Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Novináři tu frasi milují, bez ohledu na její absentní (resp. nesmyslný) obsah: čelit trestnímu oznámení. Kdokoli může kdykoli podat trestní oznámení na kohokoli a za cokoli, takže čelení je stav vyvolatelný po libosti a prakticky neomezeně; jediným mantinelem je tu risiko trestního stíhání pro křivé obvinění, to je ale – zvlášť v konsumované, odsuzujícím rozsudkem zakončené formě – v našem vyspělém právním státě jaksi zriedkavé. Zhruba stejně jako zatmění Měsíce.

V novém roce se čelení rozmnožilo měrou nebývalou.

Tak čelí příkladmo Vojtěch Filip, za to, jak kondoloval do Koreje. S přihlédnutím k faktu, že mnozí Korejci čelí naopak obvinění, že se rmoutili nedostatečně, rýsuje se zde nepěkná paralela mezi oběma státy. Trestným činem IMHO kondolence nebyla, mohla by ale být klíčovým argumentem v návrhu na pozastavení činnosti KSČM: je to skutek straně jednoznačně přičitatelný a dostatečně určitý, aby se jím dala její nebezpečnost odůvodnit. Čímž netvrdím, že by se KSČM zakázat měla, jen na to v zájmu objektivity upozorňuji.

Čelí také lidé, kterým není nic svaté a považte, dělají si amorální legraci z vraždy Aničky Janatkové. Facebook prý s orgány činnými v trestním řízení ochotně spolupracuje (důležitý poznatek!) a kriminalisaci černého humoru jistě pomůže.

Asi bych měl také na někoho podat trestní oznámení, abych se necítil společensky méněcenný. Ale na koho? Na Michala Mazla, který na svých znaleckých posudcích pracoval a pracoval, až se téměř upracoval? To ne, to je příliš racionální, správné trestní oznámení musí být za verbální trestný čin, nejlépe pomluvu, podněcování, schvalování apod.

Poraďte, milí čtenářové!

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2012-01-16 14:34
Podejte trestní oznámení sám na sebe a požádejte policii, aby prověřila, zdali náhodou nepropagujete to či ono!
Myslím, že takový podnět (samozřejmě náležitě vyargumentovaný a podložený) by posunul hru na nový level.
0 # Tomáš Pecina 2012-01-16 14:38
Já už přece čelím, přes půl roku. Navarovi.
0 # Tomáš Marný 2012-01-16 14:49
Navara je tragéd. Vy byste to zvládl 100x lépe!
Nemluvě o tom, že trestní oznámení sám na sebe by dodalo věci teprve ty správné grády!
0 # Tomáš Pecina 2012-01-16 14:52
Promiňte, ale trestní oznámení na sebe nepodávám od doby, kdy mě za jedno skutečně začali stíhat :-)
0 # Tomáš Marný 2012-01-16 15:02
No vidíte, a já Vám radím, ať posunete hru na nový level! Dejde odkaz ... jistě je to někde na webu se správný komentářem.
0 # Tomáš Pecina 2012-01-16 15:22
Tady. Ale to už je přece stará vesta.
0 # Tomáš Marný 2012-01-16 15:24
A máte naskenované i výstupy orgánů? Ukázat začátek a zatajit konec je dost nefér!
0 # Tomáš Pecina 2012-01-16 15:27
Tohle je blog a ne nějaká pitomá telenovela, krucinál! Konec nechť si vygoogluje každý sám.
0 # Anonymní 2012-01-16 15:33
v 168 hodin mě rozčílila jakási Chaloupková. Prý nic tak nezvedlo ze židle advokáty jako počin advokáta Kočího. Mám spoustu přátel mezi advokáty a ani jeden si nestěžoval, anopak vyjadřovali souhlas. Tak kde jsou ty řady "zvednutých" advokátů? Kromě Čermáka nula bodů. Ale rozumím - nejde o věc etiky, ale msty za taláry. Btw už někoho z komory, kdo za objednávku talárů u Blažka odpovídal, kárně řeší? Myslím, že kodex jasně říká, že poviností advokáta je znát právní předpisy, což zjevně neznali. A pokud znali, pak jde jednoznačně o podvod na advokáty. Tak stížnost, nebo trestní oznámení? P.S.
0 # Tomáš Pecina 2012-01-16 15:36
I pro mě to bylo, přiznám se, googlování zajímavé. Hlavně vidět, jak jsem před deseti lety ještě to právo vůbec neuměl :-)
0 # Anonymní 2012-01-16 16:35
Jestli máte odvahu a občas se rád proběhnete před skupinou ozbrojených výtržníků podejte T.O. na web antifa.cz. Bylo by jistě poučné, jak by vysvětlili jejich zacházení s osobními údaji údajných neonacistů, vykrádání soukromé komunikace atp. Vliv na chod webu by to jistě mít nemohlo, ale potvrdit ty úniky z tajných složek ministerstva vnitra, potažmo řízení nebo minimálně ovlivňování extremistické organizace složkama státní moci to by bylo myslím zajímavé
0 # Daniela 2012-01-16 18:02
Prave, ze se v ceskem tisku prakticky nedovime, jaky trestni cin byl spachan.
Ctenar pak musi hadat, zda se jedna o prestupek, precin, ci zlocin...Vsjo rovno...

Ja se domnivam, ze trestni oznameni na pana Pecinu v roce 2001, po utoku na USA, bylo opravnene. Trestni aktivita se IMHO musi posuzovat take podle toho, zda se jednalo o spolecenske nebezpeci a jake POHNUTKY mel stihany.
Pan Pecina souhlasil s utokem 9/11, - pohnutky pro mne zrejme - za ucelem poukazani ke svobode projevu. Jako Americanka toto povazuji za velmi nevkusne a bezohledne. Na druhou stranu, nikdo nemusi povinne truchlit nad obetmi terorismu cizi zeme, mnozi se uprimne radovali a na to meli pravo. Osobne se nedomnivam, ze se p.Pecina radoval, jak se o nem psalo v tisku. Ale to, ze se chopil prilezitosti a vyuzil tragedie tohoto rozmeru ke svemu zajmu propagace vyznamu svobody slova v Cesku, to se mne, obcance napadeneho statu, pochopitelne prici..

Pedofilie je rakovina spolecnosti a spolecnost si vymuze zakony a prisne tresty, na toto si rebelove budou muset zvyknout, protoze rodice a ochranci deti by pred zakonem meli mit vetsi vahu-duveryhodnost - nez svobodni aktiviste...

OT:
Nepsalo se nekde, ze nick Grand Prix je wikipedista?
Hrozna chyba v letopoctu by tomu napovidala :

V prosinci 2010 byly např. Britské listy jediným periodikem v České republice, které zaujaly odstup od mediální kampaně v souvislosti s úmrtím Václava Havla.
:-))
0 # Tomáš Pecina 2012-01-16 18:06
Danielo, když dovolíte, ta akce byla podniknuta nikoli na "samoúčelnou" obhajobu svobody slova, ale až poté, co bylo zahájeno trestní stíhání Jana Kopala za schvalování. Bylo to správné, přiměřené, nutné a účelné (díky tomu bylo Kopalovo trestní stíhání zastaveno ještě před podáním obžaloby) a udělal bych to zas. Pieta je důležitá hodnota, ale v dané situaci byla svoboda slova důležitější (už proto, že Kopal nic neschválil, to mu pouze vložili do úst).
0 # Daniela 2012-01-16 18:25
Tvrdite tedy, ze toto Jan Kopal nerekl?

dne 15. září 2001 mj. prohlásil, že "Země, která v minulosti v podstatě podporovala mezinárodní terorismus a účastnila se například vraždění civilního obyvatelstva v Jugoslávii, si nic jiného než takový útok nezaslouží."

IMO jasne schvalovani. Ne trestne, nicmene hnusne...
0 # Vodník 2012-01-16 19:03
Podej trestní oznámení na Elie Wiesela. Ten onehdá na Žofíně mluvil a mluvil, a mezi jiným pronášel teatrálně: "Šest millionů párů bot! Šest millionů párů ponožek! Šest millionů brýlí! Šest millionů vidliček!" Myslím, že se jedná o zesměšňování nejtragičtější události všelidských dějin způsobem, který by mu neměl projít jen proto, že je Žid!
0 # Leon Kreutzfeld 2012-01-16 19:34
Pane Pecina, Vam ale narostl hrebinek!

Myslite, ze podavani trestnich oznameni za vsemozne schvalovaci propagovaci, podvraceci a podnecovaci nesmysly je v dnesni dobe v CR uzitecne? Uz ted to dosahuje absurdnich rozmeru a s tou znaleckou affairou to asi bude jeste horsi. I kdyz nerikam, ze svuj ucel nesplnila. Mluvi se o tom, a lide se dozvedi podrobnosti z inkvisicnich soudu.

Ekonomicka situace pujde jeste rok dva do haeuslu, politicka scena v CR se bude polarisovat. Vzrusta pravdepodobnost, ze na vyznamu ziska nejaka mimoparlamentni opozice. Jestli to budou svobodni, nebo delnici, nebo babisovci, nebo nejaka rozumna koalice outsideru stylu OF tezko rict.

Taky to muze dopadnut tak, ze soucasne modrooranzove struktury moci se tam nejakou formou rizene demokracie zakonzervuji na vecne casy, ten process uspesne probiha.

V takove situaci ja myslim, ze je konstruktivni zustat u principu liberalni demokracie, nikoliv bojovat proti rizene, bojujici demokracii jejimi prostredky. Tam se bude vzdycky hrat s cinknutymi kartami a ten vysledek podle toho bude vypadat.
0 # MARTIN KALENDA 2012-01-16 20:53
Tomáš Marný: sám na sebe jsem podal řadu TO a většinou se jimi nikdo ani nezabýval. Nedávno jsem sám oznámil že budu páchat přestupek a policie se na to vykašlala.
0 # Daniela 2012-01-16 21:23
Ja se bavim o podani trestniho oznameni. To prece jeste neznamena, ze dojde k soudnimu liceni.
Policie musi proverit, jestli ma trestni oznameni-udani, nejaky merit.
V pripade trestniho oznameni na p.Pecinu v roce 2001 se prece policie a ceska justice rozhodly pro svobodu slova a p.Pecina do zotavovny Mirov poslan nebyl.
Spor s panem Navarou jsem zazila v primem prenosu, proto si myslim, ze jeho trestni oznameni nema podstatu-merit, jelikoz p.Pecina zadne zlociny nacistu neschvaloval a ani nacismus nepropagoval.
Dohady mohu mit, ale musim brat za bernou minci verejny projev..
Za antizidovske prispevky, ktere se v diskusi objevily, takove ty a la "Wiesel pocita fusekle a brejle", za ty administrator samozrejme nemuze a jen mu skodi...

Nektera spolecenska pravidla by jiste i po zmene systemu zustala a v pripade madarskeho vzoru ultra-konservatismu by jeste pritvrdla.
Nacionaliste hubi homosexualy, jsou etno-rasiste, zakazuji potraty, honi lidi do statem povolenych kostelu. Tradice nade vse...:-)
Na nas by nedemokraticky system v CR moc vliv nemel, Americane jednaji ve vlastnim zajmu i s certy-talibanci....
0 # gogo 2012-01-16 21:36
Já myslím, že byste se měl vypracovat na znalce extrémismu, proanalyzovat práce extrémistů Mazla, Mareše a Svobody a poté splnit svoji občanskou povinnost.
0 # Anonymní 2012-01-17 09:21
Přidávám se Gogovi. Takové oznámení na Mr. Svobodu od "oznalcovaných" deprimovaných hovad by ho minimálně na čas vyřadilo ze znaleckého průmyslu skóre extrémisté:inkvizitoři by bylo 2:0 :)
0 # Tomáš Pecina 2012-01-17 10:41
Za antizidovske prispevky, ktere se v diskusi objevily, takove ty a la "Wiesel pocita fusekle a brejle", za ty administrator samozrejme nemuze a jen mu skodi...

To máte samozřejmě pravdu, Danielo. Ale všeho do času, až Vodníka dopadnou, oni mu ten závadový diskurs spočítají tak, že se ještě za deset let bude budit s čelem zborceným potem děsu a zdát o znalcích (Inkvisitorovi i Komikovi) se mu bude ještě na smrtelném loži.
0 # Anonymní 2012-01-19 16:01
Danielo, takze schvalujete trestne ciny americkych politiku a vojaku? JG
0 # Anonymní 2012-01-19 17:03
Proboha co je tohle za otazku? " "schvalujete trestne ciny americkych politiku a vojaku?" ... to neni nic jineho nz zobecnujici zvast.

1) Budte konkretni. jake terstne ciny mate na mysli?

2) Navic trestnym cinem neni neco, co si usmysli nejaky chytrak v CR, ktery se kdesi ze dvanacteho zdroj doslechl ze kdesi cosi udelal

3)Az to nejaky k tomu legitmni institut (napr. vojensky soud) prohlasi za terstny cin, pak o cemkoliv muze byt rec.. Doufam, z td nezacnte blabolit neco v tom smyslu, ze americka vojenska justice kryje zlociny svych vojaku atd..

3) Ze nekdo nekde neco opravdu udlela blbe, nebo dokonce trestne, jaksi nemuze slouzit k tomu, hazet na zaklade toho do jednoho pytle cele skupiny obyvatel, profesni skupiny atd..

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)