
Dokud tento český nesmysl neskončí, trestní řízení lepší nebude. Bohužel se zdá, že MS to nehodlá napravit.
0 # Anonymní 2012-03-02 18:49
ad j. petrásek: opět jste nezklamal, jak by řekl znalec svoboda. bohužel jen potvrzujete, že státní zástupce je takový lepší policajt... p. švéda
0 # Anonymní 2012-03-03 13:33
P.Švédo, či snad pane Švédo - tak konkrétní výtku jsem snad ani nečekal :-)))

Jan Petrásek
0 # Anonymní 2012-03-01 01:28
Evropo povstaň! Evropo povstaň! A ještě jednou pro pana znalce Svobodu - Evropo povstaň!
0 # Anonymní 2012-03-02 08:36
Tak třeba se jí nechce.
0 # Anonymní 2012-03-01 01:51
Tak to dnes byla trefa do černého a na štědrých výplatních páskách za čtrnáctihodinové šichty znalce Mazla něco bude . On Svoboda má tak trochu pod čepicí a odměny pravidelně za rozpravy u ličení odmítá .Musí znalcům v oboru extrémismu napravit jméno .Prostě to pro peníze nedělají.(už je vám to jasné ?) Jenže výsledky jsou slabé. Nový policejní útvar založen,zaměstnaci proškoleni v technickém vybavení na sledovaní lidí a hovadům se založila složka. Jenže totalitní praxe ztroskotává na nejistém soudním jednání. Tak snad příště. Svoboda je připraven a jak sám říká opravdu je jedinečný , kdo jiný si dovolí sportovat ( běhat pozpátku ) v soudní síni,mazat desítky deprimovaných sms po ránu,milovat armádu nebo aplikovat metodu "doktora Chocholouška" účelného k rozčilování druhých( která dnes nezabrala). Jenže ona to není jen sranda a je špatné , že systém zavedl demokracii do uličky výprasku myšlenek svého národa. Pan Seppuku
0 # Anonymní 2012-03-01 12:57
Tři obžalovaní ale s trestem nesouhlasili a vyžádali si řádný soud.

ČT perlí... Jinak, odkaz na Brněnský deník je nefunkční.

JM
0 # Tomáš Pecina 2012-03-01 15:18
Díky, změnil se přes noc link. Teď je to snad ok.
0 # Anonymní 2012-03-01 16:13
1888!
0 # Tomáš Pecina 2012-03-01 21:36
Jen aby vás ten závadový diskurs hodně brzy nepřešel :-)
0 # Anonymní 2012-03-02 00:44
To je rok úmrtí Itala Giovani Bosca, který byl sice podle vašeho názoru členem hnutí, směřujícího k potlačení práv a svobod, nicméně zatím je jeho propagace povolena.
0 # Anonymní 2012-03-02 08:32
Proč "zatím"?
0 # Anonymní 2012-03-02 08:40
No tak myslím, že tahle menšina, které byl členem, je v našem prostředí nejméně chráněnou menšinou a je jenom otázka času, kdy bude postavena mimo zákon.
0 # Anonymní 2012-03-01 21:33
tak jsme se dozvěděli, že zástupným symbolem může být i konkludentní jednání...
něco jsem tušil, ale takovouhle show jsem nečekal. miluju tyhle spory, kde to mezi účastníky jiskří. když je ale na jedné straně hysterik jako svoboda, navíc přesvědčený o svých výjimečných znalostech, který se rád poslouchá, tak to stojí za to. jen by nemusel pořád dokola opakovat několik vět, ale zase bez toho by to ztratilo ten šmrnc ve stylu "slunce, seno, extremisti".
a vážně: ze svobody přímo tryská, jak strašně nesnáší lidi, na které píše posudky (oslovení "tady ty dva neznám" by sedělo spíš na nějakého mistra dílny). p. švéda
0 # Anonymní 2012-03-01 21:38
bylo by dobré přečíst si verše thákura... bože, tímhle prokládá znalec svou výpověď??!! jak to souvisí s věcí? hlas má trošku jako baryn z manéže bolka polívky, že by náhoda? :-) p.š.
0 # Anonymní 2012-03-01 22:00
a další: pravicový extremismus prý nabývá na síle. tady se evidentně odchýlil od svého vágního diskursu, s kterým těžko polemizovat, neboť je 1. vágní a 2. ho zastává (jako jedinečný znalec) jen on. vykročil na exaktní cesty a bum: nesmysl jako blázen: prav. extremistů rok od roku ubývá, což je dáno mnoha faktory, největší boom byl začátkem 90. let, nárůst trval v podstatě jen několik roků. prostě jak si necucá argumenty z učebnic dějepisu nebo foucaulta, tak neřekne nic nebo nějakou hloupost. p.š.
0 # Anonymní 2012-03-01 22:38
tak a s přestávkama k občerstvení jsem u konce show. závěr nezklamal: zástupný symbol. takže symboly si podle všeho žijí svůj život,ty zástupné se chovají schizofrenně, neboť bývají naplněny mnoha obsahy, prosté symboly "něco vysvětlují". "symbol je obecné vyjádření pro zástupný a nezástupný symbol ... tady si dejte vidličku ..." a vy, pane znalče, si dejte chlebíček, a jdetě dělat něco užitečnějšího, abstraktní myšlení máte na úrovni pětiletého děcka. p.š.
0 # Anonymní 2012-03-01 23:35
No, já si smíchy poprskal monitor, když pan "znalec" vysvětloval, že symbol může být znám tomu, kdo se s ním seznámil. Podle ruchu na pozadí to nepobavilo jen mne, ale veselí bylo asi v soudní síni všeobecné.

JM
0 # Anonymní 2012-03-02 00:24
to mi uniklo, ale těch perel tam je víc, to se nedá uhlídat. kdyby to někdo byl schopný namluvit do hantecu, mohlo by to být celkem zdařilé vystoupení ve stylu ivánku, můžeš mluvit nebo kauza k.kočí. hlavně jak se začal hádat s tím klukem na konci, to mi přišlo jako výborná zápletka, taková ta hádka na dvorku o kuličky, kdo má hezčí skleněnku. p.š.
0 # Anonymní 2012-03-03 13:35
ano - zejména čvartinský se smál tak, že opravdu dobrý vtip by ho zřejmě zabil
0 # Anonymní 2012-03-02 10:46
Zatím jsem si poslechl začátek Svobody a to je taková hrůza, že bych si musím dát oraz!
Kdybych byl soudce, tak pana znalce pěkně zjedu a vysvětlím mu, že takto ne. Místo aby jasně a věcně odpověděl na námitku podjatosti (jsem závislý, nejsem, proč), tak opakovaně uváděl své osobní poznámky k tomu, co si myslí o obžalovaných a jejich procesní taktice! Kdybych byl soudce (jako že nejsem), tak tohle bych rázně utnul hned v zárodku, protože k tomu se znalec nemá vůbec co vyjadřovat (rozhodně pokud nechce posílit dojem osobní zaujatosti). Pro mě by to byla naprostá nehoráznost ze strany znalce.
A pak se mi hrubě nelíbilo, jak se nechce vyjadřovat k tomu, kolik za ty svoje posudky vlastně bere. Je to jádro námitky podjatosti, není to nijak neracionální se na to zeptat a hlavně toho člověka nikdo nenutil, aby se stal soudním znalcem. V soudní síni stál dobrovolně, řízení je veřejné, na závěru znalce v trestním řízení hodně záleží, takže dobrovolně se stal do jisté míry veřejně činnou osobou. On třeba takový plat soudce nebo státního zástupce se dá snadno zjistit (a kolik se toho řeklo o platech soudců jako zárukách řádného procesu, takže každý má mít možnost si ověřit, že takový procesní záruka je dostatečná). Takže být já soudce, tak toho znalci řeknu, že když padl dotaz na jeho honoráře, tak má odpovědět. A jestli odpovědět nechce a odmítá sdělit údaje nutné k posouzení jeho možné ekonomické závislosti, tak že s politováním jeho role jako soudního znalce v tomto řízení skončila.
Pokud toto vše nechal soudce bez povšimnutí, mám jisté pochyby o tom, zda lze tomu říkat řádný proces. :-(
0 # Anonymní 2012-03-02 10:47
A skoro jsem zapomněl zmínit, jak se podle znalce pojem SDH dá snadno vědecky vysvětlit. To je fakt perlička!
0 # Anonymní 2012-03-02 11:02
Tady si Anonymní co si potrpí na pravopis asi pěkně smlsne.
0 # Anonymní 2012-03-02 11:56
Ten Svoboda, to je takový Borat české znalecké scény. Tou "diskursivní metodou" dosáhl přesného opaku toho, co chtěl (soudě podle jeho otevřeně nepřátelského přístupu k obž. a obhájci): tím, že obž. uzavřel do "prostoru diskursu", vyloučil celospolečenský kontext, který je ale pro tr. čin propagace pojmovým znakem: propagovat můžu jedině navenek, jedině tak, že někdo mimo "diskurs" takové jednání jako propagaci pochopí. V rámci uzavřeného "protoru závadového diskursu" nelze zlé ideje propagovat, tedy šířit - rozšířit.
Znalciunavenýobhájce.
0 # Tomáš Pecina 2012-03-02 16:15
Obecně bych řekl, že takto agresivně vystupující "nestranný" znalec je pro obhajobu v řízení tím nejcennějším aktivem. I kdyby soudce chtěl obžalované před hlavním líčením sebevíc odsoudit, po Svobodově výkonu nemůže, protože cítí, že by to bylo nečestné a nesportovní.
0 # Anonymní 2012-03-02 16:33
Jenom taková zajímavost, na kterou jsem narazil: somálská hymna se jmenuje Somálsko, povstan! en.wikipedia.org/wiki/Soomaaliyeey_toosoo
0 # Tomáš Pecina 2012-03-02 16:46
Zklamu vás. Hypothesa, že z "Deutschland, erwache!" vznikla všechna hesla, která se skládají z označení územního útvaru a pohybového slovesa, byla vyvrácena posudkem na RWU, ve kterém Svoboda našel další variantu: (španělské) "Europa nacional".

Takže váš objev je bezcenný, pro shodu a potažmo podporu a propagaci stačí daleko slabší souvztažnost.
0 # Anonymní 2012-03-02 20:50
Uff ... už se v tom nedá udržet přehled. Dáte sem prosím odkaz na tento konkrétní posudek? Díky!
Váš anonymní fanoušek
0 # Tomáš Pecina 2012-03-02 20:56
Ano, vbrzku.
0 # Anonymní 2012-03-02 17:55
mvcr.cz/.../...

Doporučuju přečíst si tenhle blábol z pera pana Mareše. Kdoví kolik stála tahle totálně zcestná práce, která akorát zkresluje realitu na politickou objednávku. pan x
0 # Vážný 2012-03-04 00:11
Ten rozsudek byl blaho pro mé uši. Konečně se nebudou snad řešit emblémy, ale reálná nenávist, podněcování ke zlému a skutečné trestné činy konkrétních lidí, projevů, akcí i hnutí.

Škoda ovšem také je, že advokát nevyvedl z omylu znalce, že odpor proti ekonomické imigraci ještě není automaticky xenofóbní. To přeci zcela normálně dělají vlády všech zemí....
0 # Tomáš Pecina 2012-03-04 01:58
Ale to je přece theorie závadového kontextu, kterou vám vysvětlil Mazel v Mostě: nezáleží na tom, co je řečeno, ale kdo to řekl, a tak, pronese-li ten samý projev Paroubek, je to legitimní vyjádření chvályhodného politického směru (národního socialismu, k němuž se hlásili Beneš, Krajina nebo Horáková), kdežto identická slova u Šlégrové představují závažný trestný čin, protože k národnímu socialismu se hlásil Hitler.
0 # Anonymní 2012-03-04 00:11
heh... 1.usa.gov/jvxwtz (primo ze stranek americkeho uradu)
0 # Leon Kreutzfeld 2012-03-04 12:32
Poslechl jsem si se zpozdenim vsechny zaznamy. Uz zde bylo mnoho receno, tak neni treba opakovat.

Problem dle meho nazoru neni ve znalci, ale v legislative. Podpora a propagace se stiha stejnym zpusobem, jako se za kommunismu stihalo poburovani a podvraceni. To je spatne.

Ja bych ale souhlasil se soudem, ze myslenky tech souzenych lidi jsou pitome. Nemeli by ale byt za sve pitome myslenky souzeni.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)